Musikhjälpen 2017 – barn är inte till salu

Det viktigaste som händer i Sverige den här veckan är detta: Musikhjälpen. I måndags drog årets Musikhjälpen igång och sedan dess har det varit mitt sällskap här hemma under arbetsdagarna. Det är ett otroligt berörande och fruktansvärt ämne och problem som belys. Hela grejen som pågår nonstop under 6 dagar ett fantastiskt initiativ. Jag tror de flesta svenskar har hört talas om Musikhjälpen, men jag vet inte hur det är med er i Finland – om ni känner till det?

En decembervecka om året sänder P3 Musikhjälpen dygnet runt i syfte att samla in pengar för ett gott ändamål – en produktion av Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen. ”11-17 december flyttar tre programledare in i en glasbur på Rådhustorget i Umeå. Där kommer de att samla in pengar till Radiohjälpen och informera kring ett rättviseprojekt. Programmet sänds non-stop i P3 och på SVT Play, och stora delar av dygnet i SVT.”

Det här året är temat: barn är inte till salu

Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. En del barn som lever i fattigdom tvingas bidra till familjens försörjning och att sälja sin kropp kan ibland vara det enda alternativet.

Läs mer här.

Som bloggare har jag bidragit till den insamlingsbössa som finns för svenska influencers: skänk pengar till den här! Och uppmanar dig att också skänka några kronor. Swisha 100 kronor, eller åtminstone 50 – det är likvärdigt med en kaffe på ett café, det kan du avvara för att rädda barnen och hjälpa till för en bättre framtid.

Musikhjälpen 2017

Julfilmer på Netflix

Vilka mysiga julfilmer, romantiska komedier och familjefilmer finns det att välja bland på Netflix såhär års i juletider? Jag har kikat på utbudet och måste säga att det verkar vara förvånansvärt bra. Det finns ett gäng med julfilmer och dessutom ett par spännande nyheter från Netflix själva då de släppt sin första ”holiday” movie nu 2017. Den andra juliga Netflix-filmen släpps om bara några dagar. Det finns också ett par gamla klassiker när det kommer till julfilmer men majoriteten är filmer från 2015.

Dessutom tänker jag att såhär Luciadagen till ära passar det extra bra att ösa på med julstämning. Om du inte får chansen att se ett Luciatåg idag kan du istället slå på en julig film på Netflix! Själv ska jag se Finlands Lucia krönas i Domkyrkan här i Helsingfors i eftermiddag.


Tänd massor av ljus, ta ett gäng skumtomtar och pepparkakor, kryp ner under en fluffig filt och enjoy någon av alla julfilmer som finns på Netflix!

julfilmer på Netflix

14 julfilmer på Netflix – december 2017


1. A Christmas Prince (2017) – Netflix original

Äntligen, Netflix släpper sin första julfilm – en romantisk komedi! Det är en kärlekshistoria där en reporter faller för en prins och kolla på trailern – den ser så exakt sådär typiskt klyschig, julig och fantastisk ut.

Här på Netflix.

The christmas prince Netflix

A Christmas Prince – Filmen tar sin början såhär, men äventyret fortsätter i Aldovia, det vintriga sagoparadis där den blivande kungen bor.

2. Merry Kissmas (2015)

”Kayla’s engaged to a famous choreographer but is having some doubts, and discontent turns to confusion when she shares a magical kiss with a stranger.”

Bambambam – hur ska detta gå? Låter som en optimal film för juldagen eller nyårsdagen.

Här på Netflix.

3. The Night Before (2015)

Här har vi en äkta komedi för dig som inte känner för det romantiska, puttinuttiga och klyschig kärlek. Tre snubbar möts i NYC för deras årliga utgång på självaste julafton. Det låter lite som variant på The Hangover – kanske går saker och ting inte riktigt lika snett?

Här på Netflix.

4. I’ll be home for Christmas (2016)

En till julfilm som inte följer temat romantisk komedi utan kan gå in under kategorin familjefilm.

