En workation i födelsedagspresent

För en månad sen var vi fyra tjejer som lyckades matcha ihop våra scheman och åka ut till Kugges land för ett 24 timmars blogathon. Jag skrev en mycket uppskattad berättelse om det här. Jag blev redan då lite förälskad i stället och visste att det inte skulle dröja länge innan jag fick komma tillbaka hit.


Ni vet hur man har vissa vänner som är liksom extra bra på att dricka vin, eller bubbel? Jag kategoriseras inte alls som en sådan. Visst gillar jag ett glas (eller flera) ibland – men vi har inte haft en vinöppnare (eller ens kapsylöppnare) i vårt hem på ett halvår och överlevt, så det säger kanske lite om mina alkoholvanor. Så om man kommer med en flaska bubbel till mig på min födelsedag finns det en stor chans att man själv kommer få vara med och dela på den. Eller så tar jag med den på nästa tillställning där man förväntas ta med typ en sådan gåva.

Vad detta gör är att ens vänner tvingas bli lite kreativa när det kommer till födelsedagspresenter. Av några vänner fick jag ett sällskapsspel, en annan gav ett gulligt skrivblock, och Kugge – hon lovade att bjuda på en workation med full service på hennes land. 2 månader senare fick jag casha ut min födelsespresent ♥

Och så bra det blev.

Det här drömmiga stället hade förvandlats till sommar, sen vi var här sist, precis som resten av världen. Så vi satte oss helt enkelt under parasollet med våra datorer och njöt av idyllen.

Kugge är bra hon. Tänk vilken tur att jag 1. hittade hennes blogg och 2. vann ett par av hennes skumpaörhängen (som hon tidigare tillverkade och sålde) den där våren för ett par år sedan så vi fick chans att ses.

Två frilansare och en citroningefärschoklad (egentligen äter jag bara Fazers choklad, så säg inget till min kille!!).

I skuggan var det perfekt temperatur, även om jag alltid finner det lite lite jobbigt att titta på en skärm i utomhusljus. En annan nackdel är att datorn blir full av pollen såhär års, hehe, det känns som att datorer kanske inte är jätteförtjusta i att bli pollentäckta?

Vi gick barfota på stenarna och jag tänkte att så skulle man vilja tillbringa hela sommaren. Med fötter som inte får ont av små stenar och myror som bits ibland.

Vad som var extra lyxigt var att Kugges föräldrar också var på plats och fixade maten. Rökt lax (alltså som röktes på plats, precis innan middagen!), potatisgratäng och vit sparris. Till efteråt plättar (eller pannkakor för södersvenskarna) som stektes på en muurikka!! Kände mig så bortskämd. Det bästa som finns är att få bli serverad god mat.

Och så undrar ni såklart, efter jag basunerat ut mina planer för veckan – HUR går det med morgon-promenaderna? Jo tack. Är inne på dag 4 nu och har fixat det alla dagar hittills. Så drog givetvis ut en trött Kugge på onsdagsmorgonen och promenerade 40 minuter längs med mysiga grusvägar, får som bääade och syrener och häggar som blommade.

Kugge var snygg som få i sina ute-på-landet-kläder, som man bör.

Från botten av mitt hjärta, tack för en så fin födelsedagspresent.

Kugge har också skrivit om det här.

Intervjuad: om Indien, Gällivare, Finland & bloggande

När jag var uppe i min hemstad Gällivare senast fick jag äran att gästa stadens enda(?) podcast, nämligen Lev Podcast. Det är min kompis Amanda som gör den tillsammans med Alice. De började i november förra året och de har fått mycket uppmärksamhet i media. I grunden handlar podden om hur man kan leva på en liten ort i nordligaste Sverige, 10 mil norr om polcirkeln – men de behandlar också andra spännande ämnen som de är nyfikna på och vill lyfta.

Att som utflyttad Gällivarebo, som har någon sorts hatkärlek till staden, få bli intervjuad av dessa två som känner sån kärlek till Gällivare, var därför en ära – och superkul. Lite av en terapisession att få svara på alla frågorna och forma tankar till meningar.

Foto: Amanda

Att våga följa sina drömmar

Det är titeln på avsnittet och vi pratar om platserna jag bott på, hur det varit och varför jag flyttat.

