Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

10 tips för att jobba hemifrån och vara produktiv

Att jobba hemifrån är något många drömmer om och kanske är det skönt sådär en-två dagar i veckan, eller någon gång i månaden. Men att plötsligt bli instängd i sitt hemmakontor på obestämd framtid påminner knappast om den romantiserade bilden av att “jobba hemifrån” vi vanligen föreställer oss.

Om man bara jobbar hemifrån ibland tänker jag att det inte heller är lika viktigt hur man “sköter sig”. Jobbar du hemifrån då och då är det kanske fullt okej att jobba direkt från sängen i bara pyjamasen. Men om det ska pågå under en längre tid kan det vara värt att anstränga sig lite för att göra det till bästa möjliga upplevelsen.

I det här inlägget hänvisar jag också till flera andra bloggar och sajter som just nu lyft det här ämnet och ger sina bästa tips för att jobba hemifrån. Det här blir alltså en gedigen lista som samlar det bästa av det bästa, inklusive mina egna erfarenheter efter typ 3 år med hemmakontor.

tips jobba hemifrån
jobba hemifrån tips

Först en påminnelse: njut av chansen

Tänk alla gånger du måste hoppa in i bilen för att köra till jobbet i rusningstrafiken, eller trängas bland trötta, gråa ansikten på en tunnelbana eller buss, eller promenera till kontoret i iskall vind och piskande regn. Du slipper allt detta. Du kan leva i lugnare takt, stressa mindre på morgonen (kanske till och med sova liite längre) och fundera på vad du vill få ut av den här chansen du plötsligt fått.

Och ärligt talat, även om sysslor i hemmet inte ska få ta över din arbetsdag, när du tar 5-10-minuters pauser kan du faktiskt rensa en låda, hänga upp en tavla, slänga i en tvätt, sätta ut sängkläder på vädring, vattna blommor eller annat som kan behövas. Eller så tar du en 30-minuters paus och putsar fönstren, som min kille i detta nu.

10 tips för att jobba hemifrån – och vara produktiv

1. Vad är din morgonrutin?

För mig har absolut största utmaningen varit att jag inte måste börja jobba direkt. Att jag faktiskt kan ta 30 minuter av morgonen åt mig själv. Min bästa morgonrutin ser ut så här: gå upp direkt och stänger av klockan i köket, borstar tänderna, tar fram yogamattan och gör några solhälsningar, mediterar i 10 minuter, klär på mig – och inleder arbetsdagen.

Efter 30 minuter gör jag frukost och kaffe och äter det framför datorn. För mig känns det helt okej om jag fått börja morgonen just så.

Hitta något som fungerar för dig (som förälder kanske det handlar om att faktiskt börja jobba direkt innan resten av huset vaknar).

2. Gå in i ditt jobb-jag

Det här är kanske ett av de bästa och också mest återkommande tipsen: att bete sig lite som om man ska till kontoret. Det kan antingen innebära att du tar en promenad innan arbetsdagen börjar, eller att du i alla fall klär på dig vanliga kläder.

Det här får du känna efter själv, men det kan göra stor skillnad att åtminstone skippa din fulaste/skönaste hemmamyskläder och klä dig i något lite mer uppiggande. Jag själv försöker alltid klä mig i fina men ändå sköna kläder. Tar inte på mig jeans utan brukar köra min “fina” mjukisbyxor och en överdel jag gillar till.

Precis som Hanna skriver kan det också hjälpa att ta på ett läppstift (tydlig signal även för resten av familjen), eller som i mitt fall att t.ex. ta på smycken i form av halsband och ringar som jag i vanliga fall inte tar på om jag bara är hemma.

3. Förklara för och respektera din omgivning

När du plötsligt gör en löjlig dans och din kille säger “schh det här är viktigt!” och inte ens tittar åt ditt håll? Well, han befinner sig på jobbet just nu. Så kom ihåg att ni båda går in i olika världar som kräver sitt fokus.

Om du bor med någon, låt hen jobba ostört – och förklara för din familj/barn att du också behöver göra det. Du sitter inte och facebookar vid datorn (visst inte?) utan är inne i jobbubblan.