”A woman’s life is disrupted when her father returns home and decides to spend the holidays with her and her daughter. However, when they let go of the past, they’re able to experience the magic of Christmas.” – Rotten Tomatoes 

Här på Netflix.

julfilm Netflix home for christmas

I’ll be home for Christmas – en julig familjefilm på Netflix.

5. Tjuvarnas jul: Trollkarlens dotter – SWE (2014)

Var det någon som såg julkalendern när Tjuvarnas jul gick? Jag såg den faktiskt inte. Men det har även gjorts denna film med samma koncept och den verkar som ett mysigt alternativ att se på under julen! Särskilt eftersom den finns att hitta på Netflix. Det är ju faktiskt lite trevligt med någon svenskt också bland allt amerikanskt och Hollywood.

Här på Netflix.

6. Angel of Christmas (2015)

Det här är en romantisk komedi som är baserad på bokenThe Christmas Angel av Jane Maas från 2013.

”En journalist gör efterforskningar om en släktklenod och upptäcker dess magiska historia – och kanske är det ingen slump att hon i samma veva träffar någon.”

Här på Netflix.

angel of christmas

Angel of Christmas.

7. The Polar Express (2004)

Lite av en klassiker – barnfilmen där vi får följa med på ett magiskt äventyr tillsammans med en pojke som hoppar på ett tåg mot Nordpolen.

Här på Netflix.

8. A wish for Christmas (2016)

”Sara Shaw is the type of woman who prefers to sit on the sidelines at work, but when her big idea for a Christmas initiative is stolen, she makes a wish to Santa that she’ll finally have the courage to stand up for herself. Santa grants her wish, but only gives her 48 hours. As the clock ticks, Sara will discover how to channel the Christmas magic and speak her mind all on her own.” – Hallmark Channel

Här på Netflix.

9. En lysande jul (2006)

(Original: Deck the Halls)

Enligt Netflix är det här en film som passar sig för åldrarna 8-12 år. En familjekomedi med andra ord.

”… Buddy’s latest dream–to create the biggest holiday light display in the world, visible from outer space–is turning Steve’s disciplined world into a nightmare.” – Rotten Tomatoes

Rotten Tomatoes ger för övrigt inte filmen särskilt bra betyg alls och det är kanske i den av alla julfilmer som jag ser mest fram emot att kolla på. Men kanske lämpar sig bra att ha på i bakgrunden av julpysslet eller julbaket?

Här på Netflix.

en lysande jul

10. A dogwalker’s Christmas tale (2015)

En bortskämd 21-åring tvingas ta ett jobb och blir indragen i en historia där hon möter ett dilemma om att rädda en park eller låta sin arbetsgivare bygga ett spa. Och såklart finns en hansome fella inbladad i alltihop.

Här på Netflix.

11. Once upon a holiday (2015)

Ännu en romantisk jul-komedi med kungligheter. Den här gången är det en prinsessa som smiter från sina uppdrag och sin värld en liten stund för att kika på den riktiga världen. Och blir kär. Bambambam – hur ska detta sluta? Ser ut och låter som en lättsam, mysig och kärleksfin film!

Här på Netflix.

once upon a holiday

Once upon a holiday.

12. Fred Claus (2007)

En förhoppningsvis rolig komedi för hela familjen under julhelgerna.

”Fred Claus, Santa’s bitter older brother, is forced to move to the North Pole to help Santa and the elves prepare for Christmas in exchange for cash.” – IMDb

Här på Netflix.

13. The spirit of Christmas (2015)

”Julen närmar sig och advokaten Kate Jordan reser till Vermont för att ordna med försäljningen av ett värdshus, men faller pladask för en snygging till spöke.”

Jag är inte överförtjust i den här idén om att hon blir kär i ett spöke. Övernaturligt är inte riktigt min kopp te. Men jag tror att det här spöket spelas av skådespelaren Thomas Beaudoin och han är åtminstone väldigt tjusig att se på så det kanske väger upp… ;-) (Han pratar också flytande franska for your information.)

