Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur min bloggdag kan se ut – lyxen med att vara anställd 80%

Sedan oktober förra året jobbar jag bara 80% på mitt vanliga jobb och har sedan dess 20% över att använda till mitt egna företag. Vilket med andra ord innebär att jag har en hel dag varje vecka att ägna helhjärtat åt bloggen, som är huvudsysslan i mitt företag! Jag har också beskrivit det här beslutet som det häftigaste som hände mig 2016.

Det kanske finns någon som undrar vad jag egentligen gör på en sådan dag? Bloggar jag verkligen eller passar jag istället på att ta en skön sovmorgon, äta långfrukost, gå till gymmet och bara njuta av en extra dag “ledigt”?

bloggdag

En arbetsdag eller en extra ledig dag?

Jag kan erkänna att det händer att jag utnyttjar dagen till resor för att förlänga en helg (som Åre-helgen), när det är jul, eller det råkar vara resemässa i Helsingfors. Men dagen är ju fritt att utnyttja exakt som jag vill – det är ju min tid. Handlar det om resor tycker jag dessutom det är en giltig anledning, eftersom det också ger material till mitt bloggande. Och eftersom jag även bloggar om helgar och kvällar så är det helt okej att ta bloggdagen som “ledig dag” under diverse högtider.

Om det däremot rör sig om en helt vanlig vecka så måste jag säga att jag lyckats väldigt bra med att använda dagen som en arbetsdag för företaget och bloggen – och jag gör det med glädje! Jag studsar gärna upp ur sängen och tar upp datorn vid köksbordet för att få sätta igång med bloggjobbet, med vetskapen om att jag har en ostörd och hel arbetsdag framför mig.

Såhär kan min bloggdag se ut

Förra veckan valde jag att ta min bloggdag på torsdagen – jag har friheten att välja vilken dag jag vill ta men det blir ofta onsdag eller torsdag. Och samtidigt passade jag på att dokumentera vad jag faktiskt gjorde denna dag. Så jag tänkte att jag skulle dela med mig av ungefär hur min bloggdag kan se ut!

*08.00  kliver upp efter att ha snoozat och dragit mig en stund. Om kroppen vill sova ut en timma så låter jag den göra det. Går upp och tar min gröna shot (spirulina, chlorella och vetegräs) – en morgonrutin jag har fått för mig gör gott för kropp och själ.

* Klär på mig en mix av sköna och vanliga kläder. Även om det lockar att stanna i pyjamas är det bättre för hjärnan att ta på sig vanliga kläder och på så sätt kliva in i work-mode – ett klassiskt frilansarknep för de som jobbar hemifrån.

* 08.15 – Börjar dagen i soffan (because I can) och upptäcker att datorn brummar så… Får lov att rensa skrivbordet eftersom jag tenderar att spara allt jag sparar ner från internet just där. Tips för dig som använder Mac: öppna activity monitor för att se vad som tar “energi” från din dator.

* För över lite bilder och filmer (från Indien-resan!) för att frigöra utrymme i min iPhone och funderar på hur jag smidigast ska hantera och lagra alla bilder och filmer i framtiden. Ett aktuellt och viktigt beslut att fundera över med tanke på min nya kamera.

* 09.15 – äter frukost som jag förberett kvällen innan för att det är Mumins födelsedag (och han skulle iväg tidigt – massor med flickvänspoäng!). Ganska lyxigt att få börja dagen med en sån här bagel, det händer inte alltid (men ibland). Jag är egentligen ingen vanemänniska och äter olika saker till frukost och alltid olika tid, ibland direkt jag vaknar men ibland först när jag kommer till jobbet.

* 09. 20 – skriver och publicerar det här blogginlägget om Att resa-podden.

* Gör kaffe av ekologiska kaffebönor som jag köpte med mig från Indien och slår samtidigt på en bra lista på Spotify. Just idag blev det listan Skam med alla låtar som någonsin spelats i den hypade norska serien.

jobba hemifrån

* 10.20 – börjar jobba på ett samarbetesinlägg som kommer publiceras senare i veckan.

