Jennifer sandström

Företagsåret 2020 – en sammanfattning

Jag sitter ensam i ångbastun på St. George. Lutar huvudet bakåt mot de små kakelplattorna och drar upp knäna. Andas långsamt in den varma luften. Stänger ögonen. Känner vattendroppar i ansiktet.

I mig landar lugnet och insikterna i ett knasigt virvel, tillsammans med tacksamhet, stolthet, glädje. Kanske något som bara ett år som detta kan framkalla.

Jag begrundar det som hänt. Vad jag skapat. Allt jag klarat. Också ett år som detta.

När det blir för varmt, och det blir det snabbt eftersom jag är lite mer svensk än finsk, tar jag ett dopp i den iskalla imitationen av en isvak innan jag kliver ner i den större bassängen. Kroppen är vaken av värme, kyla och nu några simtag.

För ett litet ögonblick kastas jag tillbaka till just den här platsen, precis för ett år sedan. Och trots allt som hänt, simmar jag i samma pool nu som då. Beiga stenväggar runt mig, rundade valv, mjuk belysning och en enorm grön växt. Det är en plats jag tar in med alla sinnen. En plats där jag får påminna mig själv om allt jag kan och allt jag är. Allt jag är och allt jag kan.

Där finns virrvarret av tacksamhetenstolthetenglädjen. Att jag kan ge mig själv en natt på ett lyxhotell i en miljö jag fullkomligt älskar. Att jag får göra det med en bästa vän.

Också ett år som detta.

Jag tjänar inte mycket. Men tillräckligt. För att vara helt ärlig hinner jag känna ett uns av besvikelse. Det blev inte ett bättre år ekonomiskt, än så. Innan verkligheten skakar om mig och säger Du är galen. Galen och för hård mot dig själv.

Tips! Ta hjälp av Mitt Företagsår för att analysera ditt år och planera för nästa.

Sen håller verkligheten ett litet tal för mig. Det handlar om det här året. Att jag byggt fundament som ska kunna bära berg.

Till och med ett år som detta.

Året fick aldrig sluka mig, jag gjorde vad jag kunde – med vad jag hade. Skapade någonting ur tomma intet. La hundratals timmar på jobb för att det var det enda rätta. Det höll mig vid liv, det här året mer än någonsin.

Och jag har tillräckligt. Tillräckligt för att kunna köpa det mesta jag vill ha utan att oroa mig. Tillräckligt för att spara och investera pengar. Tillräckligt för att bo på hotell bara för att fira.

Också ett år som detta.

Kunderna radade inte upp sig på led i år. Men jag tackade också nej till uppdrag som inte kändes hundraprocentiga.

Sånt påminns jag om, när verkligheten gör mig sällskap där i poolen.

Tillsammans konstaterar vi, jävlar – det var ett bra år. Också ett år som detta. Var det ett bra år.


Sammanfattning av företagsåret 2020

☆ Tre fotouppdrag. Innan allt vänds upp och ner inleds året med att jag fotar ett bröllop. Det känns lika overkligt nu som då och det kommer dröja innan jag gör ett liknande uppdrag igen. Känner ett enormt imposter syndrome vad gäller fotografering – men stillar det då och då med alla möjliga fotografer som har den bästa utrustningen och ändå inte fotar bilder som får en att tappa andan. Det absolut finaste är ändå att jag får fota bröllopet med min storebror. Det glömmer jag aldrig.

☆ Grundkurs i sökmotoroptimering. December 2019 hamnar “SEO-kurs” på min lista över misslyckanden från året följt av ett “Att jag lagt tid på den under våren men ändå inte tagit det vidare… Den hänger kvar som ett litet spöke.”

Och det var aldrig ett uttalat mål för det här året, men i maj 2020 händer det ändå. Jag plockar fram det lilla spöket och bygger en SEO-kurs från grunden. Skapar allt själv. En egen webbutik. Design. Koncept. Allt. Lanserar och marknadsför. Två gånger. Och totalt går omkring 20 stycken kursen under året. Varför sker det just i år och varifrån kommer drivkraften? Jag anar att ett större kunduppdrag inte kommer fortsätta så länge till och ser min chans att istället göra något för mig själv.

