20 sommarprat 2020 – vilka var bäst?

Precis som förra året kommer det här inlägget först nu i slutet på året! Bättre sent än aldrig. Jag gick ut hårt under sommaren och började beta av det ena sommarpratet efter det andra. Råkar vara en av de få (?) som ännu tycker om sommarpraten.

Det finns en våg av folk som tröttnat på konceptet och anser att det är uttjatat. Och det ligger nog lite i tiden. Vem har tid att ägna en hel timma åt en och samma persons monotona röst och vinklade berättelse? Dagens samhälle önskar sig nog ett komprimerat sommarprat på max 15 minuter. Eller ännu hellre en 15 sekunders video som kan fladdra förbi i flödet.

Det är dessutom få som får för sig att lyssna på alla sommarprat. För vi slukar ju gärna innehåll som ligger i vårt intresse och som kan bekräfta de åsikter vi redan har. Mer icke-berikande kan det ju inte bli. Bekräftelsebias. Någon säger det vi tänker och vi nickar ivrigt, jaa jaa du har så rätt exakt så! Hör inte vad hon på andra sidan läktaren ropar. Eller hör en mening, skakar på huvudet och drar en djup suck.

Som den Jesus jag är (haha) har jag alldeles för lätt att leva mig in i bägge sidor.

Men jag tog mig inte igenom alla sommarprat i år. Jag tröttnade lite. Var inte på humör. Så det blev bara 20 stycken. Vet inte varför det blev så? Men så blev det.

Så hur var de då, sommarpratarna 2020?

Det slår mig ganska snabbt att sommarpratarna nog aldrig kommer vara så nutidsförankrade som den här sommaren. Det går inte ett sommarprat utan att pandemin nämns. Och vissa talare är förstås där bara för den sakens skull (Tegnell och Björn Olsen).

Och eftersom jag betygsatt alla de jag lyssnat på bör jag förstås i vanlig ordning publicera dessa mini-recensioner. Vilka sommarpratare var bäst i år? Ja av de 20 jag lyssnade på. Och vilka var sämst?

Listar här de jag tyckt varit bäst och inte lika bra med betyg från en (*) till fem (*****) stjärnor. Listade i den ordning jag lyssnade på dem.

20 sommarprat från 2020 – mina betyg

1. Greta Thunberg ****

Att lyssna på Greta är alltid lika ångestframkallande. Jag ser en miljard klimatflyktingar framför mig och känner noll hopp. Funderar osökt på vad den lilla människa som jag är, faktiskt kan göra.

Hon drar sitt mantra “lyssna på forskningen” och påpekar att hon inte sitter på några lösningar, för det gör ingen. Men hon menar att det är en kris – och att vi måste göra ALLT i vår makt.

Hon menar också att inte ens världens ledare har tillräcklig med kunskap om klimatet för att inse allvaret. Och det är förstås ett problem. Det är svårt att agera om man inte tycker att situationen är alarmerande.

Där har hon en poäng och igen är Coronakrisen vårt tydligaste bevis på hur mänskligheten tycks fungera. Vi gör vad vi måste, när vi måste det, men inte en dag tidigare.

Coronakrisen är dessutom ett pågående och uppenbart exempel på hur jordens befolkning försökt göra allt – men ändå valt totalt olika vägar med varierande resultat.

Klimatkrisen är väl cirka en triljon mer komplicerad.

Så var börjar man? Och vilka konskvenser får de vägar vi väljer?

Greta säger också att vi måste göra det omöjliga och hon avslutar med att lägga ansvaret på varenda en av oss. Att det är upp till dig och mig.

Och ärligt talat vet jag inte vad ska göra med den informationen?

2. Shima Niavarani *****

Älskar henne som skådespelare, komiker och berättare. Visste inte att hon också kunde sjunga. Är senast bekant med henne från serien Sjölyckan som btw är perfekt sommarmystittande (tips för nästa sommar).

Hennes sommarprat är ett av de få som sänds live. Och det gör hon rappt och lysande. Bara på ett ställe hör man att det är live. Annars felfritt.

Starkast i det hon berättar handlar om just styrkan i en berättelse. Vad vi väljer att berätta – och hur.

3. Ulf Lundell *

Något sorts nutida dagboksskrivande eller snarare svamlande. Låter mest som om han inte hade en aning om vad han skulle babbla om men för uppmärksamhetsjagande för att tacka nej till att sommarprata. Kanske är jag jäv för att han dissar kapitalismen så grovt.

Något avsnitt känns ändå lite fint och får en att tänka till. Men i det stora hela en något för negativ vänsterbild på världen.

