Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Största utmaningen i företaget

Det här året är det första året som jag kommer ha bra koll på både på min och företagets ekonomi. Tidigare har jag gått mest på känsla och sett till att hålla utgifterna nere och med andan i halsen väntat på vad skatten för året blir och hur mycket moms jag egentligen måste betala in i efterhand. Som tur är så är jag bra på att hålla i pengarna. Skulle annars råda alla som startar företag att betala in moms regelbundet (t.ex. kvartalsvis eller månadsvis) och även förskottsskatt. Sitter just nu och väntar på vad min skatt för 2018 egentligen kommer bli… :)

Även om det gått bra så ser jag enormt mycket fram emot att ha bättre koll och veta exakt vilka pengar jag har att röra mig med. Det som dessutom är skönt är att detta år ser ut att bli betydligt bättre ekonomiskt.

Men utmaningen just nu är faktiskt sommaren. Jag har fakturerat bra hittills (hurra!) men är rädd för att sommaren ska slå till med tre superlugna månader och att det ska göra mig stressad. Just nu har jag en större löpande kund men även där är merparten av arbetet koncentrerat under jan-april och sep-dec.

Min senaste visionboard.

Vad jag gör för att förebygga detta är dock att fokusera 1.5 timmar på sälj per vecka nu fram till semestern i juni. Och jag vet också att dagens businessvärld inte stannar till från juni till augusti. Juli må vara en ganska lugn månad, men de andra borde vara okej.

Dessutom kanske det finns några bloggare där ute som önskar få lite hjälp med att sökoptimera sina bloggar nu i sommar? Gör ett par såna uppdrag just nu och tycker det är superkul. Annars kommer jag försöka lägga sånt jobb som ger intäkter mer indirekt eller på lång sikt. Den typen av jobb är svårare att prioritera under de hektiska månaderna men passar utmärkt för lugnare sommarmånader.

Du som också frilansar eller drivet eget, hur känner du inför sommaren i år?

FÖLJ:

11 svar

 1. Ja alltså sommaren är nog en sån torrperiod. Klarar mig helt okej utan panik till början av september men sen om det inte börjar hända nåt känns det o l i d l i g t. I år har jag ju fått en extremt bra start på året så känner för första gången ett lugn inför sommaren och tänker i stället satsa juni, juli, augusti på mina två bokprojekt. Ser faktiskt fram emot en lite lugnare period nu efter mer hektiska tider.

  Men alla tidigare år har jag påmint mig om att jag hittills alltid klarat mig, så varför skulle det plötsligt vända? Du får också hela tiden fler kunder och att göra SEO-jobb med bloggare låter jättebra. Och jättesmart med fokuserat säljtänk nu. Låter också bra att du kommer att ha bättre koll på moms och skatter framöver, jag skulle bli helt nipprig av att inte veta sånt, hehe.

  1. Du har haft en riktigt bra start på året och så skönt att kunna fokusera på skrivandet helt under sommaren ☺️
   Vi får försöka peppa varandra att jobba om det är alldeles för fint väder 😉😘

 2. Här har du en potentiell kund som behöver få ordning på det här med sökoptimering till bloggen. 🙋‍♀️ Tror dock inte att det är något som jag kan prioritera just nu, men kanske framöver. Jag har grejat med det en del själv också, men blir ju helt matt för det är så mycket att lära sig och det tar sån tid 😅

  1. Men härligt att du är intresserad! Och jaa man får verkligen ta det stegvis, och lära sig lite i taget. Fortsätt kämpa på och du är välkommen om du behöver hjälp framöver! ☺️

 3. Jag som bara har eget företag på sidan, har alltid mest kunder under sommaren konstigt nog? Speciellt fransförlängningar ÄLSKAR folk på sommaren. När man är brun, fräsch och vill vara lite piffig typ. Däremot är oftast tv-inspelningar på paus under sommarmånaderna (om jag vill ha sminkuppdrag) så då måste jag alltid försöka kämpa lite extra för att få extrajobb som make up artist. Tycker inte om bröllopssmink hehe, annars skulle ju det ha varit en toppengrej!
  Tror du att t.ex bruncher/frukost med dig föreläsare kunde fungera på sommaren ? Ja? Nej?

  1. Jaa kan förstå att fransförlängning funkar bra på sommaren. Perfekt att hitta en produkt som funkar för säsongen ☺️ Och jaa synd där att du inte gör bröllopssmink..

   Ja en bra idé – kan nog funka faktiskt. Ska funder på det, tack!

 4. Ska bli första sommaren som egenföretagare för mig så blir helt klart spännande!! Tror dock som du att Juni och Augusti kommer vara helt okej så då gäller det ju bara att man helt säkert klarar sig i juli och att man även är förberedd på att juni och augusti kan vara tuffare. Ska bli intressant att se! Och du, jag hade så gärna kommit på SEO föreläsning! Kanske är fler som är intresserade av det? 😍

  1. Jag får fundera på det… 😉

   Och vi måste också peppa varandra att jobba i sommar! Men ser fram emot det <3

 5. Hej, du är så jättebra på det du gör och tydlig, rekommenderar varmt att du funderar på att skapa en onlinekurs kring sökordsoptimering. Den skulle dessutom kunna bli fler kurser och vara till stöd de månader du har färre kunder. På finska finns det massor av duktiga företagare som både lär ut det här och jobbar med det.
  På den anglosaxiska marknaden svämmar det närmast över.
  Har jobbat med nätkurser sedan 1999 på universitetsnivå, men snöat in mig på den här onlinevärlden sedan 2011 men aldrig riktigt själv kommit igång med att skapa egna kurser, kanske för att jag inte har något tydligt fokus på vad jag skulle kunna erbjuda och som människor skulle vara intresserade av att köpa. Och för att jag delvis gör det i jobbet redan.
  Men jag är ganska bra på att se potentialen hos andra 😆 Och det ser jag hos dig. Mycket potential alltså.

  Är det här något du kunde brainstorma kring på FridayLab? Tycker förstås det är kul att göra sånt här själv, men du har redan ett sammanhang som du kanske kunde utnyttja.
  Gör inte som jag som bara drömmer och tänker och hummar och funderar… och sedan går tiden.

  Jag är hundris på att det finns folk som skulle vara intresserade av att gå en kurs med dig!

  1. Carina – du är ju fantastisk och superpeppig! Så kul att du jobbat med det sen 1999. Och måste ha utvecklats så mycket sedan dess, spännande att följa det.

   Jag har nog funderat på det till och från i säkert två år. Så ja, idén finns där men man behöver ibland en push eller två 😉 Så det tackar jag för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.