Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Ett dygn på St. George – årets belöning till oss själva

Man checkar in ett dygn på ett hotell och kliver ut som en ny människa.

Stegen är lätta, tankarna klara. Kroppen har träningsvärk men är mjuk och skön efter stunderna på spaet. Magen lika lycklig som hjärtat.

Samtidigt som vi, jag och min älskade vän Kugge, checkade in på hotellet checkade jag ut från sociala medier. La bort mobilen. Och koncentrerade mig på vad vi var här för att göra – nämligen sammanfatta företagsåret. Det känns på något sätt viktigt att låta tankarna få vara fria och inte störas av intryck från andra världar. Gillar verkligen den känslan. Att gå in i sig själv, lyssna till det som bubblar där inne. Vad känner jag? Vad vill jag? 

Men låt oss nu prata om hotellet.

St. George är en dröm och en investering väl värd pengarna. Något som vi ansåg oss förtjäna efter det här företagsåret. En belöning vi gav oss själva som våra egna chefer. Och samtidigt ett tillfälle för att gå igenom våra företagsår 2019.

St. George – hotell med spa i Helsingfors

Mitt i Helsingfors kliver vi in i vad som känns som en gömd oas av lyx och lugn. Jag har aldrig ens tittat mot den här byggnaden innan, trots att jag passerat här många gånger.

Fem våningar, spa i källaren, eget bageri, en tjusig restaurang och en Wintergarden som anses vara en av Helsingfors bästa cocktailbarer. Där, i vinterträdgården, hänger vi med våra skrivblock och datorer ett par timmar. Funderar, skriver, pratar, över en cappuccino och en kopp te.

Vi går upp till vårt rum, byter om till träningskläder och tar hissen ner till våning 0. En halvtimma i gymmet. Och sen belöningen: några simtag i poolen, ett par dopp i det iskalla vatten i den simulerade isvaken. Följt av bastu.

Så lugnt och stilla här när vi gick ner för ett morgondopp följande morgon.

Klev i det här iskalla vattnet två gånger efter varandra. Vilken känsla för kroppen.

Spaet är snyggt och harmoniskt. Uppskattar ändå estetiskt vackra span. Det finns också frukt, rostade nötter och te. Smakar extra gott efter träning och bastu, i en av de väldigt sköna stolarna. 

Men det är litet, och någon timma här räcker. Fast tror inte du kan komma hit utifrån om du inte har ett medlemskap? Du får dock hänga här om du bokar en behandling. Det billigaste alternativet är en 15 minuters ögonbehandling för 45€, hehe (ja, var tvungen att kolla upp detta).

Ett minus var att ångbastun luktade väldigt skumt. Vi gick ut efter en halv minut. Synd, eftersom det annars är min favorit.

Wintergarden – restaurang & bar

Som nya människor redo att ta över världen klär vi på oss något lagom fint, äter middag ute på stan och placerar oss sen igen i vinteträdgården för ett kvällspass med våra papper, block, pennor och planer.

Ett stort takfönster, med ett enormt konstverk hängandes under sig, och en blandning av turister med mycket pengar, affärsfolk och trendiga locals som hittar hit. Jag gillar känslan här, stämningen. Det känns lyxigt, men inte för fint. Det känns inte tillgjort. Och det känns mysigt.

Eftersom cocktails är grejen här, är det cocktails det får bli. Eller en mocktail som jag föredrar just ikväll.

Vi bläddrar bland deras signaturcocktails och bli imponerande bara av anblicken. Kugge kan inte låta bli att beställa in popcorndrinken.

Två av deras speciella cocktails går att få utan alkohol så jag beställer den varma med ananas, ingefära och chili. Det är kanske inte det godaste jag druckit under 2019, men definitivt bland de topp 3 mest spännande. Till den kom också en liten chutney som de hade gjort på resterna i tillverkningsprocessen av juicerna och drycken – inget fick gå till spillo.

Julmysigt var det också på St. George, snygga halmbockar och en stor och fin äkta gran.

Hotellrummen

Nu syns det inte i det mörka morgonljuset, men väggarna – eller egentligen allting – gick i en ljusrosa ton. Gillade takrosetten lite extra mycket. Och att det gick att koppla sin telefon med bluetooth till tvn och spela sin egna musik genom det högtalarsystem som fanns inbyggt i rummet.

