Jennifer sandström

Vad kan man göra i Gällivare?

Uppvuxen i den här lilla staden i norra Sverige, i svenska Lappland. Inte förrän jag flyttade härifrån lärde jag mig uppskatta dess skönhet och charm. Jag flyttade och upptäckte att wow vilken exotisk plats jag vuxit upp på.

Swedish Lapland – exakt lika exotiskt som det låter på engelska. När man vuxit upp på en plats funderar man sällan över allt det där, det gör man egentligen först när man lämnar. Eller om någon utifrån är på besök och undrar vad kan man göra i Gällivare? Då börjar man fundera på vad som är speciellt och värt att rekommendera till någon annan som aldrig varit här.

Nu efter min senaste vistelse i Gällivare, sommartid första gången på 6 år, slog det mig att jag borde göra en liten reseguide med mina bästa tips för Gällivare. Vilka sevärdheter, platser och aktiviteter skulle jag rekommendera någon som är på genomresa eller stannar till här? Varsågoda, här kommer massor av info och mina absolut bästa tips och favoriter.

Utsikt över Gällivare från Dundret.

Att göra i Gällivare – kolla uppdaterad info

Mitt första tips blir att dubbelkolla vad som faktiskt är på gång just nu. I ett litet samhälle är det ofta snabba svängar, aktiviteter förändras, öppettider varierar, företag går i konkurs, och nya spännande saker dyker upp. Gällivares turistcenter är förmodligen en bra plats för att kolla upp aktuell info och se vad som är på gång just nu. Och kom ihåg att mycket faktiskt tyvärr har stängt på söndagar.

Mina bästa tips på saker att göra i Gällivare:

Naturen

Om du är i Gällivare så måste du såklart se naturen. Sommar som vinter är det otroligt vackert här uppe och ett helt annat landskap än vad som finns söderöver.

* Stora Sjöfallet – Gällivarefjällen

Det finns några platser alldeles i närheten av centrum men om du vill ta en längre dagsutflykt på ett par timmar med bil enkelväg kan jag rekommendera Stora Sjöfallet.

Stora Sjöfallet på sommaren
Stora Sjöfallet på vintern
Stora Sjöfallet på hösten

Mer info om nationalparkerna och världsarvet Laponia hittar du här. Rekommenderar förstås också att du spendera mer tid här om du har möjlighet.

* Dundret – vandra, åk skidor och se midnattssol

På sommaren kan du ta bilen upp längs med “femman-vägen”, gärna runt midnatt för att se midnattssolen på första parkett. Eller under dagen för att parkera bilen och vandra längs med topparna. När du kör från stan så svänger du inte till vänster där alla Dundret-skyltar står utan du fortsätter någon kilometer och svänger sen vänster. Här är vägbeskrivningen från centrum till femman-vägen på Google maps. På vintern är det massor av snö på vägen och du kan inte köra upp, men du kan parkera där vägen börjar och promenera eller skida uppför eftersom det är pistat. Det är särskilt vackert på vårvintern och Åke på toppen-stugan har öppet alla röda dagar – såhär ser den vandringen ut.

Det går också att vandra med Björnfällan som utgångspunkt. Och om det är vinter och du vill åka alpint hittar du info om Dundret här.

I backen nedanför huset där jag vuxit upp. Där nere ligger samhället med Dundret som ständig bakgrund.

Vandring upp för femman under påskhelgen.

Hit upp kommer man med bil på sommaren och kan njuta av det här ljuset vid midnatt.

* Vandra till Djävulsklyftan

En skön dagstur och mäktig naturupplevelse. Det är till och med många gällivarebor som inte hittat hit.

Så tar du dig till Djävulsklyftan.

* Besök Muddus nationalpark och bestig berget Stubbá

Du kan promenera upp till toppen och få en fantastisk utsikt. 30 minuter med bil från centrum.

Läs mer om hur du hittar till Stubbá här.

