Hur börjar man blogga?

Inlägget innehåller annonslänkar

Du har bestämt dig, du vill starta en blogg. Vilken fantastiskt idé! Det är absolut inte ”försent” att starta en blogg idag – om du har en idé och en vilja så är det bara att köra. Men hur gör man egentligen – hur startar man en blogg? Först är det en del praktiskt du behöver lösa, så som var din blogg ska ligga och vad din blogg ska heta. Förhoppningsvis har du redan kommit på vad du vill blogga om och vad din ”nisch” ska vara.

Såå, hur börjar man blogga då? Det ska vi gå igenom här.

Så startar du en blogg

Det finns ett par saker du bör fundera på innan du bara sätter igång. Jag tänker att vi går igenom dem en och en lite närmare. Förhoppningsvis känner du dig lite klokare efter detta och vet vad som passar dig och dina behov bäst.

Eget webbhotell eller blogga på portal?

Först behöver du fundera på om du vill ha en egen sajt eller lägga dig på en portal. Om du vill komma igång snabbt och prova din idé innan du spenderar både tid och pengar på att bygga en egen sajt skulle jag rekommendera att lägga dig på en gratis portal (till exempel WordPress.com eller Blogg.se). Sedan, om du känner att du vill utveckla bloggen – kan det vara en god idé att gå över till eget webbhotell. Tänk på att det kostar att ha eget webbhotell och eget domännamn (min domän är jennifersandstrom.se och det betalar jag 150 sek/år för). Här kan du köpa ett domännamn.

Om du vill ha en egen sajt skulle jag rekommendera WordPress.org – det är nästan en standard och finns massvis med bra plugins. Det är en bra lösning på långsikt och du kan utveckla din sajt utefter nya behov som uppstår.

Squarespace är ett annat verktyg som gör det väldigt lätt att bygga en blogg själv, men kan vara begränsande på lång sikt och det finns inte lika mycket frihet som WordPress erbjuder.

» Läs mer här: blogga på portal eller skaffa eget webbhotell?

Vilket webbhotell ska man välja?

När man ska välja ett bra webbhotell till sin blogg ska man inte bara stirra sig blind på priset utan det gäller också att ha koll på att det är ett välfungerande webbhotell. Sämre webbhotell har kanske problem med att sajten ligger nere ofta eller att supporten är svår att komma i kontakt med. Jag använder mig själv av Oderland – men det är egentligen ett ganska dyrt alternativ för en basic blogg. Så till en början skulle jag rekommendera ett billigare alternativ.

Ett webbhotell som är förhållandevis nytt på den svenska marknaden är Simply.com. De är bland Danmarks största och har för en tid sedan lanserats i Sverige. De är enkla att installera eras priser är otroligt bra för dig som vill komma igång och inte dra på dig för höga kostnader. Alla recensioner jag läst verkar också bra – till exempel hos Trustpilot.

Läs mer: vad är ett webbhotell och vilket ska jag välja?

hur börjar man blogga

Måste man nischa sin blogg?

Börjar du blogga idag är det bra att begränsa dig. Fundera på vilka ämnen du brinner för och vill skriva om i bloggen. Gör det sedan tydligt på din blogg att det är det här det handlar om. Presentera dig själv och berätta vad bloggen handlar om och ha också kategorier som avslöjar detta, ungefär som jag har här i toppmenyn på min blogg.

Hur ofta ska man uppdatera bloggen?

En annan fundering som ofta kommer upp är – hur ofta måste jag uppdatera min blogg? Här tycker jag det är viktigast att se till sig själv och vad som är rimligt. Hur ofta har du möjlighet och lust att uppdatera? Är det hållbart på långsikt? Det viktiga är sedan att du håller dig till detta så att dina läsare vet vad de kan förvänta sig, oavsett om det är varje dag, tre gånger i veckan eller ett par gånger i månaden. Allt beror på dig, din nisch och vad ditt mål/syfte är.

Läs också: Bloggarna lever ännu – men ökar eller minskar bloggläsandet?

Tips till dig som nyss börjat blogga

Har du precis börjat blogga? Eller har du bloggat ett tag men känner att det bara varit en ”dagbok på nätet” och du skulle vilja utveckla bloggen vidare? Det här är några tips för dig!

