Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Företagarens checklista innan året är slut

Alltså hörni vad jag längtar efter julledigt just nu. Mina tankar snurrar i ultrarapid om saker jag borde göra, vill göra, inte ska göra… Därför ser jag så mycket fram emot att få stänga av allting en stund. Det är troligtvis det som behövs – att pausa från allt, ta ett steg tillbaka och komma in i 2021 med andra perspektiv och ett lugn.

Det är ungefär ett par jobbveckor kvar och jag tänkte passa på att sammanställa en kort men bra checklista med sådant vi som företagare borde se till att göra nu när året närmar sig sitt slut. Alla har förstås inte räkenskapsår som löper med kalenderåret, men vissa saker är ändå relevanta.

checklista för företagare vid årets slut

Företagare? Det här ska du göra innan året är slut!

▷ Meddela dina kunder när du är julledig. Att de vet när de får tag på dig igen efter julen är skönt både för dem och för dig! Om du är aktiv på sociala medier eller bloggar kan du också berätta om din ledighet för att inte känna att “någon väntar på dig” (det gör förresten ingen, men vi kan ändå stressa över sånt).

▷ Är det något du behöver förbereda inför januari? Så att du inte behöver komma tillbaka med andan i halsen den 4 januari och panik-färdigställa saker. Fundera på det redan nu.

▷ Koll på ekonomin och bokföringen:

  • Fakturera för alla uppdrag!
  • Betala dagtraktamente till dig själv för årets resdagar – de få som nu fanns, ehe.
  • Finns det ännu något du borde köpa eller lägga pengar på i år? Aktiebolag har t.ex. friskvård och julklappar till sig själv som du kan göra avdrag för. Och om du är en enskild firma och har en hög vinst just i år kan det löna sig att göra ett dyrare inköp nu istället för nästa år.
  • Lämna in eller ladda upp alla kvitton till bokföraren!
  • Om du har AB – kolla hur mycket lön du tagit ut i år och om det ser bra ut. Stäm av med din bokförare.
  • Har du enskild firma ska du komma ihåg att sätta av pengar för pensionssparande – eftersom du får göra avdrag för det.
  • Enskild firma men funderar på att bli AB? Årsskiftet är ett bra tillfälle att göra det!
  • Fler viktiga datum? Se Skatteverkets lista i Sverige och i Finland.

▷ Skicka en julhälsning till de du jobbat med – både kunder och sådana du kanske själv köpt in tjänster från eller samarbetat med. Bra för att underhålla relationerna! Här delar min kollega Kugge med sig av ett exempel på hur hennes julhälsning ser ut.

▷ Planera in tid för reflektion innan du går på julledigt och passa på att stänga året ordentligt.

▷ Boka även in tid i januari för en uppstart då du tar dig tid att planera för året du har framför dig.

Vad vill DU få gjort? Bolla med cheferna!

Det kan förstås finnas ett par andra saker på din egna lista, som handlar mer om vad just du vill få gjort innan julen för att kunna koppla av med gott samvete.

Vi gjorde en bra övning med Friday Lab igår. Lite av ett rollspel, haha! Uppgiften var att bjuda in personer i ledningsgruppen som behövs just nu.

Vilka utmaningar eller mål har du fram till jul? Vem behöver du prata med för att ta itu med det? Imaginärt alltså – inga verkliga personer.

Jag bjöd till exempel in bossarna för försäljning, strategi, affärsutveckling och random konsult med utifrån perspektiv.

Alla konstaterade att jag har två fokus fram till 1 februari – och att jag inte bör fundera på så mycket annat eller bli för emotionellt engagerad i mitt jobb (det händer nästan jämt).

Mina 2 fokus de närmsta 2 månaderna: Let me create och SEO-kursen.


✨ Tips! Ta hjälp av arbetsböckerna Mitt Företagsår för att analysera året

Oavsett om du är ny som företagare eller har drivit ditt företag i flera år är det värdefullt att analysera hur företaget går. Mitt Företagsår-arbetsböckerna hjälper dig med detta. Med en tillbakablick får du reflektera över det gångna företagsåret och skapa en överblick av din verksamhet och hur det går. I del två mål och planer ser till att du planerar och skapar förutsättningarna för ett nytt bra företagsår!

Titta på och beställ dina egna Mitt Företagsår-arbetsböcker här!

företagare få gjort innan året är slut

Och så du… Glöm inte att världen (förhoppningsvis) existerar också efter julen. Gör det nödvändigaste nu och flytta fram resten! Passa på att dricka glögg, äta pepparkakor och lyssna på julmusik! Eller vad du nu gillar att göra så här i december. Kanske morgonträna, vinterbada och se julserier (rekommenderar: Hjem till jul på Netflix)!

Jag har försökt rensa bort sådant som faktiskt kan vänta och på torsdag checkar jag in på hotell för att ha företagskonferens och gå igenom Mitt Företagsår – en tillbakablick, för att reflektera över det här företagsåret!

Det ser jag fram emot. 🎄

FÖLJ:

4 svar

    1. Hej Wendy! Bra fråga! Det är inte ett måste men det blir lite enklare administrativt OM ditt räkenskapsår löper enligt kalenderåret. Du kan då avsluta ett år och påbörja det nya som nytt bolag. :) Har du en bokförare? I så fall kan du kolla med dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.