”Så då blev jag i Indien ett tag. Tanken var att jag skulle vara där ett år, men ett halvår i Indien räckte för mig. Ett halvår i ett vanligt liv känns inte så långt, det går ganska snabbt – men det här halvåret i Indien var som en halv livstid, med allt man kände, upplevde och hann vara med om.”

Alice frågar också ”varför det kändes som en evighet i Indien?” och jag berättar lite mer om detta, min kärlek till landet men också varför det var så påfrestande och vad som händer om man har shorts på sig och sitter med benen i en killes famn på ett tåg.

rest runt i indien

Minnen från Indien, fascinerande, vackert och alldeles galet.

Vi kommer också in på vilka relationer som betyder mest för mig (glömmer nämna min familj? och min kille? de ligger på första plats!) och hur det är med vänner hemifrån och vänskap på distans.

Jag berättar om Helsingfors, vad jag tycker om staden, ifall det känns som hemma och hur länge jag tänker att jag ska bo här. Sen går vi djupare in på varför jag lämnade Gällivare och min relation till staden idag. Vad är känslan när jag kommer hit? Vad händer när man flyttat och kommer ”hem” igen? Och har jag funderat över att flytta tillbaka?

De passar givetvis på att fråga om mina bästa bloggtips också och jag ger tips för om man vill starta en blogg, hur man tjänar pengar och hur jag tänker kring det jag delar med mig här i min blogg. Här har jag skrivit om fler tips till dig som vill börja blogga.

Här, eller i någon poddapp, kan du lyssna:

Såhär beskriver de avsnittet: I det här intervjuavsnittet av Lev Podcast träffar vi bloggaren och före detta Gällivarebon Jennifer Sandström. Vi pratar om vad som fick henne att flytta från Gällivare, hennes längtan att se världen och hur definitionen av ”hem” förändras när man reser. Jennifer driver idag eget företag från sin nya hemstad Helsingfors, hon berättar om livet som egenföretagare och hur relationer till vänner och familj påverkas när man flyttar mycket.

Sök på Lev Podcast, avsnitt 20 – och lyssna i din poddapp!

Du kanske också vill läsa: Hur vågar man följa sina drömmar?

Är vi kollegor eller konkurrenter?

Som innehållsskapare, bloggare, influencer, frilansande marknadsförare, marknadsföringskonsult eller vilken titel man nu vill ge mig, så har jag många vänner och bekanta som pysslar med liknande grejer. Vissa gör helt andra saker men inom samma bransch och andra gör ganska liknande saker. Så att fundera kring huruvida vi är kollegor eller konkurrenter är ganska intressant.

Malin, är i alla fall på riktigt min kollega eftersom vi jobbar lite tillsammans. Också en fin vän!

Jag har alltid tänkt på oss mer som kollegor, men inom t.ex. resebloggarna vet jag att det råder lite delade meningar. Tävlar vi om att få åka på samma pressresor? Om att anlitas av samma kunder? Tävlar vi om samma läsare? Alltså, nja. Jag tänker att även om vi befinner oss inom samma segment så kompletterar vi ofta varandra. Vi har olika inriktningar, stilar, ambitioner och målgrupper. Vi alla behövs – och jag tycker att vi ska stötta varandra istället för att konkurrera. Om en destination eller företag vill jobba med någon annan istället för mig – fine, anting gör hen det bättre eller är helt enkelt mer passande än mig. Och ofta så jobbar inte företag endast med en bloggare, och en läsare läser inte nödvändigtvis bara en blogg.

En annan resebloggare, Annika med bloggen Resfredag, skriver lite om ämnet här och menar att visst är vi konkurrenter ibland men säger också ”Att vara konkurrenter behöver i och för sig inte vara något negativt.”

Veera och Malin.

Linda och Rania

Kanske är jag naiv? Kanske finns det någon som konkurrerar med mig? Jag vet inte. Men det ger i alla fall mig väldigt mycket peace of mind att inte känna att jag tävlar. Sen har jag å andra sidan aldrig varit mycket av en tävlingsmänniska. Jag trivs bättre här, där jag kan ha det lugnt och skönt och bara lukta på blommorna.

