Jennifer sandström

10 tips på klimatsmarta julklappar

Inlägget med tips på klimatsmarta och hållbara julklappar är uppdaterat 2020 – några av tipsen är annonslänkar

I helgen är det äntligen äntligen dags, det är första advent, och julmyset kan börja på riktigt. Här hemma i lägenheten har vi julpyntat litegrann och vi har redan druckit glögg och ätit pepparkakor med ädelost. Det är också en helg då julmarknaderna drar igång och många börjar med sina julklappsinköp.

Men måste man köpa och ge julklappar?

Nyligen publicerade jag en julklappsguide här på bloggen och lovade då också att lyfta ämnet från ett mer klimatsmart perspektiv. Klimatsmarta julklappar, hållbara julklappar – hur kan sånna se ut? Kanske genom att skippas helt? Men om man ändå vill ge något, hur ska man tänka då? Just ordet hållbarhet har visat sig vara ett lite svårdefinierat begrepp som kan innefatta mycket, medan klimatsmart är kanske mer talande för det vi faktiskt är ute efter. Julklappar som inte hetsar konsumtion och som helt enkelt är bättre för vårt klimat och vår jord, men egentligen är det kanske samma sak.

Så varsågoda, här kommer min tips på klimatsmarta och hållbara julklappar! Och spana särskilt in tips nummer 7 om du helt vill skippa julklappshetsen i år men ändå göra någonting fint.

klimatsmarta julklappar

10 tips på klimatsmarta julklappar

1. Handla julklapparna secondhand!

År 2019 är det bara coolt att shoppa klapparna second hand, det visar att du är medveten och bryr dig om miljön. Ta en runda i din närmsta butik och se vad du kan tänkas fynda som passar dina olika julklappsoffer. Sök på second hand i Google Maps, zooma in och se vilka butiker som finns i din stad.

2. Något som uppmuntrar till ett klimatsmartare liv.

Till exempel en bok på temat, så som Naturskyddsförenings guide till ett hållbart liv – som ger 365 tips för hur du kan leva ett mer hållbart liv. Eller boken som kom ut 2019: Gör skillnad!

Här hittar du fler böcker på temat hållbarhet.

Ett annat tips är det här kortspelet klimatkoll.

3. Välj med omsorg. 

Tänk på från vilket företag du handlar (vilka material de använder och varifrån varorna kommer till exempel) och välj mer noggrant. Don't give your money to assholes är för övrigt en bra regel.

Om du köper kläder så satsa på det återvunna plagget som också var årets julklapp 2018. Om du vill handla något annat kan du också satsa på sånt som är upcyclat – där man använt något “gammalt” och gjort en ny produkt av det, som till exempel de här badrockarna som gjorts om från gamla hotellhanddukar (jag har träffat kvinnan bakom dem och hon är en fantastisk klimatkämpe!)

4. Plockar du svamp eller bär?

Plocka lite extra och passa på att ge bort torkad svamp eller sylt som julklapp. Kan inte tänka mig en finare julklapp. Också något som min pappa som inte är mycket för att konsumerar uppmuntrar till och gör själv! Om du inte plockar svamp eller bär kan du istället baka till exempel fröknäcken och ge bort. Kom ihåg att ingen julklapp är så uppskattad som den du lagt ner tid och kärlek på.

5. Ge av din kunskap/tid!

Är du bra på något? Erbjud det som gåva. Jag skulle t.ex. kunna ge bort en SEO- eller blogg-coachning till en god vän – eller kanske till min bror? ;) Han brukar alltid säga att mina julklappar och födelsedagspresenter är diverse IT-tjänster och sånt (som han hjälper mig med året runt).

6. Välgörenhet är alltid bra.

Ett tips är att komma överens med släkt eller vänner att istället för att ge julklappar till varandra i år så skänker ni gemensamt pengar till välgörenhet – det har jag gjort med ett kompisgäng. Eller så ger du själv till någon välgörenhetsorganisation som en julklapp till någon.

Sajten frii.se är bra för att hitta olika organisationer och se vilka olika ändamål de stödjer. Jag valde i år att bli medlem hos Naturskyddsföreningen och ger 30kr/mån, samt swishar pengar till WWF.

