Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Fira dina framgångar – varför och hur?

Äh. Det är ju skönt att bara vara i mål. Vi behöver väl inte fokusera desto mer på det? Slösa pengar på något bara för att “fira”? Vad ska det vara bra för? Jag gör väl något kul när jag känner för det.

Jag vet inte hur det är med er, men det är så här jag själv tänker. Jag njuter av att prestera och uppnå mina mål – men firandet har aldrig varit särskilt viktigt. Kanske för att jag är hyfsat bra på att “unna mig” emellanåt ändå.

Men det här var innan Kugge kom in i mitt liv. Hon är den som fått mig att bli en firare. För grejen är nämligen att om du ska fira – då måste du nämligen planera in ditt firande.

När ska du fira? Och hur? Sånt MÅSTE man bestämma i ett tidigt stadium!

När vi går i mål känns det faktiskt ofta inte längre lika speciellt som när vi först satte upp målet. Och det är helt enkelt för att vi sakta jobbat oss framåt och när vi väl uppnår något så har vi liksom hunnit vänja oss vid tanken.

Därför behöver du den där påminnelsen. Just det, nu har jag klarat av X – det här skulle jag ju fira!

Lanseringen av Let me create är en sådan sak. Vi har jobbat som djur. Men när det nu väl är ute så känns det plötsligt självklart. Livet springer också vidare med ny saker som ska göras – och nya mål… Snabbt är man inne i att jaga mot nästa grej.

Därför bokade vi alltså in oss på en afternoon tea på hotell Kämp här i Helsingfors i veckan – och firade ordentligt. Vill du veta mer om exakt vad vi firade? Det berättar Kugge här!

Sist vi var här på Kämp och åt frukost firade vi min födelsedag, det var i mars.

Varför ska du fira dina framgångar?

Att stanna upp och på något vis konstatera att HEY titta vad jag fixat, hjälper oss att reflektera över vad vi åstadkommit. Vi kan känna oss nöjda över hur långt vi kommit och kanske kan det stärka självförtroendet något? De flesta av oss gillar ju att bocka av saker och blir motiverade av nå mål vi satt upp.

Genom att ständigt titta på att göra-listan som aldrig tycks bli klar (surprise: det blir den ju inte, det skulle ju vara lika med att du inte längre hade något jobb att utföra) – så kan ett fokus på allt som faktiskt blir av lämna en med en bättre känsla.

Så blir du en sån som “får saker gjort”

Känner du ibland att du inte får någonting gjort? Då borde du istället för en “att göra-lista” skapa en “har gjort-lista”. Med det här enkla knepet kommer du upptäcka att du faktiskt uträttar en hel del. Anledningen till att den där “riktiga” att göra-listan förblir så lång är kanske att du jämt springer på små eldsvådor som uppstår under dagen?

Men av samma anledning borde du alltså fira dina framgångar. För att påminna dig själv om att du faktiskt kommer framåt, lite hela tiden.

Det kanske till och med kan vara en morot när du tragglar på, då det är som tyngst och du undrar om du någonsin kommer fixa detta? Om du har något att se fram emot – kan det sporra dig att ta dig i mål?

Mäktiga lokaler. Trots att det är fancy och vi kanske inte tillhör det typiska klientelet så har jag alltid känt mig välkommen här.

Fira litet – och fira stort

Jag tror kanske inte nödvändigtvis på konceptet att fira JÄMT, utan istället låta det vara lite mer speciellt. Om jag skulle besöka Kämp var och varannan vecka skulle det snart kännas mer vardag än lyx – och även om det kan vara nice att leva lyxigt, så förtar det ju lite känslan av att wow nu gör jag något speciellt!

Och man kan förstås fira med olika saker och inte göra samma sak varje gång.

Mitt tips är i så fall att fira små saker (typ delmål) med något mindre, och större händelser med något mer speciellt.

Exempel?

Ja men du får gjort allt du ville under veckan – fira med en cappuccino, ett skönt bad eller dubbla avsnitt av din favoritserie!

Och sen när du når ditt väl efterlängtade mål – då får du fira på stort!

Kom ihåg att skriva ned VAD du vill fira och HUR du ska fira. Till exempel, när jag har lanserat min kurs ska jag fira genom att boka in en afternoon tea!

Tips på hur du kan fira

☆ Det kan vara tråkigt att fira ensam. Vem kan du fira tillsammans med? Och kan ni sätta upp en gemensam målsättning eller kan sällskapet bara följa med för att stötta dig (ingen kommer tacka nej till att fira med dig)?

☆ Gör något som DU gillar! Kolla inte nödvändigtvis på hur andra firar utan fundera på vad du skulle bli glad av – och något som du kanske är dålig på att unna dig annars. Vad är det bästa möjliga du kan tänka dig? Och något som du kanske inte gör så ofta?

☆ Här är några idéer du kan inspireras av:

 • Afternoon tea förstås! Hur ofta gör du det?
 • Lyxig frukost – hemma eller på café
 • Något du verkligen behöver/skulle vilja ha men inte kommit dig för att köpa för att det känns dyrt (kanske ett besök hos frisören, hjälp av en personlig tränare eller en kurs i något du gillar)
 • Besök på spa, en spabehandling/massage eller liknande
 • Middag på finare restaurang du länge velat prova
 • Lyxigare variant av något du konsumerar ofta (t.ex. nagellack, skrivblock/böcker, kaffe)
 • En typiskt fin “coffee table”-bok eller annan “lyxig” bok, kanske receptbok?
 • Gå på escape room!
 • Eller åk bort en helg till ett tjusigt hotell eller bed&breakfast på någon härlig plats inte allt för långt bort.

Hur firade du senast?

Eller kanske nu när du fått en rejäl påminnelse och uppmaning: hur kommer du fira härnäst?

FÖLJ:

6 svar

 1. Senast firade jag med att köpa ett nytt objektiv till min kamera. Annars brukar jag fira smått med massage, lediga dagar och någon god middag ute med min pojkvän. Det är viktigt att stanna upp och reflektera över ens egen resa ibland! Tack för påminnelsen :)

 2. Jag håller fullständigt med! Ofta tenderar arbetsplatsen att haka upp sig på att lösa problem efter problem, men då ser man inte framgångar när man endast släcker bränder. Härnäst ska jag fira ett projektavslut med godsaker till projektmedlemmarna. Det blir också som du skriver en morot och ett bevis att nå avslut som är lika viktigt som peppen vid uppstart av projekt.

  1. Låter som en jättefin idé Tova! Snyggt! :) Det betyder ju så mycket när man är med i ett sånt projekt också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.