* Bygg på din passion!

Bakom allt bloggande, instagrammande och youtubande måste det finnas en passion. Om du vill börja blogga för att det verkar som ett glamouröst liv att bara ”blogga lite” om dagarna + ett nice sätt att tjäna pengar, då skulle jag säga STOPP – tänk om. För att du ska vilja och orka fortsätta är det viktigt att du bygger ditt bloggande på just ett brinnande intresse. Det var så det började och det är vad som håller oss och bloggandet vid liv.

* Förvalta din talang!

För att spinna vidare på ovan skulle jag rekommendera dig att lägga ditt fokus på det du är bra på. Om din passion är att baka pizzor, och om du vill inspirera andra med ditt arbete, fundera då på vilket medium som passar dig bäst. Gillar du att skriva? Fota? Filma? Prata? Du kan använda en blogg, alltså en hemsida, som din bas där du publicerar allt ditt material (det är alltid det bästa att ha en egen plattform där du äger och kontrollerar allt innehåll!) – men du måste inte skriva milslånga texter om du inte gillar själva skrivandet.

* Vem är din målgrupp?

Vem vill du nå ut till? Varför? Var finns dessa? Om ditt svar är, jag vet inte. Sätt dig ner med papper och penna, ställ klockan på 60 minuter, mobilen på ljudlöst och brainstorma. Har du fortfarande inte kommit fram till något bättre svar kan det vara värt att ompröva din ursprungliga bloggidé.

* Låt det ta tid!

Det tar för det första tid att bygga upp sin blogg och sina kanaler, men för det andra tar det också tid att bygga en relation till läsarna. Det är sällan man fastnar för en blogg vid första besöket – eller hur? Och om man som läsare besöker en alldeles nystartad blogg vet man ju faktiskt inte om bloggaren kommer dyka upp med nya inlägg nästa vecka, och nästa och nästa. Därför måste du först jobba på förtroendet och skapa en liten bas av innehåll och visa att du faktiskt kommer dyka upp igen (hur ofta bestämmer du själv – men var gärna konsekvent).

Pst – ju bättre koll du har på din målgrupp och ditt ”varumärke” desto snabbare kommer du få resultat. 

hur startar man en blogg tips

* Googla!

Allt finns på Google, och finns det inte på Google så finns det garanterat i någon av Facebooks alla grupper. Har du sökt igenom både Google och Facebook men känner att du inte fått svar på dina funderingar? Då kan du vända dig till någon som verkar ha bättre koll, till exempel en kompis eller bekant, och fråga!

* Nätverka!

Att blogga är en ensamvärld (precis som att driva eget företag) – så att omge sig av bra och snälla människor är livsviktigt. Skippa ytliga och ångestframkallande mingel och satsa på att bygga relationer till människor i din bransch och bloggkollegor. Hur? Sociala medier, läsa/kommentera hos andra bloggar och till exempel Facebook-grupper (igen) är ett jättebra sätt att börja innan du tar steget vidare till fysiska möten.

Kom ihåg att det handlar om att ge och ta (eller få), så var hjälpsam, ödmjuk och inte girig!

* Engagemang – a two-way street!

Att bara mäta antalet läsare funkar inte längre. Vad alla vill ha idag är engagemang. Jag blir överlycklig när ett blogginlägg skapar en dialog istället för att förbli en monolog – när NI delar med er av ERA tankar/åsikter/idéer/berättelser. Men det förutsätter också att jag som bloggare 1. svarar på alla kommentarer – det måste du som bloggare göra, det är det minsta du kan göra, och 2. själv är en engagerad läsare: läs och kommentera hos andra – genuint, såklart!

* Sökoptimering!

Det fina med att ha en blogg är möjligheten att kunna nå ut till en publik som vill läsa det du skriver om och är intresserade av vad du har att berättar. Ett sätt för att få nya läsare att hitta till dig är via sökoptimering. Vad det handlar om är att din blogg och dina blogginlägg dyker upp i Googles sökresultat när folk söker på något relaterat till det du skriver om.

