Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Företagardrömmen: att tänka tanken, och våga agera

4 februari 2015 skickade jag min första faktura. För ett bloggsamarbete där mitt utgångspris var 1500 sek men som efter en förhandling slutade med att jag svarade “Jag skulle kunna gå med på ett undantag och säga 1000 kr eftersom du ändå är så samarbetsvillig och kom med ett mer passande förslag!”

Det var dock en höjning från bloggens tidigare förhandlingar som 2012 tyckte att 700 kr lät som “ett rimligt pris”.

Mycket har hänt sedan dess.

När den första fakturan gick iväg fanns inte heller en tanke på att det här var något som skulle gå att göra på heltid. 1000 SEK för ett blogginlägg kändes inte direkt som en början på en lysande bloggkarriär.

Men kanske är det just det som är min viktigaste lärdom i allt detta: små steg, börja någonstans och ha tålamod. Och med tanke på den där första fakturan 2015, firar jag ju 5 år som företagare typ precis nu!

Läs mer om kampanjen företagardrömmen

Börja där du är…

 1. Du måste inte veta exakt vad du vill göra eller hur.
 2. Allt måste inte hända NU.

Allting börjar med en idé någonstans inom dig. Finns det något du gillar att göra – som du skulle vilja göra mer av? Skulle det vara kul att göra någonting annat istället för det som är ditt nuvarande jobb? Börja där.

Jag startade ett företag, skickade ett par fakturor, jobbade vidare som anställd… och två år senare fanns en tydligare affärsidé framför mig.

Annikas resa från företagardröm till verklighet är både spännande och berörande! Gå in här och läs om hur det gick till när hon startade företag.

5 tips – det här kan du göra NU

1. Uttala din önskan högt, eller åtminstone högt för dig själv. I ditt huvud. Gör en anteckning. Skriv ner den i ett block.

Jag tycker själv egentligen att det är både klyschigt och fånigt att skriva ner sina drömmar och göra visionboards. Och ärligt talat tar det liiite emot att skriva den här sortens inlägg. Men samtidigt – it works. Livet kanske blir bra ändå. Men om du är missnöjd där du är just nu finns all anledning att fundera på VAR du skulle vilja vara (alltså: drömma).

2. Leta upp andra företagare.

Precis som du gjort genom att hänga här just nu. Du kan till exempel också hitta massvis av Facebookgrupper på temat företagande och frilansande. Eller finns det någon där du bor du kan kontakta och prata mer med?

Tips: här hittar du fler bloggar om företagande

Och skriv upp dig på min mejllista där jag skickar ut tips och inspiration inom företagande, marknadsföring & sökoptimering.

3. Gå en kurs och hämta inspiration!

Det behöver kanske inte vara en kurs i just företagande (även om det kan vara det), men det kan också vara något som är relaterat till det du vill pyssla med – för att få mer kunskap, utvecklas, knyta kontakter och inspireras av andra.

Tips: på temat företagande, kolla in Nyföretagarcentrums event

4. Starta företaget vid sidan om det du gör just nu.

Det tryggaste sättet att börja. Sen när det blir dags att lägga mer tid på företaget kan du fundera på om du kan prata med din chef och eventuellt få gå ner i arbetstid eller ta tjänstledigt? Frågar man inte får man aldrig veta.

5. Spara pengar och bygg upp en buffert!

Det ekonomiska är alltid ett bekymmer i början och ofta vad som orsaker som mest stress. Särskilt när man under den första tiden inte riktigt vet hur jobben och uppdragen kommer se ut. Därför är det här det absolut smartaste du kan göra, och som du kan börja med idag!

Läs mer: två saker jag gjort för att kunna driva företag

Foto: Annika – på vår resa till Costa Brava tillsammans2017, då när jar var företagare pådeltidoch trevade mig fram med försiktiga steg.

Kom ihåg: det finns alltid ett nytt jobb

Det är klart att jag också var livrädd att lämna min anställning. Kollegor, en plats att vara på, ett sammanhang att vara en del av. Men till slut blev längtan för stor – och det var det som fick mig att bara göra det. Minns dock än idag den märkliga känslan i att kliva in hos chefen och “säga upp sig”.

Oavsett hur stor den där längtan är tror jag dock att rädslan vinner alldeles för många gånger.

Ni vet den där känslan av att, tänk om jag lämnar det här jobbet och jag aldrig kommer kunna få ett “lika bra” jobb igen?

Men det finns alltid ett nytt jobb. Vi är bara så fruktansvärt rädda för att välja fel. Jag tycker dock det handlar om att våga chansa för att det faktiskt kan bli ännu bättre.

