Tips på saker att göra i Tallinn – en liten reseguide med de bästa tipsen

Efter tre gånger på dagsturer till Tallinn tänkte jag nu dela med mig av lite tips på saker att göra i Tallinn när det kommer till sevärdheter, områden att upptäcka och restauranger att äta på. På slutet berättar jag också lite om hur det är att resa med färjan från Helsingfors och besöka Tallinn med rullstol.

Tur och retur till Tallinn över dagen

Precis när vi kom hem från vår resa till Kroatien och Balkan så kom min bror och hans tjej på besök till Helsingfors. Det var deras sista lediga helg och som tur var hann vi komma hem och hänga med dem. De var dessutom sugna på att besöka Tallinn över dagen så jag kontaktade Tallink Silja som jag har ett pågående samarbete med och de bjöd oss på en båtresa dit, i business lounge!

» Inlägget innehåller annonslänkar «

Foto: Jesper.

Boende och hotell i Tallinn?

Om du bestämmer dig för att inte bara åka till Tallinn över dagen utan faktiskt vill bo över en eller ett par nätter kan jag rekommendera att spana in vilka hotell som har bra erbjudanden här på hotels.com.

» Ta även en titt på Airbnb i Tallinn – det är ofta ett prisvärt alternativ. Jag brukar dessutom rekommendera att välja någon som är superhost för en så bra upplevelse som möjligt. I städer där prisnivån är något lägre, som i Tallinn, kan man också få riktigt bra Airbnb-boenden till ett billigt pris. Här kan du få 350 kr i resekredit för din första Airbnb-vistelse.

Med färjan till Tallinn

Både från Stockholm och Helsingfors kan du ta färjan till Tallinn, och från Helsingfors är detta något alla gör lite då och då eftersom den båtresan bara tar två timmar. Om du inte åker för att fylla på alkoholförrådet (så mycket billigare) så åker du kanske för en dagstur för att se något annat och strosa omkring, eller kanske för en svensexa (de är också ganska poppis). Många utländska turister gör också ofta en kombo och besöker både Helsingfors och Tallinn när de ändå är i krokarna.

Själv var det här min tredje gång. Jag och T åkte till Tallinn över dagen när vi kom till Finland första gången (typ exakt fyra år sedan!) Och andra gången var när jag och min mamma och min moster passerade när vi var påväg till Pärnu för en spahelg.

Terminalen i Helsingfors är sprillans ny och så fräsch. Precis som båten Megastar som vi åkte med.

Här stiger vi på färjan. Min bror med kameran i högsta hugg och både han och Sandra nyfikna på att upptäcka Tallinn. 

Maten i business lounge går inte att klaga på. Det här var den perfekta frukosten. Gick som vanligt loss på lax och alla nötter och frön till yoghurten. + minipannkakorna som alla buffétfrukostar borde servera?!

Vi hade kunnat hänga här ett par timmar till och den två timmar långa resan Helsingfors-Tallinn kändes plötsligt väldigt kort.

Läs också: 7 anledningar att åka på kryssning från Stockholm

Det lyxigaste, förutom själva sättet vi reste på, var att få hänga med Jesper och Sandra en hel dag. Där diskussionerna när vi berättar om vår senaste Balkan-resa genast går in på det politiska läget och historien, hellre än vilka sevärdheter vi kollat på och hur varmt havet var. + att få visa någon som aldrig tidigare besökt Tallinn staden och se vad de tyckte om den (de älskade den!). En mycket lyckad, om än väldigt varm, dagstur till Tallinn.

Tips på saker att göra i Tallinn – sevärdheter, områden & restauranger

Här kommer några av mina favoriter och tips för Tallinn, plus några tips och guider från andra resebloggare som jag samlat in. Jag är faktiskt redan sugen på att återvända till Tallinn och upptäcka mer. Det kan hända att jag och T faktiskt redan kollat vad ett par veckor på ett airbnb i Tallinn skulle kosta…

Varsågoda: tips på saker att se och göra i Tallinn!

→ Gamla stan är Tallinns pärla

Det är hit jag återvänt alla mina tre gånger i Tallinn och den är himla mysig att strosa omkring. Studera de vackra, gamla och färggranna byggnaderna, spana in den mäktiga stadsmuren, de olika kyrkorna och klättra upp på höjden för att spana ut över staden ovanifrån.

