Webbhotell och egen domän – vilket webbhotell ska jag välja?

Inlägget innehåller annonslänkar

Webbhotell och egen domän – vad är det?

Webbhotellet är den plats där din hemsida eller blogg ligger, det är liksom det “hotell” på internet där du hyr in din sajt. På engelska heter det webhosting, alltså en host (värd?) som tillhandahåller en teknisk plattform för din blogg. När du bloggar på en bloggportal så tillhandahåller portalen webbhotellet åt dig och det är många gånger därför det är ett smidigt alternativ att välja, men det har också sina begränsningar.

» Läs mer om att blogga på bloggportal vs. eget webbhotell här

Domän är den webbadress, den url, där din hemsida/blogg finns. I mitt fall är det jennifersandstrom.se – en domän jag valt själv och som jag betalar 150kr/år för att ha. Om du bloggar på en portal så är även detta något som portalen fixar åt dig, till exempel i form av en adress som dittnamn.blogg.se eller dittnamn.blogspot.com eller blogg.mama.nu/dittnamn. Många portaler erbjuder dock möjligheten att köpa sin egna domän så att du kan ha din egna adress istället för den de erbjuder.

Så om du undrar varför portaler kanske erbjuder funktioner som kostar extra eller ha reklamer på sajten är det alltså för att det finns massor av omkostnader rent tekniskt och att inte själv behöva tänka på detta kan vara skönt.

Vilket webbhotell ska jag välja?

Om du inte vill blogga på en bloggportal, eller om du vill sätta upp en egen hemsida, då behöver du ett webbhotell där du kan lägga din sajt (och ett verktyg/system där du sköter om sajten och det innehåll som finns på den, WordPress.org är det vanligaste för detta). Webbhotellet är något som sker i bakgrunden rent tekniskt och det syns till exempel inte på hemsidan vilket webbhotell man har. Det som dock kan påverkas är hur bra sajten presterar, till exempel om den ligger nere ibland eller hur mycket trafik den pallar.

Det finns massor av webbhotell i olika prisklasser och om du undrar vilket webbhotell du ska välja så kan jag rekommendera följande tre.

Två webbhotell jag rekommenderar

  • Oderland (för företagshemsidor!)
  • Simply.com (billigt – och bra, vunnit bäst i test!)

Jag har Oderland – men det är egentligen ett dyrt alternativ för en blogg. Så till en början skulle jag rekommendera något billigare och då är Simply.com ett bra alternativ som har lika smidig installation som Oderland. De är bland Danmarks största webbhotell och har nyligen lanserat i Sverige – de är både prisvärda och har bra recensioner. Kanske till och med Sveriges billigaste webbhotell?

Tips! Läs också min fullständiga guide: Hur gör man en egen hemsida i WordPress?

r kan du skaffa domän och webbhotell hos Simply.com – deras Basic Suite räcker ofta till en början.

Jag har haft tur att ha en bror som kan allt om webbhotell och hemsidor. Det är han som har hjälpt mig sedan mitten på 2012 då vi flyttade över min blogg från en bloggportal till WordPress.org med egen domän och webbhotell. Till en början, och under många år, hostade min bror bloggen själv på egen server (han var alltså mitt webbhotell). Det innebar att han var ensamt ansvarig och den jag kontaktade så fort bloggen låg nere. För ett år sedan gick jag istället över till ett stabilt externt webbhotell som har support 24/7 – och som också är den vanligaste lösningen.

Det har varit skönt med någon som alltid kunnat guida en igenom djungeln av webbhotell och wordpress-teman när man, som jag, är okunnig på området. Så till dig som inte har en bror som kan allt om detta, vill jag ge några tips. Och därför har jag låtit denna expert få svara på några frågor.

Experten svarar på frågor om webbhotell

Nedan frågor har jag ställt till Jesper Sandström – du kan också kontakta och anlita honom för hjälp med att bygga hemsida, flytta till eget webbhotell eller något annat tekniskt relaterat.

