Jennifer sandström

Ultimata myslistan för november & december

När jag planerade november insåg jag att jag hade orimligt mycket positiva känslor i kroppen. Kanske för att jag fick en lång paus hemifrån och liksom känt mig lite nyförälskad i lägenheten, hösten (jag fick ju göra ett besök i vintern, så kändes lyxigt att det plötsligt var varmt och höstlöv igen) och platsen där jag bor (vid havet! med kaféer! och museer!)

Så plötsligt hade jag listat ner månadens mål som nästan uteslutande bestod av att NJUTA OCH FIRA. HA KUL. BARA GÖRA BRA, SNÄLLA, ROLIGA, MYSIGA OCH TREVLIGA SAKER.

Okej intill det fanns också en rejäl att göra-lista. Men ändå. Balans!

Kanske grundar sig det också i att Finland klarar sig ganska bra just nu. Medan Europa rasar så är livet lite mer som vanligt här. Fast alla bär munskydd. Alltså överallt, hela tiden. Något jag också tycker känns FINT. Att finländarna bara nu jävlar hörni, det här fixar vi.

Apropå det, var detta en rolig analys av det hela: “Eftersom vi finländare ofta jämför oss med svenskarna, tror Lindell att det dåliga läget i Sverige kan sporra oss till att bekämpa coronaviruset ytterligare.”

Samtidigt uppmuntras svenskarna nu att inte ens ha middag. Underförstått menade förstås Löfven att inte ha middagsbjudningar med massa gäster. Inte att alla middagsmåltider bör undvikas – även om det skulle vara en lika rimlig rekommendation som alla de andra FHM har kommit med.

Hur som helst.

Det enda som är säkert är dock att vi inte kan vara väldigt säkra på att någonting håller i sig. Så vi får väl se om det här slår tillbaka och jag får äta upp min fina lilla månadsplan med trevliga saker. Men oavsett så tycker jag att man ska inför mer mys så här under november och rakt igenom december.

Därför kommer här min lista på sådant jag gör och vill göra nu i november och december.

Ultimata myslistan för november & december

☆ Afternoon tea. Det är två år sen jag var på afternoon tea i Göteborg senast. Det är dags igen. Och detta gör jag och Kugge för att fira lanseringen. Vi måste skåla i te och bubbel! Äta gott! Klappa oss själva på axeln. Och alla ni nu som uppmanas stanna hemma: duka upp en afternoon tea för dig själv hemma!

☆ Boka in ridning. Det är en bättre “att göra-punkt” än att bara skriva ”rida”, för har man bokat in ridningen bli den oftast av, hehe, genitips!

☆ Spela Carcassonne! Årets överraskning var att T kom hem (eller faktiskt kom till Gällivare) med spelet Carcassonne. Som jag spelat med Kugge hela året – och även online i karantäntider. Och inte bara spelet, utan en MEGABOX. Ihh. Är kul på två spelare och fler. Tips: spela online med dina vänner på distans!

☆ Spela Flamme rouge! Varför nöja sig med ett spel? Även detta brädspel hade T med sig. Ett nytt vi inte spelat förut och som följer principerna för ett klassiskt cykellopp. Nog lite roligare med fler spelare. Så, spelkväll anyone?

☆ Springa långsamt. Vet ni hur skönt det är? Och lite svårt också. Att springa så sakta att pulsen inte går över 150. Rekommenderar. Målet är inte hur långt, utan hur länge. Eller att bara göra det överhuvudtaget. Blev ompromenerad av en tjej härom dagen. Så långsamt springer jag.

☆ Utflykt med T. Till exempel som den vi gjorde till Porkala udd förra helgen. En till sån i samma stil måste vi göra. Havet en blåsig novemberdag med ishala klippor är förresten mäktigt.

☆ Se på serier. Behöver du tips? Det här är vad jag ser på just nu:

