Jennifer sandström

Resa med barn – hur är det att resa utomlands med en tvååring?

Det här är ett gästinlägg från min vän Emma Frost efter resan vi tillsammans var på till Kroatien. Emma är den enda i vårt kompisgäng som har barn och på den här resan med tio personer så var lilla 2-åring Loui med. Hur gick det att resa utomlands med ett barn, en 2-åring, och vilka tips har Emma att dela med sig av för den som också vill resa utomlands med barn? Det ska hon få berätta här.

Att resa utomlands med barn – tips för att resa med tvååring

I min familj har vi inställningen att vi testar saker som att resa, även om vår tvååring just nu råkar vara ett vilddjur som har en extremt stark vilja. Likväl trotsålder på semestern som hemma tänker vi.

Kroatiens steniga ständer kräver badskor, såväl för barn som för vuxna.

Att åka på charter är inget jag själv är uppvuxen med och mina semestrar som barn kunde bestå av husvagnssemester, billuffande genom Europa eller tre veckor av tältning i Slovenien. Att själv välja charter med Bamseklubb och vattenland kändes inte riktigt lika spännande som att planera på egen hand.

Vi bokade alltså 10 dagar i Kroatien – 2 nätter i Split och resterande på en ö strax utanför. Ett barn och 10 vuxna. Ni undrar säkert: hur har det gått?

Som vi kan se på bilden här var det rakt igenom en rosaskimrande dröm… Eller?

Så gick resan – en vecka på en ö utanför Split med en tvååring

Resan dit och hem var inga problem. Flyget (2,5h) gick galant och var väldigt spännande enligt Loui. Flygbuss in till Split (40 min), båt ut till ön Šolta (45 min), taxi från hamnen till byn Stomorska (20 min). Jag tror att det är bra för barn att ladda mentalt så vi har berättat med stor entusiasm kring dessa fordon. Värt att nämna är att jag har åkt denna rutt en gång tidigare så jag kunde åtminstone föreställa mig hur det skulle gå och var lite förberedd.

Väl på plats i det hus vi hyrt har vi haft det stundvis mer utmanande än själva resan från a till b.

Pappa Pierre och Loui i taxin påväg till en restaurang. 

Resans utmaningar…

För det första, vår pojke har vägrat att bada under hela veckan. Vilken fail! Vi trodde det skulle vara något han älskade (vilket han gör hemma). Såklart blir hela vistelsen lite knivigare, för vad gör man tillsammans med en 2.5-åring på en strand i 30-gradig värme?

Vi försökte leta upp skugga och hade även med oss ett uv-tält där han kunde leka med sina leksaker, måla i ritblock eller spela spel på telefonen (något som vi endast ser som sista utvägen).

Ofta såg vi till att han fick sin tupplur när vi gick till stranden vilket innebar 1-1,5 timmas paus för oss föräldrar. Ibland kunde vi gå till strandkanten och kasta lite stenar i vattnet men det var så långt han var villig att gå. Vissa dagar gick vi hem när Loui tröttnat och bara chillade i skuggan hemma. Vår uthyrare var gullig och fixade en liten barnpool som han plaskade i en del av dagarna.

Det andra som var kämpigt under resan var maten. Redan innan resan tenderade Loui att rata all mat som serverades och det blev än värre på resan. Som förälder är detta såklart jobbigt för man vet hur humöret blir på de små liven när de inte äter. Dock försökte vi inte göra allt för mycket drama kring detta då han genast förstår att detta är något vi blir hispiga över.

Det blev en del onyttigheter så som glass och chips. I stort sett det enda som Loui aktivt själv visade att han ville äta (förutom nektariner som han också älskar). Dessutom hade vi ett ess i rockärmen – bananpannkaka (en mosad banan och två ägg, ihopvispat och sedan stekt i stekpanna) i en matlåda. Detta serverades när maten på restaurangen ratades eller på stranden.

Viktigt att tänka på när man reser med barn

Det här var ju egentligen ingen barnvänlig resa i sig, utan det var en resa planerad av ett gäng vuxna där en tvååring fick hänga med och anpassa sig efter det. Och det finns några saker som kan vara bra att tänka på när man reser utomlands med barn, oavsett om det är barnvänligt eller ej. Här kommer några tips och viktiga saker att tänka på när man reser med barn:

Rutiner – hur noggrann måste man vara?

Att behålla rutinerna när man är på resa är svårt och det är något som vi har tummat på rejält under resan. Både gällande mat och sömn. Inte alltid optimalt för humöret men är det semester så är det. En vecka av rubbade rutiner dör ingen av. Vissa kvällar blev det läggdags senare än normalt men kompenserades med en liten längre tupplur på dagen.

Barnvagn på resan

Se till att skaffa en ”skrotvagn”. Att hänga på beachen med sölig frukt och solskyddsfaktor ger ganska mycket fläckar. Vi har en Kronan som jag rekommenderar varmt. Lätt att packa ihop på flyget men ändå med stabila hjul som funkar på kullerstenarna i Split och som även fungerar bra för Loui att sova i.

Sysselsättning: leksaker och underhållning

Loui fick själv välja ut några leksaker som han ville ta med sig. Sedan kompletterade vi med ritblock och målarbok. Vid en del tillfällen fick han låna våra telefoner för film, ljudbok och spel. Gillar generellt sett inte att han använder dem men det är ibland ett nödvändigt ont.

