Jennifer sandström

Sommarkonferens & företagshalvåret 2021

Den ena saken leder till den andra och kanske är det så att allt jag jobbat för under alla dessa ganska slitiga år som företagare nu har lett fram till detta.

Att tidigarelägga vår inplanerade sommarkonferens skedde av en ren slump. Gällivare kallade på mitt hjärta och en sådan sak kan man flytta berg för. Så vi flyttade fram halvårskonferens till slutet på maj, istället för slutet på juni.

Något som skulle visa sig var ett genidrag.

För så här bara några veckor senare har vi inte bara mentalt och praktiskt börjat förbereda oss för hösten. Nej, vi har till och med hittat och skrivit avtal med en assistent!

Det är mycket som har gått så snabbt att jag typ vaknar innan fem om morgnarna och får nypa mig i armen.

Inte bara för den otroliga kreativa tjej vi hittat! Men också för att jobbflowet under juni månad varit ganska galet. Och för att jag hittat en optimal samarbetspartner för att kunna ta in fler SEO-uppdrag. Hösten – kom bara kom, jag är redo! Redan innan semestern hunnit dra igång.

Sommarkonferensen på landet

Åh! Våra planer hann svänga fler gånger och ett tag hade vi tänkt köra en stadskonferens bara över dagen. Men jag är glad att en möjlighet att åka ut till Kugges landställe dök upp i alla fall.

Det där fullkomligt magiska i att lämna allt, umgås ett par dygn och få tid till att tänka och prata igenom allt möjligt. Det måste finnas bevis på att det sker underverk då. Du måste också ha upplevt det någon gång?

Vi packade bilen full med goda drycker (champagne, en lyxigare variant av Pommac, Jaffas mindre söta läsk juicy och vattenmelon som skulle mixas med jordgubbar), våra årsrapporter + årsplaneringar och en fin klänning – och så åkte vi ut till Lojo på fredag morgon.

Solen sken förstås, maten var lätt att laga men smakade fantastiskt och sällskapet gick inte att klaga på.

Och det här är ju faktiskt samma plats som för förra årets sommarkonferens! En tradition! Det var då vi grundade hela idén om Let me create. Alltså! Sakerna som kommer ur våra konferenser. Är inte det magi så säg.

Det viktigaste under en helg som denna är att ha någon form av agenda. En liten plan för vad som ska ske och när.

Vår agenda var däremot inte superstrikt den här gången – det måste ju finnas utrymme för det spontana och kreativa! Vi hade till exempel inte trott att söndagen skulle gå till att skriva en jobbannons för assistent-rollen vi under lördagen insåg måste bli verklighet. Men med Kugge är det alltid snabba puckar och jag som är mer av en koala uppskattar verkligen någon som drar mig framåt.

Men för att komma igång med tankarna och idéeandet inför hösten gjorde vi ett par kreativa lekar. Eftersom det här är ett gammalt hus på landet tog vi vad som fanns och det innefattade bland annat en stund framför det enorma dockskåpet med Kugges gamla barbiedockor.

Här hittar du 25 sätt att bli mer kreativ! Vi inspirerades bl.a. av övning ett och tre.

Ett hus med glas i alla dess former och stilar, och fantastiskt porslin – jag vill tro att även det gör gott för min kreativitet.


Hur blev första halvan av företagsåret 2021?

Vi måste ju förstås gå igenom hur det här företagshalvåret blev.

Årets första tre månader har vi redan avklarat i tidigare kvartalsrapport.

I april var jag en trött företagare. Jag började säga nej till nästan allting som kom in. Och det var inte bara för att jag hade mestadels fullt upp med SEO-kursen, utan också mycket på grund av flytten till ny lägenhet som skedde i mars. Flytten kom så plötsligt, och jag hängde knappt med.

Så på instagram slängde jag ur mig att jag faktiskt inte orkar svara på fler offerter just nu. Skrämde antagligen iväg ett par intressanta prospekt, men tänkte att de kommer nog tillbaka sen.

Det lustigaste som hände var en förfrågan jag fick på mejlen. Ett projekt av större sort som jag i stunden kände ABSOLUT INTE för. Jag hade ju precis konstaterat att jag i princip var fullbokad fram till sommaren. Så jag rekommenderade ett par andra och tackade nej. Men så gick det 5–6 veckor och läget blev lugnare. Borde jag kanske göra en uppföljning och kolla om de hittat någon SEO-byrå? Jag gör det! Och det visar sig att det fortfarande är aktuellt att ta ett möte. Jag slänger ihop en säljpresentation (inte ofta jag pitchat in på den nivån) och som tur är har jag med mig min SEO-kollega i detta. Känslan är att mötet går bra. Hur det artar sig får vi se till hösten.

