Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Vinterns boktips: 12 bra ljudböcker

Annonssamarbete med Bookbeat – innehåller annonslänkar och en rabattkod till Bookbeat för att testa gratis i 30 dagar

Jag jobbar lite för mycket (inte egentligen enligt min Toggl, men i huvudet, ni vet). Men så kommer jag ihåg att ta ledigt. Och gör allting långsamt. Springer långsamt. Ja i promenadtempo. Promenerar ännu saktare. Bara lägger mig på sängen och tittar på molnen på himlen utanför och hur de rör sig. Bloggar i långsammare tempo, med lite färre inlägg. Svarar inte på sms som inte är akuta. Yogar de lugnaste passen. Läser. Långsamt.

Och lyssnar på en ljudbok i nästan vanligt tempo (1.10 istället för typ 1.50 som är lite väl speedat). Men ibland låter jag det vara helt tyst. För öronen men framför allt huvudet vill också vila.

Vi glömmer lätt det. Att låta det bara vara tyst ibland.

Ibland är det skönt. Men ibland behöver vi något. Sällskap. I form av en podd, eller en ljudbok.

12 ljudböcker för vintern + rabattkod till Bookbeat

Hörni det var ett tag sedan vi pratade boktips. Jag har varit upptagen med en tjock bok, det kanske du också har?

Efter att jag tagit tre månader på mig att läsa ut Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm, är jag sugen på att komma in i ett lite högre läsartempo igen. Läser också Genusdoktrinen just nu och det rör upp alla möjliga känslor.

Och efter många pappersböcker har jag saknat ljudboken litegrann. Så nu har jag djupdykt i lite nyheter bland ljudböckerna och andra sköna uppläsarröster jag skulle vilja höra på! Närmare bestämt tolv stycken.

Jag kan förresten rekommendera det här: sätt dig i soffan med hörlurarna i och bara lyssna. Gör ingenting annat utan låt ljudboken få ditt fulla fokus.

Det är lyx.

✨ Testa Bookbeat i 30 dagar – använd min rabattkod

Om du inte redan använder en ljudboksapp så kan jag tipsa om att testa Bookbeat. Mycket har hänt sedan jag senast testade dem för ett par år sen – och jag gillar appens sleep-timer och möjlighet att justera hastigheten i många olika steg.

Just nu kan du prova Bookbeat helt gratis under 30 dagar med den här rabattkoden!

Bookbeat har också en lite annorlunda modell på sina tre olika abonnemangt. De kostar olika beroende på hur mycket du lyssnar (20, 100 eller obegränsat antal timmar per månad). Medan andra ljudboksappar fokuserar på utbudet, så fokuserar Bookbeat på hur mycket du lyssnar. Det gillar jag också.

Passa på att ta del av erbjudandet och rabattkoden! Tycker själv november–december är en mysig tid för ljudbokslyssnande.

Registrera dig här med mitt erbjudande så får du lyssna i en månad!

Rabattkoden är jennifersandstrom30 och aktiveras när du följer länken ovan.

Men nu! Till tipsen. Jag har delat in mina ljudbokstips i hur långa de är, beroende vad du är sugen på. Så låt dig inspireras och plocka ut den bok som tilltalar dig mest!

Tunna eller korta böcker (under 10 timmar)


boktips ljudböcker

1. Jag kan ha fel – Björn Natthiko Lindeblad

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk.

I fredags var han med i Skavlan, i somras sommarpratade han (för andra gången, han var lyssnarnas val 2012) – och hans ord… Ja de berör mig, gör mig alldeles skör, men samtidigt inger de en sån trygghet.

Björn Natthiko Lindeblad gick från finansvärlden till att under 17 år leva som buddistmunk. För ett par år sen konstaterades det att han har ALS – den fruktansvärda och obotliga sjukdom där musklerna sakta tynar bort.

Det här är hans självbiografi – som han själv läser in.

“I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.”