Min bror och jag på Tallinns kullersteniga gator.

Foton av Jesper och från hans kamera.

→ Det nya kvarteret Rotermann

Precis innan man når fram till Gamla stan passerar man det nya området Rotermann. Jag minns när jag besökte Tallinn 2014 och det såg helt annorlunda ut. Mycket har hänt här och det byggs fortfarande. En härlig mix av de gamla tegelstensbyggnaderna som byggts ihop med nya, moderna hus. Perfekt för lite shopping och en bit mat eller en drink.

Rotermanns mysiga gator med butiker och restauranger.

→ Restaurangtips i Tallinn – var ska man äta?

* Vi äter riktigt bra pizza på vad som verkar vara stans hetaste streetfoodhak för pizza och hamburgare. Jahu Tänavagurmee. Det ligger i närheten av Gamla stan och är perfekt för en enklare måltid och för den som ääälskar pizza.

Foto: Jesper.

* Ett lite finare restaurangtips som jag blivit rekommenderad är: restaurang Pegasus. Pegasus ligger även den i utkanten av Gamla stan.

* Min återkommande favorit är Manna La Roosa – jag älskar deras galna inredning och om jag någon gång tar en natt i Tallinn så ser jag fram emot att komma hit för cocktails på kvällen. Den ligger precis när du kommer fram till Gamla stan om du promenerar från hamnen och alltså lägligt om du vill äta direkt eller om du vill äta något precis innan det är dags att åka hem igen.

Bilder från förra våren då jag, mamma och moster åt lunch på Manna La Roosa.

* På caféet Spring Coffee tog vi en fika när vi behövde en paus i skuggan. Jag tog en espresso tonic som helt enkelt var en espresso blandat med tonic-soda. En variant på iskaffe. Lite spännande och kanske den senaste trenden bland kalla kaffedrycker?

* Clayhills Gastropub är ett tips från min kille som kan rekommendera denna restaurang för både bra öl och mat. Det är även Estlands första gastropub.

* Mikrobryggerier. Tallinn är fult av spännande små ölbryggerier och vi passade på att köpa med oss ett urval av olika öl hem till Finland. Men du kan besöka några av dem, till exempel: Põhjala och Sori Brewing. Om du vill prova flera olika sorter kan du besöka Clayhills (ovan tips) eller också Pudel som är bland det mest hipster-trendigaste just nu.

→ Tallinn utanför Gamla stan – Tallinn-tips från resebloggare

* Lina tipsar om parken Kadriog i det här inlägget med ännu fler tips som förutom en fin park har flera museer och ett tjusigt slott. Låter som en plats värd att flanera omkring i ett par timmar.

* Alex på Swedish Nomad har en bra guide till Tallinn och tipsar bland annat om marknaden i Balti Jaam som har öppet alla dagar från 9 till 18 eller 17 på helger. Här kan man tydligt fynda alltifrån lokala hantverk till mat och antika prylar.

* Malin tipsar vidare om Tallinns hipsterkvarter: Telliskivi och Kalamaja. Som är två områden perfekta att fortsätta till efter att du besökt marknaden i Balti Jaam (ovan tips).

* Ännu ett tips utanför Gamla stan i Tallinn är ett besök i Tallinns Teletorn som ligger en lite längre bit utanför stan. Det är ganska dyrt då det kostar 15€, men kanske värt pga. fin utsikt. Och kanske perfekt för dig som redan besökt Tallinn ett par gånger och tycker att du redan sett det mesta av staden?

* Gunilla på 4000mil tipsar om att gå på spa. Förstås. Jag har ju också testat Estlands spautbud, men inte just i Tallinn.

Foto: Jesper

Att åka färja och och besöka Tallinn med rullstol

Det var spännande att resa med Jesper, lite som när vi flög tillsammans ner till Stockholm tidigare i sommar. Rullstolsperspektivet liksom. Tar man sig fram smidigt här? Personalen när vi skulle gå på färjan bägge gångerna var väldigt uppmärksamma och vinkade genast till oss att komma till den större dörren där de öppnar och släpper in så man inte behöver gå genom de smala portarna. Väl på båten tyckte Jesper att det var helt okej anpassat också, lagom rymligt. I business loungen fanns dock inte någon handikappanpassad toalett så han fick gå ut och åka våningen upp med hissen där närmsta toalett fanns.