Faktum är dock att jag känner mig både lugn och trygg i att lämna offerter och i förhandlingar. Min inställning är i de flesta fall lite att jag inte behöver uppdraget – det skulle vara kul och så, men blir inte detta av så dyker något annat upp. Dessutom jobbar jag på mina egna projekt och är inte beroende av uppdragsgivare på det sättet.

Annars då? Jag gjorde två fotouppdrag, fick konsultera en ny företagare under två sessioner i både företagandet och marknadsföring, och gjorde mina löpande översättningar från norska till svenska.

Maj blev en relativt lugn månad – eftersom det behövdes.

Ekonomiskt då? Det ser det helt okej ut. Eller det försöker jag åtminstone intala mig själv. Men det beror ju alltid lite på hur man ser på det. Med tanke på att juli är en semestermånad så rullar det ju inte in cash då alls, och då borde jag egentligen dragit in lite mer under januari–juni. För att nå mitt önskade mål. Men samtidigt, behöver inte känna stress här. Jag behöver inte mer pengar just nu.

Jag värderar faktiskt att få göra exakt vad jag vill framför att hoppa på vilket uppdrag som helst bara för pengarnas skull. Det har jag i och för sig nästan alltid gjort som företagare. Dessutom försöker jag tänka långsiktigt i allt jag gör. Tiden jag lägger på den här bloggen skulle i mångas ögon te sig ganska märkligt, men plötsligt rankar man trea på ett inlägg om hur du gör en wordpress-hemsida – som dessutom haft 31 konverteringar hittills i år. Att jobba med affiliate känns stundtals förjävla svårt och tidskrävande, men plötsligt tickar i princip passiva inkomster in.

Så det här med affiliate fortsätter vara ett mål framåt, som jag sakta men säkert jobbar vidare med.

Och apropå det…

Uppföljning av årets mål

De här är de mål jag satte upp i början av året. Vi tar och tittar hur de har gått! Målet i kursivt och uppföljningen där efter.

 • 50 deltagare till SEO-kursen under hela året – 8 stycken är redan anmälda för höstens kurs (årets andra omgång, och fjärde omgången totalt), och det känns som en jättefin start nu innan sommaren!
 • Bloggen – publicera två inlägg i veckan, varav ett affiliate-inlägg varannan månad. Det har blivit ett–två inlägg i veckan, och affiliate typ enligt plan.
 • Bygga en ny webb i höst? (Riktigt osugen på det dock…) Det här kommer inte längre behövas! Jag designade om startsidan lite och har nu tagit hjälp av en tjej som fixar en del tekniskt (främst på grund av SEO och den uppdatering Google rullar ut just nu då det här blir livsviktigt) och eventuellt kommer slänga in lite andra saker också senare. Vi får se. Ny design känns dock inte helt lockande, det är så svårt att få det bra och att bygga för desktop är egentligen menlöst eftersom majoriteten surfar via mobil.
 • LinkedIn – uppdatera en gång i veckan. Tja, inte enligt något schema, utan gör det spontant när det känns bra och det fungerar helt okej.
 • Instagram – öka till 2800 följare. Känns inte längre som ett viktigt mål. Ligger på drygt 2500 nu, så en ökning på 2–300, men siffran i sig känns ointressant.
 • Facebook-gruppen om SEO – öka till 380 deltagare. Inte jobbat desto mer med den här gruppen, men det kommer bli aktuellt i höst!
 • Mejllistan – öka till 700. Det är nu drygt 800 på min lista, men här känner jag också att det inte är så intressant att bara öka. Däremot vill jag ägna mer tid och kärlek åt mina mejl i höst. Det är något som hamnat i skymundan.
 • Jobba kontinuerligt med Pinterest och ta hjälp för det. Japp! Check! Däremot skulle jag vilja ta hjälp av någon som kan analysera och utvärdera hur det går för mina stackars pins och var det finns utrymme för förbättringar. Tycker fortfarande hela Pinterest-världen är otroligt märklig, även om den också bygger på SEO är det inte alls lika logiskt som Googles SEO.
 • Ta fram en SEO-produkt som finns tillgänglig utöver kursen. Det blir till hösten! Har inte orkat stressa med det. Det är ju inte bråttom?
 • Kapacitet och resurser för att ta hjälp av en assistent under hela året. Jaaaaa! Det finns det! Eller alltså jag badar inte i några pengar, men tror verkligen på att det är en investering som kan betala tillbaka sig. Och jag och Kugge har tillsammans skrivit avtal med en tjej som redan börjat jobba med oss.