Loui hade även turen att ha alla mammas tjejer (som han kallade dem) att leka med. Förutom bilarna från Bilar så var de bland hans topp 3 favoriter.

När kritorna byggs till en orm, eller kanske ett tåg(?), istället för att målas med.

Kläder – vad packar man med till en tvååring?

Såklart vår prins skulle ha finkläder på sig vissa dagar och kvällar. Men annars har vi tagit tagit med oss övervägande slit- och slängkläder. Mycket på grund av att livet på semester generellt är kladdigare med solkrämer, saltvatten, glass och frukt som rinner. Värt att tänka på är också att ljusa tyger ofta blir gulfläckiga av SPF.

Övriga must haves på resan

Hög SPF, resesnacks i form av riskakor och insektsnät till vagn.

Wins under veckan

Förutom allt detta med utmaningar och bra saker att tänka på när man reser utomlands med barn, så fanns det givetvis några särskilt fina fördelar med resan.

Loui har bondat med vuxna människor som vi har nära i vår omgivning och genom att ta med honom vart vi än åker har han lätt för att ta kontakt med människor. En dag lekte han med en tysk liten pojke på stranden. De förstod varandra genom kroppsspråk och det var fint att se hur han lyckades locka med Loui ut vattnet en endaste dag (!).

Dessutom trivdes han med oss vuxna människor, han hade 8 personer som roade honom och han snicksnackade mycket med både restaurangpersonal och våra hyresvärdar.

Loui Loui, kolla i kameran!

Eftersom vi i vårt gäng pratar mycket svengelska på grund av att en av oss har en finsk pojkvän, har Loui också lärt sig en del ord under veckan. Nästan alla färger, räkna till fem, thank you, bye bye, hello och boat. Sedan också danke på tyska och ciao på spanska, hvala på kroatiska. Upplevde verkligen att Louis språkintresse togs till helt nya dimensioner när han fick umgås med människor som inte pratade som han själv. Och tusan vad snabbt de snappar upp!

Louis bästa under resan

Det bästa var helt klart flygplanen! På hemresan var flyget försenat 2,5 h och det var långt efter läggdags vid take off. Men då han ÄLSKAR flygplan kämpade han sig igenom dessa timmar och var med på take off innan han däckade mellan oss i sätet. Väntan var såklart seg men Loui lekte med bilar och kollade på flygplanen utanför. Så lycklig kille när planet susade iväg på startbanan.

Att ha en så flygplansintresserad tvååring underlättar själva resan litegrann.


Tack till Emma för det här fina inlägget och massor av tips och lärdomar kring det här med att resa med barn. Förhoppningsvis blev ni med barn något klokare – jag själv får väl spara detta för eventuella framtida resor med barn… Känns långt borta. Vill också rekommendera er att spana in Emmas fantastiska instagramkonto: @elsegreta. Hennes kreativa sinne är insane och älskar allt hon skapar och delar med sig av! Hon är en sucker för second hand och har det hur fint som helst hemma med många gamla fynd.

Vad tyckte resten av gänget om att resa med en tvååring?

Jag själv måste säga att det var underbart kul att få lära känna Loui. Eftersom vi bor i olika länder träffas vi så sällan och om det är någon det märks på så är det på ett barn. Han har liksom varit en helt annan person varje gång vi setts. Och nu börjar han äntligen bli lite mer av en faktiskt person som man kan hänga och snacka med.

Att resan var i ett lugnare tempo och att vi mest höll oss i byn på den här ön tyckte jag bara var härligt. Det kändes liksom inte som att vi var begränsade av en tvååring. Jag uppskattade som sagt att få chans lära känna den lilla personen och var så fascinerad av allt han gjorde och sa (eller ja okej, det mesta). Och vi var flera som turades om att (och faktiskt uppskattade att få) agera lekledare.

Tror också att det hjälper att Louis föräldrar är så pass chill som de är, det gör ingen stor grej av saker.

När man hänger i en så pass stor grupp som 10 personer så delar man dessutom upp sig i mindre grupper emellanåt. Så det kändes inte precis som någon överdos av en ivrig och energifylld tvååring.

Lyckad resa med 10 vuxna och en tvååring måste jag säga.


Här kan du läsa mer om Kroatien och Balkan:
Tips för att bila på Balkan
Semester med vänner
En dag i Split

Tips för Kroatien

FÖLJ:

4 svar

 1. Vi släpar också runt värt barn dit vi ska och de lär sig, viktigt att komma ihåg. Även om första flygresan är kaos blir nästa förhoppningsvis bättre. Nils vet precis var vi ska på flygplatserna vi besöker oftast och knallar iväg före mig.

  Tycker det finaste är att ni andra är så förstående och kärleksfulla. För det är inte alltid lätt att vara den första (enda) i gänget som får barn.

  1. Haha, flygerfaret barn! Fint att ni har samma inställning.

   Och tack, jag är också glad att vi är det. Alla är inte lika barnförtjusta generellt, men det är ju samtidigt en stor del av vår kompis – så för mig känns det viktigt också ur den synpunkten. :)

    1. Men åh, tack Rosita! :) Så spännande att följa dina äventyr nu. Lycka till med allt!
     Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.