Låtar som känns i hjärtat

Jag har nog egentligen alltid styrts mycket av mina känslor och impulser. Gillar inte att göra saker bara för att. Utan vill göra exakt det jag känner för i stunden. Men vissa saker är bra att planera, särskilt om de inte annars blir av. Som att gå till gymmet. Eller att säga upp sig från sitt jobb. När jag började fundera på att gå från anställd till egenföretagare skrev jag ner allt vad jag drömde om. Hur jag ville att det skulle bli. Ibland bara drömmar. Och så skrev jag ner planer, exakt vad jag skulle behöva göra, vad jag skulle kunna göra, vilka steg jag skulle kunna ta, osv.

Och vissa dagar vill jag bara lyssna på låtar som känns i hjärtat. Låtar som får mig att minnas alla tidigare drömmar jag haft och tänka på allt jag hoppas att framtiden ska bli. Sen kan man göra allt det där viktiga en annan dag, på en tisdag eller en söndag. På så sätt är det fint att kunna göra lite vad man vill under dagarna. Flummigt? Ja, kanske lite. Men också underbart.

Allt behöver inte vara en strategi, en strävan framåt. Livet händer här och nu, det är fint att fånga det också.

Peppiga tavlor hemma hos Veera.

Här är några av mina favoriter just nu, som får mig att lämna marken en stund och cirkla bland molnen. 

Atlas: Body – Sleeping at last

There’s magic in our bones,
A north star in our soul
That remembers our way home.
God, it’s easy to forget
There’s magic in all of this

An ocean – The tallest man on earth

I’ve been counting on
The wind would know where I’m going to
And when stillness comes around
I ask what my heart would do
About drifting around
So deep in the arms of some ocean now

Call if you need me – Vance Joy

I was just a boy striking matches upon your heart
I couldn’t get no sparks

Foreign hands – George Ogilvie

And not so long ago I seem to think
That I had the whole thing figured out
Only to find myself
Trapped at the heart of someone else
But now I finally see the other side
And just in time before I let it pull me in again

The truth – Mike Posner

No novel laid under their ‘I love you’s’. So you never read mine.

Har du någon sån här mysig/fin favorit just nu som du vill rekommendera? 

Våra framtidsplaner – forever in Finland?

Det var längesen nu som jag fick frågan, men jag inser att jag inte riktigt pratat om detta. Hur länge tänker jag mig att jag ska bo i Finland? Och vad tänker min kille, mumin, om alltihop. Vill han flytta till Sverige? Eller vill vi flytta någon helt annanstans? 

Sanningen är att jag aldrig riktigt planerat, utan att jag tagit varje dag som den kommit – och varje möjlighet som dykt upp. 2013 när jag åkte till Indien, drömde jag väldigt mycket om NYC (utan någon som helst orsak). Det var där jag såg mitt dröm-framtida jag befinna mig. Men redan då formulerade jag även en vision om att driva företag, och nu när jag ser tillbaka på det är det förstås den biten som var viktigare, än var i världen jag befann mig.

Sommaren 2014 när jag träffade den där kärleken som skulle ta mig hit, här på vår första roadtrip (och typ officiella dejt).

Hur jag trivs med att bo i Finland

När jag kom till Finland och fick ett jobb jag älskade (direkt, alltså vem har ens så bra flyt?) hösten 2015 tänkte jag aldrig okej nu ska jag bo såhär länge i Finland sen ska vi göra detta. Nu har det gått två och ett halvt år och vet ni vad jag känner? Jag känner att jag vill bo in mig här lite till. Vill att Finland också ska vara hemma, så om vi en dag lämnar – har jag något att komma tillbaka till om jag vill, ett hem i Finland. Jag vill känna gatorna, platserna, men framför allt människor. Jag vill låta relationerna gro fast med sina starkaste rötter, innan jag drar vidare igen.

Som anställd kunde jag få lite klaustrofobiska känslor ”vad gör jag i Finland? Här länge ska jag bo här? Vart ska vi sen?” och känna en viss stress. Men sen min situation förändrades (när jag sa upp mig) och jag inte längre behöver anpassa mig efter arbetstimmar, kontorstider och semesterveckor – känner jag mig liksom fri. Det spelar inte så stor roll var någonstans jag bor, för jag kan närsomhelst röra mig vartsomhelst. Den friheten är ovärderlig.

Mina och Mumins tankar och planer

Om jag är dålig på att planera så finns det inte ord för vad min kille är. Och kanske är det bra att vi båda tänker att vi får se vad som händer. Jag har alltid pratat med honom om att eventuellt flytta till Sverige, för att gardera mig om att han är öppen för det (hehe) – och det är han. Nu är han dessutom nästan flytande på svenska (vi pratar just nu 70% svenska 30% engelska, typ) och det underlättar ju för en eventuell framtid i Sverige.