* Promenera runt sjön Nuolajärvi

Vid den här sjön har de nyligen byggt en ny, trevlig promenadstig och det är vackert att promenera här både vinter som sommar. I somras åkte vi hit strax efter midnatt efter att ha varit uppe på Dundret, och dimman över sjön var helt magisk. Så det kan vara ett vackert besök även nattetid under sommaren. På vintern är det många som pimplar på isen.

Någon gång mitt i natten kan det se ut såhär i midnattssolens ljus.

* Vassaraälven & promenadstråk

På den frusna älven kan du både promenera och åka skidor (eller skoter) på vintern. Vårvintern är det som vackrast och passar utmärkt att göra skidutflykter till någon av öarna som ligger här ute, ta med fika, något att sitta på och njut av solens värme i en snöhög en bit ut på isen/intill någon ö. På sommaren kan du istället promenera längs med älven, utgå från Sandviken (här finns också ett utegym) och promenera längs älven och passa på att spana in lappkyrkan eller ettöreskyrkan som den också kallas (mer officiellt namn är Gällivare gamla kyrka) där jag är döp. Du kan även korsa älven över till Andra sidan och promenera vidare på den sidan mot Fjällnäs Slott. Fortsätt promenaden mot Gällivare camping och hembygdsområdet (som vi alltid kallat för pluppskogen för att Plupp brukar hänga här).

På Vassaraälvens is samsas skotrar, skidåkare och gångare. 

Promenad på isen. Även här har man fin utsikt mot Dundret.

* Utflykt till Porjus: Porjusberget och den otroliga gamla stora tallen

Porjus ligger precis där Gällivare kommun slutar och Jokkmokks kommun börjar. Ungefär en dryg halvtimme från Gällivare centrum. Och det här är ett perfekt utflyktsmål för en ganska häftig naturupplevelse. Förvänta dig vackra vyer och mäktiga tallar!

Läs mer om Porjusberget och Porjustallen!


Butiker, caféer & restauranger i Gällivare

 • Magazin du Nord (butiken har stängt) – den ljuvligaste butiken med många vackra posters, och bra, miljövänliga och naturnära produkter. Älskar att gå in här och kommer alltid ut med minst en sak.
 • Alla tiders café – det här är caféet som en gång i tiden började som en söt inredningsbutik och sakta övergick allt mer i att bli ett café. Idag är det café, lunchställe och om kvällarna en riktigt bra bar (well, Gällivare-mått mätt förstås). En av de få barerna som finns i Gällivare.
 • Sommarcafé på Lapphärbärget – öppet under somrarna, ligger fint vid älven och Gällivare Gamla Kyrka. Adress: Kaitumvägen 6.
 • Grand Hotel Lapland & Steakhouse – som bytt namn mellan Grand och Quality men nu heter Grand igen. Här hittar du inte bara ett hotell utan det finns också café, en bra restaurang (antagligen den mest fancy i stan), gym, bowling och bastu + pool uppe på taket.
 • Fat Tony's – ett enkelt men lite hippt burgarställe som öppnade vintern 2021/2022.
 • Skogshotellet – restaurang och boende som ligger en bit från stan och ska vara bra, men jag har inte själv testat.

En tjusig gammal skylt till Sko-Görans som funnits i alla evigheter.

En mindre tjusig, men lite charmig(?) skylt som nog också funnits i alla tider.


Tidigare Quality Hotel Lapland, nu Grand Hotel Lapland, är en av de nyare byggnaderna i Gällivare, eller ja, nyrenoverad.

Jobbdejt på hotellets café tillsammans med Amanda.


Spa4You i Kullen, se så mysigt.

 • Spa4You – Gällivares mysigast spa med en riktig norrländsk touch ligger i Kullen (Koskullskulle som det egentligen heter) och jag har skrivit om spaet här på bloggen tidigare. Det finns förutom spabehandlingar också vedeldad sauna, utomhusbad och en urmysig grillkåta.

Sevärdheter i Gällivare

* Kåkstan i Malmberget

Som det såg ut en gång i tiden när gruvsamhället byggdes om. Här serverades paltlunch i somras som vi tänkt gå på, men när vi kom fram hade palten hunnit ta slut. Här brukar det också vara mysigt med lite marknader under julen.