Vad är det viktigaste att tänka på när man väljer webbhotell?

Att du har ett webbhotell som passar dina behov och som fungerar bra, så att din hemsida inte blir långsam och därför svårtillgänglig för dina besökare. Många billigare uppstickare på marknaden har genom åren haft problem med att de sålt mer kapacitet än de haft täckning för och kundernas webbplatser har därför blivit långsamma eller kraschat. Men de allra flesta leverantörer är seriösa och sköter sig. Läs andras recensioner och se. Verkar något för bra (för billigt) för att vara sant, så är det oftast det.

Jennifers kommentar: trots att Simply.com är extremt billiga och man skulle kunna avskräckas av det, har de bra recensioner och är pålitliga. Så jag skulle säga att det är en av de få som skiljer sig, och kanske också för att den tekniska utvecklingen hela tiden går framåt med nya och billigare lösningar.

Kort kan man säga att några av sakerna man ska kolla efter är dessa:

  • inte för mycket neretid
  • automatiskt backup
  • kundservice (förstås bra om du inte behöver kontakta dem alls, men ibland är det nödvändigt)

4 saker att tänka på när du väljer webbhotell

  1. En hemsida kan ha enormt varierande behov. Ska du bara publicera en enkel blogg med mobilbilder och text, för en (åtminstone till en början) ganska liten läsarskara, kommer du i regel undan med de allra billigaste alternativen.
  2. Andra saker att tänka på är om webbhotellen tar backup på ditt innehåll, så att du inte förlorar åratal av blogginlägg för att något kraschar hos dem. Alldeles oavsett det så kan det vara bra att själv ta backuper på sitt blogginnehåll – företag kan gå i konkurs eller börja missköta sig oavsett hur bra de en gång varit.
  3. Hos de lite dyrare webbhotellen får du också bättre kundservice och support, men det allra bästa är ett webbhotell där du aldrig behöver kundservice utan allt bara fungerar problemfritt. Där får du också fundera på vad som är värt att betala för. Om du bloggar för skojs skull är det kanske inte hela världen om din sajt ligger nere nån gång i halvåret, men om det är ditt levebröd och du har betalande partners så blir situationen en annan.
  4. Dyrare webbhotell innebär också att du kan köra utvecklingsverktyg som exempelvis npm direkt i ditt webbhotell, vilket är bra om du själv ägnar dig åt att designa lite mer avancerade och automatiskt optimerade teman.

Hur vet man hur mycket utrymme eller lagring man behöver?

Det beror såklart återigen på vilket sorts innehåll du ska ha i din blogg. Har du många högupplösta bilder blir det snabbt fullt, men har du mest text och lågupplösta bilder klarar du dig rätt länge med några få gigabyte.

Jennifers blogg, exempelvis, använder i dagsläget 13 av totalt 20 gigabyte, för sex år av blogginlägg med rätt mycket bilder. Så hon kommer på sikt behöva uppgradera, eller rensa bland sina bilder. Men för dig som startar upp kan alltså färre än 20 gigabyte fungera bra.

Vad ligger vanligen priserna på när man skaffar ett webbhotell till sin blogg?

Allt mellan 20-150 kr i månaden och det är i regel så att allt under 50 kr i månaden endast är för privat/nöjesbruk. Ska du leva på din hemsida så är det värt att investera lite till för att se till att den alltid fungerar, att den är säkerhetskopierad och att den inte blir långsam av för många besökare.

→ Webbhotell hos Simply.com passar bra för en blogg eller hemsida som är mer för nöjesbruk, eller en mindre företagshemsida.
Webbhotell hos Oderland passar bättre för ett företags hemsida, om det rör sig om ett lite större företag.

Simply.com, från 20 sek/månad.

Oderland, från 183 sek/månad.

Vad ligger kostnaden för domännamn på?

