Jennifer sandström

De 5 bästa böckerna jag läst

Inlägget innehåller annonslänkar

Min vän Frost hemma i Sverige gjorde en så fin sak på sin Instagram (hon har för övrigt ett fantastiskt konto): sanning eller konsekvens. Och jag fick i uppgift att svara på frågan: vilka är de 5 bästa böckerna jag läst?

Det är den sortens frågor man helst glider tyst förbi, för hur ska man möjligen kunna svara på en sådan sak?

Jag tycker det är jättesvårt att lista bästa böcker, bästa filmer, bästa låtar. Men bland filmer tänker jag ofta på två stycken som bland de finaste filmer jag sett: August Rush och Life is beautiful. Och min toppfavoritlåt är Go your own way med Fleetwood Mac.

Och jag tänker att det är så mycket annat som väger in när man ser en film eller läser en bok och känner WOW. Var man befinner sig i livet, var någonstans man är just då osv.

Det finns ju också en del prestige i att lista sina absolut bästa böcker. Att man liksom vill leverera och hitta någon sorts balans av en riktigt bra bok – som ändå inte är mainstream?

Men jag släppte de tankarna och funderade på vilka böcker som gjort stort intryck på mig (och skippade många typiska klassiker som kanske rent tekniskt skulle kunna anses vara bättre böcker). Några av de mest självklara böckerna blev de som fått mig att gråta en sorts bottenlös och på djupet sorgsen gråt. Det är trots allt något med böcker som får en att känna mycket. Det finns ju förstås också alltid en risk att om man läser böckerna på nytt, att inte alls ha samma unika läsuppelevlse.

Här kommer de i den ordning jag läst dem:

Looking for Alaska – John Green 

Läste den här 2013 när jag pluggade och bodde i Jönköping. Grejen med böcker som det var längesen man läste är ju att man inte alltid minns exakt vad det var man fastnade för. Men jag minns något om ett vackert språk och massvis av tårar. En ganska sorgsen historia.

Ser nu också att den under förra hösten kom ut som en miniserie i 8 delar.

Rekommenderar att läsa den på engelska, men den finns också på svenska.

Livet efter dig – Jojo Moyes

Den här boken blev kanske särskilt hypad den sommaren filmen kom ut, 2016. Och det var också den sommaren jag läste den. Jag hälsade på min kille som pluggade en sommar på Stanford utanför San Francisco och jag har ett så starkt minne av när jag mitt på dagen låg ensam på den smala sängen i hans pyttelilla studentrum och tokgrät till boken.

Fortsatte genast med uppföljaren (Arvet efter dig) och något år senare kom även den tredje boken (En andra chans). Något i mig kan dock tycka att första boken hade räckt i all sin speciella enkelhet.

Trots hypen, filmen och uppföljarna kan jag inte låta bli att tycka att det var en mäktig (och så sorglig!) historia, som gjort avtryck.

Finns här.

Björnstad – Fredrik Backman 

Ja nu råkar det ju vara så att jag överlag är alldeles för förtjust i allt den här mannen producerar. Det finns något i hans förmåga att både beröra i det väldigt enkla – och förmedla fantastiska berättelser. Men när jag funderade på vilken bok som varit bäst, landa jag i denna. Björnstad.

Ser också fram emot miniserien som kommer ut någon gång snart och som delvis filmats i Gällivare.

Finns här.

Högre än alla himlar-serien – Louise Boije af Gennäs

Högre än alla himlar är första delen i triologin om Stockholmsgänget vi får följa från millenieskiftet och under ett decennium. Många stora världshändelser tas upp genom böckerna och vi får följa dem på nära håll genom karaktärernas upplevelser.

Har tidigare skrivit så här om böckerna: Första boken är lättsam, underbar, fin. Sen blir det tyngre, riktigt tungt, i andra boken. Men när du väl börjat är det svårt att sluta. Och det är en berättelse som stannar hos en.

Fin att läsa men kan också rekommendera som ljudbok.

Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie

Jag fick den här boken för ett par år sen av min moster och läste den förra sommaren. Vilken författare hon är! Boken handlar om Ifemelu som är från Lagos i Nigeria och har emigrerat till USA. Nu livnär hon sig på sin blogg där hon skriver om rasism. Boken handlar mycket om just rasism och klass, och samtidigt är det en kärlekhistoria.

Och tydligen också på väg att bli miniserie nu!

Finns här.

Egentligen skulle jag också vilja lägga till Alkemisten av Paulo Coelho, lagom klyschigt val, MEN jag tänker på den ofta – och dess budskap. Trots att jag inte egentligen minns mycket av berättelsen då det var en evighet sen jag läste den.