Läs mer om Malmberget och den stora flytten av samhället här.

* Byn Tjautjasjaure

Eller Tjautjas som vi säger. En by 3 mil utanför stan och byn där min mormor bor. Du passerar Koskullskulle (som jag nämnde ovan) och hamnar sen här. På vintern är det hur mysigt som helst att åka skoter eller skidor här ute på isen och det är väldigt nära fjällmiljö. Egentligen känns det redan ganska fjälligt direkt man kommer in i byn som ligger på lite högre höjd. Under julen klär husen här ute sin hus med massor av ljusslingor och pynt, så det är också värt ett besök.

Promenera upp på berget Påtsåive.

Tjautjas sommartid.

* Aurora Lake Lapland

Aurora Lake Lapland är en exotisk upplevelse där du får övernatta på en flotte på isen eller på sjön om somrarna. Läs mer om mina två nätter hos Aurora Lake Lapland här!

* Fjällnäs Slott

Jag minns när Fjällnäs Slott här fortfarande var hotell och restaurang, och kan tycka att det är en skam att det inte längre är det. När jag tog studenten var vi ett kompisgäng som hyrde sviten här på vår baldag och det var magiskt att få vakna upp tillsammans i det drömmiga rummet nästa morgon. Det är en jättefin villa (och det var, tyvärr, en perfekt restaurangmiljö) som är värd att titta på i alla fall utifrån, eftersom det idag är privatägt och används som bostad. Det sägs å andra sidan spöka här så jag hade i alla fall inte velat bo i huset, hehe.

* Stenbron

En trevlig rastplats en bro av sten som går över Vassaraälven (den älv som nämndes här ovan), ligger här på google maps. Vi brukade åka ut hit och grilla som barn. Googla dock inte platsen (och ja nu kommer du ju måste göra det), då möts du av hemska artiklar från det mord som skedde här för några år sedan. En tragisk berättelse, men låt inte det hindra dig från att göra en utflykt hit.

* Hundspann 

Ett underbart vinteräventyr om du är i Gällivare den halvan av året. Ett företag som anordnar turer och som jag känner till sedan innan är Avvakko Adventure. Själv har jag fått chansen att åka några gånger under mina senaste besök i Gällivare under påsken – och jag älskar det!

hundsläde Gällivare


En tur på hundspann där vi åkte ut i ingenstans och grillade. Tystnaden och känslan är något speciellt. 

* Gruvan

Utan gruvorna som finns här skulle Gällivare aldrig ha blivit en liten stad. Idag är både malmgruvan (LKAB) och koppargruvan (Boliden Aitik) i full gång och det är här som många av stadens locals jobbar. Hittar ingen info kring att besöka LKAB i Malmberget, utan bara info om besök av gruvan i Kiruna. Men för Bolidens koppargruva och besök finns info här – även via turistföreningen kan du boka en guidad tur.

Fler guidade turer i Gällivare

Om du är intresserad av fler guidade turer, till exempel upp på Dundret eller i fjällen, antingen till fots eller med skoter, så finns det mindre aktörer som kan erbjuda detta. Googla och se vad du hittar!

* Se norrsken 

Både under sommaren och vintern är det värt att resa upp till Gällivare. För på vintern när du inte har midnattssolen har du istället norrskenet. Det är dock inte lika garanterat så se till att du laddar ner en app som kan informera dig om när det är som störst chans att se, då behöver du inte sitta och stirra på himlen hela natten.

Det här är en ganska kass bild på norrsken som jag tog i påskas i Gällivare, men det är den enda jag lyckats ta.

Hjortron

Om du är här på sensommaren, då måste du förstås gå ut i skogen och plocka hjortron. Vad som låter som en drömmig aktivitet kan dock snabbt bli en fight mot myggorna.

En hjortronblomma i juni.


Ta sig till Gällivare – med tåg eller flyg?

Det kan faktiskt vara trevligt att bila norrut längs med den vackra kusten eller längs med inlandet. Kanske variera med ena vägen upp och andra ner? Men de smidigaste och mest populära sätten för folk söderifrån är nog ändå tåg eller flyg.

