Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

10 tips för din skidresa till Wagrain-Kleinarl (Ski amadé)

Resan var en pressresa med Österrikes och Wagrain-Kleinarls turistbyråer

Det är hög tid att boka in vinterns och vårens skidresa (du har kanske redan gjort det) och om du inte redan är övertygad om varför du ska välja just Österrike så rekommenderar jag dig att läsa det här inlägget om varför Österrike passar bra för skidsemestern. Kort kan man säga att du får mycket skidåkning för pengarna.

För mig handlar det dock bara inte om pris och kvalité – utan jag tycker också väldigt bra om landet som sådant och den alpvärld som finns här i dal efter dal. Det är familjer som byggt upp allting, som äger alltifrån små hotell och restauranger, till liftar, berg och större anläggningar.

Och den familjära stämning som jag så många gånger tidigare upplevt (första gången den där vandringsresan med pappa till Lech och senast förra vintern i bland annat Zillertal) blir jag igen påmind om här i Wagrain-Kleinarl och Ski amadé.

Var ligger skidområdet Ski amadé?

Här på kartan nedan ser vi Österrike och de färgglada prickarna utgör skidområdet Ski amadé. Prickarna går under namnen:

  • Salzburger Sportwelt
  • Schladming-Dachstein
  • Gastein
  • Hochkönig
  • Grossarltal

Och den del jag fått upptäcka mer av är alltså den första, Salzburger Sportwelt, den röda pricken.

I Gastein (den lila pricken) hittar vi bl.a. Bad Gastein som är känt bland många svenskar och andra nordbor. Från Wagrain, där jag bodde under den här resan, tar det cirka 50 minuter med bil till Bad Gastein. Då vet ni ungefär i vilket område vi befinner oss!

10 tips för din skidresa till Ski amadé och Wagrain-Kleinarl

Det finns mängder av skidorter i Österrike och jag tror nästan man måste besöka ett par olika för att hitta sin egna favorit. Och för dig som nu är nyfiken på Wagrain-Kleinarl kommer här 10 tips där jag lyfter fram både vad som finns att göra och för vem en skidsemester här kan passa särskilt bra!

1. Wagrain eller Kleinarl?

Wagrain och Kleinarl är egentligen två skilda byar på bara 6 kilometers avstånd från varandra. Wagrain är något större till invånarantalet (ca. 3000, jämfört med Kleinarls 800), men när det kommer till turism så har de valt att samarbeta!

Oavsett var du väljer att bo är det inte långt mellan byarna och det är lätt att ta sig med skidbussen eller med en taxi på kvällen. Fick också höra att de som bor i Wagrain ofta åker över till Kleinarl om de vill gå ut på kvällarna.

Jag tyckte utsikten och området nere i dalen kändes lite mysigare just i Kleinarl (har blivit bortskämd med att man jämt har fin bergsutsikt också nere i dalen och det saknade jag lite i Wagrain).

En vy i Wagrain.

2. Bo bra på Wagrains nyaste hotell: Adapura Hotel

Det finns dock en särskilt bra orsak att välja Wagrain för ditt boende, här finns nämligen det helt nyöppnade hotellet Adapura (öppnade i december 2019). På Adapura bor du med halvpension och då ingår både frukost och middag. Dessutom serverar de ett ganska matigt mellanmål på eftermiddagen (som också ingår). För middagen finns fyra olika restauranger att välja på!

Hotellet har ett spaområde med pool och bastu (en familjebastu där folk har badkläder och en avdelning där folk är mer lättklädda).

Även om jag inte nyttjade de utrymmen som fanns här för barn så verkade de faktiskt väldigt bra med lek- och filmrum (samtidigt som de var avskilda och barnen inte alls störde oss andra gäster).

Hotellers fyra restauranger bjuder på alltifrån klassiskt österrikiskt till italienskt och asiatiskt. Du kan sitta i en av restaurangerna men beställa in mat från de andra – eller hämta själv ur deras olika bufféer. Spännande koncept!

Bekväma och snygga hotellrum med gott om plats i badrummet. Saknade dock dörr till badrummet, från duschen kunde man genom spegeln se rakt till hallen och dörren.

Skiduthyrningen ligger dörr-i-dörr med hotellet och här finns rejäla förvaringsutrymmen för din utrustning när du är klar för dagen (de har till och med pjäxvärmare)!

3. Navigera med Ski amadés fantastiska mobilapp

Om man har jobbat på ett tech-fokuserat företag vet man hur mycket som faktiskt ligger bakom en välfungerande app. Därför blir jag mäkta imponerad av Ski amadés egna app. Den fungerar som den ska och erbjuder bra och spännande funktioner som gör dagen i backen ännu bättre.

