Recept på flammkuchen – som pizza fast snabbare & enklare

Ett snabbt och enkelt recept på flammkuchen – lika gott som pizza. 


Flammkuchen. Eller tarte flambée som är ett annat namn för det. Har du ätit det någon gång? Första gången jag kom i kontakt med detta var när jag bodde i München. Jag har förstått att det är en vanligt förekommande rätt i Bayern, Österrike och även Holland (och har enligt Wikipedia sitt ursprung någonstans mellan Tyskland och Frankrike). Jag kommer dessutom aldrig glömma första gången jag åt flammkuchen, det var ungefär i det området, när jag och Mumin precis börjat dejta och spontant åkte iväg på en roadtrip. Vi åt flammkuchen första kvällen när vi kom fram till Meersburg och alla andra restauranger var stängda.

flammkuchen recept

En klassisk flammkuchen, serverad direkt på en träplanka på en vinbar i Meersburg i södra Tyskland. 

Recept på flammkuchen

3-4 personer/potioner

Det här flammkuchen-receptet är min killes egna recept. Han älskar egentligen all typ av italiensk matlagning och gör därför mycket pizza. Men ibland blir det istället flammkuchen, till exempel när vi inte har tid att förbereda pizzadegen (som gillar att ha flera timmar på sig).

Det som är bra med flammkuchen är att det både till smak och koncept påminner väldigt mycket om pizza, men är betydligt enklare.

Det här behöver du till flammkuchen-degen

* 6 dl mjöl
* 1,5 dl vatten
* 1 äggula
* Lite salt
* 2-3 msk olivolja


Vilka toppings har man på flammkuchen?

Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Men det finns en basic grund för flammkuchen som visserligen kan variera lite när man kikar på olika flammkuchen-recept.

Det här är våra basic favorit-toppings:

  • Crème fraîche – som bas, motsvarar tomatsåsen på en pizza
  • Vårlök (eller purjolök) – hackas i små skivor, lök är också vanligt förekommande, välj själv enligt tycke och smak!
  • Bacon – små bitar som strösslas över flammkuchen

Flammkuchen – så här gör du:

* Rör ihop alla ingredienser till en deg men tillsätt olivoljan sist. Degen ska vara ganska stel och inte fastna i händerna. Den här mängden räcker till ungefär fyra flammkuchen, där en knappt täcker en vanlig ugnsplåt.

* Låt degen vila i kylen 30-60 minuter.

* Kavla ut varje fjärdedel av degen supertunt och lägg på plåten.

* Toppa med föreslagna toppings ovan eller go crazy och släng på det du gillar eller har hemma. Bred inte ut för mycket crème fraîche – utan lagom är bäst så att den inte blir för vattnig.

* Grädda i 250 grader 5-10 minuter – håll koll och se efter när din flammkuchen börjar bli klar.


recept flammkuchen

Variera din flammkuchen!

Jag kan också rekommendera att prova toppa med olika ostar, till exempel mozzarella som på pizza går alltid hem. Och om det är kantarelltider som när vi gjorde denna på bilden ovan, passa då på att steka ett gäng kantareller (antingen trattkantareller eller gula) och toppa din flammkuchen med dem, det blir hur gott som helst.


Vad tycker du om flammkuchen?

Och blir du sugen på att testa laga det själv med det här receptet?En blogg om resor, att bo utomlands, företagande, bloggande och vardagen - alltid ärligt, med glimten i ögat. Svensk som pga. kärleken idag bor i Helsingfors.


10 kommentarer
    1. Tack Amanda – det får du gärna göra, och meddela sen om det blev lika bra som recept utlovar! ;)

    1. Du får testa! Kanske till helgen som ju förvandlas till en fri helg för oss plötsligt… Vego-alternativ på flammkuchen, bra idé! Jag tänker att man skulle kunna ha på lite vad som helst egentligen, oliver var det första jag tänkte på – som också är lite salt liksom. Annat till exempel soltorkade tomater, jordnötter, paprika, eller svamp är ju också ett bra alternativ :) Det mesta kan nog fungera, så välj något du gillar och testa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.