Jennifer sandström

DNA-test avslöjar mitt ursprung – är knappt halvsvensk

Reklamsamarbete med MyHeritage

Det var egentligen när mormor skulle fylla 80 som jag funderade på vad jag skulle ge till henne i present, som idén slog mig. För vad ger man till någon som mormor Ellen? Hon skulle i och för sig ha blivit glad över en tjusig hatt eller vackra blommor, det är sådant hon gillar. Men hon gillar också sitt ursprung och tycker att moderna påhitt är spännande. Hennes iPad är en trogen följeslagare och nyss började hon använda Facebook. Så när jag fick idén om att ge henne ett DNA-test var det ett givet val.

Samtidigt kontaktade jag MyHeritage för ett samarbete och har passat på att utforska mitt egna ursprung. Presenten till mormor köpte jag tillsammans med min bror, men i och med det här samarbetet har jag fått chans att DNA-testa mina föräldrar! Jag tänkte att istället för att själv göra testet kan jag låta mina föräldrar göra varsitt, eftersom det är deras DNA jag delar. Med tanke på hur lik jag är mina föräldrar till utseende och beteende finns det ingen tvekan om den saken, hehe.

Du kan själv beställa ett DNA-kit  – använd koden JULKLAPP så får du gratis frakt.

Mina föräldrar alltså, ställer upp på alla påhitt deras dotter får för sig.

Så vad avslöjade då mina föräldrars DNA-test?

Mamma Kerstins resultat. Indian?!!

Pappa Görans resultat. Eskimå?!!

Tadaaa! När vi kikar på dessa resultat kan vi se att jag är mer finsk än vad jag tidigare vetat om – till mormors förtjusning. Pappa är ju i princip halvfinsk han också även om både farmor och farfar var “svenska”. Mormor är ju finsk så att mamma var halvfinsk visste vi sedan innan. Och om jag frågat närmare om pappas mor- och farföräldrar hade vi kanske också kunnat lista ut att han nog var ganska finsk han med.

Jag har dessutom inslag från England och är en härlig mix av både eskimå och indian! Mormor var faktiskt superfinsk, men hade också någon procent indian i sig. Hon skrattade gott åt resultaten. Att man är 1% av något lite mer random är kanske inte så konstigt? Men att pappa var så mycket som 20% engelsk känns lite mer intressant.

Det var faktiskt kul att få dessa resultat svart på vitt. Man blir ju genast nyfiken på att testa fler släktingar för att se vad deras dna visar. Varken min farfar eller morfar lever idag, men det hade till exempel varit kul att se varifrån de härstammar.

Mina söta halvfinska föräldrar!

Hur gör man ett DNA-test – såhär funkar det


Vilka är MyHeritage?

MyHeritage är en av de största aktörerna på marknaden och har en databas med information samlad från hela världen med 42 olika etniska regioner. Så att göra dna-testet hos dem känns både tryggt och bra, tänker att ju fler som testat sitt dna, desto mer och tydligare data baseras resultaten på. I och med att de är bland de största känns det dessutom pålitligt och de verkar noggranna med att skydda all data.

Hur beställer man ett DNA-test?

Jag skapade en profil hos MyHeritage där jag sedan beställde dna-testen. Jag har administrerat både mammas och pappas medan mormor fick sitt egna konto. Ett konto kan egentligen administrera flera – vilket är ganska smidigt (särskilt om man vill hjälpa de äldre som inte alltid är lika techsavvy).

Det tog bara några dagar att få hem testen i brevlådan och jag hade beställt de hem till pappa då jag var hemma hos honom eftersom mormor fyllde år i samma veva. Så vi passade på att göra alla dna-test då.

Hur gör man DNA-testet?

Man får ett litet kit med tydliga instruktioner. Kort och gott två topsar – en för varje kind. Man topsar alltså insidan av kinden under 30-60 sekunder. När man gör testet får man också en kod per kit som man ska registrera till rätt person. Det här gör man samtidigt som man tar testet.

“For best results, do not eat, drink, chew gum or smoke for 30 minutes before collecting you DNA sample.” Enligt instruktionerna ska man alltså inte äta, dricka, tugga tuggummi eller röka 30 minuter innan man tar testet, för bästa möjliga resultat. 

Hur skickar man in sitt test?