Såhär tar du dig med tåg till Gällivare: nattåg med SJ går från både Göteborg och Stockholm och kan kosta mellan 1300-2000 SEK tur och retur. Det här är det absolut mysigaste alternativet att resa och jag rekommenderar det om inte för miljön så för upplevelsen. Välj en kupé med 6 bäddar (liggvagn) om du vill träffa spännande personer, inte störs av andra när du sover och om du vill resa så billigt som möjligt. Annars rekommenderar jag sovvagn med 3 bäddar (med möjlighet att träffa åtminstone två spännande personer), då är sängarna redan bäddade och man får en skön kudde istället för en trött ryggstödskudde att sova på. Finns också första klass som är riktigt bekvämt med eget badrum ifall du vill lyxa till det.

Ta inlandsbanan till Gällivare: under sommaren kan du ta inlandsbanan upp till Gällivare och göra hela resan till ett litet äventyr och få chans att se ännu mer längs vägen. Läs mer här.

Läs också: Sju olika sätt att resa till Gällivare – utan att flyga

Såhär tar du dig med flyg till Gällivare:

Det här är lite knepigare. För några år sen gick NextJet som tidigare flugit hit i konkurs och sen dess har ett par olika bolag flugit. Just nu flyger det estländska flygbolag Nordica, men säkrast är att kolla uppdaterad info hos Lapland Airport.

Flygtrafiken har alltid varit lite opålitlig och ganska dyr så ett alternativ är att flyga till Luleå eller Kiruna (med exempelvis SAS eller Norwegian) och sedan ta tåget vidare till Gällivare, det är det många som gör. Då ska man dock se till att ha lite marginal, båda vägarna, eftersom både tåg och flyg kan vara sena.


Det var mina bästa tips på saker att göra i Gällivare och sevärdheter som är värda ett besök! Om du har någon fråga får du gärna höra av dig eller lämna en kommentar här nedan.

Har du besökt Gällivare? Eller blir du sugen på att åka hit upp? Och under vilken årstid skulle du helst vilja besöka – under sommaren eller vintern?


Följ mig på Instagram @jennsandstrom – eller gilla min Facebook-sida för mer inspiration.

FÖLJ:

24 svar

 1. Lappland är fantastiskt fint men man blir ju lätt hemmablind. Jag måste liksom flytta till världens coolaste stad Köpenhamn för att plötsligt tycka att Åbo ändå var the place to be haha. Kram!

  1. En riktig klassiker. Kanske det är fördelen med att flytta iväg en stund också? ;) Perspektivet liksom. Kram!

  2. Fina bilder som rymmer nostalgi naturen är det största däruppe lappmarknad i februari exotiskt.
   Fiske Jakt Bärplockning allt hittar man i Gällivare värt ett besök

 2. Jag skulle nog helst åka upp och vandra, sommartid, med hundarna. Har varit i Haparanda i januari och det var döhäftigt meeeeen :D

  1. Haparanda i januari måste jag erkänna att det inte alls låter som någon höjdare… :) januari är en tuff månad norröver. Men mars-april, då snackar vi! Då kan man njuta av vintern ;) Men sommaren för att vandra, jaaa – gör det!!

 3. Blir SÅ sugen på att åka dit i sommar och uppleva midnattssolen! Kom aldrig så långt norrut i somras, fast jag verkligen hade det på min bucketlist. Kommer gärna och hälsar på i juni :) Gällivare ser fantastiskt fint ut!

  1. Jaa jag kommer nog vilja åka upp nästa sommar igen och vara mer i fjällen också. Vore kul att tima in ett besök :)

 4. Jättebra inlägg om Gällivare! Både informativt och personligt. Detta inlägg borde få spridning även utanför bloggvärlden för det ger verkligen bra tips vad man kan göra i Gällivare. Jag har varit uppe på Dundret förra hösten men då var det regnigt och skymning så jag såg inte så mycket av utsikten tyvärr. Men hotellet uppe på Dundret är stängt?
  Tack för tips om Nuolajärvi, Fjällnäs slott och Stenbron. De plasterna skall jag besöka nästa gång jag har vägarna förbi. Och naturligtvis Tjautjasjaure där din mormor bor men också den kända spelmannen Daniel Wikslund. Visst fanns i Tjautjasjaure tidigare en liten festival på sommaren?

