Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Företagsåret 2019 – en sammanfattning

Förra året fick jag hjälp av min coach Maja att göra en avstämning, analys och sammanfattning av företagsåret 2018. Det bör givetvis vara en årlig tradition. Så när jag i år ville involvera ett par kollegor (vänner!) slutade det i en övernattning på hotell St. George här i Helsingfors. Det blev bara jag och Kugge (hon är inte så bara) – men vem vet, nästa år blir vi kanske fler?

Vi kom hit strax efter lunch på torsdagen och dök nästan genast ner i arbetet.

Egentligen hade vi kunnat vara hemma hos någon av oss. Eller på ett café en eftermiddag eller förmiddag. Men vi konsulterade våra respektive chefer och fick ett vänligt men bestämt: NU UNNAR NI ER FLICKOR!

Som egenföretagare är det särskilt viktigt att lyssna på chefen. Och chefen ansåg att vi var mer än värda detta. Kanske hade hon också en poäng i att man ska hänga på en fantastisk plats för att känna sig lika fantastisk, komma utanför sin vanliga bubbla och inte minst för att fira?!

Anyway. Nu vill jag dela några insikter med er från det här hotelldygnet. Insikter, lärdomar, hur det gick med mina mål och tips för dig som också vill reviewa företagsåret 2019.

Hur blev företagsåret 2019?

Det blev bra bra bra. Beyond bra. Inte direkt fyrverkerier och överraskningar, men liksom stabilt och bra.

 • Ekonomin får ett CHECK. Nådde mitt mål. Kollade dessutom hur många % av min tid som går till mina projekt och hur många % av intäkterna som kommer från varje projekt/del – och där ser det bra ut. (Om man t.ex. lägger 30% av sin tid på något som bara ger 5% av intäkterna kan det vara läge att fundera på hur man jobbar.)
 • Arbetsmiljö får ett CHECK. Hänger ett par dagar i veckan på coworkingstället Wonderland Work och det har gjort gott för hela mig. OCH, jag tog hela 3 veckors bloggsemester i somras – bra grej!
 • Community får ett CHECK. Året har på många plan kretsat kring Friday Lab och det är som en bästa vän, stöttepelare, kollega och coach i ett.
 • Jobbuppdragen får också ett CHECK. När ens kunder reagerar med: WOW! Det är ju lite exakt den känslan man jobbar för. Vi har skålat i champagne och på ett mindre uppdrag fick jag till och med feedbacken “det här var så bra, vi vill betala dig lite mer”.

Friendly reminder till alla företag där ute: visa uppskattning åt medarbetare, partners eller leverantörer – om de gör ett bra jobb och du inte vill förlora dem.


5 lärdomar från det här året

Det här är vad jag spontant kom att tänka på som det här året lärt mig:

* Att man inte måste öka trafiken…

… för att öka intäkterna från bloggen. Jag hade faktiskt skrivit ner det här i början på året, men det är ändå så lätt att fastna på de där jääävla följarsiffrorna och trafiken. Men så igen fick jag bevisat att ökad trafik inte är en nödvändighet för ökad business.

* Att kvällskurser tar JÄTTEMYCKET energi…

… och påverkar jobbet. Det stod på min att inte göra-lista, men ändå blev hösten full av både skrivkurs och finskakurs. SÅ KAN DET GÅ. Vi är klokare nästa år.

* Att vila är viktigt.

Alltså VIKTIGT. Man blir sjuk annars. Jag kompromissar aldrig med min sömn, men 2019 var året då jag insåg att det inte bara är sömnen som är viktig utan också den mentala vilan. Wow sånt här borde man ju verkligen känna till.

* Att träning är lika viktigt.

Eller framför allt: att ha en fritid och hobby som prioriteras lika högt som jobb kan vara en bra idé. Jag älskar att jobba, men tror faktiskt inte det är nödvändigtvis det absolut bästa att alltid alltid prioritera jobbet högst. Särskilt inte när man inte längre måste slåss för företagets överlevnad.

* Att jag är bra på…

… väldigt många olika saker och att mina styrkor som att vara analytisk och ha ett affärssinne faktiskt är värdefulla i de jobb jag gör! Haha så pretentiöst, men det var vad jag skrev ned i mitt dokument. Varsågoda!

