Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Blogga på portal eller skaffa eget webbhotell?

blogga på portal eller eget webbhotell

När du bestämt dig för att börja blogga kommer den första frågan vara: okej, var någonstans ska jag blogga? Ska jag välja en gratis bloggportal eller sätta upp en egen domän med webbhotell? Det finns för- och nackdelar med båda alternativen som jag tänkte att vi skulle kika på i det här inlägget.

Kom igång snabbt: börja med en bloggportal

Innan du vet om bloggandet är din grej och innan du hunnit testa din idé skulle jag rekommendera att börja blogga på en portal som är gratis. Då behöver du inte lägga tid, energi och pengar på att bygga en egen blogg som dessutom börjar kosta pengar från dag 1 och har löpande utgifter.

Genom att välja en bloggportal kan du istället koncentrera dig på det väsentliga: att komma igång med bloggandet, skapa bra innehåll och få dina första läsare. Det är det som bloggande handlar om, inte hur din blogg ser ut eller var den är placerad. Jag skulle säga att ha en egen domän med eget webbhotell kan bli relevant när man vet att man gillar bloggandet och vill ta det till nästa nivå.

Undantag när du bör skaffa egen domän + eget webbhotell från början

Om du känner att du vill börja seriöst redan från första inlägget. Om du har en långsiktig tanke med ditt bloggande redan från start. Om du driver bloggen som ett del i ditt företagande men kanske inte direkt kopplat till företaget (eftersom den då skulle kunna ligga under företagets sajt). Och om du är beredd att lägga pengar på bloggen. Då kan det vara en bra idé att fundera på att bygga en egen blogg med webbhotell och egen domän redan i början.

Läs mer här: vilket webbhotell ska jag välja?

Vilken bloggportal ska du välja?

Kika runt på de bloggportaler som finns och kolla hur bloggarna som finns där ser ut. Är det någon som faller dig i smaken? Kan man anpassa designen eller ser alla bloggar likadana ut? Verkar det vara en portal som har ett bra och aktivt nätverk som till exempel lyfter bloggarna och pushar varandra?

vilken bloggportal ska jag välja

Det viktigaste att tänka på när du väljer bloggportal

Egentligen spelar det inte så stor roll vilken portal du väljer, men det absolut viktigaste att kolla upp är möjligheterna att exportera bloggen med alla inlägg och bilder. Om du har en tanke om att någon dag kunna blogga på en egen sajt – eller tänk om någon av de stora spelarna plötsligt vill ha dig som bloggare (typ Metro, Elle eller någon annan tidning) – då är det fördelaktigt att du kan ta med dig bloggen och de inlägg du redan skrivit.

Även om du inte tror att du kommer vilja blogga på en egen sajt i framtiden så kan du aldrig veta med all säkerhet. Kanske vill du en dag flytta bloggen – eller kanske stänger portalen ner och du tvingas flytta men vill inte förlora alla tidigare inlägg? Så se till att det här är något som erbjuds! Det är aldrig kul att sitta och gå igenom hundratals inlägg manuellt i efterhand.

Här berättar bloggaren Corinne om de problem som uppstod är hon flyttade sin blogg från Nouw. Nouw är alltså, som du förstår, en bloggportal jag skulle avråda dig från att börja blogga på. Många av portalerna kan faktiskt vara lite besvärliga att flytta sin blogg från. Så jag skulle egentligen rekommendera WordPress.com (om gratisversionen är för basic har de några betalalternativ också), därifrån är det enkelt att antingen flytta över till eget webbhotell med WordPress.org eller till exempel Squarespace.

Läs mer: WordPress.com VS. WordPress.org – vad ska jag välja?

Bra saker med en gratis bloggportal:

 • Någon sköter allt det tekniska, du kan bara registrera dig och snabbt komma igång.
 • På portaler som blogg.se, Devote, Nouw etc. har du chans att få support av det community som portalerna byggt upp. Kanske lyfter de dina inlägg på startsidan och du får chans att nå ut till de andra bloggarna som också bloggar där och kan på så sätt få fler läsare att hitta till din blogg. Andra fördelar med ett community kan vara att det anordnas fysiska träffar eller på annat sätt bidrar till ett bra utbyte bloggarna emellan.

Mindre bra saker med en gratis bloggportal:

 • Ofta finns reklambanners som du inte själv kan styra över (och som inte sällan dyker upp mitt i inläggen).
 • Bloggportalen har full kontroll och kan plötsligt bestämma sig för att göra stor förändringar eller till exempel helt försvinna, något som hände med Finest nyligen i och med GDPR.
 • Trist design. Ofta har alla bloggar som ligger på en portal liknande design och jag som läsare kan tycka att det är trist att bloggarna ser identiska ut och inte har någon direkt personlig touch. Det kan också vara så att designen inte är optimal för just dina önskemål med bloggen.
 • Portalerna är inte alltid så bra anpassade för SEO vilket gör att du kan gå miste om potentiell google-trafik.