När du gjort testet packar du det i det lilla vadderade paket som medföljer och postar sedan brevet till deras adress i USA. Här var jag lite osäker på om vi borde skicka rekommenderat eller vanligt brev, eftersom vi skulle skicka tre kit kunde vi genom ett rekommenderat brev för 150 sek skicka alla i samma brev, då kändes det värt det. Men de säger själva att det ska gå bra att skicka som vanligt brev.

Sen får man ett mejl när de mottagit och analyserat resultat. För mammas test fick vi först ett mejl att första testet misslyckades och att de fick använda sig av den andra topsen för att få fram något – så någon vecka senare kom tillslut resultatet.

Hur ser man sitt DNA-resultat?

När det är klart får du mejl och de är faktiskt duktiga på att uppdatera dig om allt som händer i processen via mejl. Det tar ungefär en månad att få resultatet från labbet. När det är klart kan du logga in och se allting på myheritage.se. Förutom DNA-resultatet får du också upp förslag på släktingar. Till exempel fick mamma upp att Ellen nog var hennes mor då de delar så pass mycket lika dna. Sen kommer det tusentals pysslingar och bryllingar upp som inte känns helt relevanta. Men kanske kan man hitta någon gamla avlägsen släkting som man glömt bort där?

myheritage dna test

När man får resultatet får man en länk i ett mejl man kan följa för att få det såhär snyggt illustrerat. Sen när man är inloggad kan man se resultaten under fliken DNA.

Jag testade också att börja bygga på ett släktträd – som är ytterligare en tjänst de erbjuder. Det finns alltså en hel del annat man kan pyssla med på sajten, utöver de DNA-test som erbjuds. Det vore kul att kartlägga släkten med alla av mina föräldrars far- och morföräldrar plus kusiner och mostrar och fastrar (alltså mina föräldrars) som jag har svårt att hålla koll på ibland.

Är det tryggt att lämna sin data?

Jag skulle säga: ja, det är tryggt. MyHeritage äger inte din data och kan således inte dela eller sälja den vidare. Men det är fortfarande data och känner man sig osäker kan man alltid skrolla igenom de terms and conditions för att vara medveten om hur datan behandlas och exakt vad den används till. Om du inte längre vill att din data ska finnas hos MyHeritage kan du närsomhelst avsluta ditt konto och all data raderas.

Beställ ett DNA-test:

Gå in här för att själv beställa ett test! Dessutom får du fri frakt om du anger rabattkoden JULKLAPP när du gör din beställning.

Om du är nyfiken på MyHeritage och vill veta mer kan du spana in dem på Instagram eller Facebook.

Har du eller någon i din släkt gjort ett DNA-test? Eller blir du nyfiken på att prova?

FÖLJ:

16 svar

 1. Det skulle jag också vilja testa! På mammas/morfars sida vet jag att vi kommer från Lofoten (och är släkt med Ingmar Bergman, men det är ju en annan historia). Men skulle vara skoj att hitta något roligt som typ inuit, maasai eller asiat långt där nere i generna. :-)

   1. Hehe, det finns tydligen något SVT-program någonstans om någon länsman i Nordmalingstrakten som är anfader till både oss och Ingmar Bergman. Mamma släktforskar så hon kände igen honom. Men det är på 1700-talet så så särskilt mycket exceptionell talang har nog inte transformerats ner till våra blodådror är jag rädd. :-)

 2. Kul att se resultaten! Kanske inte är någon idé för mig att göra ett test, jag borde väl få samma resultat som Kerstin, eller?!?
  Men vore kul att göra det på Alex å hans pappa😊

  1. Jaaa precis, du borde få samma som mammas resultat. Ja, det vore väldigt intressant att se vilket ursprung som finns där!! :) <3

  1. Nej men vad spännande, ska bli jättekul att höra om dina resultat sen. Om du kanske skriver om dem på bloggen? Annars får du berätta! :)

 3. Vi fick ju sådana på Momondos world award. Gav bort min till min bästis som blev sjukt nyfiken. Nu blev jag ändå lite nyfiken på att testa själv också. Hur lång tid tog det att få svaren?

  1. Åh just det, de har också någon form av dna-test. Fick man ungefär liknande svar, vet du? Det tog cirka fyra veckor :)

 4. Lite simpelt att bara skriva England. Engelsmän är ju från all möjlig bakgrund. Kelter, romare, vikingar, nordtyskar och normander…Fick du veta mer i detalj pm det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.