Inlägget innehåller annonslänkar
En vanlig fråga jag får, och som kan vara det mest förvirrade WordPress någonsin lyckats med, är vad skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org är? Det här är en fråga du ställer dig när du är på gång att sätta upp en hemsida i WordPress och aldrig gjort det förut.
Det är lite snurrigt, så jag ska försöka beskriva skillnaderna. Det finns alltså två alternativ, wordpress.COM och wordpress.ORG. Som företag är det senare vanligt och det är något du hostar själv och behöver webbhotell för, så det kräver lite mer jobb. Medan .COM är enklare för det är en hel tjänst de erbjuder, men deras prisplan kan också bli onödigt dyr och har vissa begränsningar.
Så här kan en typisk frågeställning se ut:
“Jag har alltid undrat över vad som är skillnaden mellan att blogga på wordpress.org och att blogga på wordpress.com med betald plan (där det ingår egen domän, ingen reklam och möjlighet till CSS)? Enda jag saknar på min blogg är just dessa, men står och velar mellan att betala för en plan eller att starta upp via wordpress.org!”
Alternativen med betald plan är relativt nya för WordPress.com – men har nu funnits med i några år redan. Det tycks i alla fall ha gjort skillnaderna mellan det och .org till mindre. WordPress.com är dock lättare att installera och implementera för det kräver inte att du själv köper och installerar ett webbhotell. För detta får du dock förstås betala en slant, samtidigt som du är begränsad och inte har samma möjligheter som med .org.
Så den största skillnaden är att du för WordPress.org måste sätta upp ett eget webbhotell. Det görs hos en extern tjänst, till exempel Oderland (som jag använder) eller Simply.com (bra, enkelt och billigt).
Läs mer: så bygger du din egen hemsida
WordPress.org vs. WordPress.com – fördelar och nackdelar
Det verkar som att .coms premium-version (70 kr/mån) kan vara ett bra alternativ, om man inte behöver mer än 13 GB data. Det räckte för mig förut, men idag använder jag 34 GB och har via mitt webbhotell hos Oderland deras paket Webbhotellkonto Standard Large som ger tillgång till 120 GB.
Om man istället väljer business-paketet hos WordPress.com så blir det genast lite dyrare per år (250 kr/mån) och då är till exempel mitt nuvarande webbhotell hos Oderland, ett billigare alternativ (med den mindre mängden lagring – och många hemsidor klarar sig med ganska lite lagring). Men fördelen med WordPress.com är att du har 200 GB med lagring med business-paketet.
Nackdelen med WordPress.com-premium är att man inte kan installera några plugins (för det krävs business-paketet). Och jag vet inte heller exakt vilka designteman det är som ingår. Men du kan inte ladda upp egna teman – och det i sig känns ganska begränsat. Med premium kan du i alla fall koppla Google Analytics, det går inte med varken personal eller gratis.
Kort och gott är du betydligt mer begränsad med .com, men det är lättare att sköta. Och med .org kan du göra i princip vad som helst med din sajt, men då måste å andra sidan sätta upp och betala för ett webbhotell på egen hand.
Här ser du vad de olika .COM-paketen kostar:
Och här ser du vad som ingår mer specifikt i de olika paketen:
Så för att sammanfatta:
- WordPress.com kostar och erbjuder olika paket. Det är en helhetslösning för dig som inte vill ägna för mycket tid och energi åt det tekniska, och är okej att leva med begränsningar det innebär (och att det i längden eventuellt blir dyrare).
- WordPress.org är helt gratis som plattform, men kostnader uppstår för webbhotell (ett måste), mer unika teman och vissa plugin/tillägg (de senare två är frivilliga).
Min rekommendation: WordPress.com eller WordPress.org?
Om du vill ha en enkel hemsida och snabbt komma igång, till exempel om du vill börja blogga och inte riktigt vet om det är för dig. Då rekommenderar jag WordPress.com.
Om du däremot driver företag, vet att du ska ha sajten länge och kanske sätta upp en webbutik eller liknande. Eller är seriös med till exempel en blogg du startar och vill tjäna pengar på den. Då rekommenderar jag WordPress.org.
Kan man flytta en hemsida från WordPress.com till .org?
Det är möjligt att migrera, alltså flytta, en hemsida från .com om du börjar där och senare vill uppgradera till .org. Då rekommenderar jag att du läser den här beskrivande guiden hos Kinsta.
Nästa gång vi snackar skillnader mellan olika så kallade innehållshanteringssystem (CMS), så kanske vi går in på hur WordPress, Squarespace och Wix egentligen skiljer sig åt? 😉
Vill du ha fler tips på temat marknadsföring och hemsidor fram över? Skriv upp dig på mejllistan!