Söker du ett snabbt och enkelt recept på flammkuchen som dessutom är på svenska? Varsågod! Det är lika gott som pizza men enklare och snabbare att göra. Här är mitt favorit-recept, varsågoda!
Tarte flambée är ett annat namn för det. Har du ätit det någon gång? Första gången jag kom i kontakt med detta var när jag bodde i München. Jag har förstått att det är en vanligt förekommande rätt i Bayern, Österrike och även Holland (och har enligt Wikipedia sitt ursprung någonstans mellan Tyskland och Frankrike). Jag kommer dessutom aldrig glömma första gången jag åt flammkuchen, det var ungefär i det området, när jag och Mumin precis börjat dejta och spontant åkte iväg på en roadtrip. Vi åt det första kvällen när vi kom fram till Meersburg och alla andra restauranger var stängda.
Fortsätt ner för att läsa receptet på svenska ↓
En klassisk flammkuchen, serverad direkt på en träplanka på en vinbar i Meersburg i södra Tyskland.
Innehåll
Recept på flammkuchen
Det här receptet blir 4 stycken som räcker till ungefär 3-4 personer/potioner
Det här receptet är min killes egna recept. Han älskar egentligen all typ av italiensk matlagning och gör därför mycket pizza. Men ibland blir det istället flammkuchen, till exempel när vi inte har tid att förbereda pizzadegen (som gillar att ha flera timmar på sig).
Det som är bra med flammkuchen är att det både till smak och koncept påminner väldigt mycket om pizza, men är betydligt enklare.
Det här behöver du till degen
- 6 dl mjöl
- 1,5 dl vatten
- 1 äggula
- Lite salt
- 2-3 msk olivolja
Vilka toppings har man?
Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Men det finns en basic grund för flammkuchen som visserligen kan variera lite när man kikar på olika recept.
Det här är våra basic favorit-toppings:
- Crème fraîche – som bas, motsvarar tomatsåsen på en pizza
- Vårlök (eller purjolök) – hackas i små skivor, lök är också vanligt förekommande, välj själv enligt tycke och smak!
- Bacon – små bitar som strösslas över flammkuchen
Så här gör du:
- Rör ihop alla ingredienser till en deg men tillsätt olivoljan sist. Degen ska vara ganska stel och inte fastna i händerna. Den här mängden räcker till ungefär fyra flammkuchen, där en knappt täcker en vanlig ugnsplåt.
- Låt degen vila i kylen 30-60 minuter, helst inlindad i plastfolie.
- Kavla ut degen i fyra delar så tunt som det är möjligt och lägg på plåten.
- Toppa med föreslagna toppings ovan eller go crazy och släng på det du gillar eller har hemma. Bred inte ut för mycket crème fraîche – utan lagom är bäst så att den inte blir för vattnig.
- Grädda i 250 grader 5-10 minuter – håll koll och se efter när din flammkuchen börjar bli klar.
- Servera genast! Flammkuchen är godast att äta direkt även om det funkar att värma upp rester också dagen efter.
Mmm – flammkuchen färdiggräddad och redo att avnjutas!
Variera din flammkuchen!
Jag kan också rekommendera att prova toppa med olika ostar, till exempel mozzarella som på pizza går alltid hem. Och om det är kantarelltider som när vi gjorde denna på bilden ovan, passa då på att steka ett gäng kantareller (antingen trattkantareller eller gula) och toppa din flammkuchen med dem, det blir hur gott som helst.
Vad tycker du om flammkuchen?
Och blir du sugen på att testa laga det själv med det här receptet?
Psst! En annan klassiker från Österrike är apfelstrudel och kaiserschmarrn. Våga testa laga det också!
15 svar
Åh så gott det låter. Jag vill verkligen testa. :-)
Gör det Hanna – meddela sen om det blev lyckat! ;)
Men Gud vilket bra och roligt tips, detta måste jag absolut testa! 👏🏻🍕
Tack Amanda – det får du gärna göra, och meddela sen om det blev lika bra som recept utlovar! ;)
Oj va gott det låter! Har du tips på vegovariant istället för bacon?
Du får testa! Kanske till helgen som ju förvandlas till en fri helg för oss plötsligt… Vego-alternativ på flammkuchen, bra idé! Jag tänker att man skulle kunna ha på lite vad som helst egentligen, oliver var det första jag tänkte på – som också är lite salt liksom. Annat till exempel soltorkade tomater, jordnötter, paprika, eller svamp är ju också ett bra alternativ :) Det mesta kan nog fungera, så välj något du gillar och testa!
Alltså mums, ska genast spara ner detta, låter oerhört gott!
Kul att du blev inspirerad av receptet – hoppas det smakar vid någon framtida middag!! :)
Åt precis flammkuchen i norra Tyskland. Fantastisk, ska testa ditt recept när jag kommer. Låter hur gott som helst.
Visst är det gott! Och så enkelt att laga flammkuchen hemma också. Lycka till!
Har precis testat ditt recept och det blev hur bra som helst. Bodde i södra Tyskland för ett antal år sedan och har ätit Flammkuchen på restaurang ett flertal gånger men aldrig provat att laga själv. Kanongott !!
/Fredrik
Men vad kul Fredrik – tack för din kommentar! Så fint att du provade receptet och att din flammkuchen blev lyckad! Enkelt och gott, eller hur? :)
Vilket mjöl är bäst?
Har haft vanligt vetemjöl för att göra flammkuchen – men det fungerar nog bra med specialvetemjöl också! :)
Hej!
Vi har gjort ditt recept en lång tid nu och är jättenöjda. Tack så mycket för att du delat det. Gott nytt år!