Vad gör man egentligen på en skrivarkurs? Och skrivövningar, vad ska de vara bra för? Den bästa övningen är väl bara att skriva? Och jag övar ju typ varje dag när jag skriver blogginlägg? Påminner det inte lite väl mycket om högstadiet att sätta sig på en skrivarkurs? Ja, det kan nog finnas många olika tankar, åsikter och även fördomar om skrivarkurser och olika skrivövningar. Därför tänkte jag berätta lite vad min erfarenhet är av dessa! I slutet delar jag med mig av 3 bra skrivövningar som vi fick göra.
Därför är en skrivarkurs en fantastisk idé
Förra helgen var jag på en skrivhelg som innefattade en 2-dagars skrivarkurs från lördag till söndag med övernattning på ett trevligt hotell. Det var egentligen den andra skrivarkursen jag gått och baserar alltså mina uttalanden på dessa två upplevelser.
En skrivarkurs är en fantastisk idé om du känner att du vill utveckla ditt skrivande, har stora skrivdrömmar eller just nu jobbar med ett skrivprojekt som du känner att du vill komma vidare med eller behöver inspiration till. För det är just det skrivarkurser handlar om, att utvecklas, upptäcka och utforska sitt egna språk, och att inspireras.
Så går en skrivarkurs till
De kurser jag gått har handlat om skrivandet i sig självt och inte egentligen om det format du önskar skriva. Vi har alltså inte pratat om hur man bygger upp en roman eller bäst skriver en novell eller vad man ska tänka på för att skriva en perfekt dikt. Vi har dock touchat lite på de olika områdena.
Under den senaste kursen var vi 8 deltagare och upplägget gick ut på att vi fick olika skrivövningar som varade allt ifrån 3 minuter till 30 minuter. När alla skrivit klart sin text fick vi sedan läsa upp dem för varandra och vår lärare, som var författaren Hannele Mikaela Taivassalo (jag är jättenyfiken på hennes bok In transit!), var otroligt skicklig på att genast ge respons och hitta något intressant hos alla. Dessutom får man också fritt kommentera varandras texter om man önskar, kanske främst och helst det man gillade.
Läsa upp sin text
Att läsa upp sin text inför andra är något jag tycker är jättebra att få chans att göra. Du kan såklart välja att inte läsa upp det du just skrivit, det hände även i vår grupp – men majoriteten av gångerna läste alla upp. Dessutom brukar man påpeka att tystnadsplikt/sekretess råder för att inte eventuell känslig information (eller fantastiska bokidéer?) ska spridas utanför gruppen.
När du läser upp texten är det som om du tillslut tvingas separera dig själv från den och kan se mer objektivt på det du just skrivit. Jag tror också att ju mer du vänjer dig vid detta desto bättre blir du på att se på texten som ett verktyg. Det är ett tips jag har fått när man spelar in en podcast, att det i början kan vara jobbigt att höra sig själv – men sen vänjer man sig och rösten blir bara en röst som man kan jobba med.
Gå utanför sin comfort zone
Vad behöver vi göra för att utvecklas? Jo, lämna den trygga bubblan. När du (eller ja, jag i det här fallet) ombeds skriva om lik, lyssna på en (i mina öron) obehaglig text av Knausgård eller få fram en jävla dikt – då är det steg efter steg utan för bekvämlighetszonen. Och det är bra!
Skrivarkurser med olika skrivövningar är ett jättebra sätt för att utforska sitt skrivande från olika vinklar och i annorlunda former. Jag har skrivit blogginlägg nästan dagligen i typ 11 år – men vad händer med mitt språk när jag försöker skriva poesi? Eller försöka mig på en deckarstory? Eller till exempel skriva en dialog, som ju inte hör till den typen av text jag är van att skriva men som jag gärna vill lära mig!
3 bra skrivövningar
Det finns massor av olika skrivövningar och för dig som vill ha tips på skrivövningar tänkte jag dela med oss av några av de vi fick göra. Här kommer alltså 3 tips på skrivövningar:
1. Välj ett sinne
- Välj ett sinne som inte är synen (alltså: smak, hörsel, känsel eller lukt) och utveckla/lägg fokus på det i texten. 7 minuter.
Jag valde hörsel och skrev såhär:
* * *
Det kändes konstigt när hon tänkte på var hon befunnit sig bara två månader tidigare. När hon kört upp med en skoter på fjällets högsta topp, stängt av motorn och bara låtit öronen fyllas av tysnaden. Som inte fanns på någon annan plats på samma sätt som där. Visst var det kanske charmen med det här landet, det var ju exakt det här hon hade lärt sig att älska. Känslorna som tog uttryck i livliga diskussioner, bilarnas tutande och barnens lekfulla skrik som nådde ända upp till 16:e våningen.
Och en bild på höstliga rönnbär i solnedgång. Det är ganska häftigt vad som händer med en text när man lägger extra fokus på ett av sinnena.
2. Skriv om smärta
Det här är en övning i tre delar som bygger på att du hämtar känslor från faktiska upplevelser och sedan använder dig av dessa för att skapa trovärdighet och göra texten mer levande.
- När har du upplevt fysisk smärta, något som gjort riktigt ont? Hämta ett minne och skriv om det och hur det kändes. 5 minuter.
- Skriv nu om en annan sorts smärta som du har upplevt, något som varit svårt och gjort ont mentalt eller själsligt. 5 minuter.