2. Förundranseffekten – Katrin Sandberg & Sara Hammarkrantz

För alla oss som hänförs av gnistrande stjärnhimlar och slukas upp vackra musikstycken. Att se storheten och det ofattbara i det som omger oss. Ni vet, varje gång man upplever en soluppgång, tar ett iskallt bad eller står helt stilla och lyssnar till skogens sus.

Förundran alltså. Författarna berättar om det utifrån “nya, spännande och banbrytande” forskning som idag görs på området. Det sägs minska oro och stress och göra dig mer generös och engagerad.

När jag läser beskrivningen av det känner jag att det här kanske är något som särskilt tilltalar oss högkänsliga? Eller högkänsliga och sensationssökande?

3. Bokskåpets hemlighet – Frida Skybäck

Efter att ha läst hennes tidigare hyllade Bokhandeln på Riverside Drive från 2018 är jag sugen på att läsa hennes senaste bok som är den här.

Tror den kan passa särskilt bra att lyssna på då hennes böcker är lättsamma och en skön verklighetsflykt.

Den här är dessutom bara drygt 7 timmar lång, eller kort, som ljudbok.

“Bokskåpets hemlighet är en gripande och hoppfull historia om hur man går vidare efter en tragedi och kärlek så storslagen att den skapar svallvågor genom årtionden.”

4. Nästa! En läkarroman – Nina Lykke

Boken jag själv lyssnar på just nu och en mycket poppis bok det här året. Beskrivningen (en läkarroman, skilsmässa och misär…) låter kanske lite trist men den är full av humor och man dras på en gång med. Uppläsaren gör det dessutom med inlevelse så det är lätt och kul att lyssna och följa med i berättelsen.

Ulrika tipsar förresten precis om ett poddavsnitt med Nina Lykke. Och här är Ulrikas recension av boken i fråga (som hon för övrigt också rekommenderar).

Ganska korta böcker (10–14 timmar)


tips på ljudböcker

5. Nattavaara – Thomas Engström & Margit Richert

Kommer som ljudbok den 7 december.

Om jag vågade skulle jag lyssna på den här, eftersom den utspelar sig i mina hemtrakter. Och för att den känns ganska rätt i tiden, så att säga… Med klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser som slitet sönder samhället.

Så här beskrivs boken:

”NATTAVAARA är den första delen i en fängslande trilogi om Nordmark, en storslagen vision om en nära framtid där klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser slitit ­sönder samhället. Norrbotten har brutit sig loss från ­Sverige och styrs av en enväldig jarl. På landsbygden ­råder hungers­nöd, och invånarna för en ständig kamp för att överleva i en värld där medmänsklighet eller hänsynslöshet kan vara skillnaden mellan liv och död.”

Kan någon läsa den först och berätta sen om jag fixar det eller om den är för, läskig?

6. Små eldar överallt – Celeste Ng

Boken som i år kom ut som en tv-serie i 8 delar med Reese Witherspoon och Kerry Washington har jag varit nyfiken på ett tag. Beskrivs som en roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem.

För övrigt samma uppläsare som Bokskåpets hemlighet, Gunilla Leining. Och jag gillar henne. Det är också ett tips, gillar du en uppläsare – kolla vilka andra böcker som hon eller han läst in!

7. Ju mer jag ser dig – Louise Boije af Gennäs

Blev väldigt förtjust i Louise Boije af Gennäs efter Högre än alla himlar-serien. Sen har jag även läst, och gillat, Stjärnor utan svindel.

Temat är i alla fall vänskap och trettioårskris… och ett rockband.

Boken kom ut redan 1992 men som ljudbok under förra året. Känns på något sätt fint att läsa gamla böcker. Som för att påminna dem om att de inte är bortglömda – och själv får göra en liten tidsresa, om än så bara till året då man föddes.

8. Där kräftorna sjunger – Delia Owens

Den här boken fångar ens uppmärksamhet mycket tack vare sitt så vackra omslag. Eller hur? Och den är förvånansvärt hypad just nu. Eller egentligen har den varit det hela året. Den ska förresten också filmatiseras, men det verkar dröja lite till följd av det här pandemiåret.