Kugge som knäppte dessa bilder på mig i hotellets cocktailbar och Wintergarden.

Mål för 2019 – hur gick det?

* Ökade intäkter

Jag har ökat mina intäkter med 60% mot föregående år. Målet var 50% – så vi kan konstatera att jag gick i mål! I faktiska siffror innebär det att jag har fakturerat 42 000 euro.

Som vanligt säger aldrig intäkterna i ett företag något om hur lyckad man är eller es hur mycket pengar som slutligen hamnar i min ficka. Men jag nämner siffran för att jag måste, för att jag tror på att dela med sig, och för att jag inte ser någon anledning till att hemlighålla sånt.

* Löpande uppdrag

Önskade mig ett-två löpande uppdrag som skulle säkra mina inkomster och det fick jag! Hurra! Ett mycket roligt sådant dessutom.

* Bloggsamarbeten

Hoppades på att få göra några jobb som sträckte sig över en längre tid och är superglad över att ett par sånna blev av. Samarbetet med Uppsala var ett av årets roligaste jobb!

* Blogginlägg på olika teman

Ville skriva fler reseguider, inlägg om marknadsföring och fortsätta min SEO-guide. Och det gick bra! Tror på att frikostigt dela med sig av sin kunskap och det ville jag göra i år och även framöver! Att lyfta aktuella ämnen visade sig också vara väldigt lyckat när det kom till inlägget om Isabella Löwengrip i alla fall.

* SEO/blogg-konsultationer

Gjorda några av den här sortens jobb första halvan av året – där jag alltså hjälper bloggare att lära sig om eller förbättra sin sökoptimering och bloggande. Andra halvan av året var ganska busy så har inte haft tid att fokusera på särskilt många andra uppdrag. Men det här gör jag gärna mer av!


Misslyckade mål

Jag vet att det kan vara astungt att läsa om “hur bra det går” för någon annan när man själv kämpar. Åh vad jag vet hur den känslan känns!! Fast den ibland är helt orimlig. Men då måste vi komma ihåg att det bara är en bråkdel av allt. Vissa saker går bra, andra går åt helvete. Eller bara påminna sig själv om vilka uppoffringar någon gjort och vilket tålamod som ligger bakom alltihop.

Här är några mål som jag inte uppnådde i år:

* Att få nya och återkommande bloggläsare (eller fler följare på instagram). Så svårt, så svårt. SÅ SVÅRT. Ville öka trafiken med 30% i år, men den siffran är bara 10%. Happ (och känslan: hello misslyckad). Men här kommer vi tillbaka till lärdom nummer 1 som jag skrev om ovan. Så kanske borde jag bara skippa den här sortens mål helt och hållet? Finns ingen anledning att sträva efter fler besökare och fler följare, egentligen.

* Ett länge bloggsamarbete som jag hoppades på men som det inte blev någonting av.

* Frilansuppdrag för en byrå jag jobbat med tidigare som nästan avtog helt under året.

* Jobbade på en fantastisk idé med en vän, som vi till slut bestämde oss för att lägga ner.

Och så en massa andra saker som inte blev av.

Tycker dock inte det här är så farligt. Normalläget borde ju vara att man kommer med misslyckas med något varje år och detta var ganska milda grejer. Så är glad ändå!

Gör en Business Review för 2019

I mitt nyhetsbrev (anmäl dig här om du vill!) skickade jag redan i början av månaden ut tips åt dig som också vill göra en årsavstämning och sammanfattning av 2019. Främst för dig som företagare då. Annars rekommenderar jag varmt att skriva ut och fylla i en year compass.

Så för dig som är företagare:

Boka av ett par timmar, öppna ett worddokument och sätt igång! Här kommer några förslag på rubriker för din tillbakablick och analys av det här året, som du kan anpassa efter din situation:

 1. Jobbet: som helhet med en passande rubrik (jag har t.ex. en för frilansjobb och en för bloggen): lista vad som varit lyckat och “misslyckat”.
   