☆ Ett större uppdrag tar slut. Mycket riktigt tar uppdraget helt slut under sommaren. Det som kommer att utgöra nästan 40 procent av mina intäkter från hela 2020 är plötsligt POFF borta. Men faktum är ändå att det inte är panik eller oro jag känner. Jag känner mig tacksam. Nu får jag tid (och press på mig) att göra det där jag drömt om att göra. En egen kurs, ett eget projekt. En stor kund kan vara en trygghet, men det kan också göra en bekväm. Kom ihåg det kids!

☆ Let me create. I flera månader funderar jag och Kugge på ett gemensamt AB, men inser snart att det inte är vad vi behöver. Idén om vad vi istället vill göra föds under årets sommarkonferens i juni. Let me create landar i våra tankar och sen finns ingen återvändo. Hemsidan skapar vi själva samtidigt som vi tar fram två produkter – och de lanseras i november. Jag lägger 15 procent av årets totala arbetstimmar på LMC och vi gör i princip 0 euro vinst – men det är helt medvetet och känns värt det.

Resultatet efter väldigt många roliga timmar: Mitt Företagsår: årsplanering för företagare.

☆ Två föreläsningar online. Redan i januari bokas jag för en föreläsning i november och jag tackar genast ja. Alltid lättare för uppdrag som placeras långt i framtiden. Snart blir det dock klart att eventet högst antagligen kommer gå online och det går lika bra det. Temat är från flygskam till alternativa resesätt och det är både aktuellt i mina egna tankar men också världen som helhet. Direkt efter föreläsningen kommer en förfrågan om att delta som inspiratör för ett annat webinar och jag tackar lika snabbt ja, den här gången på temat algoritmer och SEO. Efter detta och ytterligare några framträdande i kamera på nätet under året känner jag mig faktiskt tryggare i den rollen.

☆ Löpande frilansuppdrag. Ett par mindre kunder följer med mig hela året. Jag skriver artiklar, kundcase, texter för sociala medier och även översättningar för det sistnämnda. Jobb jag gillar och gärna gör!

☆ Årets bloggsamarbeten. Målet för året är att göra ett par resor och jobba mer med affiliate. Redan i januari deltar jag på resemässan i Helsingfors och har några lovande möten med finska destinationer. Jag tar fram ett material för en kampanj jag vill göra. Och sen läggs förstås allting på is. Med allt som sedan händer och allt jag ändå tar mig för – känns det mer än okej (och jag hann i alla fall med en rolig pressresa). Vad beträffar affiliate gör jag det kontinuerligt och med ett långsiktigt tänk. Små kliv framåt hela tiden.


5 lärdomar från året

Efter ett dygn på St. George landar egentligen fler än fem insikter hos mig. Att jag vill förvalta allt det jag skapat i år. Skala av och fokusera mer på det som är kärnan. Jag är trött efter det här året, och nu vill jag istället satsa på det som redan finns istället för att bara komma på nytt – och låta rötterna gräva sig djupare och trädets topp nå lite högre.

Men här är fem konkreta lärdomar jag formulerat:

1. Tänka långsiktigt. In it for the long run.

Det är lätt att påbörja något och ge upp så fort det går segt. Kanske säljer inte den där kursen i MASSOR, kanske gör du ingen vinst på en produkt… Kanske har du bara lust att lägga av.

För åh vad jag har känt att det skulle vara så mycket lättare att bara. Sluta. Inte göra det där som är så jobbigt. I mitt fall är det att sälja. Saker jag skapat själv. Tycker den processen är jobbig. Väldigt mycket enklare att dela med sig av allt man har GRATIS. Då är man en schysst person.

Ändå underligt att det här är något jag fortfarande tampas med. Antagligen för att det blir högst personligt när det är något man håller i helt på egen hand.

