Porjusberget & Porjustallen – utflykt nära Gällivare

Vad har de senaste många långa månaderna gjort med oss? De har tvingat oss att se oss runt i vår närmsta närhet. Man kunde tro att folk, särskilt i mindre städer, hade koll på ortens mest spännande guldkorn.

Men människan är ett fantasilöst folk emellanåt, i vardagslivet.

Att upptäcka lite mer oupptäckta platser i området hör inte till det vanliga, för de flesta. Det märker man när man slänger ur sig frågan till sin mamma som vuxit upp i Gällivare, bott majoriteten av sitt liv i Gällivare och till och med jobbat i Porjus:

Har du sett Porjustallarna?
Va? Nä?

Men det ska ändå erkännas att när pappa först nämnde att “ja vi kan ta en tur upp på Stubbá och sen åka förbi och kolla på Porjustallarna” så lät det inte jätteimponerande. Mormor skrattade gott när jag berättade om den planerade utflykten över telefon “Tallar? Såg ni inte några när ni var till Sjöfallet?”

Jo, men dessa ska tydligen vara speciella. Och i huvudsak The Porjustallen. En särskilt utmärkande tall tydligen.

Hur himla speciell en tall nu kan vara?

Sevärdheter i Porjus

Porjus ligger nästan exakt mitt emellan Gällivare och Jokkmokk men hör faktiskt till den senare kommunen. Gränsen mellan kommunerna går precis innan man kommer in till Porjus.

Samhället här uppstod när man byggde kraftverket i Luleälven. Och egentligen skulle det avvecklats när bygget var klart, men av någon anledning blev Porjus kvar.

När man passerar här idag reflekterar man kanske inte nämnvärt över vad man just passerade. Men faktum är då att platsen gömmer ett par guldkorn. Förutom berget som är i fokus i just det här inlägget så slutar även Rallarstigen här. Den 44 km långa vandringsled som både vandrats av turister och rallare som bar material till kraftverket.

Är man sugen på att gå Rallarstigen ska man passa på i början av juli när Rallarmarschen anordnas. Min pappa har gått den massor av år och jag måste nog anta utmaningen snart! Om 44 känns aningen rejält finns ett kortare alternativ, Lilla Rallarmarschen som bara är lätta 23 km, hehe.

Porjusberget

Om du bara som hastigast har vägarna förbi här ska du i alla fall ta bilen upp på berget som finns här.

Det finns åtminstone en skylt som pekar mot Porjusberget, och sen kan du bara fokusera på att ta dig uppåt bland de små villaområdena. Se detaljerade instruktioner i slutet av inlägget.

Här får du plötsliga majestätiska vyer (även om vyn över just Porjus täcks av en hel del ledningar, som du ser ovan) och hittar även ytterligare ett par sevärdheter…

Porjusbergets strövområde med tre lite spännande sevärdheter att promenera till!

Porjustallen

Det här var ju det vi var som mest nyfikna på. Tallarna!

Och kan du tro, det var en upplevelse värt besöket. Här och var på sina platser i skogarna kan man förstås träffa på lustiga och häpnadsväckande tallar – men här kryllar det av dem. Men det är framför allt en tall, som imponerar.

Äventyrspappan leder vägen till dessa guldkorn runtom i Gällivare och dess omnejd.

Kan det vara den här?

Nähä.

En gång en tall.

Men, här har vi den!!!

700–800 år gammal?! Den här tallen växte alltså upp under 1200–1300-talen. Hur otroligt känns inte det? Det häftiga är också att den fortfarande växer. Vilken kämpe som överlevt både skogseldar och stormar här på berget.

Hur kommer det sig då att en tall kan stå i så många år? Det är ett kargt landskap och stenig mark – något som tvingar träden att gräva ner sina rötter djupt mellan bergssprickor, tillskillnad från sandiga skogsmarker där de istället kan låta rötterna växa längs med marken. Och det förstår man ju, ett träd som har letat sig neråt i marken med rötterna, står stadigt!

En omkrets på 3.81 meter. Ser du de två händerna som tittar fram? Det här trädet når ingen runt att krama.

Jag trivs bra här, under min 700 år gamla tall.

Slå dig ner, ta ett par djupa andetag och ta in det mäktiga i detta.

En dag ska kanske du vara lika stor och stark, en dag om sisådär 7–800 år. Lycka till och kämpa på!

Sydtoppen

Efter att vi sett den omtalade tallen fortsatte vi en kort bit till Sydtoppen. Ett perfekt ställe för att grilla på också då här finns en fin grillplats.

Porjusgruvan

Pappa som varit här tidigare tyckte inte den här var särskilt speciell (vi har ju sett diverse gruvor genom åren) och vi skippade därför den. Men om du ändå är här kan du förstås passa på att gå förbi den gamla gruvan. Skyltarna leder dig hit.

Hitta till Porjusberget

Från Gällivare är det knappt 5 mil hit och tar en dryg halvtimme att köra med bil.

Från parkeringen är det bara några hundra meter till de tre respektive platserna (500–700 meter enkelväg). På lättvandrad skogsstig utmarkerad med tydliga skyltar.

När du kör genom Porjus finns ser du en skylt mot Porjusberget. Men det kan vara lite oklart exakt hur du svänger upp dit, ett tips är att du ska uppåt i alla fall. Genom villaområdet och så upp upp upp. Då hittar du.

Men för lite hjälp på traven, här är en punkt på Google Maps du kan navigera till.

Ha en fin utflykt!

FÖLJ:

3 svar

  1. Porjustallen och berget får vi inte missa. Den skall jag besöka när jag nästa gång har vägarna förbi. Det blir kanske redan i september? En riktigt präktig tall, visst är den sevärd och utsikten är inte heller fy skam.
    Det finns ju också suptallar lite runt om i landet, bland annat en berömd en mellan Arvidsjaur och Piteå.
    Där stannade fororna till för i världen och kusken tog sig en sup. Nuförtiden lär det räcka med att tuta tre gånger när man kör förbi så får man tur.

    1. Hurra! Haha suptallarna, undra om vi faktiskt pratade om det i samband med det här besöket. Minst sagt en sådan, men man får ta sig en liten omväg då ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.