I appen kan du förstås göra det mest grundläggande som att hålla koll på väder, vilka backar och liftar som är öppna och köpa liftkort på förhand. Men du kan också till exempel tracka din åkning och föra “dagbok” över skidsemestern, samt använda appen som en reseguide och få tips på saker du bör se, göra och äta! Och är ni flera som åker kan ni hålla koll på varandra och se var någon är om man tappar bort varandra.

4. Ät dig igenom Wagrains skidbackar: In the tracks of the locals

Instruktionerna var tydliga: skippa frukosten denna morgon innan vi ger oss upp i backen! Och det gör du antagligen klokt i om du planerar att göra den här turen som går genom 5 olika restauranger och barer.

Om du inte hinner besöka alla ställen så kan du välja ut ett par av dem, de är alla några av områdets bästa pärlor!

Kogelalm – för en enorm frukost (brunch!) och bästa starten på dagen. Den här restaurangen har också ett litet hotell här uppe på berget.

Almstadl – det här är turens andra stopp och det beskrivs så här “An early stop calls for an early glass of beer.” Tillsammans med en så kallad “white sausage”. Det här var dock ett stopp vi skippade pga. tillräckligt med frukost och en kanske något senare start än vad den här turen räknat med. Dessutom lockas jag inte riktigt av den där morgonölen eller ens eftermiddagsölen, som talar för en av kulturskillnaderna jag upplever här. Helst åker jag skidor utan alkohol i min kropp!

Wagrainerhaus – dags att ta G-link-liften över till nästa berg och Wagrains högsta punkt. Här på Wagrainerhaus serveras ribs som tillagas på grillen utomhus och serveras med bakad potatis, varje dag! Hett tips.

Tips: vi tog en liten portion!

Lunchsnaps! Så som det börs i Österrike (det är okej att inte dricka upp den). Dessa hade också en liten flagga som när man öppnade den talade om vem i sällskapet som fick lov att bjuda på nästa runda!

Hachaualm – här var det dags för ännu ett dryckesstopp, men på grund av tidsbrist valde vi istället att gå direkt på nästa stopp. Blir dock lite nyfiken på Hachaualm som enligt appen ska ha ha “the most rustic landlord”. Här kan du till exempel ta ett glas av Österrikes berömda skiwasser – alltså ”skidvatten”, som ursprungligen är en alkoholfri dryck främst för barn, men som verkar spetsas till då den serveras åt vuxna.

Krapfenalm eftermiddagsstoppet! Efter några långa åk i backen har du garanterat hunnit bli fikasugen trots den ordentliga frukosten och lunchen. Då tar du dig hit och testar vad jag skulle kalla för en uppgraderad donut: krapfen. Farligt gott! Serveras med olika syltar, choklad, grädde och även sauerkraut om du skulle vara på det humöret.

Vi fick kika in i köket och se när dessa krapfen friterades.

För att följa turen med hjälp av appen, gör så här:

Ladda ner appen Ski amadé Guide > välj Highlights i nedre högra hörnet > välj Enjoyment Ski-Routes > välj In the tracks of the locals och låt dig guidas över berget till några av Wagrains bästa restauranger i skidbackarna.

5. Unik matupplevelse: Burgstallhütte

Fortsätter på temat mat och vill lyfta den här pärlan som vi fick chans att besöka för vårt lunchstopp under resans andra dag i Flachauwinkl. Kolla detaljerna och personalen! Jag åt en klassisk currywurst och så delade vi alla på kaiserschmarrn till efterrätt, ett måste.

Burgstallhütte alltså, lägg det på minnet.

Foto: Amanda Mattsby

6. Från ett skidsystem till ett annat – allt i samma liftkort

Det som är så bra med Ski amadé är att du kan använda ett och samma liftkort för hela regionen. Det här är också ganska unikt och gör området till ett av Österrikes största skidområden!

Liften G-link går från berget Grafenberg till berget Grießenkareck där du sedan kan ta den berömda och något gammelsdags Flying Mozart-liften upp på berget och sedan åka ner i Flachua som är nästa dal.

Det går också skidbussar till Kleinarl från Wagrain, det tar inte länge och då kan du åka i skidsystemet som tar dig till Flachauwinkl och Zauchensee. I Flachauwinkl är det endast en kort resa med skidbussen till nästa lift för att komma till Zauchensee.

Här ser du hur skidsystemen hänger ihop, det var dessa jag hann åka i under 3 skiddagar här.
Foto: Amanda Mattsby

Läs mer om liftkort och priser här.

7. Tobogganing – en oförglömligt rolig upplevelse du måste testa

Det här borde vi genast ta med till min älskade hemstad Gällivare som är en särskilt snörik plats.