Från några tior per år för billiga, konstiga ändelser till 100-150 för vanliga (.se, .com, .nu) domäner och flera hundra för vissa exklusiva sorter. Tänk på att en domänändelse som folk inte känner igen kan göra dem skeptiska till att besöka din hemsida, eftersom spamsajter ofta placeras under mindre populära ändelser. Så om din sajt är på svenska rekommenderas .se och om den är på engelska rekommenderas .com.

Följdfråga, finns det någon leverantör som är bättre att välja när man köper sitt domännamn?

Egentligen inte, så länge de är seriösa och har bra verktyg för att hantera domänerna. Läs andras recensioner.

Köp domännamn här hos Simply.com för 100 sek per år

Vad kan jag göra själv och vad bör jag ta hjälp för att göra när jag ska installera mitt webbhotell?

Det beror, som med så mycket annat här i livet, på vad du vill lägga din tid på. Du kan naturligtvis, genom Google, Youtube eller betalda kurser lära dig allt om att designa en hemsida eller ett bloggtema från grunden, ställa in antispam-skydd, sökmotoroptimera, marknadsföra och så vidare. Om du däremot bara vill ha en snygg, fungerande hemsida där du når ut till så många som möjligt så kan det vara värt att anlita andra för de mer tekniska delarna. Vissa byter olja på bilen själv, andra lämnar in den på verkstad. Det är ungefär samma sak med hemsidor. Men om du vill göra allting själv, så var förberedd på att det tar tid – och var vaksam på hur mycket tid det tar dig. Ibland är det bättre att göra det man är bäst på och lämna resten åt andra.

Det gamla talesättet är faktiskt sant – tid är pengar.

Har du några insider-tips när det kommer till webbhotell eller domännamn?

Ett insider-tips är att köpa en domän när någon har ett riktigt bra erbjudande för första året. Och om du märker att din blogg ligger nere ska du kontakta ditt webbhotell. Ibland lägger webbhotellen “mindre prioriterade” sajter på sämre serverar. Men om du kontaktar dem kan de antagligen flytta dig till en bättre server.

Behöver du teknisk hjälp med din hemsida och installation av webbhotell? Hör av dig så kan jag rekommendera en kunnig utvecklare!


Tips! Läs också: Välj tema till WordPress – så hittar du snygga och bra teman


Lycka till med din hemsida eller ditt bloggande.

Följ mig gärna på Instagram eller signa upp på mitt nyhetsbrev för fler tips om marknadsföring, SEO och företagande.

FÖLJ:

3 svar

  1. Lustigt, bara några timmar efter att jag valt webbhotell – mitt WP.com var fullt – läste jag detta om ett betydligt billigare webbhotell. Känns lite snopet men samtidigt tror jag att jag fick ett bra hotell även om det kostar mera. Till på köpet lokalt österbottniskt. – Tipset om UnoEuro kan vara bra att ha i bakhuvudet.
    Jag hade kunnat göra flytten själv men det hade förmodligen tagit längre tid och varför inte utnyttja webbhotellets gratistjänst med flytten när det nu en gång fanns. Enkelt och utan bekymmer. Samtidigt lär man sig ofta en hel del genom att göra det mesta själv. Det handlar om tid och prioriteringar.

    1. Oj, verkligen lustigt att du just valt ett webbhotell! Det låter dock bra att det är något lokalt från Österbotten – man ska ju supporta sin lokala webbhotell-handlare ;) Förhoppningsvis blir det bra! Kanske vid nästa byte att du får se över fler alternativ om det behövs.

  2. Hittade dig när jag sökte på att Starta blogg. Har bara tänkt att ha som Dagbok, och publicera funderingar om allt möjligt.
    Efter årets Gott Nytt År-brev har jag fått flera kommentarer att det varit så trevligt att läsa. Dessutom- ” Du borde skriva” osv.
    Hur skall jag göra?
    85 år och allmänt intresserad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.