4. Anders Tegnell ***

Ändå lite intressant även om han kör sin vanliga agenda. Jag förstår att många svenskar känner sig trygga i hans förklaringar och Folkhölsomyndighetens beslut (eller åtminstone gjorde det tidigare?). När han säger att de baserat sitt agerande på år av erfarenhet och tidigare pandemier/epidemier som utbrutit så känns det liksom rimligt. Plus det faktum att Sverige inte är helt likt övriga Norden osv. Men lite tråkigt är hans sommarprat. Jag tycker de mest spännande partierna var det som handlade om hans tidigare arbeten och upplevelser, han har ändå varit med om en del utomlands.

5. Mona Sahlin *

Känns väldigt mycket Mona Sahlin. Ganska tråkigt. Men hon har nog inte heller haft det så lätt som kvinna och politiker.

6. Gry Forssell ****

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i mix megapol och kanske till och med haft lite svårt för henne? Men hennes sommarprat är härligt. Betryggande. Mysigt. Och ja hon kan radioprata och skapa ett bra program, det hjälper kanske lite. Mot slutet sa hon att hon är både nöjd men vill också vara bäst. Så nu grubblar jag över om just de två sakerna kanske inte nödvändigtvis motsätter sig varandra. Dock vet jag inte om man har rätt som ”framgångsrik” och sommarpratare att säga att framgång inte är något att sträva mot. Eller det blir i mina öron iaf 0 procent trovärdigt. Lätt för dig att säga liksom.

7. Björn Natthiko Lindeblad *****

Björns starka berättelse träffar rakt i hjärtat. Det handlar om död och är en påminnelse om livet.

”Världen är inte som den är, den är som du är. Var det som du vill se mer av i världen.”

Tipsade precis om hans ljudbok också!

8. Niklas Adalberth ****

En av Klarna-grundarna. Egentligen tycker jag att storyn är en sån typisk klyscha. Men det är en klyscha jag tror många skulle behöva höra. Inklusive jag själv. En påminnelse om vad som räknas. Och hur tomt det kan kännas när man når en dröm som fanns där för, ja, varför egentligen?

Dessutom lite spännande att få höra bakgrunden om Klarna och anledningen till att jag själv haft en skeptisk bild av dem.

9. Micael Bydén **

Överbefälhavare i Försvarsmakten. Lite intressant pga. jag är inte själv så insatt i Försvaret. Jag har dock förstått att det är en väldigt speciell livsstil att jobba inom det.

10. Sofie Sarenbrant ***

Det är så mycket med det här som känns så hemskt. Maktlösheten i någon som bara är ett barn, eller att inte helt och hållet få upprättelse som vuxen ens när man bestämt sig för att berätta.

11. Hasse Andersson *

Förvisso mysigt med skånska och roliga anekdoter. Men han listar egentligen mest sina bragder i livet och pga det känns det ganska typiskt gubbigt. Skippa!

12. Staffan de Mistura ***

Charmig italiensk brytning och några härliga livslärdomar från liveti inom FN.

13. Therese Lindgren ***

Har man redan läst hennes bok ”Ibland mår jag inte så bra” känner man igen berättelsen. Handlar om psykisk ohälsa, panikattacker och tvångstankar.

14. Hedda Stiernstedt ****

Från tidig tonår till nutid berättar Hedda om livets stormiga och dramatiska ögonblick. Det är exakt en sån berättelse som alltid får mig att undra, sa personerna verkligen det? Hur minns hon det så ordagrant? Men jag har också ett skrivande hjärta och huruvida allt är exakt sant eller inte är kanske mindre viktigt. Det är snarare en känsla det handlar om. Och skrivande hjärtan är ofta lite dramatiska, kanske skrivande människor också, och berättelserna blir ju bättre då. Just därför är det också en fin historia att lyssna på. Eller fin vet jag inte. Men jag gillar den. Skulle antagligen kunna känna igen mig lite.

15. Sara Bäckmo ***

Nu är jag inte jätteintresserad av att odla saker. En sommar var vår balkong belägrad med tomater och ja, de kräver ganska mycket omtanke, vatten och producerar mängder av blomflugor. Ehe. Men eftersom Sara är en bekant och branschkollega ville jag gärna lyssna och hennes sommarprat var väldigt mysigt. Lättsamt, trevligt och smart. Smart i den mån att vi faktiskt borde odla mer själva!

16. Anna Bennich ****

I moln av pms och ångest var jag inte sugen på att lyssna på ett enda sommarprat, förutom det här. En psykolog/psykoterapeut kändes lagom passande. Och om det var. Hon pratar om både relationer (skilsmässor!) och ensamhet. Fint och bra, och betryggande i dessa tider.