Jag är nyfiken på den – men misstänker att det är en lite väl utdragen historia med en hel del naturskildringar (författaren är zoolog). Så får se om jag kommer plocka upp den här ljudboken eller ej.

Mellantjocka böcker (15–20 timmar)


boktips vinter

9. Under Londons broar – Jojo Moyes

Jag har ju alltid gillat Jojo Moyes, men efter att jag plöjt igenom ungefär allt som getts ut av henne på svenska så har jag haft något av en paus. Men nu såg jag att denna bok från 2009 översatts!

Egentligen skulle jag förstås kunna läsa på engelska, men tycker det är avslappnande att få lyssna på svenska… Och med den här typen av “enkla” böcker till för att bara glömma allt en stund, vill jag gärna ha lättsamt all the way.

Storyn Under Londons broar handlar om tonåringen Sarah som lever för hästen hon fått av sin mormor. Och planen är att komma in på en fransk ridskola för att följa i morfarns spår – men förstås dyker det upp problem.

Samma uppläsare som Små eldar överallt och Bokskåpets hemlighet.

10. Osynliga kvinnor – Caroline Criado Perez

Osynliga kvinnor: Hur brist på data bygger en värld för män

Som kontrast till Genusdoktrinen som jag läser just nu funderar jag på att läsa något från andra hållet. Ställer mig generellt lite skeptisk till den här inställningen om världen.

“Föreställ dig en värld där din telefon är för stor för din hand, där din läkare ger dig läkemedel som är fel för din kropp, där du fryser på jobbet för att temperaturen på din arbetsplats är fem grader för kall.”

Du kan dra det hur långt du vill och vinkla allt på alla möjliga sätt – men vad tjänar det någonting till? Att världen inte är anpassad för oss som är korta, har knubbiga lår eller är högkänsliga? Världen ÄR orättvis och frågan är kanske vilka orättvisor man vill kämpa för – men också med vilken syn man vill se på världen.

Just nu är nog förresten mobilerna för stora för allas händer.

Men, som sagt, kunde kanske ändå vara nyttig eller spännande lyssning. Gillar att höra bägge sidornas argument.

Tjocka eller långa böcker (20+ timmar)


ljudbokstips

11. Oväntat besök på Star Street – Marian Keyes

Jag ÄLSKADE Marian Keyes när jag var yngre. Nu har jag inte läst något av henne på många år (senast verkar ha varit för 5 år sen). Därför skulle jag vilja dyka in i en av hennes världar igen. Glömma allt för en stund och bara få leva mig in i allt som händer i boken.

Publicerades 2009 men verkar ha kommit ut som ljudbok på svenska nu precis. Och handlingen verkar vara i typisk Marian Keyes-stil:

“Vem är det som håller ett vakande öga på de boende på Star Street 66 i Dublin? Snart visar det sig att denna mycket speciella gäst för med sig många omvälvande överraskningar för husets invånare.”

Och uppläsaren är också en jag gillar: Anja Lundqvist.

12. Samlade verk – Lydia Sandgren

Här har vi boken som är både en ljuvlig karamell och lätt skräckinjagande med sin otroliga tjockhet. Tjugoåtta och en halv timmar som ljudbok. Men timmar är kanske inte riktigt lika skräckinjagande som en livslevande enorm bok? Enklare att bära med är den i alla fall, som ljudbok!

Också en ganska omskriven bok i år. Och visst lockar det lite särskilt att den utspelar sig i Göteborg.

“Samlade verk är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.”


Vad läser eller lyssnar du på just nu?

Ps. Använd rabattkoden till Bookbeat för att prova gratis under en månad. Registrera dig här!

Och du, följ gärna min sida på Facebook för att inte missa några nya inlägg.