Här på Netflix.

14. Julgåvan (2017) – Netflix Original, ute 15 december

(Original: Christmas Inheritance)

Förutom film nummer 1 på den här listan, A Christmas Prince, så släpper Netflix ännu en julfilm, en Netflix Original, med namnet Julgåvan, eller Christmas Inheritance på engelska. Filmen kommer ut den 15:e december och det ser vi fram emot.

”Before ambitious heiress Ellen Langford can inherit her father’s gift business, she must deliver a special Christmas card to her dad’s former partner in Snow Falls, the hometown she never knew. When a snowstorm strands her at the town inn, she’s forced to work for her keep, and in the process, finds romance and discovers the true gift of Christmas.” – IMDb

Här på Netflix.

Julgåvan Netflix Original

Bonustips: Olofs frostiga äventyr – en kortfilm från Frost

(Original: Olaf’s Frozen Adventure)

HURRA! Frost är tillbaka – och inte med vilken kortfilm som helst, utan med vår alla absoluta favoritkaraktär (eller i alla fall min!): OLAF. Den här 22 minuter långa kortfilmen är lika mysig och underhållande som alltid- jag ser fram emot Frost 2 och hoppas på att Olaf får en helt egen film efter det.

Jag har faktiskt redan sett denna – men på finska. Ett väldigt bra sätt att öva språk på. Ska nog ta och se den på svenska också – och sen på finska igen ;-) Olaf lärde mig också mitt bästa finska ord hittills: YLLÄTYS! Som betyder överraskning. ♥

Här på Netflix.


Alla julfilmer på Netflix finns samlade här under kategorin: Glittret i granen.

En jul med Netflix

Jag har faktiskt inte sett alla de här juliga filmerna själv. Därför kommer mitt mål den här julen vara att bocka av alla på listan. Det kan bli lite av ett tufft uppdrag om vi tänker oss att julhelgerna är ungefär 2 veckor – det skulle innebär en film om dagen. Men jag tänker att jag börjar redan nu och har till den 7 januari på mig. Det blir en väldigt mysig utmaning om inte annat. Och kanske är jag väldigt mätt på julen efter det?

Har du sett någon av julfilmerna ovan? Är de sevärda eller finns det någon man bör skippa?

christmas movies on Netflix

Packa för att flytta utomlands

Hur gör man egentligen? Packa ner sitt liv i lådor och skeppa till det nya landet? Eller ta med sina 23 viktigaste kilon i en resväska och hoppas på det bästa? Att packa för att flytta utomlands kan man göra på lite olika sätt och det beror ju på i vilket syfte man flyttar och vart någonstans flytten går. Att packa inför en utlandsflytt är något vi diskuterar i det senaste avsnittet av Livet utomlands. Poddens fjärde avsnitt som släpptes i söndags.

packning flytta utomlands

Det här är mitt främsta tips, som egentligen kan appliceras på att flytta överlag och inte bara när du flyttar utomlands:

Börja med att rensa.

Gå igenom ditt hem, allt du äger och lyckats samlat på dig genom åren. Behöver du verkligen behålla allt? Förmodligen inte. Du kommer hitta mängder med grejer som du kan göra dig av med. Det är befriande för själen och ditt hem men också för ditt flyttpackande. Så se därför till att börja i god tid med rensningen. Sortera efter släng / skänk / spara. Närmare flytten kan du också sortera bort sånt som du inte vill göra dig av med, men inte heller nödvändigtvis vill ta med vid flytten till ett annat land. Kanske kan en förälders eller släktings hem avvara lite plats och förvara ett par lådor åt dig?

Jag har själv märkt att det är betydligt lättare att rensa inför en flytt. När man vet att man måste packa ner allt och packa upp det igen senare. Jag vet dock också hur svårt det kan vara och att det faktiskt kan kräva lite övning. Bloggen Minimalisterna skriver ofta om bra tips kring detta och här är två favoritinlägg: tankefällor när du rensar och 5 plagg du enkelt kan rensa ut.