Läs mer om varför du ska jobba med sökoptimering här!

Mer om bloggande, marknadsföring & sociala medier

När du kommer igång och startar din blogg finns här mer information och tips som du kan ha nytta av:

* Marknadsför bloggen och få fler läsare
* Hur kan man tjäna pengar på att blogga?
* Gör en strategi för Instagram


Frågor och funderingar? 

Hoppas du som nu vill starta en blogg och börja blogga fick tillräckligt med tips i det här blogginlägget för att komma igång med din egna blogg.

Har du en fråga? Eller kanske ett eget tips apropå det här ämnet, hur var det till exempel för dig när du började – hade du koll på allt det här? Lämna gärna en kommentar eller skicka mig ett mejl om det är något du undrar över.


Håll utkik efter fler inlägg om bloggande framöver: följ mig på Bloglovin och gilla min Facebook-sida för att bli uppdaterad om nya inlägg!

Följ:
Jennifer Sandström
Jennifer Sandström

En personlig blogg om resor, företagande, marknadsföring, skrivande, böcker, foto och annat som rör vardagen i Helsingfors (ibland i Gällivare och Göteborg) och på resande fot.

28 Kommentarer

 1. 20 november, 2017 / 20:10

  Jag konstaterade efter er föreläsning att jag var mycket aktivare i kommentarsfältet hos andra tidigare. Just nu hinns det inte riktigt med eftersom jag inte vill sitta vid datorn så många timmar när vi också har hundvalp. Men, det har jag också tänkt ändra på och försöka bli lite aktivare igen med att kommentera hos andra. För det ger väldigt mycket.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   23 november, 2017 / 07:13

   Det är fullt förståeligt och jag tycker det är okej att låta sånt gå i perioder också. Ibland vill man helt enkelt prioritera hos andra. Men man kan försöka få in det här och där, ibland ;)

 2. 21 november, 2017 / 00:19

  För mig har nätverkande och engagemang verkligen hjälpt mig till att primärt skapa nya kontakter. Och vänner. Som i sin tur tagit mig till andra kontakter som jag aldrig träffat på om det inte vore för det första steget. Men framförallt nya vänner.

  Sedan tycker jag att nätverkande kan vara svårt och jag är själv ganska kass på att mingla runt planlöst på en fest och snacka väder.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   23 november, 2017 / 07:14

   ”Och vänner” – jag kan bara hålla med. Det är ju den bästa sortens relationsbyggande :)

  • Jennifer Sandström
   Författare
   22 november, 2017 / 19:25

   Vad kul att du gillar dem Jasmine – tack! :)

  • Jennifer Sandström
   Författare
   25 november, 2017 / 07:23

   Roligt att höra att det uppskattas – så tack själv Lindha! :)

 3. Annika Kraft
  7 juli, 2018 / 18:42

  Tack för alla goda råd och tips.
  Funderar starkt på att börja blogga efter det här.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   8 juli, 2018 / 11:35

   Oj så trevligt att höra! Tack själv! Bara att höra av dig om du skulle behöva mer hjälp, jenn@jennifersandstrom.se

   Lycka till!

 4. 31 augusti, 2018 / 20:18

  Tack för bra tips, har klickat mig vidare på en del av länkarna och ska läsa lite nu. Startade en blogg tidigare i år och det är alltid kul att lära mera.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   1 september, 2018 / 09:17

   Vad trevligt att höra Linda – tack för din kommentar! Hör av dig om det är något särskilt du funderar över :)

 5. 16 oktober, 2018 / 16:41

  Vilket fantastiskt bra och tydligt inlägg!! Ett sånt inlägg som en nystartad bloggare som jag verkligen behöver läsa. :)

  /Z

  http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda inrednings-/lantlivsblogg

  • Jennifer Sandström
   Författare
   19 oktober, 2018 / 15:09

   Superkul att höra, vad roligt att du kommenterade! Och lycka till med bloggen som du nyss börjat med! :)

 6. Johanna Kinnunen
  1 januari, 2019 / 16:09

  Tack snälla för alla fina tips och ideer jag nu bekantat mig med här på din sida.
  Jag går precis och klurar på en blogg .
  Du har bra konkreta tips..
  Tack för bra inspiration
  Mvh Johanna

