Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Telliskivi & Fotografiska i Tallinn

Tre snabba dagsbesök har jag gjort i Tallinn de senaste 6 åren. Kanske var det på tiden att jag kom hit för en hel helg. Min killes födelsedagshelg och vi bestämde oss för att resa bort till en plats inte så långt bort.

Tallinn är populärt bland finländarna (många restauranger och museer har menyer/info på finska). Intresset har dock sjunkit något enligt siffrorna de senaste åren. Något som anses bero på att alkoholen är inte längre är lika billig. Tycker egentligen den sortens alkoholturism är lite sorglig. Men om den samtidigt bidrar till någon sorts bra turism för landet, är det kanske i slutändan positivt.

Och idag finns det många fler anledningar att besöka Estlands huvudstad, än av anledningen billig alkohol.

Telliskivi är en av anledningarna! Och så den fantastiskt nyheten att Fotografiska öppnade här under förra året (sommaren 2019).

Telliskivi

På lagom promenadavstånd från Gamla stan och tvärsöver järnvägen kliver vi in i Tallinns hipsterkvarter. Här hittar du barer, caféer, restauranger, designbutiker, graffiti, vintagebutiker och en allmänt skön vibe. Strosa runt, ät något, ta det lugnt och köp något gjort i Estland eller second hand!

Tips för Telliskivi:

  • Balti Jaama Turg
  • Många fina butiker med estnisk design
  • Frency Bistro för en bra lunch
  • La muu för glass
  • Kaja Pizza Köök, 10 min promenad bort
  • Fotografiska

Det här är Balti Jaama Turg, en marknad som ligger vid järnvägsstationen Balti:

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är F45863D8-8E20-460A-9214-BBAF64E103AF-1440x1080.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är E93B89B5-83BB-4B3C-89E4-F66363E2126A-1440x1080.jpg

Ett tips för marknaden är att spana in vintage-butikerna. Finns bland annat en väldigt fancy med klänningar för ett par hundra euros och en annan med extremt mycket häftiga och gamla prylar, glas och annat.

Vintagebutiker vid Balti Jaama Turg: Sveta Vintage, Vanavarapood eAntiik, och Kotzebue Humana.

Det här var den första “fancy”, hittas en våning upp, och perfekt för den som vill fynda en snygg festklänning eller något annat fint.

Till vänster: på samma våning och här skulle man kunna spendera timmar så mycket prylar som fanns. Gick runt med stora ögon och förundrades. Till höger: butiken Kotzebue Humana som ligger utanför marknaden, bredvid butiken Tali Design (här fanns en del kläder som kom från Sverige).

Fortsätt från marknaden och vidare…

Stella Soomlais: väskor och accessoarer i läder. Ligger precis utanför Balti Jaama Turg.

Och går man vidare en liten bit kommer man in i det som är Telliskivi Loomelinnak, alltså Tellisikivi Skaparverkstad.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 797ECEEF-DDEE-4C80-A050-BDCB1B71A629-1440x1951.jpg

Det estniska företaget Bolt är väldigt stort här, både vad som motsvarar “Uber” och så denna matleveranstjänst “Bolt Food”.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är AE487E5F-F060-4187-9F0A-FCCC2B070588-1440x1080.jpg

I den här byggnaden finns flera fina butiker men också ett café med namnet Fika.

Gillar känslan här.

Riktigt god getostsallad och fries på Frency.

En kort promenad bort ligger Kaja Pizza Köök – charmigt ställe med fantastiska pizzor!

Fotografiska

Precis här i Telliskivi Loomelinnak ligger också fotomuseet Fotografiska.

Fotografiska i Tallinn är mindre än museet i Stockholm och när vi var här nu i januari så gick tre olika utställningar.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är C85D2E77-B805-4C4F-9668-2C232937B325-1440x1920.jpg

14 € betalar vi för biljetten och här vid entrén är egentligen den enda plats var jag upplever viss förvirring. Var ska vi lämna jackorna? En sån sak vore trevligt om personalen upplyste en om ifall de ser att man inte hittat dit. Det finns fina och bra skåp, men det är lite ont om plats. Särskilt om någon samtidigt försöker ta sig fram med barnvagn (och om det är någonstans barn inte hör hemma så är det på ett museum som Fotografiska).

Bara små detaljer, som egentligen inte stör oss men som kunde förbättras.

Vi går upp för trapporna och tar oss först igenom utställningen om plast av Mandy Barker. Den känns i varje cell, så som Fotografiskas mäktiga fotoutställningar ofta gör.

“A staggering 8 million tonnes of plastic end up in the world's oceans every year. A lot of it comes from the world's rivers, which serve as a direct conduits of trash from the cities to the marine environment.”

Researchers estimate that more than 8.3 billion tonnes of plastic have been produced since the early 1950s. […] Only 9% of all plastic ever produced has been recycled.”

“Marine plastic debris recovered from Cork harbour, Ireland. Objects were collected within 1 hour.”

Plankton får i sig i mikroplaster – och allt kommer tillslut tillbaka till OSS.

Det är tuff fakta att ta in och inte direkt någon stämningshöjare. Men desto viktigare. Att du och jag “slutar använda plast” eller “återvinner” är väl inte direkt någon lösning på problemen dock och det är väl delvis det som känns hopplöst, att vara så maktlös.

Vi går runt i lugn och ro här inne, innan vi fortsätter till rummet intill där ett betydligt mer lättsamt tema fått ta plats: snygga kändisar i svartvitt och stereotypiska miljöer.

Den senare imponerar inte alls. Visst det är riktigt snygga (bra?) bilder. Men egentligen väldigt platta. Vad som i presentationen lite pretentiöst framstår som om fotografen bara ”jobbat med ljus och personen i fokus” är i själva verket rejält iscensatta bilder och mycket smink. Bilderna faller också in i stereotypiska mönster med smutsiga, hårda och arga män med sina muskler. Och nakna, vackra, försiktiga kvinnor som dansar, sitter vid ett sminkbord eller inte gör någonting alls.

Emma Watson, London, 2013

Úrsula Corberó & Monica Bellucci

Den tredje utställningen har fångat händelser och människor i krig och jag känner direkt när jag går in att jag inte kommer fixa det. Läser om fotografen i alla fall, beundrar och imponeras av hans enormt viktiga arbete.

Fotografiskas restaurang

Vi tar en paus på Fotografiskas restaurang som ligger högst upp med stora fönster och bra utsikt. Om somrarna kan vi föreställa oss att terassen här är helt perfekt. Den lilla bit mat vi beställer in för att dela på överraskar också. Ost med typ morotscutney, så gott!

Härligt ljus!

Snygg meny och en goda ostar vi delar på!

Utsikten från Fotografiska och längst bort till höger skymtar man Gamla stan.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är BFFD8AF2-C3A3-4C19-9233-A81C20B7DB0A-1440x1920.jpg

Nästa spännande område att upptäcka i Tallinn är förstås Kalamaja. Mer om det senare!


Läs mer: Reseguide & att göra i Tallinn

FÖLJ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.