Planer för hösten 2021

När vi i april skulle boka in den här sommarkonferens ställde jag mig ytterst skeptisk till att behöva planera hösten. Alltså jag var trött och less och det sista jag ville var att tänka på vad sjutton jag ska pyssla med i höst. Men så kom jag ur den intensiva bubblan och plötsligt kändes PLANER FÖR HÖSTEN som en utomordentligt bra idé.

För faktum är, när vi väl checkar ut under semestern och sen dundrar in i augusti för att ta tag i jobbet. Då har vi glömt allt vad som hände under våren. Kanske har vi glömt hur stressigt det var eller vilka felprioriteringar vi gjorde. Så att redan nu innan semestern fundera på hur den där drömhösten egentligen ska se ut – det är kanske inte en helt dum idé trots allt.

Det här är vad jag skrivit ner för hösten:

 • Den här platsen, min egna värld, min baby love. Den vill jag ta hand om i höst.
 • Let me create. Äntligen får vi lansera den nya versionen av årsrapporten och årsplaneringen – det blir en hel del uppdateringar från förra året. Och de kommer släppas i oktober/november. Antagligen släpper vi ytterligare en grej utöver de två arbetsböckerna, vi får se.
 • Frilans: text och foto. Den sortens ströuppdrag som sker lite då och då. Bits and pieces om och när det finns tid.

Sen står det en lång remsa med: TA HJÄLP! TA HJÄLP! TA HJÄLP! TA HJÄLP! Och bara någon vecka senare var det verklighet. Mina spirituella vänner tittar på mig och säger och så tror du inte på universums kraft? Och jag ler.

Räknade också på höstens timmar och insåg att det är inte jättemånga timmar över till annat eller nya projekt.

Är det förresten företagandets bästa tips? Att räkna bakåt! Till exempel, hur många timmar vill/kan du jobba? Och hur mycket tid har jobbet tidigare tagit? Bara att sätta sig ner och räkna lite för att inse om man faktiskt hinner med andra saker eller om det kräver omprioriteringar. På samma sätt, vill du öka din omsättning? Antalet instagram-följare? Räkna på vad som är ditt mål och sedan vad som är en rimlig ökning till exempel per månad, och så funderar du på vilka åtgärder som krävs för att nå dit.

Skål för ett bra år hittills hörni! Och skål för sommaren! 🥂

Pommac brut tar den gamle goda pommacen till en helt ny nivå. Mindre socker, tjusig flaska. Synd att det är en limited edition.

Och ditt företagshalvår som företagare – vad tar du med dig från det?


Connecta gärna med mig här:

📸 Instagram
💭 LinkedIn
✏️ Facebook

💌 Och skriv upp dig på mejllistan!

FÖLJ:

9 svar

 1. många bra tips och jag instämmer med många:
  ta tiden och åk på konferens (workation) och fånga de där bra idéerna som bara föds där!
  höstkonferens på våren är fenomenalt bra!!! då kan man ta semester tryggt förvissad om att höstens plan redan är lagd så behöver man inte börja från noll efter sommaren (=tungt)
  räkna bakåt och planera timmarna – prioritera det som är värt mest!!

  Ser fram emot hösten och din kurs!

  1. Så fint Sara! Man blir ju lite klokare för varje företagsår som går 😌 Ha en superskön sommar så ses vi i höst ja!

 2. SÅ mycket spännande och inspirerande och intressanta grejer här. MEN som en stor pommac-älskare måste jag få veta mer om denna “lite lyxigare pommac”??????

  1. Jaaaaa! Cykla till Alko! Tror den säljs där. Kanske också i matbutik? Googla!! Tror det var bara i Finland (så förhoppningsvis på Åland) och inte i Sverige.

 3. Jag säger som Ulrika, lyx-pommacen den bara måste jag testa! Och så ska jag gräva fram min årsrapport och se vad som händer. Kanske det blir en höst-sommarkonferens för mig på ett mysigt hotell någonstans 😊

 4. Tack för dessa inlägg! De är mina favoriter för jag vet ingen som skriver så ärligt, mänskligt, ärligt och inspirerande som du. Och tack för du påminner mig om vad som är viktigt i mitt företagande!

  1. Det var så kul att höra Christin! Tusen tack för din kommentar. Hoppas du får en skön sommar! 🌻

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.