Vi flyttade nyss till en ny lägenhet och då passade vi på att rensa ut lite, att gå igenom alla pappers- och minneslådor och sjukt drygt men välbehövligt: 

packa flytta utomlands

Livet utomlands: #4 Att packa inför en utlandsflytt

Om du vill höra mer hur du kan tänka och bra tips när du packar för en utlandsflytt så kan du lyssna på poddavsnittet. Förhoppningsvis får du inspiration för packandet och tycker det är lättare att sätta igång efter att du lyssnat på avsnittet. Sandra delar också med sig av en skräckhistoria när hennes båda proppfulla väskor försvann under en flygresa vid en flytt.

Gå in och lyssna här eller sök på Livet utomlands i din poddapp.

flytt utomlands packning tips

Bonustips: 3 användbara listor inför flytten

  • Packlista för utlandsstudier här
  • Praktisk checklista inför din flytt utomlands här
  • Goda råd vid utlandsstudier här

Böcker att läsa i jul

Det här inlägget är ett reklamsamarbete med Nextory

Juletider, julmys och julig läsning? Eller lyssning. Här kommer ett inlägg med ett gäng juliga boktips. Närmare bestämt 8 böcker på temat jul. Alla finns att lyssna på som ljudböcker eller läsa som e-böcker hos Nextory. Och du får som vanligt prova gratis under 30 dagar med min kampanjkod hos Nextory. Ange JENN när du signar upp för att ta del av erbjudandet.

Registrera dig här och prova Nextory gratis under en månad!

(Det är helt kostnadsfritt under 30 dagar, men du måste fylla i dina kortuppgifter som används ifall du vill fortsätta lyssna efter prövotiden). 

boktips jul

8 böcker att läsa i jul


Jag tänker mig att julhelgerna och december månad är en perfekt tid för böcker (eller okej, hela året är en bra tid för böcker om jag ska vara ärlig). Men vad passar väl bättre just nu än böcker som kan hjälpa till med julstämningen litegrann? Det här är böcker jag plockar och väljer bland den här julen, varav ett par spännande nyheter:

Utan att släppa taget

Av: Denise Rudberg och Hugo Rehnberg

Denise och Hugo har precis släppt en ny bok. Jag har inte hört så bra recensioner om deras tidigare böcker (vad tycker ni som läst?) men blir ändå nyfiken på denna då jag gillat ett par av hennes böcker. Med den här beskrivningen: ”Utan att släppa taget är en underhållande relationsroman där jakt, sex, sällskapslekar och spritindränkta nätter leder till såväl dråpligheter som tårfyllda samtal.” låter det som något perfekt lättsamt och lättsmält för någon av mellandagarna. Den är knappt 4 timmar lång på Nextory så kan avklaras under en ledig dag.

Snöfall, mirakel och frusna hjärtan

Av: Claire Sandy

Tycker att både titel och omslag ser sådär typiskt mysiga ut som juliga romaner bör vara. Kom ut förra året innan jul, utspelar sig i England och Irland och är 13.5 timmar lång som ljudbok.

julromaner tips

Ditt livs affär

Av: Fredrik Backman

Att Fredrik Backman kommit ut med en ny, och väldigt kort, bok är något jag helt missat. Jag är fortfarande helt lamslagen efter Björnstad som jag nyligen lyssnade på och har inte kunnat börja på någon ny bok ännu (för att den var SÅ bra). Allt han skriver är i min mening fantastiskt och därför är jag väldigt nyfiken på den här historien på 56 minuter och 26 sekunder. ”… en magisk liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder.”

Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden

Av: Jenny Colgan

Det här är den 3:e delen i serien om Det lilla bageriet på strandpromenaden (som är titeln på första boken). Andra boken heter Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden. Så detta juliga boktips passar alltså perfekt för dig som redan läst de första två böckerna. För dig som inte har det (till exempel jag) är det ett ypperligt tillfälle att dyka ner i hela serien om det finns tid under ledigheterna!

boktips jul

O helga natt

Av: Sara H. Olsson

Det här är också en del av en serie i två delar så ett tips är att först läsa del 1: Du glädjerika sköna. Tror böckerna är roligare än vad deras titlar avslöjar. Kul med en svensk författare, också en ganska kort bok och i alla fall jag lockas av sista meningarna i beskrivningen ”Går julen att rädda? Kan en flirt med en konstnärlig fotograf berika livet? Eller är det den kända sångaren Andreas Ekberg som står med lösningen på allt?”

En julsaga

Av: Charles Dickens

Det går ju inte att skriva en sån här lista utan att ta med en gammal klassiker. Fint att dessa går att finna på Nextory! Och gissa vad? Den här ljudboksversionen läses upp av ingen mindre än Arne Weise. Julstämningen är maxad.

jul boktips

Skumtomten

Av: Mia Ahl

Förutom att jag älskar skumtomtar så är detta en ny bok av ljudboksförlaget Wapi som just nu testar ett koncept där de ger ut böcker endast digitalt. Skumtomten beskrivs såhär: ”En Sophie Kinsella-doftande feelgood-berättelse där författaren Mia Ahl kokat ihop en välsmakande julkaramell av förtvivlan, åtrå, hopp och kärlek – och inte minst förlösande humor.” OCH den utspelar sig i Göteborg – kan bli en perfekt ljudbok att lyssna på efter nyårshelgen då jag hänger i samma stad.

Let it snow, magisk julhelg i tre delar

Av: Lauren Myracle, John Green och Maureen Johnson

Den här boken läste jag förra året under julen. Också väldigt mysig för julstämningen med det snökaos som drar in över staden. Boken är uppbyggd i tre delar som flätas samman. Jag läste den på engelska så kan inte lova att översättningen håller – men kanske värd en chans? 8 timmar lång lyssning på Nextory.

böcker att läsa under julen

Alla böcker finns som sagt hos Nextory som ljudböcker och även i de flesta fall som e-böcker att läsa om du föredrar det. Med min Nextory kampanjkod får du dessutom prova tjänsten fritt under en månad i stället för 14 dagar: här kan du skaffa ett konto med min kampanjkod JENN!

Läser du någon julig bok i jul? Och vad i så fall? Tipsa gärna i en kommentar!

Det kommer inte vara enkelt, men kanske underbart

Augusti, 2017.

Runt omkring mig tar semestrarna slut och folk, de suckar lite över att behöva gå tillbaka till jobbet. Är det över nu? Semestern ja, men inte livet. Livet fortsätter. Och, how we spend our days is, of course, how we spend our lives.

Men jag, jag kan inte alls relatera. För jag är uppslukad av en nyförälskelse, och allt jag vill är att jobba. Jag har inte haft någon semester. Och jag går inte heller tillbaka till jobbet. Samma vecka som många kom tillbaka till sina klaustrofobiska kontor från sommarens ljuvliga dagar, samma vecka sa jag nämligen upp mig. Bara sådär. Nej, verkligen inte bara sådär. 

Jag är nykär i mitt företagande och jag är så exalterad över att få jobba med detta i höst. I’m done med söndagsångest och att inte älska det jag gör. Nu ska jag ge alla mina 100% åt min passion. Och det kommer knappast vara enkelt, men kanske kommer det vara underbart.


Fyra månader senare.

Så inställd på att det inte kommer vara enkelt, men ändå förvånas man. För en otålig själ som denna är det dessutom svårt att ha tålamod. Fyra månader är liksom ingenting. Ingeningeningenting.

Hur är du? Har du lätt för att se en vision längre fram? Eller vill du att allt ska hända NU? Och hur sjutton gör man för att inte vara så hemskt otålig? Går sånt att öva upp?

Alla tips mottags tacksamt.