Jennifer sandström

Yearly Business Review 2018

Förutom att inte tjäna några pengar alls så var min största rädsla när jag blev egenföretagare att jag liksom skulle stagnera. Tänk att inte få input från någon annan, att inte åka på kurser och utbildningar, att inte bli befordrad. 

Vad skulle det egentligen bli av mig och min karriär om jag bara satt hemma framför min dator? 

Men nu i efterhand kan jag se att jag inte gjort annat än att utvecklats. Jag har antagligen utvecklats mer än vad jag skulle gjort på någon arbetsplats. Jag har ju nämligen behövt steppa upp och bli chef, liksom VD över ett helt företag. Ett enmansföretag, men ändå. 

Så, att göra någon typ av avstämning vid årets slut känns rimligt. Det är ju vad man gör på företag. Det är väl lite mitt sätt att försöka övertyga mig själv om att jag har ett riktigt jobb också – väldigt ofta känns det inte så, utan lite mer som om jag är på en lång semester.

Och man måste stanna upp, analysera och reflektera, för att kunna sätta nya mål och ta sig vidare.

Yearly Business Review 2018

Det häftigaste är att jag under nästan hela 2018 (från februari) har registrerat mina arbetstimmar. Jag kan se exakt vad jag jobbat på och om det är lönsamt eller inte. Och gissa vad jag lagt flest timmar på? Bloggen. 11 timmar i veckan, i genomsnitt.

Men tänkte i det här inlägget dela med mig av några lärdomar jag tar med mig från 2018, och de mål jag hade inför året.

5 lärdomar från det här året

→  Uppdragen kommer

→  Det är lättare för företagen att köpa när det är välpaketerat

3 viktiga saker på to do-listan varje dag är tillräckligt

→  Tacka ja till allt som känns läskigt

→  Tacka nej till allt som inte är rätt i magen

Mål för 2018 – hur gick det?

Lyckade mål: 

* Mitt största mål var att fakturera 40 000 SEK i månaden. Det lyckades jag med nästan tre månader på senare halvan av året så det ser lovande ut inför nästa år.

* Träningshobby (viktigt pga. träning/motion påverkar hela min tillvaro) inte någon specifikt träningsform men upprätthållit träningen på olika sätt och det funkar för mig. Gym varvat med utomhusträning, löpning, zumba och yoga.

* Större/längre bloggsamarbeten. Sålde in mitt första samarbete i ett paket med flera inlägg.

* Tro på mig själv och inte jämföra med andra, känner att jag blir bättre och bättre på det här. Vågar gå min väg och strunta i hur andra driver sina företag och bloggar. 

Misslyckade mål: 

* Göra och publicera videos. Delade känslor inför det här. Å ena sidan känner jag mig okej utan att göra det, men samtidigt finns en känsla av att jag borde + att jag tycker det är SÅ roligt. Har dock inte optimal utrustning för det så steget att börja är större.

* Inte gjort något fotouppdrag. Men det känns okej. Jag blev utvald finalist i en fototävling och har landat lite i att foto inte är något jag kommer vilja jobba inom utan snarare fota för min egen skull och i de jobb jag gör med bloggen. Foto är liksom min kreativa frihet.

All in all konstaterar jag att det varit ett bra år. Allt som hände i början av året känns som en evighet sedan och det är ett år jag samlat på mig massor av erfarenhet och vuxit litegrann. Det har varit ett år av att testa sig fram, lite trevande, på lite osäkra ben – och nu känner jag mig betydligt tryggare.


Om du vill göra en liknande yearly business review – vad kan man säga på svenska, årsstämma? Min bror föreslog årlig affärsgenomgång men hur boring låter inte det?

Anyway, så är detta rubrikerna jag haft i min:

* Frilansjobb: lyckat / misslyckat
* Bloggen: lyckat / misslyckat, marknadsföring, statistik, andra projekt
* Ekonomi & admin
* Personal: kompetensutveckling, arbetsmiljö
* Kundbas
* Samarbetspartners & leverantörer
* Konkurrenter
* Bransch & nätverk
* Roligaste uppdragen, utmärkelser & intervjuer,  lärdomar, och målen för 2018

+ har också gjort ett dokument med planer och mål inför 2019.

FÖLJ:

12 svar

 1. Jaa så bra och intressant! Ska nog sätta mig ner och kolla på gångna året lite mer genomgående jag också. Och du är så jäkla smart och målmedveten. Jag hade noll planer och än mindre business reviews när jag startade eget för fyra år sen, hehe.

  1. Haha tack vännen! Du hade kanske så mycket jobb och pengar som rullade in att du inte behövde fokusera på planerande och business reviewande ;)

 2. Jag har lite samma känsla inför fotografering. Jag fotograferar ofta och gärna men uppdrag är inte riktigt min grej. Bröllop, dop, begravningar och vad det kan handla om. Orsaken är att jag då har vissa ramar och förväntningar ställda på mig, något som jag tycker hämmar min frihet och kreativitet. Så därför avsade jag mig uppdraget som festivalfotograf på Urkult nästa sommar. Jag kommer att åka dit med min kamera men det finns inga speciella saker som måste dokumenteras.
  Annars kul att du lyckats så bra med din verksamhet detta året!

  1. Vad intressant att höra att du haft liknande tankar! Det är en helt annan sak att fota en festival för sin egna skull eller för någon annan, så kan förstå ditt beslut :)

 3. Yay! Heja dig! Brukade göra denna typen av avstämningar när jag jobbade heltid med mitt egna, tidigare företag, men borde införa på nytt. Sån bra grej, att stämma av. Se vart man är på väg och känna efter om det är dit man vill, eller kanske justera något och gå i en liten annan riktning!

  1. Jaa, det känns som en nyttig rutin att få in såhär när det går från ett år till ett annat. Ska göra mer överlag genomgång för livet också, med hjälp av Year Compass, känner du till den? :)

 4. Vad intressant att läsa om! Detta ska jag också göra nästa år. I år ska jag dock ställa fram lite mål och planer inför 2019. Har du någon bra lista man kan följa där? Och du! F*n vad grym du är! Du har utvecklats så himla mycket detta år, så stolt över dig!! <3

  1. Tack älskade du! Du har nog också haft ett år av mycket utveckling 😍

   Och bra fråga. Jag har utgått lite kring samma punkter som jag nämner här fast med framtidsfokus då. Men ska också göra yearcompass, det kan jag rekommendera!! <3

 5. Så kul att läsa! Som en som står precis precis i starten av sitt företagande så är det både intressant och lärorikt att få lite insyn i andras företagande 🤩🙏

  1. Haha det fotomisstaget var lite kul att läsa om, eftersom du lyckades rädda bilderna också <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.