* 11.30 – har ett telefonmöte med en peppig och grym tjej i Sverige för eventuellt framtida projekt/jobb. Och efter att ha pratat med peppiga personer blir man ju väldigt lätt väldigt pepp själv.

hur min bloggdag ser ut

* Uppdaterar Instagram-stories och gillar det senaste i flödet, hör ju faktiskt också till jobbet inom detta yrke… :) Om ni är nyfikna hittar ni mig under jennsandstrom.

* 12.30 – mejlar lite.

* 13.00 – läser en bra artikel om hur man skapar riktigt bra innehåll.

* Städar lite för att det är torsdag, Mumin fyller år och för att det är bra med ett fysiskt break och en lyx man har när man jobbar hemifrån (nu tycker jag inte nödvändigtvis att det är en lyx att städa, men ändå).

* 14.30 – äter lunch för nu är energinivåerna låga. Det är lätt att glömma bort att det är lunchtid när man bara gör saker man tycker är roligt.

passion egenföretagare

Bild: Unsplash. För att passion är den härligaste känslan som finns!

* Myser med min kille en stund när han kommer hem (han fyller ju trots allt år och då förtjänar man all världens uppmärksamhet) och pratar om överraskningsresan som jag gav till honom i födelsedagspresent.

* 15.30 – redigerar min första bild i RAW-format. Det visar sig vara svårare än jag trodde och efter att bilden blir helt grynig går jag istället över till att redigera i vanligt jpeg-format… Vi har en del att lära, jag och min kamera. Jag planerar att gå någon form av foto- och redigeringskurs. Men, att jag överhuvudtaget lyckades öppna de RAW-filerna jag tog i november kändes som en bedrift bara det! Hehe, babysteps.

* Fortsätter jobba på samarbetet jag påbörjade under förmiddagen.

* 17.00  slut på bloggdagen! Min kille tycker det är dags att gå till gymmet så jag avslutar min arbetsdag och han släpar nästan bokstavligen med mig för ett träningspass. Alltid svårt när man kommit ur gym-flowet att ta sig tillbaka, men också alltid lika värt att få rensa tankarna efter en dag i datorns värld.


Att dokumentera sin arbetsdag

Så ja, som ni ser jobbar jag lite hattigt och med olika saker – för jag trivs bra så och det fungerar för mig. Det är också en bra grej att faktiskt skriva ned vad man jobbar på och åstadkommer under en dag. Det är nämligen annars lätt hänt att dagen når sitt slut och det plötsligt känns som om man inte gjort någonting alls. Men med facit i hand kan man se att man ju faktiskt gjorde massor! Det fungerar vare sig du jobbar som anställd eller är egenföretagare.

Hoppas ni tyckte det var kul med en inblick i vad jag egentligen gör under min bloggdag! Och om du har en fråga får du gärna lämna en kommentar här nedan :)

FÖLJ:

34 svar

 1. Vad intressant! Det är roligt att få “följa” med så här en vanlig dag. Jag önskar jag kunde ha en dag ägnat åt bloggen, nu sker allt på kvällar och helger, bildredigering, skrivande och däremellan träning för att ha något att skriva om ;-)

  Det där med RAW-redigering känner jag igen, fick liksom panik efter sista fotosvängen när allt var så mörkt i lightroom men inte på kamerans skärm…men sambon förklarade själv att det går fint att justera själv….rookie är vad man är ;-)

  1. Kul att du gillade det Helena! Jaaa så har det varit för mig i många år – och fortfarande utöver denna bloggdagen, haha.
   Roligt att du känner igen dig med redigeringen också, vi är alla nya en gång antar jag ;) Men som sagt, får nog bli en kurs för den känns lite övermäktigt att försöka navigera runt alldeles ensam :#

 2. Vad kul att få följa med under en arbetsdag! Håller med, låter som du fick mycket gjort och det är lätt att tro att en inte får det utan dokumentation! :)

  Imorn tänkte jag skriva ett inlägg om Bullet Journal, det har fått mig både att bli mer produktiv hemmavid och faktiskt SE att jag gör saker!

