Jennifer sandström

Search
Close this search box.

5 bästa SEO-verktygen just nu (gratis och betalda)

Inlägget innehåller annonslänkar

Oavsett vad det är man själv jobbar med eller är expert på, kan man behöva ta hjälp utifrån för att få nya perspektiv. Så resonerade jag i höstas när jag bestämde mig för att hitta någon som kunde hjälpa mig med affiliatemarknadsföring för min blogg. 

Affiliatemarknadsföring är egentligen ganska starkt sammankopplat med sökmotoroptimering (om man inte är Sandra Beijer eller annan gigant-influencer som kan sälja mängder till sin egen följarskara). Jag ha koll på vad jag skulle behöva göra och hur – men kände mig ändå lite vilsen.

En SEO-expert med koll

Så kom jag i kontakt med Johan Sunnanängs som är en SEO-expert ut i fingerspetsarna. Just nu jobbar han med sökmotoroptimering på Nordnet. Där har han under det senaste året bland annat jobbat med ett projekt som ökat den organiska söktrafiken till Nordnetbloggen med över 100 procent. 

Vid sidan driver han också egna framgångsrika affiliatesajter med tiotusentals besökare varje månad. I början av nästa år slutar han sin anställning på Nordnet och kommer då driva sin nystartade SEO-byrå JSDigital. 

Framför allt har Johan koll på något som jag själv inte fokuserat desto mer på: olika typer av SEO-verktyg. Jag använder de som är gratis, eftersom betalverktygen snabbt blir dyra är det svårt som egenföretagare att prioritera den kostnaden. Behovet har inte heller funnits eftersom jag jobbat mest med grunderna i sökmotoroptimering för mina kunder.

Men frågan är – vilka SEO-verktyg är värda att betala för? Och hur långt kommer man med de gratis-verktyg som finns?

Johan ska få berätta just det i det här gästinlägget. 

bästa SEO-verktygen

Foto: ian dooley / Unsplash

Vilka är de bästa SEO-verktygen?

Det finns få branscher där det finns så många olika verktyg och hjälpmedel som inom SEO. Men vilka är värda att betala för och vilka kan man klara sig utan? Samt vilka gratisverktyg finns tillgängligt för den som vill komma billigt undan?

I blogginlägget går jag igenom dessa verktyg som är mina favoriter:

 1. SEMrush
 2. Ahrefs
 3. Rank Math
 4. Google Search Console
 5. Screaming Frog

1 + 2. SEMrush och Ahrefs

Vi börjar med två riktiga guldkorn som jag inte skulle klara mig utan. SEMrush och Ahrefs. För den som har lite mindre budget så ska det noteras att det räcker oftast gott och väl att endast använda en av dem. 

SEO-verktyget SEMrush – en överskådlig vy
SEMrush

Ahrefs och SEMrush har i många fall liknande funktioner, där SEMrush i mitt tycke ger en överskådligare och enklare vy över de tekniska problemen din sajt kan ha. Medan Ahrefs å andra sidan ger en bättre överblick över dina länkar (backlinks), som är en viktig rankingfaktor som ger auktoritet till din sida. 

SEO-verktyget Ahrefs som också erbjuder en gratis-version för din egna sajt
Ahrefs

SEMrush och Ahrefs är fullskaliga SEO-verktyg som täcker det mesta. Här nedan är några av de viktigaste funktionerna som båda verktygen hanterar.

 • Teknisk analys. Skriv in din url och få en heltäckande genomgång av alla dina sidor. SEMrush går här exempelvis igenom allt vad gäller vanliga problem som duplicerat innehåll, dålig performance / sega laddtider, titlar, metabeskrivningar och många andra tekniska SEO-problem som du annars förmodligen inte hade en aning om. 
 • Konkurrentanalys. Önskar du att du hade en inblick i dina konkurrenters digital strategi? Detta kan du få via dessa två verktyg. Se vilka sidor som länkar till dina konkurrenter, se vilka sidor som driver mest trafik och vilka sökord som de satsar på. Detta är såklart ovärderlig information som hjälper dig med uppslag till din egen content-strategi. Till skillnad från Ahrefs är SEMrush inte heller bara ett verktyg för SEO utan kan även ge insikter kring SEM och det betalda söket, på motsvarande sätt som exempelvis Similiarweb.
 • Positionstracking / ranktracking. Denna funktion är lika enkel som det låter. Håll koll på vilka sökord du rankar på och hur dina positioner förändras. Om du vill kan du ställa in så att du får mail-rapporter med hur det utvecklas.