FÖLJ:

16 svar

 1. Där kräftorna sjunger var nog min största läsupplevelse i somras. Inte alls en massa naturskildringar tycker jag?

  Jag håller på med Lucinda Rileys De sju systrarna nu. Bokklubbsbok. De är FÖRSKRÄCKLIGA men jag vill ändå lyssna klart lixom :D Blir asförbannad på alla abusive men i historierna, även de som ska föreställa good guys är dominanta och nedvärderande.

  1. Okej spännande och TACK – blev genast mer sugen på den! Läste bara massa recensioner som nämnde naturen 😅

   Inte alls lika sugen på den andra, det är en serie va?! Lyssnar ni alla delar i bokklubben? 😯

   1. Haha, nej, bara första delen, men jag missbedömer alltid hur mycket jag faktiskt har tid att lyssna när jag är hemma (och att jag alltid drar upp hastigheten till 1.2-1.3) så jag är halvvägs genom den tredje redan, vi ska inte ses i bokklubben förrän början av december.

     1. Det hoppas jag inte! Jag är dock på fjärde boken nu och den här systern är just nu på Railey och klättrar och där har jag åxå varit så det är ju lite småkul :)

      1. Oj men här går det ju undan! 😄 Och alltså i Krabi, Thailand? Var tvungen att googla och det var det som dök upp. Där har jag i så fall också varit :)

       1. Har du, vad kul! Ja, stället min kille åker och klättrar till o där jag var med förra julen ligger vid Krabi, Tonsai, Railay, Phra Nang heter stränderna (vi bodde i tonsai, det är mest klätterfokuserat).

        När var du där då och vad gjorde du?

        1. Ja jag minns att det var populärt för klättring faktiskt! Jag och mamma var där vintern 2009 innan jag skulle ta studenten.. Mor-dotter-resa typ. Väldigt mysigt. Men lite väl mycket fokus på den där perfekta brännan 🙄 som den sjuttonåring jag var… Sydde upp min balklänning också, hehe. Och var ju väldigt väldigt vackert!

 2. Jennifer, gäller koden även för oss som tidigare haft abonnemang hos Bookbeat? Måste genast lyssna på Björns självbiografi. Hans röst (och budskap) är hänförande!

  1. Det är tyvärr bara för nya kunder – men om du har en annan mejl att kan du använda den ☺️🙏 Och ja, det är NÅGOT med hans röst också!

   1. Yes, gick alldeles utmärkt att använda mitt studentkonto. Tack! Läser just nu en novellsamling av Alice Munro. Ska försöka mig på att läsa något verk av samtliga nobelpristagare i litteratur. Men nu får det bli lite lättsam lyssning på Bookbeat emellanåt. :)

    1. Åhh toppen att du kunde använda rabattkoden! :) Och visst är det bra att kunna varva läsningen (ja eller lyssningen).

 3. Intressant det här med Där kräftorna sjunger, alla talar om hur fantastisk den var och mig gav den inget. Fattar inte hur den kunnat få så mycket uppmärksamhet. Men därför behöver vi många olika böcker, för att vi inte tycker lika 😁
  Här vill jag föra fram att jag aldrig läst Dostojevski, men älskar Sophie Kinsella och har slukat Marian Keyes böcker så lätta romaner ej mig inte främmande. Och Jojo Moyes tycker jag skriver bra romantiska böcker.
  Är med i 4Good Book club, svensk online bokklubb och den bok jag fått via bokklubben som hittills berört mig mest är Celeste Ngs Små eldar överallt. Den kunde jag inte släppa utan var tvungen att förstöra nattsömnen för att läsa klart i ett streck. Ser verkligen framemot att få se den på film.

  Har alldeles för många böcker på gång just nu, Bernardine Evaristos Girl, Woman, Other och så en massa hälsorelaterat 😅 Och en av bokhyllorna har två hyllor med olästa pockets….

  1. Oh spännande att höra din syn på saken! Tack! Och blev väldigt sugen på Små eldar överallt nu ju… :) Haha känner igen det, har nu 3 påbörjade böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.