  Tack för tipset med Alexandra, ska läsa den också nu!
  Ha det gott!
  /Anna

  1. Tack för din kommentar Anna! Roligt att du gillade inlägget :)

   Och kul att du tipsar om ditt inlägg – jag har varit och nosat på lite info om bullet journaling men inte riktigt helt hajjat grejen ;) Ser fram emot att läsa vad du skriver om det!
   Kram

    1. Oh, tack så mycket Anna! Var in och kikade tidigare idag men då hade det inte hunnit komma upp ännu ;) Ska läsa det nu!
     Kram :*

 3. Kul att följa med under en bloggdag! Känner du att du faktiskt får inspiration just den dagen? Jag har så svårt för att blogga under bestämda tider. Då kommer inget bra ut av det.
  Jag har funderat över det där med att satsa mer på bloggen men än så länge känner jag inte att jag har tid till det. Kanske borde jag be om en dag ledigt i veckan jag med? Haha!

  1. Haha, värt att testa! Alltså grejen är att jag brukade vara mycket mer “blogga impuls” och det var nog när jag bloggade mer dagboks-inlägg. Nu när mina inlägg är mer baserade på ett tema så vet jag inte om det automatiskt går lättare att skriva dem?

   Sen tror jag mitt knep och tips är att ha många idéer och halvskrivna utkast sparade – på så sätt kan jag välja och vraka när jag väl har tid att skriva. Så om jag inte känner för en tyngre eller längre text kan jag plocka en lättare och vice versa.

   Jag skriver ofta början på ett inlägg, skriver halvt klart det en vecka senare och kanske först ännu en månad senare blir det publicerat. Har dock också massvis av utkast och idéer som kanske aldrig kommer bli publicerade – men det gör inget! Som citatet jag gillar “time spent writing, is never wasted” ;)

 4. Känner igen mig i mycket och de dagar jag hade hemma i höstas var lite åt samma håll. Hur lyxigt som helst att få dricka sitt egenfixade kaffe, sitta vid sin egen arbetsplats med sitt eget bildarkiv, skriva texterna som en själv brinner för och bara vara kreativ. Fantastiska dagar! Har ju fler sådana dagar under våren men nu har de, plötsligt (!?) blivit uppbokade. Med resor. Jaja, det är ju bra för innehållsskapandet så. :)

  Förresten. Artikeln du länkade till om att skapa bra innehåll. Hög igenkänningsfaktor på den. Borde väl innebära att en går något rätt i alla fall? :)

  1. Japp, du vet precis vad jag pratar om! :) Härligt att du också provat på det här med hela bloggdagar.

   Roligt med resor ju och som du säger, bra för innehållet. Jag har också ett par resor nu i vår och hoppas kunna få till en bra balans ändå.

   Vi gör verkligen rätt – det är nog företagen som snarare har det tufft med sitt innehållsskapande :)

 5. För att hantera dina bilder måste jag rekommendera Kiliaro som jag jobbar med. Du laddar ner appen till datorn och telefonen och synkar alla bilderna automatiskt. Funkar dock inte för bilder i RAW-format. Mejlar dig en rabattkod så att du kan prova gratis ;)

 6. Lyxigt med en heldag för bloggen! Fast egentligen tycker jag inte att det är så stort problem att hinna med skrivandet på fritiden (dvsv inte med 3 inlägg/vecka, om jag hade en ambition att skriva oftare skulle det bli svårt). Värre i så fall om man skulle försöka satsa lite på att tjäna pengar på bloggen, då krävs ju 8-5 tid för att ringa och så…
  Skulle gärna jobba mindre, men helst för att resa mer.

