Recept på Apfelstrudel med färdig smördeg och äpplen från Österrike

Det är inte bara jag i min familj som är förtjust i Österrike, min pappa är också det. Han var där senast i höstas och fick då med sig några kilon äpplen av sina vänner där som driver ett gasthaus, Alpenhaus Pfister i Fügen (det ligger i Zillertal där jag också var i december).

Kan ni tänka er vad fantastiskt att plocka fram helt perfekta österrikiska äpplen i mitten på januari? Det gjorde vi alltså hemma hos pappa förra helgen. De har förvarats i matkällaren som håller riktigt kall temperatur såhär på vintern och har därför inte blivit dåliga.

Så när jag var hemma passade vi på att laga en klassisk Apfelstrudel med dessa äpplen från Österrike. Det kan väl inte bli bättre, med tanke på att Apfelstrudel är just ett österrikiskt bakverk.

Vad är Apfelstrudel och hur gör man det?

Apfelstrudel, eller äppelstrudel på svenska, är alltså ett bakverk som kommer från Österrike, något som du garanterat har stött på om du har varit där då det är väldigt vanligt både i caféer och som dessert på restaurang. Apfelstrudel består av en smördeg som fylls med en äppelblandning och sedan gräddas i ugn. Du kan antingen göra egen smördeg, eller använda färdig som går att köpa i butik både som vanlig färsk som förvaras i kylen och som frusen.

Det vanligaste är sedan att servera Apfelstrudeln med vispad grädde, men kan också serveras med vaniljsås eller vaniljglass.

Det här är ett vanligt recept, men om du vill ha tips på mjölkfri Apfelstrudel hittar du det i slutet. Vi gjorde nämligen detta recept mjölkfritt när vi bakade.

recept på apfelstrudel

Recept på Apfelstrudel med färdig smördeg

Tillagningstid: 1.5-2 timmar, varav 45-50 minuter i ugn

Det här behöver du: 

  • Två paket färdig smördeg 265 g – fyllningen räcker till att göra två stycken, om du bara vill göra en kan du halvera mängden fyllningen (för hemmagjord smördeg, se recept längre ner)
  • 75 g smör (smält)
  • 2 msk florsocker

Fyllningen: 

  • 1 kg syrliga äpplen (cirka 4 stora eller 5 mindre)
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl ströbröd
  • 75 g mandlar (eller andra nötter, till exempel hasselnöt eller pekannöt)

Så här gör du:

Se bilder på de olika stegen längre ner.

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala äpplen och ta bort kärnhusen. Skiva dem tunt. Tips: använd en matberedare för att snabbt skiva äpplena och för att se till att de blir tillräckligt tunna, då blir de godare.
  3. Blanda äppelskivorna i en skål med resten av ingredienserna till fyllningen: socker, kanel, russin, ströbröd och nötterna som du hackat.
  4. Ta ut den färdiga smördegen från kylen precis när du ska sätta igång med själva Apfelstrudeln, om den får ligga framme för länge blir den lätt för mjuk. Rulla ut degen på köksbänken eller på ett bakplåtspapper, förslagsvis på det papper som följer med degen.
  5. Pensla hela ovansidan med smält smör. Bred ut fyllningen på den ena långsidan och rulla ihop en bit i taget till en rulle.
  6. Pensla rullen med smör i takt med att du rullar den, så även hela undersidan av degen täcks av smör. Stäng båda ändarna och lyft över rullen på en plåt (tips: när du gör sista rullningen, rulla över den till plåten). Pensla den övre delen av rullen med smör och grädda Apfelstrudeln i nedre delen av ugnen i  45-50 minuter.
  7. Låt äppelstrudeln svalna lite och pudra florsocker över.

Servera sen med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Så gott och extra lyxigt med äpplen när man varit på platsen var de plockats.

Mjölkfri?

Om du vill göra din äppelstrudel mjölkfri så går det bra och är väldigt enkelt. Bara ett par saker du behöver tänka på.

  • Se till att smördegen du köper är mjölkfri
  • Byt ut smöret mot flytande Milda
  • Servera med en mjölkfri vaniljsås, till exempel Oatlys havre eller Alpros soya.

Göra egen smördeg till Apfelstrudel?

Det är fullt möjligt och det finns enkla recept på smördeg. Men om du vill ha den där goda smördegen som serveras på bra konditorier är det svårare och tar längre tid.

Ifall du vill göra egen smördeg så gör du degen på:

  • 4 dl mjöl
  • 1 krm salt
  • 20 g smör (alternativ: 2 msk matolja)
  • 1,25 dl vatten
  • 1 ägg (valfritt, om du inte vill ha i ägg kan du använda lite mindre mjöl och lite mer vatten)

Blanda ihop allt med händerna tills du får en smidig deg som är lätt att jobba med. Kavla sedan ut degen på en omjölad köksbänk. Kavla tills den blir väldigt tunn, 40 x 45 cm. Gör sedan apfelstrudeln enligt receptet ovan


Läs också mitt recept på flammkuche eller kaiserschmarrn – som är två andra rätter du kan hitta i Österrike.

FÖLJ:

3 svar

    1. Jag tänkte att nu måste du bli stolt 😍 Men du kanske också har några invändningar eller tips på det här receptet och hur vi gjorde apfelstrudeln ;) Eller?

  1. Kan man göra apfelstrudeln i förväg och sedan vid servering sätta in den i ugnen.
    Mvh
    Annika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.