7. Sticklingar!

Älskar du växter och har dem i överflöd hemma? Ge bort sticklingar i julklapp. Många (till exempel jag) skulle bli överlyckliga av en liten växt att få ta hand om.

8. Presentkort för att lära sig ett språk.

Har du en vän som redan lär sig ett nytt språk eller alltid drömt om att göra det? Stötta hen och ge ett presentkort till exempelvis appen Babbel eller WordDive (en app jag själv använt för att plugga finska, och den är ganska smart utformad och har flera olika språk tillgängliga). Eller presentkort om det finns en kurs i staden där du bor.

Här hittar du fler tips på appar du kan lära dig språk via!

9. Underskatta inte en upplevelse. 

Gå och gör någonting tillsammans, en konsert, föreställning eller bara en kväll på bio. Eller kanske åk på en weekend till en stad som ligger bara ett par timmar bort med tåg och som ni inte upplevt innan? Passa samtidigt på att bli medlem hos STF (Svenska Turistföreningen). Att spendera tid tillsammans är ju faktiskt det bästa man kan göra.

10. En kurs. 

Hur många drömmer inte om att gå en kurs i något? Men man är 1. dålig på att ta sig själv tiden och 2. det tar lätt emot när det kostar lite. Så, en perfekt julklapp att ge bort. Till exempel en fotokurs, skrivkurs, kanske någon träningsform eller något annat kreativt och skapande. Udemy är en plattform som har massvis av bra kurser, t.ex. kurser inom foto och allt möjligt inom livsstil. Googla annars och se om det finns några lokala kurser.

Årets medvetna julklapp 2019 är…

Vegokokboken! För första gången koras årets medvetna julklapp nu 2019 och det är föreningen Medveten Konsumtion och nätverket Klimatklubben som står bakom utnämningen.

En vegetarisk kokbok alltså, med motiveringen “Årets medvetna julklapp ger dig som konsument praktisk klimatkunskap med hög inspirationsgrad. Den är ett välsmakande verktyg för den personliga klimatomställningen, där givaren kan välja ur ett ständigt växande utbud av såväl nytryckta som pre-älskade titlar.”

Fynda en kokbok second hand eller hitta en här bland mängden vegetariska kokböcker!

Och årets medvetna julklapp 2020 är… reparationen!

“Årets Medvetna Julklapp, reparationen, är en gåva som både löser ett problem, förlänger livet på mottagarens ägodelar och kan gynna lokala företag. Klappen kan varieras i oändlighet – från presentkortet hos den lokala skomakaren eller cykelverkstaden till det loppisfyndade sykitet.” – källa.

Hoppas du fann inspiration till att ge bort lite mer klimatsmarta julklappar i år!

Bonustips!

→ Om du vill att klapparna ska vara hållbara, köp inte julklappspapper, utan slå in med papper du har hemma, antingen sånt du sparat från tidigare jular och födelsedagar eller i typ tidningspapper. Det är mer klimatsmart och hållbart för julklapparna!

Tänker du på klimatet och hållbarhet när du köper dina julklappar i år – eller vad planerar du att ge bort? Och har du fler tips på klimatsmarta julklappar?

FÖLJ:

4 svar

  1. Jag har tänkt skapa till hela släkten! :) Har gjort hudsalvor innan och sålde på gymnasiet i mitt UF-företag, så tänkte gräva fram de kunskaperna och göra salvor! Mycket uppskattade :)

  2. Vi kör på 5. hemma i år, vi som firar ihop. Mamma önskade sig en agilitylektion av mig, jag önskar mig en knopskola av pappa, tex.

    Sen kör jag lite på 4. till syskonbarnen, jag har gjort en fotobok, Kusinboken, som förklarar hur de är släkt (de är bara ett år, det skiljer tre månader på dem), hur Ms farfar och Bs morfar kan vara samma person och så finns det bilder på deras närmaste släkt och alla våra djur, som en pekbok kan man väl säga. Plus att jag kommer att sy små brallor till dem i ett coolt tyg med apor på :)

    1. Åh men så fint – vad kul att höra om någon som gör det i praktiken! :)

      Och alltså, kusinboken, låter som en dröm. Vad gulligt av dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.