 • Fredsmäklaren – finns på SVT och Arenan. Vackert gjord och är inspirerad av en verklig händelse som handlar om just det som namnet hintar om: att medla mellan två länder i krig.
 • Sommaren 85 – ser på den och känner att jag får leva i en liten bit av 80-talet, i en svensk småstad. Bra verklighetsflykt. Och små stunder som berör på djupet. Skildrar tre generationer av kvinnor: dottern, mamman och mormorn.
 • White wall – spännande thriller, utspelar sig i norr (filmad i Finland) och en finsk produktion men på svenska ( ett samarbete mellan SVT och Yle, men tydligen den dyraste serie Finland någonsin gjort).
 • Älska mig – fin, berörande, om kärlek och sorg. Skriven och regisserad av Josephine Bornebusch som också spelar en av de tre huvudkaraktärerna. (SVT/Viaplay och Arenan)
 • Dips – svensk humor, lättsamt och korta avsnitt, av Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl. Också SVT.
 • Emily in Paris – Netflix, samma som gjort Younger. Alltså = otroligt simpel, men lite rolig. Serien har fått mycket kritik men också varit poppis på sina håll. Tips: se den med en nypa salt – och inte för ditt livs kulturella upplevelse.
 • Gabriel Klint – lite alternativ fantasy-serie som jag fullkomligt älskade! Charlie Gustafsson från Vår tid är nu har huvudrollen. Finns på Arenan och avsnitten är bara 7–16 minuter långa. Tror säsong två kommer i januari på SVT.

☆ Är du på det humöret kan du också börja beta av årets julfilmer på Netflix!

☆ Filmkväll med vänner. Vi hade en sån i söndags och vet ni hur fint det är att ha en grupp med vänner, majoriteten 30+, som alla vill se på en good old Disneyfilm? Tillsammans med alla våra +1 dessutom. Vi såg Pochahontas och den där kärleksstoryn lämnar väl lite att önska… Men ändå, nostalgin!

☆ Ljudböcker. Jag har äntligen plockat upp det igen efter ett längre uppehåll. Passar till exempel bra för de mörka promenaderna eller de lugna stunderna hemma. Läs mina 12 ljudbokstips för vintern!

☆ Massage. Mmmm. Främst för att min stressiga kropp behöver det. Går på något som heter voice massage och fokuserar på rygg, axlar, nacke, ansikte och käken (bra för sånna som vi som pressar tänder om nätterna).

☆ Y O G A. Med stora bokstäver och mellanrum. Tappade yogan när jag inte var hemma. Så nu ska jag hitta tillbaka. Älskar ju den.

☆ Adventskalender! Varför inte införskaffa en härlig julkalender till december, det kan faktiskt förgylla vardagen litegrann. Förra året gav jag en glass-kalender till T. Fråga är: vad ska det bli i år? Här är mina tips på roliga och bra adventskalendrar!

☆ Julklappar…? Apropå att julen närmar sig så ser jag att att vi är på väg in i shoppinghysterins absoluta peak. Tips: köp inte så mycket onödiga saker (risken är STOR både med black friday och alla julklappsinköp – fall inte i den fällan)! Och för lite inspiration: 10 hållbara julklappstips (årets medvetna julklapp 2020 är förresten reparation!) och 8 julklappar för företagaren.

Så hörni. Det är den 18 november idag. Om en månad är det jul. Om två månader nästan vår. Det här klarar vi.

Mer novemberinspiration och tips:

* Teknifik drog igång ett intiativ på instagram under #jagstannarhemma. Så under den taggen kan du hitta idéer på vad du kan göra när du nu (kanske i Sverige eller andra delar av världen) behöver hänga lite mer hemma igen.

* Annika på Resfredag har också lagt upp en strategi för månaden på samma tema.

Och just nu när jag publicerar detta så skiner något där ute på himlen. Jag ser en blå färg. Vattendroppar på balkongglasen. Men ändå, en strimma av ljus. Fånga det så fort det dyker upp där ute ❤︎

FÖLJ:

8 svar

 1. Tror många kommer handla på nätet och sedan vid jul kommer det köbildas och bli trängsel där istället, så tror att handla sunt och förnuft precis så som du säger

  1. Hoppas inte det blir trängsel under julhelgerna. Nog bättre att göra som svenskarna och #stannahemma! ☺️

 2. Ha ha! Roliga iakttagelser med lite udd från Finland till Sverige! Måste tala om att numera ingår den här bloggen på min “måste-lista” varje morgon tillsammans med underbaraclara och sandrabeijer. Jättefina bilder, kloka tankar och bra skrivet!

 3. Åhh After-noon tea är ljuvligt! I Åbo får man det på Café Qwensel 😊😊
  Härligt november blogginlägg som gjorde mig på så gott humör!

  1. Åh jag googlade! Vad gulligt det ser ut. Bra tips. Och kan det varit så att jag aldrig varit där? Ska komma ihåg till nästa Åbo-besök :)

 4. Herrejess, om du aldrig varit där så är det ett måste :-D världen ljuvligaste gård på sommaren och hösten att sitta och njuta på. Smått därinne (huset är från 1700-talet…) men ett av mina absoluta favoritställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.