Jennifer sandström

Vi måste prata om vänskapsrelationer

Jag har en bok som heter “Q&A a day” som jag fått från min österrikiska vän Tanja. Det är en dagbok som löper under 5 år med en fråga för varje datum. Alltså svarar man på samma fråga samma datum nästa år. Jag är nu inne på tredje året och det börjar bli intressant att läsa vad jag svarat och jämföra det med vad jag svarar nu.

Frågan what makes a good friend? dök upp för ett tag sedan och fick mig att fundera lite extra. Tidigare år listade jag några egenskaper som handlade om omtanke, att kunna lyssna, förtroende, kunna skratta osv. Men svaret som kom till mig i år var något annat.

Foto: Jukka Rapo. Micka, Tanja, Jas <3

Det handlar om en känsla. För vissa är superroliga och peppande, andra kanske är bra lyssnare och inkluderande. Ingen är kanske alltihop. Nej ingen kan vara allt det där. Men bra vänner är de där som det bara känns rätt med. Självklart. Och det är en känsla. Det kan vara svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men de får dig att må bra.

“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”

Det kan vara en person du träffar för första gången men som det genast känns bra med. Antagligen handlar det om personkemi. Att vi klickar med olika.

Fast vänskap tar förstås också tid att bygga upp och det är något man bör ha tålamod med. Och det var just vänskap min dikt som jag tidigare publicerade handlade omen favorittröja är aldrig en favorittröja förrän efter minst två kalla vintrar.

“Det är komplicerat”

Det kan ibland vara lika komplicerat och svårt som vilken (kärleks)relation som helst. Att ha lämnat sin hemstad, flyttat runt och bott flera år utomlands har också varit utmanande när det kommer till vänner. Det har aldrig varit självklart vilka som ska finnas i mitt liv, utan mina vänskapskonstellationer har sett väldigt olika ut från att jag var 17-18 och fram till idag.

I takt med att vi och livet förändras är det kanske naturligt att några gamla relationer försvinner bort och nya dyker upp och tar deras plats. Men samtidigt sägs långa relationer vara viktiga för vårt välmående. Än viktigare tänker jag dock att det är med meningsfulla relationer. Just alltså någon som får dig att må bra.

Jag blev företagare för att det var min dröm och för att livet är här och nu och måste levas. Av samma anledning vill jag omge mig av människor som får det att kännas bra i hjärtat. För att jag inte har tid för något annat. Och det känns också som en del i att bli vuxen, att man inser att man faktiskt får ställa krav och vara kräsen. Jag måste inte ha ett 9-5 jobb och jag får välja relationerna i mitt liv.

Foto: Rania Rönntoft – som fångade när Amanda fick en kram fylld av kärlek

Men det gör det ändå inte enbart enkelt och kanske önskar jag att det var lika självklart att prata vänner sinsemellan som det är i parförhållanden (inser ju dock att det är upp till, ja, mig själv). Att kunna ta upp sådant som skaver, kanske kunna förlåta om det krävs. Men framför allt att våga prata om saker istället för att ty sig till första bästa andra närmsta vän och beklaga sig. Det är ju helt naturligt att det uppstår konflikter och ibland är det vad som gör en relation starkare – att gå igenom någonting tillsammans, att tjafsa, bli besviken, låta det gå ett par veckor och sen känna att nu är allt bra igen.

Och ibland, handlar det kanske bara om att våga släppa taget och gå vidare.

Hur ser du på vänskap? Gamla vs. nya vänner? Och hur viktigt är det att våga prata i en vänskapsrelation?

FÖLJ:

2 svar

  1. Jag är en person som blivit sviken flera ggr, vilket gör att jag sällan går in i nya relationer. Jag är nog en vane människa och trivs bra med de få jag har runt mig. De som funnits vid min sida i många herrans år. Jag har väldigt svårt med att ha bekanta. Dels vet jag inte hur jag sla betee mig mot dem, men också pga min fibromyalgi, jag orkar inte så mycket och mitt liv utgår mycket från hur jag mår för dagen. Däremot har jag vårdat mina relationer, mer än många andra med kronisk värk som klagar på att vänner försvinner. Man får ju bjuda till lite själv också 🙂
    Är väldigt nyfiken på boken ❤

    1. Åh. Så är det ju. Svek och jobbiga upplevelser gör det svårt att orka/våga gå in i nya relationer. Men i slutändan kan de där få ändå vara som mest värdefulla ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.