Jennifer sandström

Så mycket tjänade och jobbade jag 2020

Det var ju jag som under en jobbfest en gång i tiden slängde ur mig frågan till företagets medgrundare vad han egentligen tjänade? Något sorts bevis på att jag egentligen inte förstår de sociala regler och koder som finns vad gäller pengar och hur mycket folk tjänar, spenderar eller vad något kostar.

Det finns någon sorts skam i att tjäna lite, det är möjligen skrytsamt att tjäna mycket – och om man är medelmåttig då?

Jag vet inte, men majoriteten tycks helt klart inte vara bekväma i att prata pengar och det finns säkert en mängd orsaker till varför det är så. Kanske för att omgivningen tenderar att bete sig annorlunda beroende på din ekonomiska status? Och med att tjäna antingen mer eller mindre kommer vissa förväntningar? Eller helt enkelt för att det är privat?

Let me create på egenföretagarkonferens.

Sen finns det ännu en grupp som säger “Vi måste prata mer om pengar! Varför gör vi inte det?” – och sen aldrig nämner ett enda faktiskt belopp. Då vet jag inte om pengadiskussion hjälper särskilt mycket alls.

Det kan i vissa lägen var bra att uppmuntra någon att våga ta mer betalt – och prata om ekonomi rent generellt – men hur ska man veta vad som är “mer betalt” om ingen någonsin är öppen med sina siffror? När jag säger att mitt timarvode generellt är 95 euro exklusive moms så ger det förhoppningsvis en lite bättre bild – även om det är mycket som väger in i prissättning.

16 tips för att ta betalt och förhandla som frilansare

Kanske behöver vi inte prata öppet om pengar? Kanske är det helt fine att det hör till din privata sfär? Man ska ju inte göra sånt man inte känner sig bekväm med. Men jag personligen är gärna öppen, med både åsikter och siffror. Tycker att livet och diskussionerna blir mer spännande så. När vi vågar stå för något – och visa vilka vi är!

Så, låt oss nu då prata pengar. I faktiska siffror.


Min omsättning 2020

Inkomsterna i mitt företag landar för 2020 på drygt 38 000 euro (alltså utan moms och innan skatt). En minskning med cirka 14 procent från året innan.

38 000 euro är, skulle jag säga, en ganska låg omsättning. Fast har dålig koll på vad andra omsätter (i Sverige kan man på ett ungefär kolla på sånna siffror på allabolag.se). Men ganska låg är den, särskilt om man tänker på att kostnader tillkommer. Mina kostnader är relativt låga (sysselsätter till exempel inte någon personal) och landar på drygt 10 000 euro för 2020. Hälften är pensions- och sjukförsäkring (i Finland kallat FöPL och en obligatorisk kostnad, valfritt att betala mer eller mindre dock).

OBS: När folk pratar om omsättning, vad de fakturerar eller tjänar går det inte alltid att jämföra rakt av eftersom en omsättning kan innefatta jobb du fakturerat där andra också varit inblandade. Exempelvis har någon med stor omsättning också ofta stora kostnader – och lönsamheten och vinsten kan vara betydligt mer intressanta att titta på än omsättningen.

För mig är det som blir över, i min värld, en ganska liten lön. Det är inte där jag önskar ligga, eller kanske borde ligga med tanke på var på jag befinner mig (sett till utbildning, erfarenhet och tidigare jobb där jag hade högre lön, 3500 euro, för tre år sen).

Jag drömmer inte ens om någon sorts lyxvilla, dyra resor eller glamourösa levnadsvanor – men vill kunna göra det jag vill utan att bekymra mig.

Och fördelningen mellan olika typer av uppdrag jag gör ser ut enligt vad grafen här illustrerar:

Frilans är olika typer av texter, översättningar och marknadsföringsuppdrag. SEO är onlinekursen och andra konsultationer. Blogg är olika samarbeten och affiliate. Och de sista två framgår förstås vad de handlar om.

Med tanke på det år som varit är jag ändå tacksam (här kan du läsa min sammanfattning av företagsåret 2020). Och om pengar var allt skulle jag aldrig sagt upp mig den där hösten 2017. Uppfostrad av en pappa som var ekonomichef i många många år är det något jag får påminna mig själv om rätt ofta.

För samtidigt sporras jag av pengar. Av att vara ansvarig för mina intäkter. Och av att det inte finns något tak. En lön följer ofta någon sorts gräns och som företagare kan du tjäna mer genom att jobba smartare. Kanske inte helt utan hårt jobb dock – men jag har ändå alltid älskat att jobba. Har svårt att göra något utan att känna genuin passion. När jag var tjugo skrev jag detta efter mitt sommarjobb i hemtjänsten.

Dessutom, när jag nu tittar på min lilla omsättning från året som passerat försöker jag påminna mig själv om att jag bara är 28. Jag har bara varit företagare i tre år. (Även om man inte ska jämföra sig med andra laalala).

Att ha lite tålamod skadar alltså inte.

Min arbetstid 2020

Att bara se på hur mycket (eller lite) pengar jag drar in och exakt varifrån de kommer är förstås inte tillräckligt. Det här måste ju ställas i direkt relation till hur mycket tid jag lägger på alla delar.