Det är vad jag tänker när jag efter en trevlig kväll och god mat i vad som känns som att vara hemma hos någon, får ta en kälke och susa ned för den kurviga skogsvägen i kvällsmörkret.

Barnet inom mig vaknar till liv och magen gör ont av skratt när vi närmar oss slutet av backen. Herregud vad roligt.

Allting börjar några timmar tidigare när en taxi tar oss hit till Kleinarl från Wagrain och lämnar oss där uppförsbacken börjar. Nu väntar en två kilometer lång promenad upp till huset där vi ska äta middag, på Jausenstation Ennskraxn.

Vi går med försiktiga steg i lagom tempo på det något halkiga underlaget och ganska snart får vi upp värmen. Samtidigt breder dalen ut sig nedanför oss med alla lampor som lyser upp i mörkret.

Vi tar ett par pauser, fotar lite, och fortsätter sen uppåt. Så möts vi av familjen Passruggers hem och välkomnas in i det som är restaurangen men mer känns som familjens egna matsal. Här är det ljusa lampor och blandade konstverk som hänger på väggarna. I rummet intill sitter ett annat sällskap men i övrigt är det inte särskilt upptaget ikväll.

Och så får vi äntligen avsluta kvällen med att hoppa på varsin liten kälke och ta oss ner, tjutandes av skratt och skrik!

Mer info om tobogganing och restaurangen Kleinarl hittar du här!

Foto: Amanda Mattsby

Och om du undrar hur tobogganing uttalas, lyssna på ordet här!

8. Wagrain-Kleinarl för familjer och barn

Det är faktiskt imponerande hur barn- och familjevänligt det är här. Jag som inte har barn tycker inte heller att det stör, områdena är så pass stora och rymliga att det liksom finns plats för alla. Men det finns massvis av element som gör det till en passande skidort för familjer. Dels finns det lätt backar (blåa och röda) att välja bland, och dels finns det roliga saker/figurer att leta i backarna för att samla poäng och lekplatser och annat kul för barnen att upptäcka.

Lina har skrivit mer om byn Kleinarl och de barnvänliga backarna här!

9. För den mer äventyrliga skidåkaren och snowboardaren

Ski amadé bjuder inte bara på backar och aktiviteter för barnfamiljerna och oss icke-proffs, här finns nämligen Österrikes största snöpark: Absolut Park som ligger i Flachauwinkl.

Så här beskriver de parken själva “No matter which level, beginner or pro: In the Absolut Park you will find everything your freestyle heart desires.”

Vi körde ner för ett par av banorna, men själv höll jag mig på tryggt avstånd bredvid alla hopp och hinder.

10. När du tröttnar på alpint…

→ Ski amadé är faktiskt också populärt för längdskidåkning, som kan vara en skön omväxling från det alpina och ge lite tyngre träning för flåset.

Läs mer här.

→ Och vill du fortsätta på det alpina spåret men tycker att nedförsbackarna inte ger tillräckligt med utmaning så ska du kanske testa ski touring? Alltså turskidåkning! Det är något jag själv är nyfiken på och såg många göra just här i Wagrain-Kleinarl. En variant är helt enkelt att man går upp för backen istället för att ta liften, och sen åker ner. Men för detta behövs speciell utrustning, så mitt tips är att hyra det på plats och prova på detta!

Läs mer om turskidåkning i slutet av den här sidan.

Snöskor är också ett trevligt alternativ och ett fint sätt att komma ut i naturen!

Foto: Amanda Mattsby

Ta dig till Wagrain-Kleinarl med flyg eller tåg

Hur tar man sig enklast och bäst till Wagrain-Kleinarl och Ski amadé?

Börja med att ta tåget eller flyget till Salzburg. Vi flög med Norwegian som flyger direkt både från Stockholm och Helsingfors. Om du vill ta tåget till Österrike hittar du mer bra info här!

Här hittar du sen olika alternativ för flygplatstransfer! Eller om du behöver transfer från tågstationen. Från Salzburg flygplats till Wagrain tar det ungefär 50 minuter med bil/taxi.

Foto: Amanda Mattsby

Hoppas din nästa skidresa blir fantastisk! Om du får chans att uppleva Ski amadé och Wagrain-Kleinarl hoppas jag dessutom att du fick inspiration och tips i det här inlägget.

Läs om mina tidigare resor till Österrike och alperna här

FÖLJ:

2 svar

  1. Wow sååå snyggt och bra inlägg!!!! Ta käck för länkningen oxå! Håller på med ett större inlägg nu oxå. Men var ju på skidresa förra v igen.

    Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.