Om du är osäker på ifall bloggportalen du funderar på att börja blogga hos är tillräckligt bra och om det går att flytta sin blogg därifrån vid behov, mejla dem och fråga. Eller kolla upp vad deras FAQ och info-sidor säger. Du kan också googla på “flytta blogg från XX” och se vad andra som gjort detta säger om det.

blogga på gratis portal eller inte

Med det sagt så började jag själv på portal och bloggade mellan 2006-2012 på ett flertal olika portaler. Jag har testat Blogspot, Blogg.se, Spotlife och Finest innan jag tillslut tog steget och skaffade en egen domän med eget webbhotell. Jag lyckades aldrig flytta med något arkiv till min nya blogg, eller kanske så ville jag inte heller det. Jag var 14 år när jag började blogga, det är inte direkt något material som fortfarande är aktuellt eller relevant. Men om du däremot börjar blogga om något som du tror att du kommer vilja ha med dig om du en dag skaffar en helt egen hemsida, då kan det vara bra att fundera en extra gång över vilken bloggportal du väljer.

Skaffa eget webbhotell?

Hur gör man då detta och hur vet man vilket webbhotell man ska välja? Det kan du läsa mer om här: webbhotell och egen domän – vad är det och vilket ska jag välja?

Mer information och tips som du kan ha glädje av:

* Så marknadsför du din blogg
* Sju SEO-tips för bloggare
* Från hobby till proffs


Fler funderingar? 

Efter att ha läst det här inlägget hoppas jag att du är lite klokare och vet om du ska börja blogga på en portal eller skaffa ett eget webbhotell. Om du har en fråga eller annan fundering så får du gärna lämna en kommentar här nedan eller skicka mig ett mejl till mig.


Håll koll på nya inlägg om bloggande framöver: följ mig på Bloglovin och gilla min Facebook-sida!

FÖLJ:

13 svar

 1. Jag har alltid undrat över vad som är skillnaden mellan att blogga på wordpress.org och att blogga på wordpress.com med betald plan (där det ingår egen domän, ingen reklam och möjlighet till CSS)? Enda jag saknar på min blogg är just dessa, men står och velar mellan att betala för en plan eller att starta upp via wordpress.org! :)

  1. Jag tror att de alternativen med betald plan är relativt nya för WordPress.com och det har ju gjort skillnaderna mellan det och .org till mindre. Men för .org måste du sätta upp ett eget webbhotell. Nu verkar det som att .coms premium kan vara ett bra alternativ, om man inte behöver över 13 GB data (det är så mycket som jag använder idag, via mitt webbhotell har jag tillgång till 20). Om man istället väljer business så blir det genast lite dyrare per år och då är till exempel mitt nuvarande webbhotell hos Oderland, ett billigare alternativ. Men med WordPress.com har du å andra sidan obegränsat med lagring :)

   Men nackdelen med premium verkar vara att man inte kan installera några plugins? Och vet inte heller exakt vilka designteman det är som ingår.

   Kort och gott är du nog mer begränsad med .com men det är lättare att sköta. Och med .org kan du göra i princip vad som helst med din sajt, men då måste å andra sidan sätta upp och betala för ett webbhotell på egen hand.

  1. Tack! Ja jag hade inte heller någon aning om detta när jag började, men då hade det inte varit läge att börja med egen domän och webbhotell heller i och för sig ;)

 2. Hej,
  Vilken bra blogg du har! Undrar om du känner till Wix blogg och vilka nackdelar och fördelar i förhållande till WordPress.

 3. Hej,
  Vilken bra blogg du har! Undrar om du känner till Wix blogg och vilka nackdelar och fördelar i förhållande till WordPress.
  Ha en fin dag!
  Maggan

  1. Hej Maggan. Tack för din kommentar. Känner inte till jätteväl men det jag hört verkar det inte särskilt bra. Skulle rekommendera WordPress, eller alternativt Squarespace. Lycka till! :)

 4. Alltid bättre med eget hotell och egen wordpress eller varför inte ghost! Jag har bloggat sedan 2002, varför och nosat på många gratis bloggar, nackdelen att dom brukar vara full av reklam.

  1. Ja det är också en risk att en portal har ganska mycket reklam ☺️ Med sin egna domän och webbhotell får man styr helt fritt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.