  • Jennifer Sandström
   Författare
   3 januari, 2019 / 20:11

   Vad glad jag blir. Tack för att du lämnade en kommentar – och stort lycka till! :)

 7. Anette
  14 januari, 2019 / 15:22

  Hittade precis din blogg efter att googlat hur man startar en blogg!
  Har länge funderat på att starta en blogg om psykisk ohälsa, då jag lider av både borderline, depressioner och kraftiga panikångestattacker. Men har inte riktigt vetat hur jag går tillväga!
  Så tack för alla fina tips!

  • Jennifer Sandström
   Författare
   17 januari, 2019 / 05:38

   Åh, tack för att du lämnade en kommentar. Roligt att du hittat lite inspiration här och lycka till med att starta upp din blogg! :)

 8. 26 mars, 2019 / 09:14

  Tack så mycket för att dela en så användbar information. Nu kan jag börja min egen blogg!

  • Jennifer Sandström
   Författare
   29 mars, 2019 / 14:39

   Vad kul att du ska börja blogga, och att du hade hjälp av mitt blogginlägg! :) Lycka till!

 9. Cecilia
  18 juni, 2019 / 13:55

  Tack för ett fantastiskt inspirerande och informativt inlägg! Liksom någon tidigare ”kommenterare” här så googlade jag på tips för den som vill börja blogga, och så hamnade jag här. Jag kommer definitivt att fortsätta följa din blogg – och har också tack vare ditt inlägg kommit en bra bit längre i förberedelseprocessen att starta min egen blogg! Tack! :D

  P.S. Jag har inte flyttat utomlands p.g.a. Kärleken, som du har, men pendlar ca 2,5 h enkel väg till/från jobbet den halvtid jag än så länge bor där min Kärlek bor (vi jobbar på en lite mer långsiktigt hållbar lösning med gemensamt boende och ett jobb som ligger närmare geografiskt…), och denne fantastiske man råkar också vara finländare… (jag antog att din Kärlek är från Finland i och med att du flyttat till Helsingfors). :) <3

  • Jennifer Sandström
   Författare
   19 juni, 2019 / 08:55

   Hej Cecilia – så roligt att du lämnade en kommentar! Tack för alla fina ord :)) Spännande med ditt bloggprojekt! Du får gärna meddela sen när du har din blogg uppe, om du vill.

   Och hoppas verkligen du o din kärlek får komma närmare varandra snart! Så trevligt sammanträffande med en finländare också, stämmer bra att min kille är finsk ;)

 10. Josefine
  31 juli, 2019 / 21:45

  Vilket toppeninlägg! Tror nog jag ska ta steget att börja blogga igen efter att ha läst detta. Men nu mer nischat än tidigare. :)
  Tack för inspon.

  • Jennifer Sandström
   Författare
   3 augusti, 2019 / 21:39

   Tack Josefine – fint att kunna inspirera. Lycka till med dina bloggplaner! :)

 11. Felicia
  4 augusti, 2019 / 18:11

  Superbra inlägg med en så enkel guide till första stegen. Jag har blivit pushad av flera vänner att starta en blogg om DIY och mig själv Jag är dock rätt luftlandsatt i hela bloggandet och kulturen.

  Tack vare ditt inlägg känns det mycket roligare att sätta igång, och väldigt mycket mindre nervöst. Startar med din underbara blogg som den första jag faktisk följer.

  Tack igen!

  • Jennifer Sandström
   Författare
   5 augusti, 2019 / 20:08

   Hej Felicia! Vilka härliga vänner som tycker att du ska starta en blogg! Tycker det låter som en bra idé. Och tack för att du lämnade en kommentar. Så kul att höra att du hade nytta av tipsen i det här inlägget. Kör på och lycka till! :)

 12. Tessan
  19 maj, 2020 / 10:56

  Som så många andra har skrivit så är de tack vare google jag har hitta hit.
  Grymt bra upplägg på tips, dom sparas i hjärnkontoret så att man kanske kan få till nånting vettigt :) Tack så mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?