De fyra damerna på bilderna ovan är i alla fall väldigt mycket både mina kollegor – och vänner. Vi befinner oss alla lite i samma bransch, men har samtidigt olika kompetenser och styrkor som vi faktiskt tar hjälp av hos varandra.

Kollegor – inte konkurrenter

  • Rania har haft en fotokurs med mig, jag har haft SEO-coaching med henne
  • Jag och Linda samarbetar lite inom olika områden emellanåt (blogg, sälj, etc.)
  • Veera kommer med uppdrag och anlitar faktiskt mig, Malin och Rania när behov finns
  • Och jag och Malin har ju skapat Faraway Finland tillsammans, jag klipper oftast poddarna och hon våra videos

Hjälp, stötta och pusha varandra. Unna varandra framgång istället för att känna avundsjuka. Det är jäkligt coolt när någon landar en bra deal, det betyder inte att jag inte kan få ett lika fantastiskt uppdrag.

Två kvällar med bloggkollegor

Under PING Festival häromveckan fick jag chans att hänga med dessa pinglor under två kvällar och en hel dag. Här ovan på Löyly här i Helsingfors. Vi skålade i björksav (och sen i vin) och beundrade solnedgången över havet. Vi bastade också och tog ”sommarens” första dopp – så som man bör på Löyly oavsett årstid.

Och nästa kväll skippade vi efterfesten på PING och hängde istället tillsammans på ett hotellrum på 13:e våningen. Vi beställde mat upp på rummet och passade på att prata om allt nördigt som bara bloggare kan göra.

Bra burgare från Woolshed. Jag tog deras veganska.

Heliumballonger hade vi också snott med oss upp på rummet, det gör alla kvällar lite trevligare.

Tänk. Tänk att jag kan kalla dessa personer för mina kollegor. För bara två år sedan fanns ingen av dem i mitt liv. Men vad som är ännu häftigare är alltså att jag också kan kalla dem för mina vänner. Vi jobbar ihop, tillsammans – vi tävlar inte.

Jag har pratat om det förut, vikten av att hitta ett nätverk. Jag har hittat mitt – även om det såklart av naturliga skäl hela tiden utvecklas, växer och förändras.

Lär av varandra

Programledaren och videojournalisten Peter ‘Petski’ Westerholm på YLE säger i det här poddavsnittet av Det kommer att bli bra (en bra intervju för övrigt) ”lär dig av dina bättre” och det tycker jag också bara är bra och rätt.

Inspireras och lär av varandra. Gjorde hen ett sjukt bra blogginlägg, video eller något annat? Ta inspiration – och ge också cred. Du behöver inte sno andras idéer och själv ta åt dig äran för att ha uppfunnit något revolutionerande. Men idéer är sällan särskilt revolutionerande – och om det är enkelt att sno är det knappast så unikt eller speciellt. Fastna inte heller vid folk som ”snor dina idéer” utan fokusera på det som hjälper och driver dig framåt.

Ser du andra i din bransch som kollegor eller konkurrenter?

Tycker du att jag är helt ute och cyklar eller delar du min åsikt och mina tankar? Berätta i en kommentar!

Veckans planer – v. 21

Har en bra känsla inför den här veckan. Efter att ha lyssnat på motiverande poddar under helgen har jag liksom fått en bra och positiv start. Tycker ni det är lätt att fastna i negativa vanor? Jag tycker det är fascinerande hur vi styrs av våra tankar – och framför allt hur vi kan styra våra tankar. Och den här veckan satsar jag på att göra just det – ta tillbaka kontrollen lite över min vardag. Hitta tillbaka till rutiner jag mår bra av osv (så klyschig).

Två saker jag vill göra som får mig att må bra:

* Utmaningen: 7 dagar utan att klaga
* Börja mina morgnar med en promenad

Två saker jag är tacksam över:

* Spotifys erbjudande om 3 månader premium för bara 10€. Det är en sån vardagslyx att inte ha premium men att unna sig det emellanåt. Och jag vet vad ni tänker: hon måste vara den enda svensken i världen som inte alltid har spotify premium. Japp.

