Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Börja månadsspara i fonder – så här gjorde jag

Inlägget innehåll annonslänkarläs mer

När marknaden skakar är det kanske inte jättekul att sitta på varken aktier eller fonder. De minskar hastigt i värde och visst känns det lite jobbigt att se pengarna liksom bara försvinna (samtidigt: att öht. ha tillgångar som kan minska är en tacksam position).

Det mesta tyder dessutom på att marknaden alltid återhämtar sig och det är egentligen bara problematiskt om du skulle vara i behov av realisera pengarna NU (fast då kanske du skulle ha sålt redan tidigare). Så om man har investerade pengar gäller det bara att ha is i magen och kanske överhuvudtaget undvika att kolla hur neråt det går just nu.

En nergång på börsen innebär också en ypperlig chans för dig som inte ännu äger några aktier eller fonder att börja placera dina pengar nu.

Ingen vet förstås hur länge det här kommer att pågå och att försöka tajma in den djupaste dippen är svårt. Men att komma igång med ett månadsspar, det är ändå en bra idé!

När jag bodde i Sverige använde jag Avanza och nu i Finland har jag tagit tag i mitt investerande först nu i år och nyligen satt upp ett månadsspar i Nordnet.

Jag är ingen expert på det här och det behöver du inte heller vara. Att spara i fonder är inte något som är svårt eller som du behöver massa kunskap för att göra, och för att sätta det i perspektiv: det är betydligt lättare än att lära sig sticka. Och några tips för hur man börjar månadsspara kan vara bra att ha!

Varför månadsspara i fonder?

Det finns flera bra fördelar med att månadsspara i fonder, den här artikeln förklarar dem ganska bra. Personligen tycker jag det är ett smidigt sätt att investera pengarna och ge dem chans att växa bättre än på ett vanligt sparkonto.

Och en anledning till att investera över huvud taget är till exempel för att trygga sin pension. Det finns många spekulationer runt vårt pensionssystem idag och ingen vet riktigt hur det kommer gå. Men ett eget privatsparande är en trygghet.

Börja månadsspara i fonder – hur gör man?

Det var något som länge hade stått på min att göra-lista, men kändes för SVÅRT. Först i Sverige, och sen när jag flyttade så hamnade punkten där igen för nu skulle jag behöva göra detta på nytt och dessutom på finska.

Jag hade i alla fall hört att månadssparande i fonder är en bra idé och förhållandevis enkelt jämfört med att börja investera i aktier. Men jag visste ändå inte riktigt vad det innebar – eller hur man började.

Vi hade förresten nyligen en session i Friday Lab om ekonomi och Evis som driver Eljakonomi poängterade något som är värt att upprepa: “Time in the market beats timing the market.” Det betyder alltså att det är bättre att börja investera NU (och t.ex. månadsspara) än att försöka tajma marknaden och investera alla dina pengar samtidigt när du tror att det är bästa läget.

Läs om varför du ska månadsspara och tänka långsiktigt.

Önskemålen jag hade för mitt sparande:

 • Det måste vara enkelt
 • Inte ta för mycket tid (gärna skötas automatiskt) – jag är egentligen inte särskilt intresserad
 • Kännas tryggt men samtidigt ge bättre avkastning än på ett vanligt bankkonto

Några frågor som jag funderade över var till exempel: ska man köpa fonderna hos sin bank? Kan man ringa till banken och få hjälp? Eller ska jag be någon jag känner om hjälp? Kanske en av alla Facebook-grupper om investerande och aktier kan ha bra tips?

Ändå kändes det övermäktigt. Så jag gjorde som jag så ofta gör när jag är osäker, ringde upp min storebror som råkar ha bra koll på detta.

Och han hade bara ett tips: Avanza.

När jag väl skapat mitt konto så tipsade han också om portföljgeneratorn.

Jag minns att jag tänkte “men oj, det här var ju inte alls särskilt svårt” även om det i början kändes förvirrande med de olika fonderna, avgifterna och exakt hur ett månadssparande fungerar. Men det var ändå enklare än jag kunnat föreställa mig! Som sagt: enklare än att lära sig sticka.

Detta var 2016 och det var då jag för första gången blev introducerad för månadssparande i fonder.

Tips för dig som vill börja spara i fonder

* Skaffa ett investeringssparkonto (ISK)

Att månadsspara med ett investeringssparkonto är det jag själv gjort när jag bodde i Sverige. Det är enkelt och smidigt! I Finland har ISK-kontona just kommit, men bara för aktier och inte för fonder.

Och det är alltså det både Avanza och Nordnet erbjuder. Jag skulle också säga att de är bland de bästa aktörerna idag som har moderna verktyg för att investera i fonder och aktier (om man jämför med traditionella banker).

Så skaffa ett konto och och sen kan du testa olika verktyg. Till exempel Portföljgeneratorn hos Avanza, där får man direkt inblick i olika fonder som slumpas fram beroende på de val man gör.

* Månadsspara!

Om du sparar lite varje månad innebär det att du köper fonder när de ibland är billigare och ibland dyrare, det gör ditt sparande mer jämt och mindre riskfyllt över tid. Dessutom går det att göra helt automatiskt och du behöver inte lägga tid eller energi på ditt sparande.

* Börja smått!