Kommer säkert komma på ännu fler otroliga böcker jag läst (som inte finns med på min Goodreads), efter jag publicerat detta.

Kan du lista dina topp 5 bästa böcker eller känns det som en hopplöst omöjlig uppgift?

FÖLJ:

18 svar

 1. Jag tycker det är hopplöst svårt att ranka böcker, men några böcker som jag har läst/vill läsa fler än en gång är Lyckan, kärleken och meningen med livet (Elizabeth Gilbert), Bokhandlaren i Kabul (Åsne Seierstad), Hjärtats innersta röst (Jan-Phillip Sendker) och Vad heter ångest på spanska (Michaela von Kugelgen). Några fler böcker jag har hemma har jag bloggat om här: http://mariasmemoarer.com/2020/march/fantasiresor-i-bockernas-varld-2.html

 2. Omöjlig uppgift. På sin höjd kan jag begränsa min lista till fem författare…

  Men en bok som jag minns golvade mig i just den situationen i livet jag var då var Paradisets barn (som bara det är en samling på tre böcker ju!) av Marianne Fredriksson.

   1. Per Anders Fogelström, Marianne Fredriksson (har blivit sämre med åren dock), Jodi Picoult, Chimamanda Ngozie Adichie, Cecilia Samartin. Kanske kommer fram till andra namn om du frågar om en vecka, men Fogelström har nog varit en favorit sen första boken jag läste av honom och genom allt jag läst.

    1. Åh! 😍 jag läser just nu andra boken i Mina drömmars stad-serien. Men har du någon annan favorit av honom jag borde läsa sen?

     Tack för tips!

 3. Jag får ta en titt på dina favoriter och se om de är något för mig. Alkemisten av Paulo Coelho finns i alla fall på min önskelista sedan tidigare.

  För min del blir det idel klassiker utan inbördes ordning.
  Bernhard Nordh: I Marsfjällets skugga
  Sara Lidman: Jernbanan I och II
  Axel Sandemose: En flykting korsar sitt spår
  Alexander Solsjenitsyn: En dag i Ivan Denisovitjs liv – Jag såg förresten att de tipsade om denna bok i Svt helt nyligen. Den står sig än idag.
  Till sist Dan Anderssons diktsamlingar Kolvaktarens visor och Svarta ballader. Ta bara en sådan dikt som “Vaggsången vid Kestina”
  http://runeberg.org/svartbal/27.html

 4. Hej! Åh, älskar list-inlägg om filmer, böcker och så vidare. Det finns så mycket att välja bland så när andra man uppskattar att följa på Internet tipsar är det inspirerande. Här kommer 5 böcker som stannat kvar i mig:

  Binas Historia av Maja Lunde – Framtidsviktig historia som gav både ångest, insikt och en vilja att tvinga alla att läsa den.

  Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson – Huvudrollskaraktären gjorde mig förtvivlad, förstående, medlidsam men mest förbannad och frustrerad. Kunde inte släppa boken.

  Patient 67 av Dennis Lehane – Blowed my mind. Läs boken, se filmen.

  Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson – Stillsam men den resonerade i mig och liksom gav mig längtan. Ville vara i det där lilla huset, möta den där äldre kvinnan. Ha samtalen. Och såklart skrivandet.

  Min mormor hälsar och säjer förlåt av Fredrik Backman – Om jag får bli den där mormodern kommer jag dö lycklig!

  1. Åh Binas historia låter som en tuff men viktig bok, tänker på sommarpratet av Anne Sverdrup-Thygeson i somras.

   Tänkte faktiskt också på Egenmäktigt förfarande när jag skrev min lista. En speciell upplevelse.

   Och är det Shutter island? Minns att jag sett filmen..

   Tack för ett par tips!! ☺️

 5. Alltså älskar boktips från dig! Och beordrar dig att läsa Ett litet liv med Hanya Yanagihara. Känslostormen som den framkallar är total. Lasse Bergs trilogi om den mänskliga evolutionen är beundransvärd i läsväg. Sen har Patricia Thudor Sandahls bok Tid att vara ensam hängt med mig i många många år, som ett sällskap i ensamhetens dunkel. Läsa alltså. Det är fint! Om du fick välja mellan att antingen läsa böcker eller titta på serier/film (studierelaterade böcker skulle va ok) resten av livet – vad hade du valt?

  1. Så fint att höra och TACK för massa tips! Blev lite avskräckt av Ett litet liv efter Sandra Beijers bokrecension (den lät bara SÅ TUNG) men kanske måste läsa den…

   Får man se på film? Haha nej men det skulle vara ganska enkelt, skulle definitivt välja böcker. Du med??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.