Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Café Johan & Nyströms i Helsinki.

Det var på flygplatsen i Helsingfors som jag upptäckte det först, att det svenska, charmiga företaget Johan & Nyströms öppnat café även i Finland. Men det var inte bara där utan också inne i stan, vid Skatudden precis vid hamnen, som de öppnat upp en så kallad konceptbutik med café. För alla er som läser bloggen och bor i Helsingfors kan jag rekommendera er att besöka det, för det är himla mysigt! Perfekt helgaktivitet? Och ni andra, ni får njuta av dessa bilder istället och så kan ni väl komma och hälsa på mig här i Finland så tar vi en fika där? Ok, deal!

Första intrycket till caféet, bara det är något alldeles unikt och charmigt.

johan & nyström
johan nyström helsinki

Personalen här pratade engelska och jag undrade om de faktiskt var svenska? Eller av annan nationalitet? Who knows. Super-hipster kändes både de, precis som caféet och företaget också faktiskt känns. Ni vet kaffe-älskare som har koll på varenda detalj av kaffesorter och teer. Men hur mysigt är inte det? I like.

En annan grej som gjort att Johan & Nyströms blivit omskrivna i tidningarna här i Finland så nyligen som 20:e januari, är att de valt att endast acceptera kortbetalningar. De tar alltså inte emot kontanter, inga cash! Eller card only som de skrivit på en liten skylt bredvid sin iZettle och någon form av surfplatta som fungerade som hela kassasystemet. COOLT! Här snackar vi framtid alltså. Jag uppmuntrar verkligen detta, även om jag förstår att det är en tuff utveckling vi går mot för många äldre (till exempel min pappa som i övrigt är supermodern, älskar fortfarande att bära omkring på sedlar??)

cafe helsinki kortbetalning

Bryggkaffet serverat med en skvätt mjölk. Just how I like it!

Upplevde dock att kaffet var extremt beskt? Det kanske är någon hipp sort jag inte hunnit vänja mig vid? Finskt kaffe har jag inte blivit hjärntvättad med heller, så det kan vi inte skylla på. På kontoret och hemma dricker vi nämligen antingen Löfbergs eller som nu Arvid Nordquist – det senare tycker jag är riktigt bra! Hemma köper vi dessutom kaffebönor och maler själva, så värt – älskar nämligen doften när man gör det.

Johan & Nyströms har också ascoola teburkar. Jag har dock inte smakat deras teer så kan inte uttala mig om smaken – men jag skulle helt klart köpa det enbart för förpackningsskull. Svensk marknadsföring/försäljning när den är som bäst. Gav faktiskt bort ett T i julklapp i jul. På varje burk står också en lite rolig och udda text som beskriver smaken.

johan nyström cafe

I övrigt är det otroligt snyggt inrett. Äkta cafékänsla skulle jag beskriva det som. Det är spännande och ger en perfekt låt-oss-sitta-här-i-timmar-och-dricka-kaffe-och-prata-och-läsa-böcker-känsla. Precis som ett bra café ska vara! De låg också lite magasin på bordet framför oss, på engelska (yay!) som var fina att bläddra i, både lite artsy men också något med teknik.

Sen så säljer de givetvis kaffe i massor av olika sorter, lite olika muggar och karaffer och intressanta kaffebryggare. Kanske ett bra ställe att besöka om man är ute efter en present till någon kaffeälskare? Kanske!

johan & nyström helsingfors
johan och nyström

Lokalen är helt fantastisk – och jag gillar hur de använt den och de olika materialen med trä och skinn, samt belysningen och de stiliga lamporna. Belysning är ju så himla viktigt!

Jag och min pojkvän inspirerades av miljön och slog oss ner med varsin kaffe och varsin bok och sjönk in i vår egna bokvärld en liten stund. Jag läste faktiskt ut Sushi för nybörjare och ville nästa gråta för att den fick mig att känna så himla mycket. En så “simpel” bok som Marian Keyes, typisk chicklit? Men jag gillar sånna böcker – jag är helt enkelt ganska enkel av mig. Sen har jag insett att jag gillar att läsa bekvämt och därför föredrar jag faktiskt att läsa på svenska (om än engelska böcker är mycket bättre på sitt original språk).

Mumin han läste faktiskt också på svenska – heja mumin! Han håller på att läsa En gång var jag större än Zlatan som faktiskt är väldigt lättläst – ett bok-tips till andra där ute som kämpar med att lära sig svenska.

cafe helsingfors
johan nyström helsingfors

Ett genuint tips, från mig till er. Ni vet, vi svenskar måste ju hålla ihop – så klart jag sprider ordet vidare! ;)

FÖLJ:

9 svar

  1. Härligt! Åh önskar det var lätt att hitta liknande tips i Jyväskylä. Reseguider är tråkiga, söker jag tips på bloggar kommer helt sjuka resultat upp och tja, mormors favvoställen faller nog inte oss i smaken.

    Har man inga insidertips så kan vissa städer te sig rätt trista, tycker jag.. Äsch det blir nog hur bra som helst :) o bra med Helsingforstips om jag någon gång stannar där!

  2. Det finns inte Swish i Finland va? Så man kan betala via telefonen? För det är väl verkligen framtiden ;)

    1. Nope – jag har blivit lite av en Swish-ambassadör här ;) Däremot använder de Mobile Pay (Danskebanks app) den funkar nästan likadant – förutom att jag tror det fördröjningar om det är överföring mellan olika banker..? Men jo, visst är Swish framtiden :)

  3. Nu råkar jag vara en sådan som JÄMT betalar med kort, men något som utmärker att betala med kort är ju att det är så mycket som registreras i och med korttransaktioner. Vad vi köper, var vi köper saker (och därmed var vi är och när), hur mycket vi spenderar osv. Sedan om det är något bra eller dåligt får man avgöra själv. Personligen har jag inte tänkt på det så mycket förrän på sistone efter en diskussion med en vän. Även om det kan tyckas bakåtsträvande och att man kanske är lite VÄL paranoid så tror jag att det kan vara tänkvärt!

    1. Tänker du för sin egen skull, typ använda appen Tink och följa sitt spenderande? Eller? :) Det är ju helt toppen tycker jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.