  1. Jag som har rätt mycket fritid, om jag vill, “borde” nog också egentligen hinna med det. MEN det beror ju helt på vad ambition man har. Att tex kontakta företag (ringer gör jag dock inte – gör folk fortfarande det? Hehe), göra ett mediakit, lägga mer tid, kärlek och SEO på inläggen, redigera bilder och film, hinna läsa andra bloggar osv – jag kan tycka det är svårt att hinna med allt det :)

  2. Insåg att du kanske syftade på att jag hade ett telefonmöte, och jo då är 8-5 tiden bra – men i mitt fall hör det till ovanligheten än så länge :)

  1. Kul att du gillade det Christin! Och ja jag lyckades faktiskt pussla ihop det och insåg att det måste vara så, roligt! Hoppas du trivs på vad som verkar vara en riktigt härlig arbetsplats :) Artikeln var verkligen spot on!

 7. Fantastiskt att få ta del av din dag. Alltid undrat hur du lägger upp det men aldrig frågat :)

  Var går resan?? :) nyfiken som vanligt! Hehe.

 8. Åh, älskar såna här inlägg :D Även om jag till 98% har jobba-hemma-dagar (och ibland är lite uttråkad) så är jag fortfarande så jäkla lycklig över att jag skapade den möjligheten. Och dagar när jag bara kan ägna mig åt mina egna nöjen är liksom pralinen i det.

  Härligt att få se hur en bloggdag kan se ut för dig och jag håller verkligen med om det där med kläder. Ibland tar jag på mig riktiga office-kläder för att komma in i rätt känsla. Det hjälper också att ha ett rum som bara är kontor, det är liksom arbetsdagen därinne och sen ledigt utanför.

  1. Så roligt att du gillade det Katta!! Du kanske kunde göra ett liknande inlägg? Skulle vara spännande att läsa om det från någon som jobbar hemma 98% av dagarna ;)

   Jaa det där med ett rum/kontor är något jag skulle vilja ha för de gånger jag jobbar hemma och kunna sitta med datorn vid. Nu blir det liksom i soffan eller köksbordet, inte superergonomiskt.. Men i denna lägenheten finns inte ens plats för ett skrivbord, får bli i nästa lägenhet! :)

 9. Kul inlägg – sådana här “vad jag gör på min dag”-inlägg kan vara den bästa kategorin inlägg alltså. Vardag är kul!

 10. Vilket härligt inlägg att läsa, roligt att få en inblick i din dag. Jag gör lite likadant, efter min utmattningsdepression bestämde jag mig för att aldrig vara anställd på heltid igen och just nu har jag en 80%-tjänst vilket ger mig en dag att göra vad jag vill med. Träna, jobba med bloggprojekt eller om det behövs bara ta det chill och hänga i skog och mark. Älskar’t!

  1. Tack Elna, så kul att du tyckte det! Och så härligt att du hittat ett liknande upplägg som fungerar för dig just nu, helt rätt! :)

 11. Men åh vilket bra inlägg! För mig är det verkligen en dröm att kunna jobba med bloggen som företag, så det här var jätteintressant att läsa :)

  1. Tusen tack Sara, roligt att höra att du uppskattade det här inlägget. Och lycka till med din dröm!

 12. Alltså så kul att få en inblick som sagt! Känns som att vi är lite lika där med att gärna jobba med olika saker under dagen för att inte bli helt less på något. Kanske du kan skriva ett nytt nu iom att du är egenföretagare också? Det kanske blir lite skillnad :D

  Jag blev lite inspirerad att kanske ha en bestämd “bloggdag” i veckan jag med nu så att man kan foka på det 100% (det är ju ändå en marknadsföringskanal för mina primära tjänster) och förbereda för övriga dagar! Tack för inspirationen <3

  1. Exakt! Och jag insåg att jag precis som du också kan dippa på eftermiddagen, men gääärna producerar 21-23. Så jag kommer nog börja planera min dagar lite efter det :) Och bra idé, jag ska fundera på ett uppdaterat inlägg, tack!

   Och jaaa, en dedikerad bloggdag – det tycker jag du ska testa! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.