  Jag kom i morse hem från en rundtur i Norrland och besökte också Stora Sjöfallet och Ritsem. Dock inte Gällivare denna gång ut det blev mera söderöver efter Sjöfallet. Väldigt vacker i fjällen nu men snabbt blåser också den vackra lövskruden bort, vilket redan till stor del skett i t.ex. Ritsem.

  På tal om Risem, denna video har jag smått förälskat mig i för den visar hur det var för kraftverksbyggarna på 1970-talet. En helt annan tid och ett tidsdokument. Jag gillar verkligen det som människorna och jobbarna berättar om. Fina porträtt av den tidens människor i området.
  https://youtu.be/hrQw92dQMjU

  1. Tusen tack! Förhoppningsvis kan det vara ett inlägg som dyker upp när någon söker information om Gällivare via google! :)

   Och ja, har man otur kan det vara lite sämre sikt upp på Dundret. Men klara dagar ser man bort till fjällkedjorna, riktigt mäktigt. Hotellet har stängt ja. Dundret är en knepig verksamhet att driva och nu senaste ägarna stängde det för att göra om det till lägenheter. Tror inte heller restaurangen finns kvar. Ganska synd!

   Vad härligt med en fjälltur!! Och fint att få se höstfärgerna där uppe :) Och tack så mycket för tipset om filmen, min pappa jobbade där också ungefär då (det var där mina föräldrar träffades just 1977, haha). Kul att se glimtar i videoformat, ganska unikt material!

 5. Tack så mycket! Superfint inlägg om Gällivare, här finns verkligen mycket fint att se och göra bara man tar sig tid! :) Skulle vilja tipsa dock om att använda “Ettöreskyrkan” eller “Gällivare gamla kyrka” som namn, precis som du gjort, och skippa “Lappkyrkan” som inte låter så bra idag.

  1. Tack Tina! Och det har du rätt i, minns att vi pratade om den så när jag var barn men Gällivare gamla kyrka är ett bättre namn! :)

 6. Kanonbra info sida som jag snubblade in på. Planerar en resa med bil o husvagn i sommar från Småland upp till Gällivare. Så ser fram emot hela resan men framför allt Dundret o själva stan.
  Blir det kärlek mellan Gällivare och mej kan det även bli flytt upp till nästa höst om allt klaffar! Min man o jag har små planer på det…
  Så tack för din fina sida o vilket fint jobb du lagt ner på den!

  1. Hej Bettan! Tack så mycket!

   Vad spännande att höra både om er bilresa upp men också en eventuell flytt! Har ni något möjligt jobb där uppe eller bara nyfikna på att testa något nytt?

   Hoppas resan nu i sommar blir fin och kul om ni fick glädje av mina tips för Gällivare!

 7. Tack för din fina beskrivning om Gällivare och området.
  Själv är jag uppvuxen i Malmberget (Bergmansgatan 20b och sedan Torget hus E). Lämnade hembygden i 2 omgångar – som 17 åring för att arbeta i Västerås som svetsare och grovplåtslagare. Andra gången efter militärtjänsten i Kiruna år 1978. Har endast besökt hemkommunen för en begravning år 1990.
  Är nu år 2020-21 på en 3 veckors rundtur i Norrbotten tillsammans med hustrun Emily som knappast sett snö eller upplevt minusgrader tidigare. Känns som att vi kommer att göra fler resor hit.

  1. Tusen tack Mats! Vad härligt att höra att ni tagit er upp till sist – det var ju på tiden. Är lite avundsjuk. Njut av det! :)

  1. Tusen tack för den informationen, den här guiden får en hel del besök så det är bra att hålla den uppdaterad! Ser fram emot er nya hemsida :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.