Testa verktygen gratis:

Priset för Ahrefs och SEMrush startar båda på 99 $ per månad.

SEMrush erbjuder ett gratis test i sju dagar, men här kan du få ett förlängt test på 14 dagar.

Ahrefs erbjuder att testa på i sju dagar för sju dollar.

Dessutom kan du för dina egna sajter använda Ahrefs gratisversion – allt du behöver göra är att verifiera din sajt med hjälp av Search Console. För att få tillgång till detta, testa logga in med hjälp av ditt Google-konto.

Även Semrush erbjuder en gratis variant där du får tillgång till lite data (du behöver bara skapa ett konto och välja “skip free trial”), läs mer om vad som ingår här.

För dig som vill läsa mer om funktionerna i dessa program kan ni se min SEMrush-guide här.

3. Rank Math

Rank Math är ett gratis SEO-plugin till WordPress (ett alternativ till Yoast) som är lika simpelt som genialt. Det är ett utmärkt verktyg för nybörjare som vill kunna lägga in sina nyckelord för en text och sedan stämma av att innehållet i bloggen eller posten har rätt struktur och innehåll. 

När du skrivit in dina sökord får du rapporter som denna nedan direkt i WordPress. Supersmidigt för både nybörjare och proffs. 

SEO-plugin Rank Math ger en tydlig rapport och checklista för din sida
Checklista att gå igenom som Rank Math skapar automatiskt.

Strukturerad data / schema 

Men det som jag ändå gillar bäst med Rank Math är att de gör det väldigt enkelt att implementera så kallad strukturerad data eller schema som det också kallas. Allt du behöver göra för att skapa strukturerad data kring ditt innehåll är att klicka på fliken schema inne på inlägget som du jobbar med. Där kan du sedan välja att lägga till exempelvis FAQ-schema eller stjärnrating om du exempelvis gjort en recension av en vara eller tjänst. 

strukturerad data i SEO-pluginet Rank Math
Strukturerad data i Rank Math.

Detta gör inte bara att Google förstår innehållet bättre. Det ger väldigt stora och intresseväckande resultat i sökfältet. 

Här är två exempel på hur FAQ-schema och stjärnrating ser ut i Googles sökresultat. Som ni ser sticker de ut och tar stor plats och i SERP:en. 

Exempel på hur FAQ-schema (strukturerad data) ser ut i Google
Så här ser det ut när man lagt in FAQ-schema.
Exempel på hur stjärnrating (strukturerad data) ser ut i Google
Så här ser det ut när man lagt in stjärnrating.

Rank Math innehåller alltså liknande funktioner som pluginet Yoast, som är lite mera känt och har flera år på nacken. Men sedan jag själv bytte till Rank Math har jag inte haft några funderingar på att byta tillbaka.

4. Google Search Console

Det går inte att skriva en text om SEO-verktyg utan att nämna Googles egna verktyg Search Console. Detta verktyg är helt gratis och ett utmärkt komplement till SEMRush / Ahrefs som nämnts ovan. I Google Search Console hittar du massor med värdefull information om din sajt och vad dina besökare söker på för att hitta dig. Du ser även vilka sidor som presterar bäst och vilka sidor som har en bra, kontra dålig, CTR (click through rate).

Läs mer: så kan du använda Search Console för att sökoptimera gammalt innehåll

5. Screaming Frog 

För dig som vill gräva vidare kring de tekniska delarna kring din SEO, samt få en fullständig lista med dina url:er och vad de innehåller, är Screaming Frog ett måste. 

Ett sätt att använda Screaming Frog är också att lägga in toppresultaten från olika domäner i ett och samma spreadsheet. Sedan kan du jämföra och se hur många tecken posterna innehåller, vilka rubriker som används och övriga likheter som resultaten som rankar bäst har. Det kan ge värdefulla insikter om hur du själv ska bygga upp ditt innehåll på samma tema.