Det här är något tidningen Chef också tar upp bland sina tips och tillägger “Får du dåligt samvete för att inte kunna göra saker hemma (trots att du jobbar hemifrån), tänk bara att du är på jobbet och att hemmet är ditt kontor just idag.”

Om den där hemma föreslår att ni NU ska göra X, och du just befinner dig i ett flow, förklara snällt att du just nu har ett bra jobbflow eller viktig sak att få klart, men att du gärna gör X t.ex. klockan 15. Brusreducerande hörlurar kan också vara bra, hehe.

Har du barn hemma just nu? Leta efter grupper på Facebook där föräldrar delar med sig av sina absolut bästa tips för att sköta barnens skolgång samtidigt som du sköter jobbet hemifrån.

4. Start- och sluttid

Om du har arbetstider från en chef kan du förhålla dig till dem. Men med friare arbetstider kan det vara bra att bestämma 1. när ska arbetsdagen börja? 2. vad ska du få gjort idag? och 3. när tar arbetsdagen slut? Jag kan tycka det är skönt att ta en promenad vid 15 (passa på medan det är fint väder/ljust) och sen jobba efter det.

Tips: skriv ner varje morgon vad som är dagens 3 viktigaste. Se till att du får gjort åtminstone det! Det har jag själv använt mig av och tyckt fungerar förvånansvärt bra.

Om du inte trackat din arbetstimmar tidigare är det kanske dags att börja nu! Så här använder du Toggl för att tracka arbetstid.

jobba hemifrån produktiv

Mer inspiration: tips på snygga kalendrar

hemmakontor tips

5. När ska du göra vad = när är du som mest produktiv?

Kanske har du lite koll på hur din produktivitet varierar under dagen? Det här är något Kathrin lyfter, att anpassa ditt jobb efter när du är som mest produktiv. Många har mer energi på morgonen och att då börja med att svara på mejl är kanske en dum idé. Att svara på mejl kan vara bättre att spara till efter lunch/eftermiddagen när du kanske får en dipp. Men din rytm känner du själv bäst till! Det viktigaste är bara att inte slösa din mest produktiva tid på arbetsuppgifter som är mer rutinmässiga eller inte kräver så mycket tankekraft.

Tips: testa Pomodoro! Ännu ett tips för din produktivitet, faktiskt få saker gjorda och lyckas fokusera. Stockholms skrivbyrå rekommenderar bl.a. detta och jag jobbar enligt denna modell ibland. Grundidén är att jobba 25 minuter och pausa 5 minuter.

Ladda ner appen focus keeper som hjälper dig att hålla koll på tiden. Du kan dessutom gör en gemensam pomodoro-session under ett par timmar med en kollega/vän!

6. Jobba från soffan?

Det här kan ju pågå ett tag och vi vill ogärna att ni alla ska komma ut ur detta med förstörda ryggar och nackont. Arbeta vid ett bord, variera med att STÅ UPP och jobba, höj upp din skärm och ha externt tangentbord och mus.

Nyteknik tar upp detta och tillägger: “Sitter du i karantän är det kanske inte läge att gå ut och shoppa höj- och sänkbara skrivbord, men gör vad du kan för att sitta rätt och ha bra belysning. “Mitt bästa tips just nu är att tänka på ergonomin om du inte har bra arbetsplats hemma. Jag lägger upp feta böcker under laptopen så att den kommer upp i höjd.”

Men faktum är att du inte behöver gå ut för att köp ståbord. Läs mer om mitt ståbord och ett laptopstöd här – går fint att beställa hem.

Och kom ihåg att det bästa faktiskt är att byta ställning, så variera mellan köksbord, skrivbord och soffa – om du vill!

kontor hemma

På varsitt hörn med varsin dator. Får tjata lite på min kille (till höger utanför bild) att han inte kan sitta i soffan hela tiden…

tips för hemmakontor
jobba hemifrån och vara produktiv

Tips på ett snyggt höj- och sänkbart skrivbord.

7. Prata med kollegor

Att jobba hemifrån blir lätt en ensam värld – och även om du har partner/familj så kan det bli enormt frustrerande att de är de enda människorna du har social kontakt med (de flesta av oss tröttnar väl på allt för intensivt umgänge till slut?)