Om du tycker det känns läskigt kan du börja med att spara några hundralappar i månaden. Många bäckar små… Fonderna har ofta ett minimum du måste lägga in per månad, så en idé kan vara att börja med det.

* Läs om fonderna!

När ett urval gjorts kan du läsa mer om de olika fonderna och då justera om det t.ex. är något du inte vill stötta eller tycker att avgiften är för dyr.

* Men kostar det något?

Jag tyckte det kändes läskigt att varje fond hade en avgiftsprocent, men insåg snabbt att det var standard. Tanken är ändå att dina pengar kommer öka mer än om de ligger på ett vanligt bankkonto och därför är den här avgiften värt det. Men kan vara bra att känna till och alltså kolla lite extra på just den detaljen.

* Om man vill investera hållbart då?

Det här är ett hett ämne just nu bland många och vad jag upplever vara särskilt aktuellt bland kvinnor som vill börja investera – att man inte vill investera i vilken skit som helst för sin egna vinnings skull utan att man bryr sig om exempelvis klimatet (och andra faktorer som räknas in i vad som anses som hållbara fonder och sparande).

Så jobbar Avanza med hållbarhet och hållbara fonder.

Men ett tips kan också vara att först komma igång och sen när du väl har fått lite koll på hur det fungerar kan du sätta dig in i hållbarhetsaspekten.

Så sätt igång och testa, du kommer inte att ångra dig!

Lär dig mer om att investera i fonder och aktier

Och vill man lära sig mer finns det massor av info att hämta där ute till exempel bland bloggar, poddar (t.ex. Sparpodden) och på instagram. Personligen är jag inte jätteintresserad av att hålla på med aktier, jag äger en del sen innan men är inte sugen på att sätta mig in i det desto mer. Kanske blir jag det någon dag? Kanske inte, det är också okej.

Är också nyfiken – äger du fonder eller aktier? Månadssparar du? Vad tycker du om alltihop? Kul, svårt, förvirrande, spännande eller tråkigt?

FÖLJ:

10 svar

 1. Tänkte jag skulle börja kika lite på aktier nu när det är “björnmarknad”, till och med det har man lärt sig. Har följt aktiekraschen noga och har senaste veckan satt in lite pengar i bolag jag tror på. Fast nybörjare som man är så vet jag att jag kan missbedöma så jag är försiktig med summorna :) Man kan grotta in sig rejält i detta har jag märkt och är nog vettigt om ska bli börshaj, vilket jag inte vågar bli! Men intressant läge just nu med Corona attacken. Inget månadssparande ännu.

  1. Spännande att testa på aktier – lycka till! :) Det finns ett par jag är lite nyfiken på för att jag gillar/tror på just de företagen väldigt mycket, får se om jag orkar ta tag i det.

   1. Ja det är väldigt kul för stunden, har till och med börjar prenumera på DI i tre månader för att sätta mig in i marknaden. Är det tabu att fråga vilka aktier och fonder en annan är nyfiken i eller investerat i? har du koll? Jag har nu köpt inom medicin och vaktbolag i alla fall. Resten chillar jag med tills jag läs DI, hehe.

    1. Nej jag har ingen vidare koll faktiskt. 😅 Det finns väl ett par företag inom tech som jag själv gillar/tror på. Men där vet man ju också att det plötsligt kan svänga snabbt.

 2. Har du ett svenskt ISK-konto eller vad har du för konto nu som boende i Finland? Mitt svåraste i det här är all info på svenska för svenska förhållanden, men all min ekonomi har jag ju i Finland. Vad skaffade du för konto på Norndet? + går det att få finska Nordnet på svenska, eller msåte man navigera sig igenom det på finska? SÅ glad att du tar upp detta, mitt nya intresseområde nämligen (jag har ju då intresse, så har tänkt ha ett automatiskt månadsspar för större delen av mitt sparande men även leka lite med aktier. statistiken talar ju dock för att det är genom det passiva sparandet jag fkatiskt kommer att tjäna pengar på mitt sparande :) )

  1. Hehe. Vad kul!! Och många bra frågor. Jag har kvar mitt svenska isk-konto (gud loggande in nu och kollade vad som hänt där, skulle inte gjort det) men ville inte fortsätta lägga in pengar där. Vet ärligt talat inte vad som är bäst, men nu bor jag ju i Finland så nu “bygger jag upp” min ekonomi här istället. Därför började jag nu med ett månadsspar i Finland via Nordnet, det kontot är bara ett vanligt “arvo-osuustili”.

   Nordnet är helt på finska (fick hjälp av T), MEN appen går att ha på engelska, den har väl dock inte alla funktioner men skönt iaf. Sen kan man ju alltid ta hjälp av Google translate ;)

 3. Ett intressant inlägg!
  Jag har fondsparat i 25 år och är något av det bästa jag gjort. Automatisk insättning varje månad, så märker man knappt av det. Det kan räcka med 20 euro per månad om man inte har så mycket pengar över. Det är en början och med tiden kan det bli en fin summa. Finns det möjlighet kan man öka sparsumman senare. Det gäller dock att man inte säljer fonderna vid första bästa impulsköp som lockar utan att man “glömmer bort” fonderna mellan varven. Nu när det är kärva ekonomiska tider som väntar och kurserna går nedåt så bör man sitta stilla i båten och inte göra något. Det kommer att gå upp igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.