Screaming Frog är ett väldigt bra och prisvärt verktyg för dig som vill fördjupa dig i den tekniska SEO:n. 

Kostnaden för Screaming Frog är 149 £ per år. Det finns även en gratisversion där man kan söka igenom upp till 500 url:er.

SEO-verktyget Screaming Frog – bra för teknisk SEO och analysera sajtens alla undersidor
Här ser vi ett exempel på hur data från Aftonbladet ser ut.

Denna guide till de bästa SEO-verktygen just nu är skriven av Johan Sunnanängs på SEO-byrån JSDigital.se


+ ett SEO-verktyg Jennifer gillar

Tusen tack Johan för att du delar med dig av värdefulla insikter vad gäller dessa 5 olika SEO-verktyg. Jag har som sagt själv inte något verktyg jag betalar för men däremot ytterligare ett tips om ett gratis-verktyg som jag vill rekommendera.

Answer the public har hjälp mig massor för att göra nyckelordsanalyser för de inlägg och sidor jag sökmotoroptimerar. Det är ett verktyg som kommer med förslag på relaterade termer och sökningar till ett specifikt nyckelord du skriver in. Ett tips är att försöka skriva in så “neutrala” fraser som möjligt. De har dock begränsat antalet sökningar du kan göra per dag – så om du gillar det kan det vara värt att betala för. Du kan också använda dig av en VPN för att få ett par till sökningar per dag.

Och av de verktyg Johan nämner ovan gillar och behöver jag främst Ahrefs och Search Console. Har spanat lite på Rank Math, men inte ännu gått över från Yoast. Får se om det blir aktuellt så småningom.

Nu vill vi höra från dig. Vilket är ditt favoritprogram för SEO?

Kommentera gärna nedan.


Ps. Spana in SEO-kursen!

FÖLJ:

14 svar

  1. Fint! Ja det verkar som om Rank Math erbjuder lite fler och mer avancerade möjligheter än Yoast? Vore intressant att dyka djupare i det :)

 1. Otroligt bra inlägg, precis vad jag behövde läsa! Jag har börjat jobba i Ahrefs efter tips från dig och fått mycket bredare och djupare förståelse för do’s and dont’s på webben. En liten fråga bara: hur skulle du översätta begreppet “crawl” till svenska, som de använder en hel del på Ahrefs? Ibland lättare, iaf för en äldre målgrupp, att förklara saker med svenska ord tycker jag. Tack för bra inlägg, återigen!

  1. Vad kul Sanna! Man brukar säga ”spindla”. Google spindlar webbplatserna för att sen indexera dem ☺️

 2. Tack Jennifer! Precis vad jag behöver! Jag försöker få Ahrefs att fungera och Google Search Console som fungerade förut men som nu plötsligt slutat funka – gör mig galen när det tekniska krånglar. Dina inlägg “keeps me on track”.

  1. Men så bra Anna-Clara! Och förstår din frustration fullt ut… Har haft samma bekymmer med Analytics då jag lyckats installera dubbla plugins och så blir det knas…

 3. Tack för ett bra inlägg! Jag har också spanat på Rank Math men inte gått över från Yoast än; det kanske är dags att dra av plåstret nu. Jag brukar förresten samarbeta med en seo-specialist som har stenkoll på många verktyg, men nu tänker jag att jag ska lära mig fler verktyg själv. Så det här inlägget kändes skrivet till mig :-)

  1. Kul att det kom så passande ☺️ Och ja samma här, inte orkat dra av det plåstret ännu… Haha!

 4. Jag började använda Rank math nu i år och gillar det, just för att det är så enkelt. Tacksamt också att det ger en hint om jag har använt något sökord tidigare och att det ger förslag när jag skriver in ett sökord som jag vill använda. Får också rapporter månatligen från google search console och de är så intressanta att kolla in. Sen jag lärde mig lite smått om sökmotoroptimering via dig så har massor av människor hittat bland annat mina inlägg om havrekex och vår vagn. :D Där gjorde jag alla rätt med SEO:n har jag på känn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.