Köttbullar recept.

Eftersom bloggläsaren Jenny i Wales tyckte det vore trevligt med ett recept på köttbullar så kommer det här! Receptet är för 500 gram köttfärs som är lagom för cirka 4 personer skulle jag tippa på, någon fler om man inte äter så mycket. Nötfärs är tydligen att föredra? Men har man älg, gris eller något annat djur så går det också bra! Detta är även ett recept på köttbullar med potatis, som används för att hålla ihop köttbullssmeten.

Så varsågoda, här kommer ett köttbulls-recept.

köttbullar recept

Pappa Görans recept på köttbullar:

Goda och lyxiga köttbullar som passar till midsommar såväl som till julbordet. Är ni ett stort sällskap så går det bra att dubbla receptet.

Till ca 40 lyxiga köttbullar behöver du:

500 g köttfärs
1/2 liten lök
1 kokt potatis (istället för ströbröd)
1 ägg
1 dl grädde (eller mer beroende på konsistensen av smeten)
1 krm svartpeppar
1 tsk salt

Gör såhär:

Börja med löken, som du finhackar, steker mjuk och låter svalna innan du blandar i smeten. Du kan också mixa den råa löken med stavmixer och blanda i smeten (maler du köttfärsen själv går det bra att mala ner löken tillsammans med den).

Mosa och blanda i den kokta potatisen och se till att den också svalnat innan. Blanda i resten av ingredienserna och ta ägget sist.

Det viktigaste är att smeten inte blir för lös. När jag hade 1 dl grädde så blev den perfekt. Blir köttbullssmeten för lös så kan du blanda i lite extra potatis.

Tips för att rulla köttbullarna är att ha en skål med lite vatten för att fukta händerna, då går det lättare. Tips för stekningen är att ju mer smör du har desto godare och lyxigare blir köttbullarna!

Lycka till!

Alternativa recept på köttbullar

Köttbullar med havregryn: Ett alternativ till både ströbröd och kokt potatis i köttbullssmeten är havregryn. Till 500 gram köttfärs behöver du 1 dl havregryn. Ett tips här är att mixa havregrynen med en stavmixer och låta det ligga i grädden och svälla något innan det blandas med resten.

Jul-köttbullar: Blanda i ett par matskedar senap i smeten för att få mer juliga köttbullar. Du kan också använda kryddpeppar tillsammans med vanlig peppar för kryddningen. Istället för senap kan du också testa en halv matsked flytande honung i köttbullssmeten!

Ytterligare ett tips: Pappa Göran hälsar att lite vitlök aldrig är fel! Och sist men inte minst hälsar han: våga prova egna varianter – följ receptet men var inte rädd för att byta ut eller prova andra ingredienser som du tror kan passa.

recept på köttbullar

Rullat köttbullar är förresten något jag gjort tidigare när jag bodde hemma och vi gjorde 800 stycken till en jul… (Följ länken för ett bevis från min gamla blogg..)

Fler recept på köttbullar?

Om jag får för mig att göra köttbullar igen så får ni gärna dela med er av era egna recept på köttbullar om de ser lite annorlunda ut? Ni kanske har egna unika tips på bra köttbullssmeter?



Svensk resebloggare, expert på att flytta och bo utomlands. Skriver även om egetföretagande och vardagen. Alltid ärligt, med glimten i ögat. Bloggen är mitt jobb och min passion.



9 kommentarer
  1. Ja, nu ville jag ju inte stressa dig med alltför krångligt recept eftersom du dels skulle jobba i ett klent utrustat kök och dessutom inte har lagat så mycket mat på sistone. När man gör köttbullssmet på 10-12 kg är det ju bra att ha en rejäl matberedare. Att blanda smeten ordentligt är viktigt så att innehållet av alla ingredienser blir ungefär lika i varje köttbulle. I mina smetar brukar det vara lite fler ingredienser, bl a maler jag både lök och vitlök (då slipper man också finhacka och steka löken innan=tidsbesparing) samtidigt som jag maler mitt älgkött till färs. Om man inte är muslim, så kan man med fördel blanda 1/3 griskött med det magra älgköttet. Våga prova lite olika kryddningar också…

  2. Åhhh tack snälla du. Ska testa med potatis nästa gång. Det har jag aldrig haft i mina köttbullar tidigare. Nu blev jag nästan sugen på att laga köttbullar redan imorgon. Och mmm älgfärsbullar gör alltid min mamma och det är ju supergott.

    Kram från Wales

  3. Spännande med potatis i!

    Okej, här kommer receptet som jag fick av en kompis:
    500 gram färs (helst nöt enligt mitt tycke)
    2 dl creme fraiche
    Lök (malen, hackad, hur man nu vill ha det)
    Svartpeppar, vitpeppar, lökkrydda och övriga kryddar man vill ha i. Kanske vitlök?
    Blanda allt och börja rulla!

    Creme fraiche är istället för ströbröd och ägg.

    Sås till detta gör jag genom att bara hälla på grädde när jag stekt klart allt. Lite sojasås i om man vill ha lite färg och mer smak.

    1. Åh tror att min egna kommentar inte kom fram… Irriterande! Skrev att det var bra med créme fraiche och då slipper man grädden. :-) samt att det är svårt med sås, redning verkar vara någon form av hjärnkirurgi… Så bra tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *