Jennifer sandström

7 SEO-tips inför julen till dig som bloggar

Jag har jobbat med sökoptimering sedan 2014 och har förutom på de jobb jag varit anställd använt det som ett verktyg i min blogg. Eftersom SEO är ett ämne jag älskar och nu jobbar med som konsult utöver bloggandet, så vill jag gärna dela med mig av min kunskap och mina tips till er! Sökoptimering och SEO är en viktig del i marknadsföringen av din blogg

Hur ska man tänka kring SEO och blogginlägg i juletid?

Just SEO inför julen är något jag vill ta upp redan nu, för precis som alla företag vill börja marknadsföra sina produkter så fort som möjligt, så bör du som bloggar också tänka på vilka inlägg du vill publicera eller boosta inför och under julen. Det finns nämligen några smarta tips att ha i åtanke när det kommer till sökoptimering.

> Läs också steg-för-steg guiden: Sökoptimering steg 1 – analysera nuläget

seo-tips för julen

1. Publicera inlägget i god tid

När folk väl börjar söka på julrelaterade ämnen vill du att ditt inlägg ska finnas redo att dyka upp i alla relevanta sökresultat – därför tjänar du på att vara lite steget före här. Det kanske lockar att publicera julklappstips, recept och härliga idéer på julpynt under hela december – eftersom det är då du vill få in julkänslan på bloggen. Men fundera på om du kan få ut något inlägg lite tidigare, kanske redan nu? För även om sökningarna på till exempel “julklappstips” peakar i mitten av december finns det mer planerade människor som googlar redan nu. Om du har bra innehåll ute redan då och fångar upp dessa har ditt inlägg tid och chans att växa sig starkare och synas för ännu fler i takt med att sökningarna och också sökresultaten blir fler.

Om du är ute i god tid kan det också hända att andra bloggare snappar upp och länkar till ditt inlägg – ännu en bra grej med att ligga lite steget före. 

2. Analysera tidigare jular i Google Analytics

Det kan vara svårt att förutspå exakt vilka inlägg som komma fungera under olika säsonger och högtider. Men genom att kolla i backspegeln kan du faktiskt få en hint om vilka inlägg som varit populära tidigare jular. Vilka inlägg har haft bra trafik under tidigare decembermånader? Vilka inlägg drog mycket trafik från Google och vad fungerade i andra kanaler?

Du kan använda dig av informationen för att planera ditt innehåll för denna jul. Vilka inlägg verkade dina lojala följare tycka mest om? Var det något koncept som fungerade riktigt bra? I så fall kan liknande inlägg och samma koncept fungera i år igen!

3. Uppdatera gamla inlägg

De inlägg som var populära i sökmotorer förra julen kommer med stor sannolikhet leva vidare på Google-trafik även detta år. Gå därför igenom alla de inläggen och se om det finns saker du vill förbättra, uppdatera, lägga till eller ta bort. Det kan till och med vara så att inlägg som du skrivit helt utan sökoptimering i åtanke ändå lyckas få in besökare från Google – dessa inlägg kan vara särskilt bra att gå igenom och göra ännu bättre med SEO-ögonen på.

Om du har ett populärt inlägg om till exempel julköttbullar, kan det vara bättre att uppdatera det gamla inlägget istället för att skriva ett nytt inlägg som är optimerat för samma nyckelord. Om du är matbloggare vill du kanske publicera nya köttbullerecept ändå inför julen, fundera då på om du kan få in en ny twist – kanske tar du fram ett recept på vegetariska julköttbullar det här året?

Läs om hur du sökoptimera gamla inlägg med hjälp av Search Console.

tips SEO jul högtid

4. Boosta gamla inlägg

Om du har massor av juliga inlägg från tidigare jular ska du givetvis se till att påminna dina läsare om dessa igen. Genom att länka till de här gamla inläggen kommer du också ge en påminnelse till Google om att det fortfarande är relevant och aktuellt innehåll. Inlägget får sig en liten boost och har större chans att dyka upp i sökningar! Kom ihåg att inte bara länka till de inlägg som var populära förra året, utan också de som kanske inte fick så mycket uppmärksamhet och kärlek som de förtjänade då – de kan nu få en ny chans!

Du kan länka till gammalt innehåll där det passar, eller göra som jag gjorde förra året och samla flera i ett och samma inlägg: populära blogginlägg i juletider och vintertiderDär kan du också se att jag passat på att använda relevanta nyckelord när jag länkar till de tidigare inläggen.

5. Ta hjälp av sökordplaneraren

Är du bekant med Googles Keyword Planner? Ett riktigt bra verktyg för att få en idé om vad folk tenderar att söka på. Du kan se vilka ord och sökningar som är mer populära än andra. Söker folk på tips på julklappar eller julklappstips?

Såhär ser det till exempel ut när jag kikar på några sökord för Sverige: 

seo tips sökordsplanerare

Kom ihåg att du inte alltid måste välja det sökord med flest sökningar, det kan också vara till din fördel att optimera för ett sökord som är mer nischat och som färre söker på – eftersom det kanske inte är lika stor konkurrens för ett sånt sökord (alltså är det inte heller lika många som skrivit om just de orden).

6. Ta också hjälp av Google Trends

Google Trends är ett annat användbart verktyg. Här kan du se hur sökningar skiljer sig under olika tider på året och det är ett särskilt bra att kika på just inför olika säsonger och högtider. Här kan du också få förslag på relaterade sökningar.

Om vi kollar på till exempel julklappstips såg det ut såhär oktober-december förra året:

seo tips Google Trends

Sökningarna på det här sökordet, julklappstips hade sin topp den 18 december, men började redan i oktober och trappades sedan upp allt närmare julen. 

Du får också tips på relaterade sökningar till sökordet: 

7. Guida läsaren vidare

När du skriver ett nytt inlägg som du sökoptimerar, kom då ihåg att guida läsaren vidare! Om du ger dina bästa julklappstips för DIY-älskaren kan du till exempel i slutet av inlägget länka till tidigare julklappstips du skrivit om eller något annat som är relaterat och kan vara intressant för besökaren. Det här kan ju vara ett inlägg som lever vidare i flera år så ta chansen att guida en helt ny besökare vidare in i din blogg – kanske lyckas du omvandla personen till en återkommande läsare?

Det är inte bara bra för att läsaren kanske uppskattar att bli guidad vidare till mer intressant innehåll, utan det är också bra för att du länkar internt på din blogg, du kan öka antalet sidvisningar och hur lång tid en besökare spenderar på sajten, samt minska bounce rate. Faktorer som alla har betydelse för Google och din SEO.

Du kan också gå in och uppdatera gamla inlägg med hänvisningar till nyare inlägg som du publicerat.

> Läs mer: 3 knep för att lyckas med din sökoptimering

Bonustips

→ Eftersom du säkert har mycket “gammalt” innehåll på din blogg som fortfarande är relevant – kom ihåg att lyfta och pusha dessa inlägg inte bara på bloggen men också i dina sociala kanaler! Sätt dig ett par timmar och tidsinställ flera inlägg på Facebook för december månad och planera in vad du vill dela på Instagram. Har du inte använt Pinterest tidigare kan det vara en god idé att börja med att pinna alla julrelaterade inlägg och testa hur den plattformen fungerar för dig.

→ Eller varför inte göra en video om ett tidigare populärt julinlägg? Ta ett vinnande koncept och gör det i nytt format!

Sist men inte minst: dessa tips fungerar givetvis att applicera på egentligen alla högtider och säsonger, och vissa kan du till och med ha användning för rent generellt i ditt bloggande.

Om du vill ha hjälp med SEO för din blogg eller hemsida kan du kontakta mig här.

FÖLJ:

47 svar

 1. Toppentajming på detta eftersom jag sitter med ett julinlägg just idag. Det skulle ut nu ändå eftersom det innehåller tips på beställningar från UK) men attans så bra ditt inlägg är.

  1. Nej men se där – ibland är det meant to be! Vilka spännande tips med beställningar från UK :) Och tack Charlotta!!

  1. Kul att kunna inspirera inom detta ämne och tack för feedback Emma – ska ha det i åtanke framöver!! :)

    1. Men oj, wow – vad häftigt att du kunde ta hjälp av det så snabbt och se skillnad direkt :) Underbart att höra!

 2. åh detta var extremt intressant. hade missat att du jobbat (och fortfarande jobbar) med SEO. instämmer med föregående talare att detta är sådant jag gärna läser mer om.

  1. Kul (och superbra) att höra Ulrika!! Ja jag insåg att jag nog inte berättat tidigare att jag jobbar med SEO och gärna konsultar inom det nu – men bättre sent än aldrig kanske ;)

 3. Jättebra inlägg! Jag skulle verkligen behöva hjälp med SEO på min blogg som nyligen flyttat från Blogger till WordPress. Kommer nog att kontakta dig om det framöver! :-)

  1. Tack Helena och grattis till flytten till wordpress – den kommer du nog inte ångra! :) Du får gärna höra av dig om du skulle behöva hjälp framöver.

  1. Tack Helena! Och vilket härligt inlägg. “Bra julmarknader” tycker jag ser ut som ett klockrent sökord att optimera för ;)

  1. Blir jätteglad över att det uppskattas så – tack Frida! Det känns också värt att lägga ner den här tiden när det är något många kan ta hjälp av. Och det sägs ju att det aldrig skadar att dela med sig av sin kunskap – så man får passa på till fellow bloggkollegor!! :)

  1. Tusen tack själv goa du – hoppas du hittade något nytt tips som du kan ha nytta av! Kram!

  1. Tack du! Och jaa, man får försöka få in det på en vana litegrann så går det liksom på rutin ;)

  1. Tusen tack Johanna – och ja, jag håller helt med, var jättekul att se att du också skriver lite om SEO!

 4. Grymt, stort tack för alla dessa fina tips!!
  Jag bor också i Finland, flyttade hit i Augusti med min familj. Dock lite högre upp än dig, nämligen i Uleåborg.

  Kramar
  Frida

  1. Hej Frida! Tack så mycket – kul att du gillade dem! Och vad spännande, vilket sammanträffande – var ju genast tvungen att kika in hos dig. Är det mer en tillfällig vistelse i Finland eller kan den bli långvarig? :) Hoppas du trivs bra. Kram!

   1. Som det är nu så blir vi här i två år, men man vet ju aldrig :) Min sambo spelar hockey här i Uleåborgs lag Kärpät, hockeyvärlden är underlig på det sättet att man aldrig vet vart man hamnar :)

  1. Tack för att du delade den här Johanna – kan nog vara riktigt användbar för Nouw-bloggarna som funderar på att skaffa egen domän och hur det funkar med redirect och just SEO:n… :)

 5. Men hoppsan, helt plötsligt är man inne och tittar på trender på sökord. Det trodde jag var långt bort för mig men icke, tack för bra tips!

  1. Tja, det finns det kanske? De har ju gjort om keyword planner en del på det senaste. Jag brukar använda keywordtool.io också. Har du något annat tips?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.