Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Varför hanterar Sverige och Finland coronakrisen så olika?

Finland förbereder sig just nu på att stänga restauranger fram till sista maj (där hämtmat är det enda som tillåts) och eventuellt också stänga gränserna till landskapet Nyland där Helsingfors ligger (uppdatering: nu är det beslutat). Sverige har, trots att virusspridningen hunnit längre, just begränsat restaurangerna till att endast ha bordservering och ber folket överväga om man verkligen måste göra en resa inrikes just nu.

Sveriges statsminister Stefan Löfven talade i söndags till nationen och det är inte jätteimponerande. Varför? Ja kanske mest för att det var förhandsinspelat (sånt får tydligen alltid lite minuspoäng) och för att han så uppenbart läser ett manus. Allt jag kan se är ögonen som lätt rör sig från vänster till höger på den skärm han stirrar (och så den märkliga filmvinkeln med gräsligt ljus som någon valt att flika in med?). Men stackarn gjorde väl sitt bästa i denna exceptionella och pressade situation, kan man begära mer?

Ett annat lustigt inslag under gårdagen tyckte jag att presskonferensen med socialministern och Folkhälsomyndigheten var. Det är kanske bara ett tecken på att jag levt utanför de svenska gränserna ett tag, men jag kan inte låta bli att tänka på hur fantastiskt svenskt allt de säger är?! (Obs: det är också den enda presskonferensen jag sett, kanske jargongen alltid är sån, i alla länder? Försökte se någon från Finland men fick panik på simultantolkningen till svenska istället för undertexter.)

Det är ganska mycket inlindat i fluff. Till exempel säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör följande: “… alla som ska ut och resa måste ta sig en funderare, är den här resan verkligen nödvändig? Är den värt det pris som den kan komma att kosta, både för oss själva och andra som träffar oss?”

Det handlar antagligen bara om idén att människan är fri, kan tänka själv och att bäst effekt nås genom att varje individ själv funderar “nej jag kanske inte ska resa” och stannar hemma, istället för att någon kommer med pekpinnar och säger “STANNA HEMMA MÄNNISKA!”

Jag vet inte, men jag litar på de beslut som fattas och den information som går ut. Det här var bara en reflektion kring att Sverige ibland känns väldigt svenskt, och många gånger upplever jag det också som lite naivt.

Ett annat exempel på detta är det beredskapslager som Finland är utrustat med (och som i veckan öppnats för att ge sjukvårdspersonal tillgång till utrustning). I Sverige förlitar man sig på att alla individer har beredskap hemma för att kunna klara sig i 3 dygn vad beträffar mat, hur man resonerar kring mediciner eller annan utrustning vet jag inte. I Finland finns bl.a. mediciner, olja, livsmedel och metaller på lager och enligt HBL finns det spannmål för 6 månader.

Även DN skriver om detta och nämner dessutom att “Finlands självförsörjningsgrad för livsmedel är 80 procent, jämfört med 50 procent i Sverige.”

Plötsligt känns det ganska tryggt att bo i ett land som Finland. Svenskarna verkar dock inte särskilt bekymrade, och tycks snarare uttrycka större oro för ekonomin (och det är ju onekligen ett etiskt dilemma: hur mycket får det kosta att rädda liv?).

Men hur kan det vara så stor skillnad mellan två förhållandevis lika grannländer, som Sverige och Finland?

Well. Finland har genomlevt ett krig på ett sätt Sverige uppenbarligen inte kan föreställa sig. Det är något som format hela den finska själen och som än idag tar sig uttryck på olika vis.

Att Sverige hanterar coronakrisen så olikt från Finland (och resten av Europa) är egentligen inte något jag har en åsikt om, men tycker den här artikeln sammanfattar det bra.

TV4 intervjuar också experten Johan Giesecke som ger sin syn på saken kring varför länderna agerar så olika och även Aftonbladet skriver om de nordiska ländernas agerande.

Här skriver HBL mer om hur de nordiska länderna hanterar förbud.

Det finns inte en rätt väg ut ur en pandemi, så mycket vet vi (eller snarare: just nu vet vi inte vilken den ultimata vägen ut ur en pandemi är, kanske är vi klokare efter allt detta, med facit i hand). Ändå delar sig samhället i två läger där ena hälften skriker “NÅGON MÅSTE GÖRA NÅGOT!” och andra “CHILLA LITE BARA KANSKE?”

Panik, ångest eller stress hjälper dock föga. Jag tror på att behålla lugnet, ha tålamod och vara källkritisk till all info man tar in (något Fredrik Backman skrivit om i sin krönika: Läs inte den här texten – det hittills bästa jag läst i hela coronakrisen).

/Jennifer Sandström, svensk bloggare bosatt i Finland

FÖLJ:

9 svar

 1. Åh, har längtat efter det här inlägget! Så intressant att se hur vi, som ändå är så “lika”, kan vara så olika i det här.

  1. Vet inte om det var någonting du inte redan visste, men ja, ganska spännande. Man hoppas väl att det visar sig att båda vägarna var ”rätt” snarare än ”damn it, vi skulle gjort sådär istället”…

 2. Det här är något av det bästa jag läst i hela krisen (inklusive Backmans krönika)! Så intressant. Som svensk litar en ju fortfarande väldigt mycket på myndigheter och experter (fint ju), men kanske är det naivt. Jag funderar varje dag på vad som egentligen är rätt väg men blir ju aldrig klokare än att jag sätter min tro till myndigheter och experter och hoppas på det bästa. Som du skriver – ingen vet facit och vi kan bara göra det bästa vi kan för att navigera rätt. Vilket historiskt skeende vi är med om nu alltså.
  Hoppas på det bästa för oss alla!

 3. Jag har också funderat på hur olika det är i Sverige och Finland. Jag tror bara alla gör sitt bästa. Och hoppas på det bästa.

  1. Gud vad detta inlägg stannatnkvar sen jag läste det.

   Spännande fakta. Trauman sitter i 3 generationer hsr jsg hört, inte konstigt Finland är förberedda.

   Men statsministerns tal.. Det var ju tio av tio! Han gjorde såå bra ifrån sig 😊

   Svårt skriva med smstumme 👀, men ville haha. Kram

 4. Bra skrivet, Ibland behöver Sverige vara lite hårda. Man kan inte lita på att människor alltid kan tänka själva. Kontraproduktivt när man stannar hemma och jobbar mern barnen går iskolan somvanligt. Tror det skulle vara bra att stänga ner ALLT 2 veckor.

 5. Egentligen bra att Sverige har en något annan policy för att hantera Coronan än de flesta andra länder. Då kan man i efterhand jämföra vilken metod som var bättre och hur utvecklingen blev.
  I Finland stänger man restauranger, i Sverige öppnar man på sina håll uteserveringarna betydligt tidigare. Så olika bedömningarna är.

 6. Det framstår alltmer uppenbart att Finland har en mer framsynt och framgångsrik strategi vad gäller Covid-19 än Sverige!
  Att det måste vara så obegripligt för Svenska myndigheter och regering att förstå!?
  Anders Tegnell svänger sig med att det används olika statistik. Faktum är till yttermera visso att skillnaden i antalet dödsfall är anmärkningsvärd stor!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.