Det enda minus var visserligen på tillbakaresan när han rullade iväg för att ta sig upp på soldäck för att fota lite. Just som han gick in i hissen som visserligen tjöt men verkade fungera, kom någon ur personalen och sa, nej – sorry hissen fungerar inte nu, någon rökare har aktiverat brandalarmet. Men som Jesper sa så var det ju inte företagets fel. Det ger dock en inblick i perspektivet från en rullstol, hur beroende man är av att sådant fungerar och hur man får anpassa sig om det inte gör det.

Att ta hissarna i terminalen gick också smidigt. Till och med en barnvagn lät oss gå före.

Rullstol på Tallinns gator då? Eftersom Tallinn har mycket kullerstenar och lite krokiga vägar så var det framhjul som Jesper kopplat på sin rullstol GULDVÄRT. Utan det hade det i princip varit omöjligt. Vi turades om att hjälpa honom fram på gatorna som går lite upp och ner, på grund av det varma vädret var detta lite tyngre än vanligt. Och vi skippade även utkiksplatsen som hade varit tuff att ta sig upp till (och ännu värre nedför…) men skulle nog rekommendera att ta en taxi upp om man kommer med rullstol och gärna vill se stan lite mer ovanifrån. Det andra man måste ha i åtanke är att många caféer och restauranger, särskilt i Gamla stan, har små trappor för att ta sig in. Uteserveringarna sommartid underlättar helt klart.

Betyget från Jesper och Sandra som dagarna tidigare spatserar runt i Helsingfors var dessutom att Tallinns gator fick ett mycket bättre betyg. Helsingfors gator är inte alls rullstolsanpassade (övergångsställen är till exempel en mardröm, då de ”nedsänkta” trottoarkanterna helt misslyckats i sin utformning, något man som cyklist också märker).

Foto: Jesper.

Fler tips och reseguider för Tallinn

Har du fler bra tips för Tallinn?

11 Kommentarer

 1. 4 augusti, 2018 / 07:46

  Tack snälla för länkning! Tallinn är sååå vackert! Sån trevlig stad. Vill andolut dit igen snart kram

  • Jennifer Sandström
   Författare
   4 augusti, 2018 / 09:26

   Såklart, tack för dina härliga Tallinn-tips! Och jag också. Kram

 2. 4 augusti, 2018 / 09:05

  Jättefin och detaljerad guide! Jag kan tipsa om restaurangen Kohvik Moon, så makalöst god mat för en liten peng. Och jag har ätit på Pegasus också (för två år sedan) och kan intyga att det är en grym restaurang. :)

  • Jennifer Sandström
   Författare
   4 augusti, 2018 / 09:27

   Åh, härligt med ännu ett restaurangtips! God mat för liten peng låter som en lyckad ekvation ;) Ska spana in Kohvik Moon nästa gång jag besöker Tallinn, tack för tipset!

  • Jennifer Sandström
   Författare
   8 augusti, 2018 / 09:22

   Det hade jag missat! Vilket fint inlägg Johnny, tack för tipset! Och du väljer också Tallink Silja – kul :)

 3. 5 augusti, 2018 / 12:43

  Wow, vilken fantastisk guide! Vilket jobb du lagt ner. Detta ska jag återkomma till om jag en dag bestämmer mig för att åka till Tallinn :) Det verkar vara en så fin stad!

  • Jennifer Sandström
   Författare
   8 augusti, 2018 / 09:35

   Åh tack Christine, vad glad jag blir <3 Det tycker jag absolut du ska överväga framöver. Sväng förbi Helsingfors också så att vi får träffas!

 4. 5 augusti, 2018 / 14:21

  Jättefin guide, nu blir jag återigen sugen. Förstår inte varför det ska vara så svårt att åka till en så pass nära plats.. ;) Fast min blick faller ständigt på platser lite längre bort antar jag.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   8 augusti, 2018 / 09:36

   Tack så mycket Maria!! Hur ofta brukar du lyckas besöka Tallinn? :D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?