Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Vykort från Åland

Åland är fint. Inom mig sker explosioner. Inte främst på grund av den här ön, men allt annat. Vi tar det en annan gång. Och om något gör det gott att få se, höra, känna och smaka annat.

Som ålandspannkaka. Hade inte förstått att det var en grej, eller hur gott det var. Det mättar dessutom i flera timmar tycks det som. Kanske lite för att vi förutom att dela på den också delade på en morotskaka och innan ätit varsin smörgås till lunch.

Men hur skulle vi kunna motstå? Kaféet var på tok för inbjudande. Och ja kaféets bakverk förstås.

Den berömda ålandspannkakan, gjord på mannagryn, serverad med massiva mängder grädde och sviskonkräm! Mätt nu ännu 6 timmar senare.

Brobacka gästhem & kafe.

Det var som allt är här, på Åland. Gulligt. Lite enkelt, men mycket kärleksfullt. Är folket inte särskilt trevliga också? Visst måste man vara minst tio snäpp lyckligare om man bor här?

Det är det vi tänker när vi ringlar oss fram längs landsvägen. 70- och 90-vägar, som i Sverige. Livet måste vara bekymmersfritt, med så få val. Det är förmodligen en mycket felbedömd uppfattning om öar och öfolk. Men låt en upptäcksresande drömma och romantisera.

Och i butiken ser jag ett smörpaket och utbrister BREGOTT. Inte finns det i Finland. Här finns en bit av hemma.

Överallt utbrister folk NÄMEN HEJ till varandra. En bit av hemma, där alla känner alla. Och de kramas! Senaste coronafallet inträffade 20 juli (källa: minns ej, en tio minuters googling kan inte bekräfta sanningshalten i nämnda påstående).

Läs mer: 7 anledningar att besöka Åland

Men det är en ö. Lika fri som fast är du. Beroende av båtar. Ingenting är bara en tågresa bort. Tänk när det stormar. Fast hur ofta stormar det?

Dialekterna är svårplacerade. Någon låter lite finsk, är antagligen det. Någon annan mer svensk, kan mycket väl vara även det.

Den här gången är det inte jag som frågar vad ett hus kostar, istället är det Kugge som säger “borde vi flytta hit?”

Två dagar senare hade de köpt ett hus med havstomt. Och så levde de lyckliga i alla sina dagar.

Läs mer: Hyr stuga på Åland

FÖLJ:

8 svar

 1. De senaste åren har jag faktiskt lyckats stormas in TVÅ gånger på ön. Och med tanke på att jag åker dit 1-2 gånger om året är det ändå rätt många gånger. men jag älskar de dagarna. Jag åker alltid till samma karga klippor och står där i blåsten och njuter av det upprörda havet som håller mig fast. Och tänker som du, att jag kanske vore lyckligare om jag flyttade dit igen.

  Och på sommaren stormar det ju sällan.

  1. Nämen! Vintrarna förstås. Jag har åkt färja Stockholm-Åbo i januaristorm. Det är mitt livs värsta båtresa, och möjligen natt också. Åksjuk och livrädd, hehe.

   Men att stå på en klippa i blåst, med ett vilt hav framför sig, den tjusningen kan jag förstå.

   1. Hehe, och då är det ju ändå de stora färjorna, du kan tänka dig den lilla skorven som går Mariehamn-Kapellskär :O Numera ställer de ju faktiskt in om det blåser för hårt iaf. Men oj vad jag har gungat på Östersjön i mina dar :D

 2. Åh, Åland. Så vackert där. Jag vet inte hur ofta det stormar där men den första och enda gången som jag har varit där så blåste det upp till en sån rejäl storm att jag blev fast där! Det var under NBE för några år sedan. De andra i min grupp fick åka till Helsingfors via Tallinn med en annan båt, men jag hade inte med mig något pass så jag blev tvungen att flyga. Dock så var min resa betydligt lugnare än de andras så det gick verkligen ingen nöd på mig. Ändå ett kul minne såhär några år senare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.