Helsinki coffee festival.

I helgen har Skandinaviens största kaffe-mässa ägt rum i Helsingfors, Helsinki Coffee Festival. Jag är egentligen inte någon särskild kaffefanatiker (tror jag?). Dricker 2 koppar per dag, och behöver dem och älskar kaffet. Gärna bryggkaffe med litelite mjölk och emellanåt en cappuccino på café. Föredrar de svenska framför de finska sorterna pga den mörkare fallenheten som det svenska kaffet av någon anledning har? Gillar Arvid Nordquist och även Löfbergs, det är de två (svenska) sorterna som vi brukar ha på jobbet. Hemma köper vi gärna hem hela bönor och maler själva pga den mysiga lukten, mmmm, och smaken kanske??

Helsinki Coffee Festival 2016

Men när det händer något spännande, så tänkte vi att det kunde vara kul att gå dit. I år var det andra året som kaffe-festivalen anordnades. Och det gör den i Kabelfabriken som ligger i Gräsviken/Ruoholahti, en gammal fabrik som numera passar utmärkt för hipsterevents.

Det var extremt mysigt arrangerat. Ni vet mässor är ju vanligtvis ganska stora och upplysta och hektiska. Men här var det mörk belysning(!!), intim stämning, en dj (såklart) och lagom mycket folk eftersom de delat upp dagen i två olika pass och man köpte biljett till antingen det tidiga eller sena.

cafetoria helsinkiHelsinki coffee festival

Min svenska-kompis-i-Finland Lisa, var med hon också! Och det kanske bästa med mässan var allt kaffe man faktiskt fick smaka. Sånt var de generösa med. Som tur var fick man inte helt fyllda koppar, då hade vi nog inte tagit oss genom mässan levande.

Det var allt ifrån supersmå och nya lokala rosterier till de lite större och de gamla klassikerna. Även den svenska hipster-kedjan Johan & Nyström fanns på plats.

Det var två spännande kaffe-sorter som jag fick chans att prova som jag inte druckit innan. Den ena var något form av superenergi-kaffe som det finska rosteriet Death before decaf låg bakom. Måste bara påpeka att man måste älska deras namn.

Superenergi-kaffet (eller vad det nu egentligen kallas) är vanligt kaffe blandat med kokosolja och ghee. Detta är tydligen något fitnessmänniskor dricker då det anses vara bra energi och förbrännande. Smaken var extremt gräddig pga kokosoljan och det var kanske inte något jag jättegärna skulle dricka men jag förstår att sånt blir trendigt. Folk har faktiskt gått ner i vikt av att dricka detta – okej do I look like I give a fck? Blir så trött av allt som har med att gå-ner-i-vikt att göra.

death before decafcold brew Helsinki

Det andra spännande kaffet som vi fick prova hos två olika rosterier var ett så kallat cold brewAlltså kallt kaffe som bryggts kallt och alltså varit kallt under hela processen! Det var intressant, en lite ny smak. Jag älskar ju iskaffe, men det är alltså inte samma grej. Jag kan tänka mig att dricka en cold brew, som serveras i en glas flaska, till exempel en varm sommardag i en park.

Det var Kaffa Roastery här ovan som bjöd på cold brew. Sen var det ett till märke som jag inte kan minnas nu, men de hade också en sort som var cold brew licorice. Alltså med lakritssmak! Den var så cool, liksom söt i smaken men endast naturlig lakritsrot tillsatt.

Och sen testade vi virtual reality! Det här med VR är verkligen framtiden, det är bara en tidsfråga innan det är all around us. Jag besökte NYC och Paris i den virtuella världen och det var ganska häftigt faktiskt. Man blev dock lite lätt yr efter 3 minuter i den där maskinen…


Virtual reality Helsinki
Det var också kul att studera någon annan som befann sig någonstans långt borta, här är T i Havana… ;)

Sen avslutade vi allt kaffe-drickande med sjukt goda churros! Älskar churros.

Coffee festival helsingfors

Det fanns också en scen där de körde lite intervjuer med olika människor som fanns på plats, vi lyssnade på den enda som var på engelska och det var kanske inte en jättespännande intervju. Och så fanns en annan scen där det pågick lite tävlingar. Men man missar alltid en del av sånt här när man går på grejer som är mestadels på finska, och det är sånt man får leva med när man bor i ett land där de pratar ett annat språk.

En viktig sak jag fick lära mig dock, är att om man brygger kaffe med filter, så ska man alltid blöta/skölja filtret innan. I söndags provade vi detta hemma, kunde det verkligen vara någon skillnad i smaken på kaffe som bryggts med torrt filter och kaffe som bryggts med filter som blöts/sköljts innan? Och ja, herregud, vilken skillnad! Det smakar liksom lite mer bittert med torrt filter… Intressant, eller hur?


 

Här har vi förresten en bloggerska som bor i Helsingfors skrivit bra och snyggt om festivalen (på engelska!) om man vill läsa lite mer om vad som pågick där och om de finska rosterierna: Finnish roasteries to watch.

Det var allt om Helsinki Coffee Festival – som jag måste säga överlag får ett bra betyg av mig! Jag tyckte det var väldigt trevligt att gå runt där och tycker det var snyggt ordnat!



Reseförälskad tjugofemåring som vuxit upp i svenska Lappland och efter flera år utomlands i olika länder av en slump hamnade i Finlands huvudstad Helsingfors.


7 kommentarer
  1. Kul att finnarna kör nåt sånt :) De är ju inte kända för sitt goda kaffe, bara för att de dricker enorma mängder. Min sambo var typ tvungen att hälla snabbkaffe i sitt kaffe när han jobbade i Helsingfors för att få det normalsvenskt starkt…

    1. Haha, men det är väl för att de flesta finska kaffesorter är ljust rostade? Och vi i Sverige har mörkt? ;) Som jag har förstått det…

  2. Cool! Sounds like an interesting show, great to try some stuff out, like the cold brew and the liquorice one.

    It’s interesting about the wet filter, we’ve recently switched to an AeroPress (in place of a simple French press cafetiere) and it already makes far less bitter – completely delicious – coffee.

    I’m tight and wash and re-use the little paper filter over and over, so sometimes I do use a wet filter if I make a second cup, but as it’s usually for someone else I haven’t personally noticed that it makes a difference.

    I think some experimentation is required!

    1. Oh that’s interesting! We actually watched a barista using some kind of aeropress. Looked little annoying though… But you know, once you get used to something ;)

      Hm, I guess reusing might have a slightly different taste, would be fun to have coffee tasting with all different kinds! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *