Jennifer sandström

Search
Close this search box.

7 saker du faktiskt kan köpa under Black Friday

Inlägget innehåller annonslänkar

Vad jag avskyr med den här veckans fredag och vad som sprider sig över hela veckan är att det skapar en stress och lägger fokus på något vi egentligen borde fokusera mindre på. Black Friday är svartmålat av många för den hets det skapar och för att butikernas syfte är att slå rekord i försäljning.

Det är ingenting vi eller vår värld behöver.

Eller?

Motreaktionen av många blir “men jag hade ändå tänkt köpa det här” eller “det finns dem som inte har råd att handla annars”. Och plötsligt uppstår två läger – ett som vill bojkotta och ett som bara “passar på”.

Däremellan finns en mängd konsumenter som lockas till att handla sådant det faktiskt inte alls behöver. Du kanske behövde en sak, men så är det rea och det blev tre saker – för det var ju en sån bra deal!

Och ursäkterna, hur vi rättfärdigar våra köp för oss själva, vi är förstås experter på det. Allt vi vill är ju att känna ett gott samvete. Och ingen är mer än bara människa.

Men allt jag vill är att vi ska tänka efter lite före – och komma ihåg allt det som Circular Monday kastar ljus på.

Med det sagt, tycker jag det finns sådant som är okej, eller till och med bra och smart, att fynda den här veckan! Främst med fokus på tjänster och upplevelser.

7 saker du faktiskt kan köpa under Black Friday

Adobe-paketen med 20% rabatt – ja Adobes program är svindyra, så passa på när de har rabatt. Har du redan en pågående prenumeration? Hör av dig till dem och kolla om du kan få nyttja erbjudandet ändå (ja, det kan fungera).

‣ Hotell – skriv upp dig på hotellens egna nyhetsbrev och ta del av särskilda erbjudanden de har denna vecka och under fredagen. Tips: speciellt lite lyxigare och finare hotell kan ha bra erbjudande som gör det möjligt för oss vanliga dödliga att bo hos dem!

WordPressteman med 50% rabatt hos Themeforest. Erbjudandet pågår till 2 december. Ta en titt bland utbudet och se om det är något för dig – om du tänkt att du skulle vilja ha en ny design till din WordPress-hemsida.

‣ Hemstädning med rabattkod! Freska som jag själv använder (finns i Sverige också) har ett erbjudande där du med den här rabattkoden får 500 kr eller 50 eur rabatt: SSMKXC. Ange rabatten när du beställer din städning hos Freska.

‣ Kurser & språk. Den populära kurssajten Udemy har deals den här veckan och språkappen Babbel har 50% på alla sina paket, finns bland annat spanska, franska och italienska. Kanske känner du till någon annan som erbjuder kurser? Kolla om de har rabatt!

‣ Begagnad elektronik – när du väl behöver ny telefon eller dator är det klart bättre än ny elektronik (med tanke på hur mycket som krävs för att producera en mobil eller dator). MResell har 10% den här veckan – de finns både i Sverige och i Finland.

‣ Något du ändå hade tänkt köpa. Om du ändå hade tänkt köpa något som du väntat på och behöver – ha då inte dåligt samvete över det. Köp det! Men dras inte med i lockpriserna och gå loss på sådant du inte hade tänkt köpa.

Och såklart andra typer av tjänster eller upplevelser. Kanske någon annan kurs du funderat på erbjuder ett bättre pris nu? Eller något inom träning? Eller en annan hobby du har?

Har du ett annat smart tips? Dela gärna med dig!


Och så… Handla smart, medvetet och med eftertanke – om du handlar alls. Du kan också bara låtsas som att det är vilken vecka som helst och låta bli att läsa alla hetsiga mejl och sms som trillar in… :)

❤︎

FÖLJ:

7 svar

 1. Håller med om att det är tveksamt med Black Friday som blivit en hel vecka. Det är lätt hänt att det leder till överkonsumtion.

  Men det finns också företag och saker som motverkar överkonsumtionen och dessa blir lätt osynliga och utan kunder under dylika tillfällen, speciellt om de inte deltar.

  Så att hitta hållbara tjänster och produkter är mitt tips till de som ska handla.

  1. Ja jag ser många företag som gör alternativa saker. Till exempel IKEA som lanserar något ”Buy back Friday”. Eller bion här i Finland skänker pengar till välgörenhet under ”Green week”.

 2. Ja usch jag är heller inget fan av Black Friday, eller reor överlag. Men ifjol köpte jag faktiskt en sak på BF, en bilbarnsstol. De råkade ha den modell nersatt som vi ändå skulle ha köpt och så hade vi ett presentkort så då var det att passa på. I år pratade sambon om att kolla in huruvida en kaffekokarmodell han funderat på finns på erbjudande, men jag vet inte om han gjort det. Tycker mest bara synd om alla leverantörer som t.ex. posten sen när alla paket ska hämtas ut. Hos vårt lokala postombud blev det kaos i fjol och de hade såna högar med paket att de genom sina sociala medier fick börja uppmana kunderna att hämta ut dem!

  1. Reor är inte bra generellt då det lätt kan leda till både överkonsumtion och paketkaos hos postombud.
   Men det finns alternativ som minskar konsumtionen och går att beställa till dörren.

  2. Ja förstår dina tankar Christina! :) Såg en bild från ett finskt shoppingcenter som i natt började sin Black Friday-rea 00.00 och det var SÅ mycket folk?! Märkligt drag från butik och besökare.

 3. Jag köpte lite ben till hundarna, nästan halva priset på dem, från finska Rauh. Går åt. Och så förbeställde jag en bok på Adlibris med leverans i februari (Under tian äta ute). Trevligt att få rabatt även om jag inte får boken förrän den kommer ut.

  Sen köpte jag garn åxå, fast det inte ens var på rea :) Det var redan planerat.

  1. Rauh! Så gulligt namn. Och bra fynd. Jag ville beställa några böcker jag gärna vill ha hemma (lånar ju mycket) men blev förbannad för att svenska böcker i Finland är dyrare? Och Bokus ville ha frakt på 200 kr. Haha…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.