Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Företagsåret 2021 i pengar & timmar

Jaha, så har ännu ett år passerat. En summering av företagsåret har jag redan gjort, men den handlade mer om känslan – vad som gick bättre än väntat, och sämre.

Nu tänker jag istället fokusera på siffrorna, i form av pengar och timmar.

Så vad landade min omsättning på för 2021? Hur mycket utgifter hade jag? Och vad blev vinsten? Samt hur har jag fördelat min arbetstid under året?

Det här med ekonomi och pengar är ett ämne som alltid väcker mycket uppmärksamhet. Så fort jag nämner en siffra som handlar om pengar, spetsas varenda öra.

Kanske för att de flesta inte pratar öppet om det. Och kanske med all rätt. Vad vi tjänar är en siffra som folk dömer oss enligt.

När jag berättar vad min vinst blev 2021 kommer någon garanterat tänka “hur kan man leva på så lite pengar?!” eller “jaha, hon har en man (eller kanske rika föräldrar?! Ett arv???) som försörjer henne”.

Andra antar antagligen att jag inte är särskilt eftertraktad som företagare eller måste vara väldigt billig.

Men herregud. Jag är inte intresserad av att måla upp en bild av att jag drar in mer pengar än jag gör. Jag är inte heller skyldig att försvara mina siffror, varken en låg vinst eller ett högt pris.

Det är dock möjligen det enda som får mig att INTE vilja berätta vad jag tjänar. Folks omedelbara antagande. Och jag skulle egentligen önska att jag slapp säga följande, men kommer nu göra det ändå:

 • Min sambo försörjer mig inte.
 • Jag har en trygg ekonomisk bakgrund, jag har ett skyddsnät, en egen buffert i form av aktier och fonder (så fort jag fick min första lön började jag bygga ett sparkapital), men ingen annan betalar mitt liv idag.
 • Jag har uppenbarligen inte ett särskilt dyrt liv (inga barn, en billig bil, lägger inte mycket pengar på utseende, dricker sällan alkohol, och just nu reser jag knappt).

Dessutom ser jag på mina första år som företagare som år av investering (startade på heltid 2017).

Så, då har vi det sagt.

Min omsättning 2021 – en ökning med 29 %

Min omsättning landar för hela året på 49 000 euro.

En ökning på 29 % från året innan. Vilket betyder att jag var SÅ NÄRA att nå mitt mål som var 50 000 euro. Så det är väl värt att fira?

Ja absolut, jag är väldigt nöjd. Och stolt över mig själv.

Uppdelat på de olika sakerna jag gör, består kategorierna (se bild ovan) ungefär av detta:

 • Frilansuppdrag (bl.a. översättningar) 35 %
 • SEO-kurs (2 omgångar) 33 %
 • SEO (analyser, texter och privata konsultationer) 17 %
 • Blogg (främst affiliate) 11 %
 • Foto (porträttfoton och till hemsida) 4 %

Den här blandningen är exakt så som jag gillar mitt jobb.

Men vi måste lägga till utgifterna i ekvationen för att få hela den ekonomiska bilden.

Mina utgifter 2021 – en ökning med 88 %

Så samtidigt som min omsättning “bara” ökade med 29 % ökade mina kostnader ökade med 88 (!) % under året jämfört med året innan. De landar på 20 000 euro.

Som du förstår har de tidigare varit väldigt låga. Och om de hade varit fortsatt låga hade min omsättning varit helt okej. Men med utgifterna i åtanke är den kanske inte jätteimponerande (om det nu spelar någon roll).

2021 var ju året jag satsade på att ta hjälp av en assistent, investerade i en svindyr kamera och uppdaterade min hemsida med ny design…

Resultatet är en ganska låg vinst: 29 000 euro.

Men det är okej. Och det är väl framför allt ok eftersom jag lyckats leva på det? Trots både lägenhetsköp och väldigt många designlampor.

Eftersom jag har enskild firma är vinsten också min inkomst. Jag tror ca. 4 000 euro går till skatt, men det är lite oklart ännu. Skatten beror på inkomsten och om jag förstått det rätt har Finland en förhållandevis låg kommunalskatt jämfört med Sverige.


Min arbetstid 2021 – så fördelar jag mina timmar

När jag la upp förra årets omsättning fick jag ett meddelande på LinkedIn:

“Jag måste ge dig ett värdefullt tips jag fick för att öka intäkterna och få en förståelse för hur min tid disponeras – tidrapportera.”

Oh men alltså, OM jag tidrapporterar? Gör ju det minutiöst sedan 2018 och det är något jag gärna predikar om, haha.

Läs inlägget om hur du börjar tracka din arbetstid här.

Så jag svarade med den här tjusiga grafen.

Jag ÄLSKAR att kunna analysera siffror på detta vis. Tidrapporteringen blir inte alltid exakt, det är ju omöjligt att tracka allt man gör. Men det blir på ett ungefär. Och om man trackar på typ samma sätt hela tiden, får man data som är jämförbar.

Så här ser mina arbetstimmar ut i grafer över årets månader. 143 timmar i januari, till 95 timmar i april (om man inte tittar på juli som var mestadels semester).

2021 trackade jag 1 287 timmar, som är fördelade så här:

 1. Allt jag gör inom SEO (kurs, analyser, kunduppdrag & texter) – 18 %
 2. Let me create (främst Mitt Företagsår) – 17 %
 3. Egen marknadsföring (typ sociala medier, nyhetsbrev) – 17 %
 4. Blogg (den här plattformen) – 16 %
 5. Admin + övrigt (mejl, bokföring osv.) – 15 %
 6. Frilans (översättningar, texter) – 15 %
 7. Foto – 2 %

Det intressanta är att “frilans” står för 35 % av mina inkomster, och SEO för 50 % av inkomsterna.

Let me create drar inte ännu in desto mer pengar (vi går typ runt med våra kostnader) men det har varit ett passionsprojekt.

Och den “egna marknadsföringen” har varit en investering. Planen i år är att inte lägga lika mycket tid på det, det ska inte behövas.

Vet du vad du lägger din tid på – och om det är värt det?


Här är samma sammanställning för året innan: Så mycket tjänade och jobbade jag 2020.

Mer om företagande och ekonomi:

16 tips för att ta betalt och förhandla som frilansare
‣ 10 tips för din bokföring
‣ Börja månadsspara i fonder – så här gjorde jag
‣ Hur kan man tjäna pengar på att blogga?

FÖLJ:

3 svar

 1. Om du räknar med din halva av LMC så HAR du ju nått din omsättning på 50 000 euro, men då får du också lite mer utgifter haha! 😆

 2. Jag älskar att sammanfatta och utvärdera små som stora projekt – och tycker det är lika intressant att läsa andras sammanfattningar och utvärderingar! Spännande insikter och kul att du delar med dig!

 3. Wow heja dig som nästan nådde sitt mål!

  Och vad ledsen magkänsla ändå att du måste försvara dig. Och sedan om man räknar snabbt så borde lönen bli på typ 2400 euro i månaden? Det är ju inte en dålig lön. Det ger ju dig en annan frihet och helt andra arbetsuppgifter – men kanske samma lön som någon med ett ”Svenssonjobb”. Tycker du ska vara stolt! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.