- Som sista del i övningen, gör nu fiktion av de två texter du just skrivit. Förnimmelsen av den fysiska smärtan kan ofta användas för att beskriva något som gör ont mentalt – för att lyckas förklara det onda som kan tyckas svårt att beskriva. Utgå från följande: ett sällskap på två personer är på resa, något händer och det ska finnas en smärtpunkt! 10 minuter.
Att skriva om smärta utan att använda beskrivande ord om just smärta är svårt. Hur och vad skriver man istället för “det gjorde ont”? Jag skrev såklart om kärlek och klurade på hur man beskriver ett hjärta som krossas utan just de klyschiga och utslitna orden.
3. Spänning mellan två + dialog
Det här är en skrivövning i två steg som handlar om att fokusera på de minsta detaljerna, samt att öva på dialogskrivande.
- Gå ner till det mest grundläggande, the basics. Känn på din egna hand och dra fingrarna över armen. Känn efter och försök sätta ord på det. Hitta de allra minsta detaljerna och beskriv det. Här kan man nämligen hämta ganska mycket. 3 minuter.
- Två människor möter varandra och en spänning uppstår (= de kommer att hamna i säng med varandra senare samma natt). Det ska finnas en hand som rör en arm och lite dialog mellan personerna. 10 minuter.
Jag har inte övat mycket på att skriva dialog i mitt skrivande, och tyckte kanske därför extra mycket om den här övningen. Såhär skrev jag, helt oredigerat:
* * *
Hon var precis påväg ut genom dörren med sin takeaway-kaffe när hon drogs tillbaka. En ung mans hand hade gripit tag om hennes augustibruna arm och han log ursäktande.
– Du ser så bekant ut.
Hon rynkade på näsan, var det här ännu en av alla tomma raggningsrepliker?
– Det får jag höra ganska ofta, sa hon med ett svagt leende i mungiporna och den där glimten i ögonen som hon visste brukade gå hem. Han var avslappnat klädd i jeans och hade en kropp som antagligen skulle klä i allt, och också ingenting. Det fick räcka som anledning till att inte avvisa honom blint.
– Men vi måste ha träffats tidigare? Vad gör du ikväll? Han hade uppfattat att hon inte var något lätt byte och handlade snabbt.
– Det är fredag, förmodligen på en aw någonstans. Vi kanske ses där. Hon lät dörren gå igen bakom sig och slängde snabbt en blick genom fönstret och kunde se hans ögon gnistra.
Det fanns också en del 3 i den här övningen, om du känner dig manad: nu är det natt och nu har dom hamnat i säng med varandra. Skriv med 3 meningar vad som händer och känns. Hehe, en ganska intressant skrivövning och spännande att höra vad alla lyckats skriva ned i tre små meningar!
Att vara på en så vacker och stämningsfull plats som Gustavelund i Tusby kändes helt klart som en fördel för skrivarkursen. Jag passade förstås på att hänga lite med kameran också mellan allt skrivande. Alla bilder förutom första är tagna under skrivhelgen där.
Fler texter och om skrivande
Kärlek är förresten det jag skriver om helst. Och här finns fler texter/saker jag skrivit där temat ofta är just det, kärlek: Texter och kärlek.
Vill du följa någon som just givit ut sin debutroman och som delar med sig om skrivarresan så kan jag rekommendera Kugges blogg: här skriver hon mer om sitt skrivande.
Var hämtar du inspiration för ditt skrivande?
12 svar
Kul med skrivarkurs! jag har alltid gillat att skriva från att jag var barn och har gjort mängder av böcker och noveller i mina dagar. På gymnasiet gick jag två väldigt intressanta kurser inom eget val, Kreativt skrivande och Svenska internationella ordförrådet.
Men åh att du hade möjlighet att välja sånna spännande kurser på gymnasiet, fantastisk ju! Jag gillade också att skriva redan som barn. Älskade att hitta på historier också… :)
Gud vad det är roligt med skrivövningar och hur de öppnar upp något helt annat! Jag har gått på en skrivarkurs, som jag verkligen tyckte var bra. En av mina favoritövningar var att vi mellan dag 1 och 2 fick i hemläxa att tjuvlyssna på samtal i vår omgivning. Typ på bussen, på ett café eller på gatan.
Dagen efter fick vi välja en mening och skriva en historia utifrån den meningen. Alltså det var så jäkla häftigt vad det blev av lösryckta meningar på stan. Och hur mycket som finns att lyssna på när en bara ställer in sig på det.
Åh vilken härlig skrivövning, efter en sån övning går man ju runt och lyssnar på alla och börjar bygga små berättelser på de meningarna man hör ;) Är också fascinerad av man hur med enkla knep kan få en början på något spännande och helt plötsligt få massor av inspiration.
Så bra sammanfattning av helgen. Och tack att du lyfter fram min blogg! <3
Tack :*
Skrivkurs är bra! Jag läste en gång en termin på heltid på Södertörns högskola. Kul!
Nice att gå en hel termin och på heltid. Det skulle jag också vilja göra någon gång! :) Jobbade du med något särskilt skrivprojekt då?
Jag har själv tänkt söka en skrivkurs till våren! Nu påminde du mig om att jag måste börja kolla upp det. Ute i sista stund som vanligt ;)
Åh ja SÖK, vad roligt!! Jag har också funderat på det, men jag kommer fortfarande ha min fotokurs då så borde kanske hold my horses lite… :) Är det någon skrivarkurs på distans du tänkt söka?
Jättebra inlägg! Har varit sugen på att gå en skrivarkurs länge men har inte riktigt vetat hur det fungerar eller om det är värt det. Nu är jag ännu mer sugen 😊
Men vad kul att höra att du blev inspirerad – nu får du leta upp någon! :)