Se på de personer du ser upp till eller beundrar. Vad gör hon? Hur tog hon sig dit? Valde hon den trygga och bekväma vägen eller vågade hon ta risker?

Och släpp din prestige. Vad spelar det för roll om du “måste” ta ett jobb som inte är exakt vad du tänkt dig? Det är med den här inställningen som jag vågat göra allt jag gör. Det var till och med det som fick mig att “våga” flytta till Finland. Äsch jag kan väl jobba på en förskola ett tag. Nu blev det inte så. Men det är fortfarande min inställning. Behöver jag en inkomst, så finns det jobb. Alla jobb är jobb.


Läs mer: så startar du företag – steg för steg-guide!

FÖLJ:

20 svar

 1. Så fint och inspirerande inlägg. Gillar tanken på att man inte måste ha allt klart för sig direkt, utan att det kan få växa fram. Och visionboards alltså – så lätt att avfärda det som lite flummigt, men jag börjat bli alltmer övertygad om vilken positiv inverkan de har på ens tankesätt och förmåga att göra de förändringar som krävs. Bli mer medveten om vad det är man vill helt enkelt, och hur man ska nå dit.

  1. Ja jag tror jag inte jag skulle vara där jag är idag och göra det jag gör om jag inte funderat på allt detta, skrivit ner det – och drömt ;)

   Och tack!!

 2. Visionboards tror även jag starkt på. När jag för ca 10 år sedan tog körkort gjorde jag en liten version av en visionboard, enkel med bilder på mig och bilen jag skulle köra ( vi hade en gammal citroën bx på den tiden). Inför varje körlektion, varje uppkörning ( tog lite tid för mig…) mumlade jag för mig själv hur jag kör säkert o tryggt och har mitt körkort. Fungerade som otrolig motivationshöjande pådrivare för mig.

  Dessutom var målet inte enbart att ta körkort, utan att lära mig köra tryggt och säkert. Så visst har det en betydelse hur vi formulerar oss.

 3. Jag tror starkt på att få saker och ting till pappers, svart på vitt. Eller som fil i datorn. Då ser man i tid hur det går. Hur var det då, hur är det idag. Jag tror också att det är viktigt att kunna mäta och verifiera det man håller på med. Inte bara som företagare.

  Har du tänkt på att det finska ordet för företagare är yrittäjä? Som kommer från verbet yrittää = försöka. Som företagare är man därmed också en försökare vilket passar bra in på många företagare och entreprenörer.

  Om man inte alltid i början lyckas fullt ut skall man inte ge upp. Ibland står man åter på noll. Jag brukar säga att det är som att starta en gammal motorsåg. Inte ger man upp på en gång om den envisas. Man rycker och rycker i startsnöret tills man får igång eländet. Och går affärerna bra har man kanske råd att anskaffa en splitterny såg som startar vid första rycket. Då är det flyt! – Annars ett bra och peppande inlägg!

  1. Jaa jag blev så förvånad när jag förstod det finska ordet för företagare – men det är helt fantastiskt! Försökare liksom… Här har man fattat det ;) Har aldrig testat en gammal (eller ny heller för den delen) motorsåg, men gillar liknelsen!

   Tack så mycket PJ!

 4. Du är modig du! Själv vet jag inte riktigt vad jag vill; anställd eller starta eget? Fast just nu behöver jag nog mest bara ett jobb, hehe.

  Ville bara säga att din hemsida är så fin och inspirerande. Är det fortfarande din bror som hjälper dig? Använder du WordPress? Jag har länge tänkt att starta en egen hemsida och lämna Nouw men vet inte om det blir för mycket jobb med en WP-sida.

  1. Ja ett sånt beslut kan få ta tid <3

   Och tack vad glad jag blir! Det är nu ett tema jag har köpt från Pipdig. Det är egentligen det smidigaste, då kan man själv anpassa utan behov av mycket teknisk hjälp. Så mycket här har jag gjort själv. Men vissa saker hjälper Jesper med, t.ex. att få bloggen snabbare och göra bilderna mindre. Men kort och gott: köp ett bra/snyggt tema som du inte behöver anpassa så mycket, då är det inte mycket jobb som krävs :)

 5. Ja verkligen! Jag jobbar på byrå så det är väldigt blandat! Men just nu mycket bank och finans och främst content av olika slag. Vad gör du? :)

  1. Okej vad spännande! ☺️ Jag utbildar och lär ut inom SEO åt både bloggare och företag – och hjälper dem mer konkret också med analyser och input.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.