Som tur var fanns det även tandkräm på rummet, eftersom både jag och Kugge hade lämnat den hemma till våra pojkvänner. Haha. Det är den sortens detalj man alltid kan räkna med på lite finare hotell.

En annan detalj som vi inte var beredda på var när det plingade (ja rummen hade digitala ringklockor typ) på dörren och en trevlig tjej undrade om vi behövde något? Jo men faktiskt, ett extra täcke! Kugge ville nämligen inte dela det gigantiska dubbeltäcket med mig, hehe. Hotellvistelser är nog mer avsedda för ensamma personer eller förälskade par, än vad det är för kompishäng.

Hotellrum på våning fem med lite vy över hustaken mitt emot.

Det här var apropå det tredje gången bara i år vi två delar hotellrum. Och andra gången bara i Helsingfors. I september bodde vi ju på Hanaholmen (okej rent tekniskt ligger det i Esbo, men typ samma).

Frukost på restaurang Andrea

Så var stunden äntligen kommen. Vi vaknade tidigt, simmade, tog ett kallt dopp, bastade och gjorde oss i ordning innan: detta. Hotellfrukost på St. George, i deras restaurang Andrea.

Kugge hade redan höjt den till skyarna från ett tidigare besök, och jag behövde inte bli besviken. För herregud vilken frukostperfektion.

Lite bakgrundsstory om lokala råvaror, att det mesta lagas här, smör som kärnats på gammeldags vis och ägg och kött som kommer från små gårdar.

Här ovan ser vi bordet med bröd, det kalla och yoghurt. Sen fanns ytterligare ett hörn med varm mat som äggröra, omelette och korv, samt ett fruktbord.

Gillar när hotellfrukostar inte är överdådiga utan satsar på färre sorter av riktigt bra kvalité. Precis som på Villa Anna i Uppsala.

Två fantastisk goda bröd: grötrieska och ett med lite frukt i. Och toppat med gravlax på ena och en fin skinka som liknande julskinka på andra var det min absoluta frukostdröm. Jag är så svag för gott bröd, lax och skinka.

Kaffeost (eller brödost som det heter i Finland) fanns också. Och färskpressad apelsinjuice direkt till bordet i en ganska stor karaff. Mmmm.

Och ett stort plus: cappuccino fick beställas in utan några konstigheter (eller extra avgifter alltså). Fick dessutom med mig en takeaway kaffe upp till rummet när vi var klara.

Du kan gå hit och äta deras frukost om du inte bor på hotellet, för 29€. I det dyrare prisläget bland Helsingfors bruncher, men helt klart bland de absolut bästa du kan hitta.


Staycation, workation, konferens. Vad man nu än vill kalla vår vistelse så var det en sån fantastisk idé. Har Kugge att tacka detta för. Att hon kan spinna vidare på idéer som eskalerar från brunch till hotellvistelse. Och att hon lyckades hitta en ganska bra deal som gjorde beslutet enkelt.

Dessutom känns det som att ta ett kliv närmare staden där man bor. Att få upptäcka den från fler hörn. Den där byggnaden jag aldrig kastat ett öga på innan. Att jag nu vet vad som finns här. Att jag vill komma tillbaka hit. Och gärna rekommenderar hotellet, frukosten och spaet till andra!

Den här sortens upplevelser, om det är något man ska lägga pengar på så är det väl detta?

Här hittar du mer inspiration till Helsingfors.

Eller läs mer om olika hotellupplevelser jag bloggat om.

FÖLJ:

8 svar

  1. Entusiasmen lyser verkligen.
    Både mys och nytta i härlig kombination.

    Extra kul att det finns sådana möjligheter i närområdet så man inte behöver en längre ledighet eller resa.

    1. Tack, kul att det lyser igenom! Och jaa, det här är ett av Helsingfors finare hotell, fint att upptäcka det som finns nära också ☺️

  2. Tack för att du är med på mina lite galna idéer! <3 Så bra koncept!! Och än en gång lyckas du fånga det pricksäkert på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.