Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Konferens för egenföretagare – så ordnar du en själv

Konferens för egenföretagare

Det är exakt en månad kvar av det här jobbåret. Om du vill checka ut till julafton och vara ledig under mellandagarna det vill säga. December är en kort månad – kom ihåg det när du planerar allt du ska få gjort innan 2020 är över.

December–januari och årsskiftet är också den optimala tidpunkten för att reflektera över det som varit, låta det sjunka in – för att sedan släppa taget och gå vidare. Alltså ett passande tillfälle att planera in en konferens för dig som är egenföretagare!

Jag vet inte hur det är för er, men när december kommer så går hela jag in i en bubbla av att året når sitt slut och det är dags att stänga ett kapitel. När juldagarna sakta går över i januari så kommer känslor av nystart och förväntan. Just det där som hösten också brukar föra med sig.

Under flera års tid har jag under mellandagarna plockat fram min year compass. Skrivit ut den, satt mig på ett cafe eller i ett mysigt hörn där jag firat jul och fyllt i. Att kalla saker för ritualer låter möjligen lite religiöst eller hippie, men det är vad det är. En helig ritual.

Så när företagandet blev min heltidssyssla blev det snart tydligt att jag behöver det här för mitt företag! En sorts year compass! Och nu har även det blivit en helig ritual.

Egenföretagarens konferens – varför och hur?


Varför ska jag som egenföretagare ha en konferens?

Grundidén till det här kommer från de större företagen. De sätter sig ner årligen, ibland ett par gånger per år, och funderar på hur det går, varför det går som det går och var fokus borde ligga. När jag gick från att vara anställd till företagare var det viktigt för mig att känna att det var på riktigt – jag ville få mitt företag att gå runt och kunna livnära mig som egen!

Så att sätta mig ner och fundera igenom sådant som det stora företagen gör kändes som en bra idé. Dock ville jag göra det på mitt sätt och mer inspirerande.

Under ett par år har jag alltså summerat företagsåret och satt upp mål och planer för nästa år. Hur har det då hjälpt mig? Något jag konkret upptäckt är att jag börjat skriva en lista med saker jag INTE får göra inför varje år. Alltså vissa typer av projekt eller aktiviteter jag absolut inte får påbörja. Det är något jag kanske aldrig skulle ha identifierat om det inte vore för den här tiden för reflektion och analyserande.

Och varför “förbjuda” sig själv till saker? Jag har analyserat de projekt jag gjort och sett att även om de var lärorika så behöver jag inte göra samma sak igen. Det kan vara projekt som slukar tid utan att ge desto mer tillbaka. Exempel: efter att ha startat två podcasts vet jag vilket jobb det är och det är ingenting jag ska fokusera på just nu.

Genom en konferens med dig själv och ditt företag kan du få liknande insikter när du analyserar ditt företagande. Vad är värt att satsa på? Vad borde du göra för att den där visionen du har ska bli verklighet?

Det handlar alltså om att sätta sig ner under 1–2 dagar och djupdyka i vad du gör i ditt företag och hur du gör det.

Egenföretagare på konferens

Hur ordnar jag en konferens som egenföretagare?

Men hur analyserar du ditt företagande då? Vilka frågor ska du ställa dig själv och vilka delområden inom företaget bör du titta närmare på?

Jag har försökt googla det här – utan att komma någonstans. Allt som finns handlar mest om årsbokslut och årsrapporter som rör bokföring och den ekonomiska delen. Det är viktigt, men det är inte bara det jag är intresserad av. Jag vill ju analysera helheten! Och googlar man konferens för egenföretagare finns mest information om hur man gör det avdragsgillt.

För ett par år sen satte jag ihop en egen “year review” som jag kallade det då. Men jag har känt att den skulle kunna utvecklas, att istället för att bara innehålla rubriker skulle den behöva fler frågor och uppgifter. Och varför inte samtidigt göra det tillgängligt för fler?

Det är därför vi utformat Mitt Företagsår med Let me create. För att du inte ska behöva fundera på vilka delar du ska analysera och hur du ska göra det. Du behöver bara boka in en dag och så tar arbetsboken hand om agendan!

Med både Mitt Företagsår får du 24 sidor inspirerande material uppdelat i tre moduler tillsammans med 25 övningar och uppgifter. Allt för att hjälpa dig gå igenom företagsåret som passerat – och planera för nästa!

Reflektera över föregående år & planera för nästa – med Mitt Företagsår

Så vad som är nytt för mig själv i år är att jag alltså har dessa två snygga och smarta mallar att fylla i – som jag och min partner in crime Kugge tagit fram. Mitt företagsår – en tillbakablick för att reflektera och Mitt företagsår – mål & planer för att göra upp planer. De två är tillsammans lite som en year compass – anpassad för företagare.

Det roliga är att även om vi bearbetat arbetsböckerna minutiöst (vi pratar alltså runt 100 timmars jobb, ingenting vi slängt ihop en eftermiddag) så har vi inte själva fyllt i dem “på riktigt”. Vi har haft testläsare – men inte själva gått igenom dem och svarat på alla frågor. Är lite pirrig inför detta!