 2. Marknadsföring: vad har du testat? Hur gick det?
   
 3. Ekonomin: lista intäkter, kostnader och fundera på vad som varit lyckat/misslyckat. Använder du ett verktyg som Toggl för att tracka dina timmar är det också värt att kolla hur du använt dina arbetstimmar under hela året.
   
 4. Personal: fundera på hur personalen (alltså du) mått under året. Kompetensutveckling? Arbetsmiljö? Semester? (Den sista punkten påminde Kugge mig om!)
   
 5. Kundbas: hur har den sett ut under året? Och vad kan du dra för slutsats av det?
   
 6. Samarbetspartners & leverantörer: vilka har du samarbetat med under året eller tagit hjälp av
   
 7. Konkurrenter: lista dina konkurrenter och fundera en stund över detta, vilka tankar kommer upp?
   
 8. Bransch & nätverk: hur har du engagerat dig inom din bransch och vilka nätverk har du rört dig inom
   
 9. Årets 5 roligaste uppdrag/uppgifter
   
 10. Året 5 största lärdomar
   
 11. Mål för 2019: hur gick det? Följ upp de mål du satte upp i början av året och fundera på vad kan du ta med dig av det inför 2020?

Att checka in på hotell ett dygn för att göra detta var GULD. Men hemma i soffan eller på ditt favoritcafé går förstås också bra!

Det känns lite som en nödvändighet att fundera på hur 2019 egentligen blev för att kunna gå in i det nya året och veta vart man vill någonstans?


Och du, om du gillar mina inlägg får du hemskt gärna följa mig på Facebook eller prenumerera på bloggen här på Bloglovin eller Feedly <3

FÖLJ:

26 svar

 1. Håller med Pernilla på allt! Du är grymt duktig och inspirerar verkligen. Alltid proffsiga samarbeten, som är genomarbetade och håller högsta kvalitet. Blir spännande att följa dig 2020!!

 2. Du är helt amazing, fy fasen vilket bra inlägg och vilket år du haft. Så värd all framgång 😍 önskar så att jag skulle kunna vara med på detta nästa år! 😘

 3. Nåväl du kanske inte nådde ditt följarmål men om jag inte minns fel så hittade jag din blogg förra vintern och är en del av dina 10% nytillkomna följare och jag tycker du är så gaaalet grym att jag vill skrika till hela världen att följa dig! Älskar ditt sätt att skriva, din idérikedom och den genuina känsla som din blogg utstrålar. Och bara det att du påminner en om att man spontant borde ta in på hotell lite emellanåt. Tack för att du förgyller min cybervärld!

  1. Alltså, Annie, gud vad glad jag blev av din kommentar. Så fint <3 Väldigt gulligt av dig att lämna några ord, betyder mycket!

   Haha hotell i sin egna stad, ja det är underskattat, kan nog bli en tradition 😉

 4. Ett så jäkla bra inlägg och härligt att året varit sååå bra! Jag hoppas att jag lyckas step up my game nästa år! Det här året har verkligen inte varit det bästa på grund av mycket sorg i det personliga livet.

  1. Tack tack tack Emma! Du är så flitig och duktig på att kommentera <3

   Och trist att höra. Vi går igenom den sortens år emellanåt. Hoppas 2020 blir lättare! Kram

   1. Haha, ja, jag känner mig ibland lite galen som bara kommenterar och kommenterar men jag vet att det är sååå roligt att få kommentarer så jag tänker att det är värt tiden :D

    Jag tror definitivt att 2020 vinner.

    kram

 5. Hej, jag hittade till dig via Amanda Mattsby och jag måste också kliva in i tåget som tycker att det du gör är bra.

  Jag hänger gärna på för nästa års reflektion och undrar om det finns möjlighet att få ta del av infot i nyhetsbrevet som du redan har skickat ut. Jag ska försöka dra ihop ett gäng här i Luleå för en reflektion och framskjuts förkommande år och tänkte att det skulle vara fint med lite mer info kring företagande och reflektion.

  Stort tack!

  1. Hej Petra! Vilken fin kommentar – tack så mycket. Och spännande det du själv gör verkar! :) Nyhetsbrevet hade egentligen inte mycket mer information än här ovan. Men kan rekommendera Year compass: https://yearcompass.com/ ladda ner deras pdf och hämta inspiration! Eller gör den rakt av tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.