Men som ni vet träffades vi i München, och han har också varit en längre tid i Madrid och pratar både tyska och spanska – så visst finns det utlandstankar hos oss båda. Tänk om vi skulle flytta till… Men det får vi se. Det är så mycket annat som spelar in. Just nu är vi lyckliga här.

Har så fina minnen från alla vara roadtrips, resor och äventyr i andra länder. När jag kollar igenom alla bilder blir jag så himla sugen på att dra med honom nu nu nu till någon annan-spännande-stans. 

En bra sak med en framtid i Finland

Jag insåg bara för ett par veckor sedan en sak som fick hela mig att lysa upp. Det finns ingen skolplikt i Finland, så som vi har i Sverige. Ingen. Skolplikt. Det finns krav på att barn måste undervisas, men du får hemundervisa om du vill. Så, om barn skulle bli aktuellt och möjligt – skulle Finland vara ett givet val (sådär spontant, av endast denna anledning). Ser liksom framför mig hur vi reser jorden runt och hemskolar våra barn, just because we can. Har aldrig funderat på det tidigare, men efter podden om hur man flyttar utomlands med barn insåg jag att det kunde bli knepigare med barn i skolåldern – men så har Finland löst det problemet för mig och jag skulle potentiellt kunna ta med ungen under armen ut i världen… Också en frihetskänsla jag gillar! :)

På resa och roadtrip genom Spanien. 

Med det sagt, framtiden är öppen och vi lika så. Dyker det upp en fantastisk möjlighet någonstans i världen – hoppar vi kanske på. Kanske testar vi Sverige ett tag. Eller en liten ort ute på den spanska landsbygden. Eller så blir vi kvar här. Allting känns möjligt – och spännande.

Drömmig brunch

Lördagsmorgonen till ära tänkte jag bjuda på den här härliga brunchen. Alltså bjuda er på bilderna av den. Jag blev själv bjuden på den i verkliga livet redan i måndags. En sjukt drömmig brunch på en måndag. Så som alla veckor borde börja ni vet. Tillsammans med en grym kollega och vän, i det här fallet Veera

Ni har sett Veeras magiska bruncher förut här på bloggen, här och här. Det är liksom en av hennes specialiteter i livet, förutom att vara grym på sitt jobb som egenföretagare/bloggare i allmänhet och sociala medier i synnerhet.

Det var en bra start på en bra vecka. Vi pratade bloggstrategier och sökoptimering. Två av mina favoritämnen. Och så åt vi de godaste pannkakorna och den godaste avokadomackan. Och drack massor av cappuccinos.

Pannkakor, kokosyoghurt, jordgubbar, banan, agavesirap och kokosflingor – like a pancake master.

Avokado och pocherat ägg. Yes please.

Coffee coffee coffee.

Och Veera ♥

Har den senaste tiden känt enorm tacksamhet för de vänner jag fått chans att lära känna här i Finland, och generellt det senaste året i och med mitt nya arbetsliv. Den pepp, kärlek och inspiration som vi kan ge varandra betyder liksom allt!

Jobbveckan fortsatte sen himla fint med nya projekt och idéer. Jag har registrerat 35 timmar arbetstid såhär långt, och veckan är ju inte slut än. Helgen är ju inte helig eller jobbfri – jag jobbar gärna någon timma om jag kan och har tid. Annars i veckan så har jag lagt mest tid på bloggen, sälj och SEO. 

Jag har också haft bra samtal med flera ”kollegor”, till exempel spånat på idéer med ett gäng och längtat massvis efter Malin som kommer hem på söndag från sin lååånga resa. Pratade också en längre stund med Amanda uppe i Gällivare och allt vi kunde konstatera efter en timma på telefon var: VAARFÖR bor vi inte i samma stad? Business-wise skulle vi göra underverk tillsammans. Hon är så cool och det går väldigt bra för hennes podd Lev! just nu med medverkan i flera radiointervjuer. Och känns i alla fall fint att vi träffas om en dryg vecka.

Min officiella arbetsvecka avslutade jag med en två timmars promenad tillsammans med Clara på telefon. Ännu ett peppigt och välbehövligt samtal. Jag hade lite av en dipp efter en sen fredagslunch och kände mest för att hänga i soffan tillsammans med candycrush. Var så innerligt trött på att mejla eller producera innehåll. Då kan man lika gärna dra på sig sin varmaste ylletröja, snöra på springskorna och gå ut på en långpromenad.

Vädret var vackert, och dessutom är det en perfekt aktivitet att göra samtidigt som man pratar på telefon med någon. Mitt bästa lifehack när man bor såhär på distans från många nära och kära – kombinera samtalen med promenader.

Sen gick jag hem och fixade tacos och så kom Kugge över på middag. Vi pratade om livet, business, killar, kärlek, resor – ja, typ allt som bör avhandlas en fredagskväll över ett glas vin.

Och så, lördag nu då? I kväll väntar en 30-års fest. I morgon brunchhäng med några vänner. Känns som en ganska komplett vecka med jobb och vänner!