* Vädret. Sommaren. Ljuset. Solen gör så mycket gott för själen. Och det är lättare att vakna på morgonen.

Så, låt oss ta en titt på mina planer för den här veckan.

Rania som handmodell.

Veckans övriga planer


MÅNDAG: Lite allmänt med mejl och blogg – inte något särskilt inplanerat. Kommer bland annat inlägg i veckan om kollegor VS konkurrenter, och en intervju med mig.

TISDAG: Åka ut till Kugges land, där vi hade vårt sagolika blogathon om ni minns. I födelsedagspresent fick jag nämligen av Kugge en workation. Såhär skrev hon: ”jag lagar mat, värmer bastun och håller käft så du får jobba i lugn och ro”. Åh!

ONSDAG: Vi sover över ute på landet. Förhoppningsvis börjar vi även här dagen med en morgonpromenad och fortsätter med jobb tillsammans. Har också signat upp för det här webinaret om vanor som Peppe tipsade om.

TORSDAG: Skulle ha spelat in podd med Malin, men vi fick skjuta på det till nästa vecka. Blir nog basic jobb denna dag. Och på eftermiddagen en föreläsning om public speaking med min kompis Tanja.

FREDAG: Friday oh Friday. Inga särskilda planer förutom att åka ut till Mumins föräldrar ute i skogen på kvällen. Tillsammans med hans bästa vän och hans tjej. Tyvärr missar jag dock Corinnes kalas på lördagskvällen.

Planerar också att dricka mitt kaffe svart. Dricker ofta med mjölk i, men det är ju bara en vanesak.

Tycker ni sånt här är trevligt att läsa? Lämna en kommentar eller tryck på hjärtat här nere i så fall! ♥ Gillar ju att höra era åsikter, och om du inte redan har svarat på de här frågorna till dig som bloggläsare tycker jag att du ska göra det. Jag håller det öppet att svara till den 31:a maj och efter det sammanställer jag svaren.

Och har du några fina planer i veckan?

Balkongfix & biomys

Har du haft en bra helg? Min har varit en typiskt välbehövlig helg, med vila, balkongfix och kärlek. Har egentligen varit obefogat stressat på senaste. Känt att herregud sommaren är snart över trots att den just börjat. Typ varit inne i någon sorts negativ spiral. Så vill vi ju inte ha det. För att åtgärda saken har jag lyssnat på så himla många poddavsnitt av olika peppiga karaktärer.

Men såhär såg min helg ut i alla fall.


När det blev fredagskväll och min jobbdag var över hoppade jag på min cykel och cyklade in till Helsingfors. Vi svenskar som bor i den här staden skulle träffas på en bar. (Det blev Huutokonttori Kanttiini, som jag tipsat i mitt inlägg om barer i Helsingfors.) Jag tror att jag bara varit på en träff tidigare?! Ångrade inte att jag tog mig dit. Det var till och med ett gäng nya som flyttat hit de senaste månaderna. Så trevligt. Nästa planerad träff är givetvis på Sveriges nationaldag.

Klockan elva cyklade jag hem och tänkte att fan sommaren, vad du är fin. Att få cykla en halvtimma vid havet, över broarna, i solnedgången. Ja tack.

Från Hagalund där jag bor in till Helsingfors tar det ungefär en halvtimma på cykel. På den vägen passerar man bland annat över två broar vid havet. Ofta väldigt vackra vyer.

Under lördagen tömde vi vår 16 kvadratmeters-balkong (som i klassisk balkonganda lyckats bli ett tillfälligt förråd) och skrubbade rent den, inhandlad olja för trallen och åkte och scoutade balkongmöbler. Ett pågående projekt det här. Så ja, to be continued.

Vi fortsatte under söndagen men jag passade också på att ta en promenad och städa lite annat (t.ex. den disk som behövdes handdiskas då var diskmaskin gett upp). På kvällen struntade vi i alla måsten och ägnade tid åt varandra. Cyklade till bion här i Hagalund, som är den absolut sötaste jag vet. Det var vi och massor av äldre damer och herrar som var där för filmen Huset vid havet (La villa), en fransk, ganska fin film.

Kino Tapiola. Och jag på min Peugeot. 

Hur var din helg?