Tackar mitt kloka jag som redan 2018 insåg att det här med Toggl var en strålande idé. Mina Excel-skills må vara hyfsat obefintliga men det hindrar mig inte från att analysera siffror och statistik i den mån jag kan.

Tracka din arbetstid med Toggl Track – så här gör du

Så på vad lägger jag alla mina arbetstimmar? Jo, detta:

Totalt klockade jag 1312 timmar under 2020. Men vet inte om det säger så mycket egentligen? Värt att notera är kanske att jag bara klockar tiden som jag jobbar, inte diverse kaffepauser och annat som kanske räknas in i en vanlig 40 timmars arbetsvecka. Hehe.

Bloggen är den kategori som vinner här, även om den kommer på tredje plats vad gäller intäkter. Tätt där på följer visserligen frilans som ekonomiskt är störst och sen sökmotoroptimering. Att SEO-biten tidsmässigt varit så pass stor i år är till följd av att jag skapat min kurs. Men det FANTASTISKA här är ju att se att intäkterna i procent matchar tiden i procent – varpå jag kan konstatera att det är lönsamt.

LMC är alltså Let me create, som inte dragit in några pengar 2020 (helt medvetet) men tagit upp väldigt mycket tid. En investering, kan man säga.

Admin är sådant som mejl (52 timmar), bokföring (12 timmar), fakturor (9 timmar) och planering (30 timmar).

Marknadsföring här är inte uppdrag jag gjort utan den tid jag lagt på marknadsföring av mig och mitt företag. Till exempel mejl som skickas till min mejllista, sälj, att läsa bloggar och dela mina blogginlägg.

En sak jag konstaterar här är till exempel att även om jag lägger mer tid än de flesta på min blogg, så är det rimligt eftersom den också drar in pengar. Jag hade förstås kunnat lägga tiden på den ändå – och räkna det som jobb för att det är en viktig kanal för marknadsföring och varumärke. Men om det inte var det och inga intäkter fanns här, då skulle det få vara en hobby och arbetstid skulle inte prioriteras för den.

Hur kan man tjäna pengar på att blogga?

Ekonomi och arbetstid är också ett avsnitt i årsrapporten för företagare.

Mumford and Sons sjunger where you invest your love you invest your life, och där du investerar din tid investerar du ja, i ditt företag. Förvänta dig inte fenomenala resultat för något som du inte lägger tid på. Och händer det inte tillräckligt så lägger du kanske inte tillräckligt med tid på det? Det är i alla fall en tanke värd att fundera lite på.

Hur blev ditt företagsår 2020 ekonomiskt? Känner du dig nöjd eller besviken?


Läs mer om företagande och ekonomi:

10 tips för din bokföring
Utgifter som egenföretagare – vilka kostnader har en frilansare?
Börja månadsspara i fonder – så här gjorde jag

FÖLJ:

15 svar

 1. Vilket bra och intressant inlägg Jennifer. Fint att du är så transparent! Jag önskar ju mig en bättre omsättning förstås, men det är vinsten som räknas. Jag har haft högre omsättning förr, men gjort brakförlust. Nu är omsättningen inte värst hög, men jag gör vinst- och det känns som ett steg i rätt riktning :)

  1. Tack Bodil! Kul att höra ett verkligt exempel också om det där med hög omsättning och förlust – och vice versa. Heja för vinst iaf! Och mot ett bättre år nu 2021 kanske? 🌻

 2. Så himla intressant inlägg! Ska bli kul för mig att göra något liknande 2021 då jag nu är heltid som egenföretagare :)

 3. Du skriver om din lilla omsättning.

  Påminner för att ge perspektiv.

  WOW vilken omsättning! Du fixade det trots pandemi när arbetsmarknaden varit ostabil och tuff för många. Det är värt att fira! Heja dig så bra jobbat!

  Lycka till med 2021!

 4. Jag är nöjd med min första år som företagare. Man har ju liksom ingen referens för att veta vad som är “bra” om sättning efter det första året, men någonstans känns det som att jag ska vara nöjd med tanke på pandemin och att det är en bransch med hård konkurrens.

  1. Ja sånt ska man absolut ta i beaktande. Grattis till första året!

   Ps. Såg att länken till din instagram från din hemsida (längst ner, ikonen) inte fungerade ☺️

 5. Hejja dig, Jennifer! Klart vi ska prata öppet om pengar! Det är för det första intressant och för det andra värdefull information om hur man kan lägga sig prismässigt, och vad som är värt vad. Självklart varierar också detta över tid, men hur som helst, viktigt och kul!

 6. Härligt och friskt med transparens! Att analysera företagets resultat är både roligt och utvecklande. Jag jobbar medvetet deltid för lägre inkomst numera. Friheten är det viktigaste. Jag driver en webbyrå redan 12 år.

  1. Tack Anna för din kommentar! Och kul att du har många års erfarenhet som egen :) Inspirerande upplägg dessutom att du valt att jobba deltid. Jobbar du kortare dagar eller färre dagar eller varierar det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.