Så, prata med dina kollegor. På jobbet, branschkollegor eller om du är företagare så med andra som gör liknande saker. Prata flera tillsammans, eller en och en. Bestäm att ni ringer varje morgon och kör en 5-minuters incheckning när arbetsdagen börjar, eller tar en gemensam fika vid 10-tiden eller på eftermiddagen.

HBL pratar också om vikten av både informativa möten men också informella samtal kollegor emellan när alla jobbar på distans!

I företagarnätverket jag är med i kör vi nu en återkommande 20-minuters fikapaus tillsammans alla som vill – vilket guldkorn till idé! Ha en bestämd tid och håll er till den.

Tips: stäng av notiserna (och håll mobilen på tyst eller lägg den upp och ner/utom räckhåll under perioder). En chattbubbla som poppar upp med allt dina kollegor skriver eller mejl som plingar. Du behöver inte detta, inte hela tiden i alla fall. Våga gå in i ett ostört jobbmode och våga sätta “upptagen” på din chatt.

8. Möten på telefon/med video?

Allt blir lite mer verkligare med video. Så försök att inte bara ta telefonmöten nu utan våga ta videomöten! Se till att använda hörlurar, eftersom ljudet blir bättre och om ni är många – se till att alla är på mute när de inte pratar.

Zoom och Google Hangouts är två exempel på digitala verktyg för detta. Men annars kan du också ringa med Whatsapp, Messenger eller Facetime.

9. Co-worka – jobba tillsammans, på distans

Rania tipsar om att jobba tillsammans med någon, och även om det inte är möjligt att just nu komma hem till varandra så kan jag tipsa om att jobba “bredvid” varandra digitalt. Ring upp varandra och berätta vad ni ska jobba med och sitt sedan bara med varandra i öronen och jobba på varsitt håll. Precis som man gör på ett kontor. Ibland kanske man säger något, vill bolla något osv. Det här är också bra för att se till att man faktiskt håller fokus och inte helt plötsligt börjar instagramma och så woops har det gått en timma.

10. Vad funkar för dig?

Du måste inte ha ett separat skrivbord när du jobbar hemma. Jag sålde mitt skrivbord för typ ett år sen (brist på utrymme i vår lägenhet) och jobbar nu alltid från köksbordet. Det funkar för mig, just nu. Och det finns ingen gyllene regel om att man MÅSTE separera jobb helt från privatlivet/hemmet. Det kan vara ett måste för vissa, men inte nödvändigtvis.

I det långa loppet är det kanske nice att ha ett eget kontor och jag kommer vilja ha det någon gång. Men om detta handlar om en temporär tid (2-3 månader nu kanske?) så kan det vara helt okej att förvandla köksbordet till ett kontor.

Men tips: bra är om köksbordskontoret är lätt att städa undan och kan placeras i ett skåp när ni till exempel vill äta vid bordet.

hemmakontoret

Ps. Att testa jobba på distans var förresten tipset jag gav till dig som har en dröm om att bli digital nomad i Yles webbserie Hacka livet som precis kom ut, där ett helt avsnitt handlar om just hur jag jobbar som “digital nomad“.

FÖLJ:

10 svar

 1. Åh, hurra, hoppades på precis ett sådant här inlägg! Så mycket värt i dessa tider men också att spara för framtiden :)

  1. Tack Emma! Hoppas att alla som tvingas jobba hemma nu inte blir galna, utan lyckas ta till sig av dessa tips och kan ta vara på den här tiden… :)

  1. How nice to get a comment from you Šárka! I hope all is well with you. And yes, it’s such a shame with language barriers, Google translate helps a little bit… :)

 2. Massor med bra tips!! Det är verkligen kul att läsa alla dessa inlägg nu, man får mycket nya idéer på hur man kan bli än mer effektiv hemma. Än behöver jag inte dela hemmet med någon annan dock, så kan fuldansa hur mycket jag vill ;)

  Jag är fortfarande inte alls speciellt bra på att inte börja jobba på en gång när jag kliver upp…

  1. Ja man kan behöva lite inspiration just nu, visst har jag också tuffare/sämre dagar.

   Om man tycker det är fine att jobba direkt man kliver upp så kan ju det också funka, och är du bra på att avsluta arbetsdagen en viss tid på eftermiddagen? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.