Jennifer sandström

9 lärdomar från Petter Stordalens Min hemlighet

Har ni läst boken Min hemlighet av Petter Stordalen? Han må vara en extrem person men jag gillade ändå hans bok och tyckte det fanns en del vettiga och inspirerande poänger. Det är den perfekta boken man ska läsa om man behöver en sista push för att säga upp sig och följa sin dröm – eller redan har startat företag och vill ha extra motivation. Du behöver inte vara företagare heller, du kan hitta inspiration i flera av punkterna ändå i vilket jobb du än gör.

Själv lyssnade jag på boken och har sammanfattat det jag gillade mest i de här 9 punkterna.

9 lärdomar från boken Min hemlighet

* Redan i början belyser han vikten av att förhandla och hur du i princip alltid kan få ner priset (eller upp om det är du som säljer kanske?) i en förhandling om du gör det på rätt sätt. “Vad skulle du har gjort?” är också bra att ställa som fråga till motparten vid dilemma i en förhandling, på så sätt kan du skapa en bättre dialog med en engagerad motpart. I en förhandling ska även båda partnerna känna sig nöjda vid avslut. Lyssna därför till den andres behov och önskemål.

* Om du går upp tidigt på morgonen ger det en viss känsla av försprång. Ett försprång du har för att slå alla andra.

* Vi säger upp oss för sällan. Världen är full av möjligheter. Men det är också tufft att satsa – det är därför så få vågar göra det. Och så ännu en klyscha: våga för att vinna, och du kommer förlora ibland.

* 80/20 – alltid en bra påminnelse. “Paretoprincipen är en empirisk regel enligt vilken 20 procent av orsakerna ofta står för 80 procent av verkan…” – wikipedia.

* Även om man strävar efter framgång och pengar och lever ett liv i lyx och flärd kan man bry sig om att hjälpa till att förbättra världen på något vis. Och det är allas kamp som räknas. Allas hjälp behövs.

* Man måste vara anpassningsbar, det är det som får en att överleva. Förändring är bra och det ska välkomnas.

* Vi strävar förmodligen efter framgång för att lämna vårt avtryck på denna jord.

* Skilj dig från konkurrenterna, gör din grej, och lyssna inte för mycket på kritik så länge du tror på det du gör.

* Många framgångsrika verkar ha hälsosamma rutiner. De tränar, ser till att få sin sömn, dricker inte för mycket alkohol och har någon form av balans i livet.

Vilken punkt tilltalar dig mest?


Boken finns också hos Nextory, om du vill ta del av mitt erbjudande som jag skrivit om här.

FÖLJ:

2 svar

  1. Att vara anpassningsbar!
    Tycker det är jätteviktigt för det kommer vi behöva göra hela livet och för att kunna “go with the flow” också!
    Har svårt för människor som verkligen vägrar anpassa sig eller bara klagar istället för att inse att de behöver anpassa sig!
    Ex i somras när ALLA i princip klagade på värmen när vi ÄÄÄÄNTLIGEN ju fått den värme som vi betalar så dyrt för varje år för att åka till andra länder! Det är ju sannolikt inte sista gången vi kommer få sådan extremvärme vi fick i somras, så det e bara att anpassa sig istället för att klaga! eller så åker man till nåt svalare om man nu inte vill ha sol o värme! Just VÄDRET är dte ju inte VI som kan styra så det är helt enkelt bara att anpassa oss! Samma sak när det regnar! Antingen anpassar man sig och tar med sig paraply eller regnkläder eller så stannar man inne! Man klagar inte! =)

    1. Haha det är så sant det du beskriver. Har i veckan försökt med en utmaning ”7 dagar utan att klaga” – har gjort det tidigare också och det är alltid lika uppfriskande! Och många gånger svårt. Men väldigt intressant att analysera sig själv och vad man lägger energi på ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.