17. Björn Olsen ****

Som en motvikt till Anders Tegnell ger Björn Olsen en annan syn på hela covid-19-grejen. Legitim kritik. Och gillade att han hyllade Finlands president Sauli Niinistö, hehe. En annan intressant inblick är hur hans yrke som läkare gått att kombinera med intresset som fågelskådare. Oavsett vad vi gör kan vi ha en särskild fördel i att ha två starka men helt olika intressen eller yrken.

18. Martin Lorentzon *****

Det finns något speciellt i att höra om alla de företagsresor som gått lite åt helvete, eller bakgrunden av de som idag är succéer. När man lyssnar på en av Spotify-grundarnas berättelse så förstår man att herregud vad de har kämpat för det som de lyckades skapa. Och som Martin säger ligger det något i att tänka långsiktigt. Skrattade högt åt missarna de också gjorde under viktiga möten med investerare. Samt imponerandes av hur kaxigt de i sista sekund ändrade valutan i något avtal för att höja värderingen – och fick igenom det.

19. Laleh ***

Ganska typiskt Laleh flummigt. Djupt, poetiskt och fint. Eller som Aftonbladet beskrev det ”som en enda lång vacker låttext”.

20. Anna Takanen **

Anna har skrivit boken Sörjen som blev och både den och sommarpratet handlar om hur det är att vara dotter till ett krigsbarn som kom från Finland till Sverige. Berörande berättelse och intressant att höra mer om det som det kanske inte pratats så mycket om – och som hon säger ”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj.”


Sist ut vill jag slå ett slag för recensionerna min vän Linda på Resa medvetet gör. Här hittar du hennes gedigna recension av ALLA sommarprat!

Kul att läsa vad andra tycker om sommarpratarna också och vilka som var bäst – det är klart vi har olika åsikter men det gör det också intressant. Linda utsåg till exempel Miss Li till sommaren 2020s bästa sommarpratare. Så det är ett sommarprat jag måste lyssna på nu!

Vad tyckte du? Någon du gillade extra mycket? Någon du ännu borde lyssna på?

De här var bästa och sämsta sommarpraten 2019

FÖLJ:

6 svar

  1. Niclas Adalberth har inga stjärnor! I övrigt kul med recensionerna, behöver långlyssnningstips lagom till när jag är klar med den här redigeringsrundan av min roman, då ska jag storstäda och tvätta och göra sådana väldigt handgripliga saker som är mysiga med en lååång podd i lurarna. Blir sugen på Anna Bennich, läst några böcker av henne och hört henne prata i andra program och tycker hon lyckas vara både saklig och kunnig och varm och pedagogisk på samma gång.

  2. Jag lyssnar åxå på sommarpraten, fast i podden utan musik, då blir de rätt lagom långa tycker jag. Har fortfarnde två kvar så det går inte jättefort för mig :) Jag tror det fortfarande är rätt många lyssnare väl? Slog inte Gretas rekord tex?

    Är dock inte så bra på att komma ihåg efteråt, och tycka om dem. Men Björn Natthikos minns jag mycket av, och fick det ju till viss del repeterat när jag läste hans bok förra veckan.

    1. Ja på det stora hela är det kanske inte ett utdött koncept ännu… 😄 hittade det här från förra året ”I poddformat fortsätter programmet att slå rekord i antal lyssnare, och har toppat poddindex.se hela sommaren.”

      Men kan tänka mig att det är vissa namn som drar mer, förstås.

  3. Vad roligt att du tagit dig tid att lyssna och recensera! Sedan är det alltid lika kul när folk tycker så olika och vad man får ut av sommarpraten. Själv gillar jag ju att de är långa och att det finns musik emellan. Älskar att promenera längs med åstranden i Åbo en sommarmorgon eller -kväll och ha ett sommarprat i öronen :-D
    Tyckte att Gunilla von Platen var en otroligt berörande och superintressant entreprenör/företagare medan jag knappt minns Martin Lorenzon eller Adalberth. Det är lite synd för ofta tycker att entreprenörerna är rätt tråkiga att lyssna på, blir väldigt många gånger rätt besviken. Men så är jag ju inte en fullfjärdrad företagare heller. Kan ju förklara en del :-)

    p.s. läste också din kompis Lindas blogginlägg!

    1. Ja många låtar som spelas är ju bra så ibland skulle jag också vilja höra den långa versionen, man borde få chans att välja vid varje låt haha!

      Intressant att höra ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.