Vi kommer själva satsa på en dag nu i december för att reflektera. För att sen följa upp med en dag i januari för att planera.

tips för att ordna en egen konferens som företagare med Årsrapporten och Årsplaneringen från Let me create my business
Sneak peek på första versionen av Mitt Företagsår, som 2020/2021 såldes under namnet Årsrapporten och Årsplaneringen.

Så ordnar du en lyckad konferens

Du kanske redan har en bild av hur du skulle vilja ha det? Men om du behöver inspiration så kommer här några tips och idéer för hur du skapar en lyckad konferens som egenföretagare:

Vill du ha sällskap?

Kolla med en företagarkollega om ni kan köra en konferens ihop. Har ni inte möjlighet att vara på samma plats så funkar det att göra digitalt! Ni behöver inte befinna er i samma bransch, om ni båda driver företag eller frilansar räcker det gott.

Avsätt gärna en heldag!

Eller till exempel eftermiddag till lunch följande dag. Du kan också välja om du vill avsätta en dag för reflektion i december och en dag för planerande i januari. Det funkar också att göra både reflektion och planering i januari om det blir för stressigt redan i december. Men kom ihåg att det är värt att avsätta några timmar för att gå igenom allt ordentligt.

Bestäm en plats!

Är du hemma kanske du kan börja med frukost på kafé eller se till att åtminstone hämta hem en god lunch eller fika? Hotell eller en stuga är annars trevligt för att komma bort lite – det kan göra gott för kreativiteten och tankarna, men jag vet att det i år kanske är särskilt svårt att genomföra. Jobba med dina förutsättningar och vad som är möjligt.

Gör upp ett schema.

Du vet att du vill analysera ditt företagande, men du kanske vill flika in andra trevliga saker under dagen? I somras när jag och Kugge hade vår halvårskonferens hade vi förberett varsin “kreativ” övning som vi gjorde under dagen för att få igång tankarna och tänka större. Ta även upp lunch och fikapauser i schemat, samt eventuell promenad eller varför inte ett yogapass?

Blockera din kalender!

Se till att du inte har något annat jobb du behöver göra. Det är din heliga konferensdag! Meddela även eventuella familjemedlemmar om att du inte önskar bli störd, ifall det känns nödvändigt… :)

☆ Checka ut från sociala medier.

Det här är egentligen inget måste, men jag tycker det är skönt att gå in i en lite mer ostörd bubbla och slippa ta in något utöver det som händer just runt omkring mig. Så det är ett bonustips från mig.


Planen för min konferens i år

Efter förra årets vistelse på hotellet St George här i Helsingfors (bilderna i det här inlägget är därifrån) kommer jag och Kugge köra på samma koncept i år igen.

Det blir en eftermiddag och förmiddag på hotell då vi ägnar oss helhjärtat och med hundra procent fokus på våra företag och företagsåret 2020.

Bra plats för konferensen är till exempel på hotell eller i en stuga
Så här såg förra årets konferens ut.

Vi checkar in på eftermiddagen den 10 december och går antagligen igenom halva rapporten under torsdagen och andra halvan under fredagen. Eftersom det finns gym och ett litet spa på hotellet kommer vi se till att besöka dessa säkert både på kvällen och morgonen! Vad vi ännu inte bestämt är var vi ska äta middag? Men någonstans i stan, eller så kanske vi tar med mat till hotellrummet?

I år känns det här i alla fall extra kul eftersom jag inte behöver sammanfatta året i ett trist dokument på datorn (som alla tidigare år), utan istället får använda något ämnat just för det här tillfället! Tänk så blir min reflektion bättre än någonsin i år?

Vill du också ordna en konferens för ditt företag?

Jag tror att den största utmaningen som egenföretagare är att se till att en sådan här dag verkligen blir av. Det är lätt att bortprioritera när det finns saker på att göra-listan som väntar och annat som pockar på uppmärksamheten. Det finns alltså ett värde i att planera in en dag tillsammans med andra – även om vi gör konferensen på våra egna håll.

Beställ hem dina egna Mitt Företagsår-arbetsböcker redan nu!


Kugge och Jennifer (Let me create my business) under förra årets egenföretagar-konferens på hotell i Helsingfors

Har du några frågor om att ordna konferens som egenföretagare? Eller något annat du funderar över?

Lämna en kommentar eller hör av dig till exempel på Instagram!

Ps. Ett sist tips! Våra chefer är alltså så snälla att vi får checka in på hotell för vår årskonferens. Om det är möjligt där du bor just nu, så är ett hett tips att spana in hotellens erbjudanden under Black Friday. Förra året fyndade vi vår hotellnatt så! Upplevelser är ju den bättre sortens konsumtion – och särskilt nu när det är en bransch som har det rätt tufft.

FÖLJ:

4 svar

  1. Jag älskar att ha konferens själv och jag är precis som du när det kommer till att gå in i en bubbla och känna att det är dags att stänga ett kapitel.

    I år blir det extra kul eftersom jag har era grymma produkter Årsraporten och Årsplaneringen. Jag kommer vara med live också!

    1. Brukar du också göra yearcompass? Tror annars att du skulle gilla den 😍

      Och det ser vi fram emot! Tack Pernilla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.