Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur svårt är det att lära sig SEO?

Det finns mycket du KAN pyssla med inom sökmotoroptimering. Det finns mängder av områden och detaljer du kan fördjupa dig i och det går att ägna all sin vakna tid åt SEO, om man vill (men gud, vem vill det?).

Men som med det mesta, måste man inte kunna allt för att ha nytta av det.

Jag kan inte allt inom sökoptimering (om jag var typisk snubbe skulle jag antagligen påstå att jag kunde det). För tjusningen är kanske inte att kunna allt, utan att kunna tillräckligt – och vad som är ännu viktigare är att kunna göra något av den kunskapen.

Så att lära sig ALLT skulle jag säga, kanske är lite svårt. Men också ganska menlöst. Och det mest grundläggande och viktigaste som kan ha som störst skillnad för dig som företagare, bloggare eller marknadsförare – det är dock inte jättesvårt.

I grunden handlar SEO nämligen mer om logik och användarbeteende än någonting annat.

Som med det mesta innan man lär sig det kan det också kännas onödigt krångligt och svårbegripligt. Och googlar man SEO finns det så mycket info att det kan vara överväldigande och omöjligt att veta i vilken ände man ska börja.

Därför tror jag inte heller på idén om att du ska försöka lära dig allt på en gång och genast göra allting perfekt enligt SEO-konstens alla regler. Jag tror på att börja någonstans och ta det pö om pö (t.ex börja med en kort intro till vad SEO är).

Att lära dig en sak och sen börja implementera det på din hemsida är dessutom det bästa sättet att lära sig. Du läser lite information, får en uppgift och testar det på din sajt. Det är först när du rent praktiskt använder det du lärt dig som du förstår hur det fungerar och vad som händer.

Det är också en del i sökoptimerandet, att testa sig fram.

Läs också: varför ska man bry sig om SEO?

I vissa fall kan det förstås vara lämpligt (och skönt) att lägga ut SEO-jobbet på någon annan. MEN eftersom det är ett ständigt pågående arbete tror jag det är smart att lära sig åtminstone lite själv. Särskilt som egenföretagare eller mindre företag där en löpande SEO-konsult snabbt äter upp din budget.

Så, det korta svaret på frågan om det är svårt att lära sig SEO?

Nej det är det inte. Det svåraste är att börja och se till att det faktiskt blir av.

Och det är framför allt alltid värt det. (Okej okej jag är kanske LITE partisk i frågan, men jag har åtminstone aldrig hört någon säga sig ångra att de investerat i sökmotoroptimering. That’s all I’m saying!)

PS. Läs mer om min SEO-kurs här och skriv upp dig på väntlistan.

FÖLJ:

4 svar

    1. Jag vet inte om det blir redan då eller först efter årsskiftet om jag ska köra den igen. Beror lite på hur hösten blir i övrigt ☺️ Skulle det passa bättre för dig senare eller är det något särskilt du tänker på?

  1. Hade gärna gjort kursen nu men Sept Okt är verkligen fullspäckade för mig. Hoppas du kan göra en till omgång efter årskiftet! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.