2. Att skapa något är inte svårt – det svåra är att sälja det.

Relaterar till den första lärdomen. Att få besökare till en blogg som är full av bra och vettigt innehåll någon kan ha nytta av – det är enkelt. Att förvandla det till en inkomst – är svårare. Man brukar säga att det är enkelt att skapa värde, men svårare att fånga det.

Det samma gäller kurser, events, nätverk eller annat man till och med tar betalt för. Den som betalar kanske upplever ett enormt värde, men går det runt för företaget? Och hur lyckas företaget förvandla det till en lönsam verksamhet? Det är utmaningen – och lite den gyllene nyckeln!

3. Tuffa tider tvingar en att bli KREATIV.

Kugge menar att det är lättare att vara kreativ OM man har en buffert. Jag menar att det är när du inte har en buffert och inga intäkter som du måste bli kreativ. Vad kan du göra? Hur kan du tänka om?

4. Jag behöver inte tacka ja till alla uppdrag – och det är okej när att ett uppdrag tar slut.

Det svåra med att tacka nej är känslan av att fan jag borde ta det här för 1. personen vill ju ha hjälp, 2. vem vet när/om det kommer fler uppdrag och 3. jag behöver ju pengarna . Som jag skrev i mina tips för att ta betalt som frilansare så är ens bästa förhandlingsläge att inte vara desperat. Jag hade, så här i efterhand, velat fakturera mer i år – MEN är ändå glad att jag inte kompromissat. Och inte tackat ja till uppdrag där jag skulle behövt gå ner i pris eller känt att det egentligen inte är sådant jag vill göra. Att ett uppdrag tog slut var också det bästa som kunde hända. När en dörr stängs öppnas ett fönster.

5. Det går bra att jobba mycket – i perioder.

Men mitt mål är inte att jobba mer eller jobba mycket, det är att jobba mindre och smartare. Det är okej om det är mer jobb, i perioder, men vilan är SUPERDUPERVIKTIG. Så jobbtungt som det här året blev känns okej pga. pandemin – och för att det är bland det bästa jag vet, att jobba. Jag vet också att även om mina registrerade timmar inte är mer än tidigare år, så räknas stunderna mellan också. Och det är kanske framför allt där jag vill kunna stänga av.


Årets bästa beslut?

Att göra SEO-kursen. Äntligen äntligen. Det första egna jag gör – skapat för att hänga med mig under åtminstone en tid.

Årets största överraskning?

Let me create och att vi tog fram Mitt Företagsår för att reflektera och planera som företagare. Det andra egna jag gör – och precis som ovan, hoppas jag det hänger med mig ett tag. Vi har redan planer för nästa årsskifte och hur vi kan utveckla.

Mest stolt över?

Allt jag skapat i år. Shit alltså.


Här är mina tidigare årssammanfattningar.

FÖLJ:

25 svar

 1. Jättefint jobbat och roligt att läsa! Har inte heller slagit något ekonomiskt rekord i år (milt uttryckt) men jag känner mig så lyckligt lottad att kunna betala mina räkningar och driva mitt företag vidare. Heja oss alla som kämpat på under året och gör det fortfarande!

  1. Tack Clara! Försöker landa i det. Och så hoppas vi på lite uppsving under 2021 istället! 😘

 2. Wow, vilket bra inlägg. Det var både fint, storslaget, äkta och sårbart. Fnissade lite åt den där enorma gröna växten och blev så glad över bilden på skrivbordet med Kugge och bakverken.

  Jag tror också att tuffa tider kan tvinga en att bli kreativ. Och att sälja en egen produkt verkar svårt. Heja dig som kämpat på!

  Du ska vara stolt över både SEO-kursen och Let me create.