Ps. Ni har väl inte missat Jonna Jintons fantastiska hänga-tvätt-i-djupsnön-video som blivit totalt viral? Hon är så härlig Jonna! En av de mest genuina människor jag träffat och det speglas verkligen i hennes blogg. 

Bokinspiration & tips på bokrean

Reklamsamarbete med Nextory

Lite tomt kan det kännas, när man inte bor i Sverige och få vara en del av den årliga bokrean. Men samtidigt är jag inte jätteduktig på att läsa fysiska böcker. Det är himla roligt att köpa dem, men som ni vet lyssnar jag mest på ljudböcker. Jag har en plan att samla mer intressanta böcker i mitt hem, böcker som gäster kan plocka ner från bokhyllan och bläddra i och få ut något av. Men kanske inte ett gäng romaner eller så mycket skönlitterärt.

Men om du vill fynda böcker på bokrean så har Peppe delat sina bästa tips här och här är ett videoklipp med författarna Sandra Beijer och Sofie Sarenbrant som ger sina bokrea-tips.

bokrea tips

3 bokrea-tips jag lyssnar på hos Nextory

Jag har låtit mig inspireras av dessa tips för bokrean och det var tre stycken som lockade mig lite extra som jag nu lyssnar på i min ljudboksapp.

Pappan och Havet – Tove Jansson

Det här är alltså en av Mumin-klassikerna. Och gissa vad? Du kan antingen välja att lyssna på den med Tove Jansson själv som uppläsare, eller med Mark Levengood. Båda är liksom klockrena alternativ för den där perfekta finlandssvenska mumin-stämningen (apropå böcker som är bättre som ljudböcker).

Här kan du lyssna på provsmak av uppläsningen hos Adlibris: Tove Janssons version och Mark Levengoods version

Just nu är jag här – Isabelle Ståhl

Ett av Sandra Beijers boktips, och det är författaren själv som läser upp boken. Sandra beskriver den som en bok om hur det är att vara singel i Stockholm 2017-2018 och att försöka stilla sin ångest med killar på tinder och tabletter. Och kanske tro att kärlek löser allt. Hon tycker också att den är välskriven och rå. Det gjorde åtminstone mig lite nyfiken.

Ensam i Paris och andra historier – Jojo Moyes

Ännu en av alla Jojo Moyes böcker har äntligen översatts till svenska. Den är lite kortare än hennes andra böcker, 8 timmar lång som ljudbok. Och det är egentligen två kortromaner och nio noveller som man samlat i en bok. Men jag gillar Jojo Moyes så lyssnar med nyfikenhet på denna. Det som gör mig mest exalterad är kanske detta ”I den andra kortromanen Smekmånad i Paris får vi möta Liv och Sophie från Sophies historia, många år tidigare.” – Sophies historia var nämligen den första Moyes-bok jag läste och som fick mig hooked.

tips på bokrean

Om du också vill använda Nextory kan du registrera dig här med koden JENN – då får du lyssna utan kostnad under en månad istället för den vanliga testperioden som är två veckor. 

Har du fyndat något på bokrean?

Eller håller du dig till att shoppa böcker secondhand och lyssna på ljudböcker? Apropå att handla böcker secondhand hoppas jag snart kunna berätta mer om ett projekt som min kille jobbar på – så spännande och fantastisk idé, stay tuned!

Fluff & att inspireras av människor

Jag har fastnat i något sorts ohälsosamt snurr av att producera massor av välskrivna och alldeles för matiga blogginlägg. Inlägg efter inlägg. Kanske måste det få komma lite fluff här emellanåt också? Påminde Kugge mig om. Att det är okej. Att vi människor också älskar fluff och andrum och att försvinna in i sådant som kanske inte är helt genomtänkt utan mer en vardagsreflektion från metron en tisdagkväll i mars. Så som blogginläggen brukade vara. De skrevs i all hast, lästes knappt igenom och publicerade med ett par mobilbilder.

Ikväll har jag suttit och insupit inspiration av två stora personligheter. Kan man beskriva dem så kanske? Lena Andersson, författaren av Egenmäktig förfarande (som jag lite av en slump läste nyligen för första gången). Uppföljt av En Afton Med Fredrik Lindström. Och åh vad jag älskar att få lyssna på andra människor som har både djup och humor. Som blandar det där viktiga och alla de där känslorna, med det där lättsamma och skrattet.

Det är inte många kvällar här i Finland som jag får sitta och lyssna på två svensk-svenskar samma kväll. Det är också mysigt. I ett hav av finlandssvenskar. Svenska tillställningar i Helsingfors är särskilt trevliga eftersom jag helt plötsligt är helt och hållet omgiven av mitt modersmål. Som om hela Helsingfors finlandssvenskar vallfärdat dit, det är ungefär så det känns. Och som jag njuter.

Sen att få ha en finlandssvensk vän vid min sida. Det var ungefär allt jag kunde drömma om när jag flyttade hit för 29 månader sen.

Close