Vad är Kaiserschmarrn? Det är den österrikiska pannkakan som du nog är bekant med om du brukar besöka Alperna. Det är en ganska mastig måltid som faktiskt serveras både som maträtt och efterrätt. Och jag själv föredrar faktiskt att beställa in en kaiserschmarrn till efterrätt och vara några personer som delar på den. I Österrike är det nämligen vanligt att man får in just en hel panna med den nystekta pannkakan, precis som på bilden här nedan.
Tidigare i år var jag i Åre med ett helt gäng från Tyrolen och vi fick chansen att laga kaiserschmarrn. Det är inte särskilt svårt men ganska kul att laga. Därför tänkte jag dela med mig av receptet här på svenska!
Enligt Wikipedia så är annars en svensk motsvarighet krabbelurer.
Under varje skid- eller vandringsresa blir det åtminstone en kaiserschmarrn till lunch eller dessert.
Innehåll
Recept på kaiserschmarrn från Zillertal i Österrike
Det här receptet är för en servering, alltså en panna, som räcker bra åt ett par personer som måltid eller några personer som efterrätt.
Ingredienser
- 2 dl mjöl
- 3 ägg
- En nypa salt
- 1-2 msk socker beroende på hur söt man vill ha den
- 1 tsk vaniljsocker
- Lite mjölk
- En skvätt rom (om man vill)
- En näve russin (inget måste, bara om man gillar det)
- Ghee (skirat/klarifierat smör, men går att använda vanligt också)
- Florsocker för toppingen
Så här tillagar du:
Jag har sett lite varianter på hur man tillagar kaiserschmarrn i olika recept, men så här gjorde vi när jag fick laga det i Åre.
- Blanda mjölet, saltet, vaniljsockret och mjölken i en bunke och rör om.
- Dela på äggen och blanda äggulan med ovan, smeten kan sedan med fördel vila upp till 30 minuter.
- Rör äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten.
- Värm en stekpanna och sätt i smör eller ghee. När pannan är tillräckligt varm häller du i smeten och slänger i russinen. Tillaga pannkakan på låg värme med lock på tills den blir gyllene och fin på undersidan. Vänd en gång och tillaga andra sidan till samma fina färg. Tips: om det är svårt att vända på hela pannkakan går det bra att dela den i exempelvis fyra bitar och vända en bit åt gången.
- Sista steget är att dela pannkakan i bitar, det går lättast att göra med två gafflar och bara dra isär den i bitar (det behöver inte vara så vackert). Häll på sockret och lite smör eller ghee, och låt detta karamelliseras i stekpannan. Det är också vanligt att flambera kaiserschmarrn just när den är klar, om du vill ha en lite lyxigare variant.
Alternativ: flambera på slutet med romen istället för att ha den i smeten. Det här görs ofta vid bordet om man blir serverad kaiserschmarrn på restaurang.
- Toppa med florsocker och servera med tranbärssylt, äpplemos eller plommonkompott. Eller varför inte din favoritsylt?
När vi lagade det i Åre, jag längst till höger som försöker få äggvitorna att bli till ett hårt skum.
Vi fick hjälp av en riktig kock och han fick ta hand om att flambera kaiserschmarrn på slutet. Här får man se upp för lågorna!
Det receptet på kaiserschmarrn vi fick av Zillertal, men jag märkte att det inte stämde helt överens med hur vi faktiskt lagade den. Så utgick från hur vi faktiskt gjorde istället.
Visste du att det också finns en liknande typ av pannkaka som kallas krabbelurer? Den tillagas med bakpulver för att få till det fluffiga, medan man i recept på kaiserschmarrn istället använder äggskummet på äggvitor för att få fram samma konsistens.
Har du ätit det och gillar du det?
Eller föredrar du kanske någon annan typiskt österrikisk rätt, till exempel apfelstrudel?