  Heja dig och alla andra som kämpat under året! Kram

  1. Men tack Sara! Det ger en liksom ro i själen att sammanfatta året och göra sig redo för nästa!

 3. Wow Jennifer!! – Så fint att du delar med dig av din utveckling, och vilken resa du har gjort. Ibland är det skönt att blicka tillbaka och ge sig själv en klapp på axeln, hoppas du får en fantastiskt julledighet där du får möjlighet att landa och koppla av. Kram Moa

  1. Tack Moa, vad glad jag blir ❤️ Jaa, julen är en perfekt tid att koppla bort från ALLT. Ser fram emot det. Och detsamma till dig! Kram

 4. Heja dig Jennifer! Du har gjort kloka beslut och investerat tid i produkter som håller. Inspirerande inlägg!

 5. Hej Jennifer!
  Vilket bra och inspirerande inlägg om året som gått och allt du har åstadkommit – även ett utmanande år som detta. Bra jobbat!

  Jag hittade till din blogg under hösten och det är jag glad för. Du skriver och delar med dig av mycket intressant, hoppas du vill fortsätta!

  Önskar dig nu en God Jul!

  1. Hej Erica! Tusen tack för din kommentar!! Och kul att få besöka även din blogg. Din bakgrund är särskilt spännande… jag vill höra mer! Var i Lappland har du bott? Och hur funkar ditt jobb?? Berätta gärna! God jul 🎄

   1. Roligt att du kikade in till mig också. Som sagt, nystartad blogg :) Jag har bott i Kiruna när jag var barn, och bor nu tillsammans med min familj sedan april i år temporärt i en liten by i Kiruna kommun.

    För drygt ett år sedan började jag jobba helt online i chatt som sjukskterska/barnmorska. Jag har mina pass dagar/kvällar där jag loggar in och hjälper patienter som söker in hos oss. Roligt, drivet gäng, så kul att jobba där tycker jag.

    I och med att kunna jobba platsoberoende så skulle 2020 bli året som digital nomad familj. För drygt ett år sedan sålde vi vårt boende och i januari i år åkte vi till Portugal. Sen kom covid… och resten vet vi ju.. Du har också skrivit om att leva som digital nomad. Det är jag givetvis mer intresserad av att höra mer om. Är det något som du kommer att återuppta i framtiden tror du? Hur ofta är du i Lappland?

    1. Åh så ni är där uppe nu, så fint! Är avundsjuk på vintern och längtar tills jag får komma upp igen. Skulle egentligen varit där nu.

     Och SÅ spännande att höra mer om ditt jobb! Häftigt :)

     Jag är fortfarande platsoberoende i mitt jobb och brukar därav spendera mycket tid i Sverige, tidigare både Göteborg och Gällivare. Men nu på senare allt mer i Gällivare (3-4 ggr per, lite längre vistelser), förutom i år då. Men trivs också väldigt bra i Finland, så att vara digital nomad i bemärkelsen att resa runt/bo utomlands på andra platser en längre tid finns nog varken en längtan eller tanke om, just nu :) Men vi får väl se.

 6. Så fint att läsa, snyggt skrivet. Och lite skönt också att det finns positivitet i det här annars rätt usla året. Håller helt med om att detta har tagit fram folks kreativa sidor och vi har blivit utmanade ut i det yttersta. Men nu är det ändå dags för en vändning! Helst igår.

  1. Tack Tina ❤️ Ja du hade dålig timing med det här året. Vändningen kommer! Kram och god jul!

 7. Vilken fin och ärlig summering av året! Tycker verkligen att du ska ge dig själv en klapp på axeln för allt ditt hårda arbete. Det är lätt att tänka och drömma – det krävs mod för att genomföra. Måste också flika in på temat vad du uppnått i år att du verkligen påverkat min företagarvardag i positiv riktning ❤️ Oerhört glad över att vi hittat våra “Kommunikatör hjälper kommunikatör” – sparringar och hur vårt lilla frö får gro vidare 🌱🎈 Nya surdegar nästa år 😉🤭

  1. “… det krävs mod för att genomföra.” Det borde jag skriva upp någonstans! Tack Malin ☺️
   Och lika glad är JAG! Tänkte att jag inte visste vad jag sökte efter, men så dök du upp som en ängel från ovan med lösningen på alla mina bekymmer – nåväl, en hel del åtminstone 😅❤️

 8. Så härligt att läsa ditt sammanfattande år och ja man skulle nog göra det själv med, för det finns som sagt guldklimpar även detta året

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.