Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Weekend getaway med honom

Förra året spenderade vi hans födelsedag i Kraków (året innan det i Riga och året innan det fick han i present en London-resa). Den här helgen väntade Tallinn.

Och allting börjar med en något kaotisk timma innan avresan i fredags. Ni som sett mina stories på instagram vet redan vad jag pratar om.

Båten ska gå 13.30 och när jag 11.45 lämnar lägenhet för att påbörja den fyrtio minuter långa resan till hamnen så går det lite för snabbt. Öppnar dörren och ställer ut min rullväska när jag hör att grannen är utanför. Så jag kikar ut för att säga hej samtidigt som han håller hissen åt mig. Det finns ju ingenting som stressar en svensk (eller finne) lika mycket som någon som håller upp en dörr åt en. ÅH HERREGUD nu måste jag snabba mig. Så jag kliver liksom ut och bara BAM stänger igen dörren.

Och stirrar på den.

Där inne i hallen, så fint på en krok, hänger min lilla väska med plånbok, pass och… hemnyckel. Allt stannar upp.

Jag stirrar på den låsta dörren. Grannen stirrar på mig. Jag stirrar på honom. Han ser frågande ut. Till slut får jag ur mig ett FCK och börjar samla tankarna. “Ehhmm, jag glömde min nyckel och mitt pass och vi ska till Tallinn… och ja, jag måste ringa min pojkvän!” Får ett medlidsamt leende tillbaka och ett “det är skönt att se att jag inte är den enda som gör sånt här, hehe”. 

Gamla stan i Tallinn.

Med lite marginal lyckas vi ta oss till hamnen i tid. T fick komma med taxi från jobbet och vi fick ta taxi raka vägen dit. Så mitt misstag gick på 55 euro och det känns ju helt okej när båtresor och helgens födelsedagsfirande står på spel.

Det ska dock tilläggas: efter att ha bott typ 5 år i Finland var det här första gången jag låste mig ute (dörrarna har inga handtag och låser sig alltså automatiskt, säkerhetsgrej antar jag). Och allt (well, ja jag tycker nästan det) på grund av grannen. Tur att det löste sig hyfsat smärtfritt. Jag vet någon som åkt till flygplatsen och trott att ID-kortet varit hemma, vänt, inte hittat det, missat planet – och hittat kortet i jackfickan… DEN ångesten. 

Och helgen i Tallinn blev exakt så här fin som dessa bilder vill tala om. Jag ska uppdatera min guide till Tallinn men tänkte också i ett par senare inlägg sammanfatta resan med lite tips till diverse områden runtom i stan, restauranger och spännande saker att se och göra (och kanske något du kan skippa). 

Vi bodde på Hotel Palace och var supernöjda. Det kändes lyxigt att ha ett hörnrum med fönster i tre riktningar?! Frukosten var felfri, så som jag gillar den = hellre mindre och bättre.

De senaste “milda” dagarna som vi haft här i Finland vädermässigt gjorde att min packning bestod av endast en långärmad tröja. Jag vet inte hur jag tänkte där, det är alltid iskallt när vi reser bort den här helgen i januari – och mycket riktigt så på lördagen var det lätt isande storm i luften. Som tur är så är tröjan 100% merinoull = håller sig fräscht forever.

Skönt dock att det på lördagen var SOL och idag bara mulet, med sånt väder blir det många tusen steg på nya gator.

Och lika många steg som vi gått har vi kalorier ätit.

Bästa matupplevelsen fick vi på Väike Rataskaevu 16. De två förrätterna: kronärtskocks- och fänkålssallad, och urval av ostar, var ren perfektion. “Tänk att kronärtskocka och fänkål kan vara SÅ HÄR gott”, tänkte jag.

Mest överraskande matupplevelsen bjöd Kaja Pizza Köök på. Ett enda långt bord där gästerna samsades och snabbt gick vidare när pizzan var uppäten för att ge plats åt nya gäster. Och när degen är slut för dagen stänger tydligen restaurangen.

Helgens bästa inredning är svårare. Tabac föll mig helt i smaken med inslag av sammet och fina detaljer. Dock för mycket orimligt starka spotlights i taket som gjorde att jag kände mig som mitt i en tv-inspelning.

Mycket mycket svårt fotoljus – eller för den delen: ljus att öht njuta it. Jag är känslig med sånt.

Så helgens absolut bästa inredning och mest stämningsfulla plats blir därför: Parrot Minibar. Älskade allt med det här stället. Gick till deras cocktailbar (pga fullbokad restaurang) men tror faktiskt den är svårslagen. Drack en Old Cuban och kände att det är ungefär så jag gillar alkohol: vid få, utvalda tillfällen och väldigt gärna på en plats som denna där en drink helt utan stress kan sippas på i över en timma, tillsammans med fina och roliga samtal.

Och vad jag tar med mig från helgen? Wow, vilka ställen som finns här. Det var skönt att njuta av allt detta och bara koppla bort allting annat för en stund. Magi. Sånt som vi behöver ibland <3

FÖLJ:

8 svar

  1. Perfekt med Tallinn guide! jag ska spendera en del tid där senare i vår/sommar. Ser fram mot det. Pizzastället och fotografiska står på min lista.

    1. Men så fint! Ja och Fotografiska var som alltid en upplevelse! Vad är anledningen till att du ska hänga mer i Tallinn? ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.