Jennifer sandström

därför älskar jag jobbet i hemtjänsten

För att vi hjälper människor som inte skulle klara sig själva. Vi hjälper människor som är lite gamla och gråa, vissa väldigt gulliga och några andra lite bittra och buttra. Men de flesta uppskattar den hjälp vi bidrar med och ibland får man höra så underbara saker som “tack för att du finns!” Och man får kärleksråd och livsråd och har man tid en stund kan man få sitta ner och höra om hur någon träffade sin man för jättelängesen och hur härligt liv de haft tillsammans. Men vi ser också de stackarna som levt ensam i många år efter sin partners död och vi ser gamlingar som blir sjuka och som bara ligger och stirrar på en tvskärm hela dagarna. Vi ser människor som tappat livsgnistan och vi ser hur de sakta tynar bort. Vi får uppleva deras sorg och ilska i alla möjliga former och visst hugger det till i hjärtat. Vi ser tanter och farbröder som blir virriga och inte vet om det är deras lägenhet eller om de är och hälsar på hos mig, de stoppar smörpaketet i skafferiet och vet absolut inte om det är morgon eller kväll under sommarmånaderna då det är ljust dygnet runt.

Jag är stolt över att jag jobbat i hemtjänsten tre somrar i rad och jag ser det som en ovärderlig erfarenhet. Jag är stolt över att jag inte fasade över att torka bajs och duscha några gamla gubbar, för nu vet jag att jobbet i hemtjänsten handlar om mycket mer än så. Och även om det i början är lite konstigt att byta blöja på en gammal människa, så vet jag att det är 100 gånger jobbigare för den som blöjan behöver bytas på.

Och egentligen vill jag mest påpeka att så många jobb är så fruktansvärt underskattade. Många människor ser på vissa jobb som helt värdelösa och misslyckade och det är fel, fel, fel. Vi måste förstå att man kan trivas på jobbet på ICA lika bra som kan trivas på jobbet som VD för ett stort företag. Ett jobb är inte bättre för att lönen är högre eller för att statusen anses vara högre, utan allting handlar om vad DU vill och vad du är nöjd med!

Jag har visserligen några drömmar och mål angående min framtid, men jag älskar samtidigt jobbet på hemtjänsten och tycker personalen som hänger där året runt gör ett fantastiskt jobb. Jag beundrar dem förmodligen mer än vad jag gör gruvarbetarna som tjänar multum.

Och vem vet, om ett år kanske jag bestämmer mig för att komma hit och öppna en privat hemtjänst? ;)

FÖLJ:

10 svar

 1. Bra skrivet Jennifer! :) Stämmer så bra det du skriver. Tycker alla borde testa jobba inom äldreomsorgen. Det är så himla mycket mer än “byta bajsblöjor hela dagarna lång” :) Man får så himla mycket mer på köpet!

 2. Ja jag med :) den är så fin. Hehe
  Ne Kaisa har kläder för typ 25 + :) jättemycket fint. Inga barnkläder. Hoppas allt är bra sötnos. Kram

 3. Så rätt! Jag städar på sjukhus och det är det jobbet jag trivs på allra allra mest. Hade aldrig någonsin trott att ett sådant jobb skulle vara så kul. Valde att arbeta mer eller mindre deltid vid studierna och slapp studiemedel :)

 4. Ni som jobbar inom hemtjänsten är ovärderliga och borde vara stolta, inget snack om saken. Tänk vilken hemsk vardag många “gamlingar” haft utan er. Jag har aldrig jobbat inom hemtjänsten men kan tänka mig att det är väldigt givande.

  Jag har ingen koll alls på hur lönen ser ut för er, men jag anser att alla som arbetar med människor borde vara högavlönade. Sjuksköterskor, lärare, hemtjänst osv. Grymt viktiga jobb.

  Tror det är viktigt att hitta ett jobb man trivs riktigt bra med, oavsett vad det än må vara. Själv blev jag en “gruvarbetare som tjänar multum”, men det är inte pengarna som lockar mig – det är själva jobbet. Alla gillar vi olika, och tur är väl det :)

 5. Hej! Jag är 20år och har precis börjat jobba inom hemtjänst. Jag trivdes i början men har börjat få ångest innan jobbet pågrund av vissa kunder som varit nedlåtande, ilskna och allmänt otrevliga och jag hoppas varje morgon med hela mitt hjärta att jag inte ska få dem på schemat. Har jag för svagt psyke för att jobba inom hemtjänst eller har du något speciellt tips? Jag vet att inlägget är några år gammalt men hoppas på svar! Tack <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.